Beste elektrische bakfiets voor je hond

Je hond kan prima zelf lopen en voor lange afstanden gaat hij mee in de auto. Maar soms wil je je hond met de fiets meenemen. Kleine honden kun je makkelijk in een fietsmand vervoeren.

Voor een grote hond of meerdere honden is een honden bakfiets een beter idee. Met een bakfiets voor honden houd je je hond makkelijk in de gaten en beleeft je hond een leuke rit.

Maar wat is nu de beste bakfiets voor hond? En op welke zaken moet je letten als je een hondenbakfiets koopt? We zochten het voor je uit en zetten hieronder alles op een rijtje.

Wat is de beste hondenbakfiets?

Wij hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de ervaringen van hondeneigenaars met een bakfiets en kwamen tot de volgende top vijf van beste bakfiets voor je hond.

1. Elektrische Fatbike Zijspan Fiets Beach Cruiser Bad Bike 250W

2. Vogue Superior 3 Elektrische bakfiets 7 Speed

3. Cangoo Groovy Elektrische bakfiets

4. Prophete Elektrische bakfiets Cargo Plus

5. Babboe Dog

Aandachtspunten bij het kopen van een bakfiets voor honden

aandachtspunten-hondenbakfiets

In theorie kun je je hond in eender welke bakfiets vervoeren. Zolang de bakfiets groot genoeg is voor je hond, kan je hem moeiteloos vervoeren.

Denk bij de aankoop goed na of je meerdere honden tegelijkertijd of je hond samen met je kinderen wilt vervoeren. Deze beslissing zal het formaat van de bakfiets bepalen.

Er zijn echter ook bakfietsen op de markt die speciaal voor honden zijn gemaakt. Deze hondenbakfiets is uitgerust met een loopplank zodat je hond makkelijk in en uit de bak kan lopen.

In de transportbak en op de loopplank kan een antislipmat worden geplaatst, zodat je hond niet uitglijdt als hij natte pootjes heeft.

De bak heeft twee oogjes waar je de riem van de hond kunt doorhalen, zodat hij veilig in de bak blijft zitten. Met een comfortabele ligmat in de bak zorg je voor een zorgeloze rit voor je viervoeter. (1)

Verschil tussen fietskar en bakfiets

Waarom zou je voor een honden bakfiets kiezen en niet voor een hondenfietskar? Er zijn verschillende redenen om een bakfiets te verkiezen boven een fietskar.

Zo zit je hond in een bakfiets voor je in plaats van achter je. Zo weet je op elk moment van de rit wat je hond aan het doen is. Als je hond ongemakkelijk wordt, kun je direct ingrijpen.

Een fietskar ligt in vergelijking met een bakfiets laag op de weg. Hierdoor zien automobilisten een fietskar makkelijk over het hoofd. Daarnaast beweegt een fietskar losser over de weg.

Een bakfiets zit vast aan je fiets en zal onderweg geen eigen leven gaan leiden, waardoor een bakfiets stabieler is dan een fietskar. Zodoende kun jij je veilig in het verkeer begeven.

Het volume van een bakfiets is groter dan een fietskar. In een fietskar kun je maximaal twee honden vervoeren, of een hond en een kind.

In een bakfiets is er meer plaats en een bakfiets kan ook meer gewicht aan. Twee kinderen, een hond en wat boodschappen vervoeren; daar heb je een bakfiets voor nodig.

Een bakfiets hond weegt meer dan een fietskar. Leef je in een heuvelachtig landschap, dan zul je je benen stevig aan het werk moeten zetten met een bakfiets. In het platte Nederland hoef je je echter niet te veel zorgen te maken.

Hoe vervoer je het best je hond in een bakfiets?

hond-in-bakfiets

Als je je hond in een bakfiets wilt vervoeren, zijn er enkele accessoires die een veilig vervoer garanderen.

Ben je er niet van overtuigd dat je hond netjes zal blijven zitten in de bakfiets, dan kun je opteren om een oog in de hoek van de bakfiets te plaatsen.

Dit oog gebruik je om de hondenriem aan te bevestigen. Zo heb je een extra veiligheid zodat je hond niet uit de bakfiets kan springen.

Wil je echt zeker zijn dat hij niet gaat lopen, kies dan voor een hondenbench die je op de transportbak plaatst. Dankzij deze bench heeft je hond een goed zicht op de weg maar is er geen kans dat hij gaat lopen onderweg.

Je kunt ook een huif monteren op de transportbak, zo bescherm je je hond eveneens tegen slechte weersomstandigheden. De huif heeft doorzichtige voor-, achter- en zijkanten waardoor je hond niet het gevoel heeft opgesloten te zitten. (3)

Voor- en nadelen van het vervoeren van je hond in een bakfiets

Het grootste voordeel van een elektrische bakfiets hond is dat je je hond op een milieuvriendelijke manier mee kunt nemen op een lange afstand.

Wil je graag een wandeling gaan maken in het bos vijf kilometer verderop? Zet je hond in je bakfiets en in no time zijn jullie op de bestemming.

Daarnaast is een bakfiets heel erg handig als je meerdere honden of je hond en je kinderen samen wilt vervoeren. Een bakfiets is heerlijk ruim, zodat iedereen ruim voldoende plaats heeft.

Als je bakfiets niet overdekt is met een huif kan je hond wel last hebben van regen, wind, hagel en sneeuw. Dit is gelukkig makkelijk te verhelpen door een huif te monteren op je bakfiets.

Vooral de eerste keren dat je je hond in een bakfiets vervoert, is het aangeraden om de afstand niet te groot te maken. Je hond moet immers wennen aan deze manier van vervoer.

Met een rustige rit aan een gezapig tempo maak je je hond snel gewend aan de bakfiets. De kans is groot dat je viervoeter het zelfs leuk vindt!

Kosten van een bakfiets voor honden

hondenbakfiets-elektrisch

Een honden bakfiets maak je zo goedkoop of zo duur als je zelf wilt. Je vindt al bakfietsen vanaf €1.500, maar er zijn ook bakfietsen op de markt die tot €5.000 kosten.

Alles hangt af van jouw wensen en behoeften. Ben je van plan om dagelijks lange afstanden te fietsen? Of heb je de bakfiets enkel in het weekend nodig?

Hoeveel honden en eventueel kinderen wil je in de bakfiets vervoeren? Heb je aan een kleine bakfiets hond genoeg of heb je eerder een ruime bakfiets nodig? Deze afwegingen bepalen wat de beste bakfiets is voor jou.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een goedkope bakfiets te kopen en deze met enkele accessoires dogproof te maken. Voor een kleine €300 heb je al een bench of een huif om op je bakfiets te monteren.


Meer voor dieren: