Beste elektrische omafiets kopen? Bekijk de top 5 Beste!

Ben je op zoek naar een klassieke elektrische fiets? Dan is de elektrische omafiets een ideale optie.

De elektrische fiets heeft een mooie authentieke uitstraling en is erg praktisch voor alledaags gebruik. 

In dit artikel geven we aan wat de beste elektrische omafiets is volgens onze test. We maken een top 5. Daarna gaan we verder in op de elektrische omafiets.

Wat zijn belangrijke eigenschappen en waar moet je op letten? Dat ontdek je allemaal. 

De top 5 van de beste elektrische omafiets

De volgende 5 elektrische omafietsen blinken uit in onze test:

  1. Villette Costaud N3
  2. Villette Le Robuste
  3. Stella Dolce Superior FDST
  4. Altec Dames Middenmotor
  5. Altec Dames Lage instap

Wat typeert een elektrische omafiets?

De omafiets heeft een klassieke uitstraling. Het frame bestaat uit een rechte – en een gebogen buis. Dit frame is voor de fiets typerend.

Als je fietst op een elektrische omafiets, zit je vrij rechtop. Het stuur staat een stuk hoger dan het zadel. Dat is ergonomisch gezien erg comfortabel

Daarnaast herken je de omafiets aan een lage instap. Het is een ideale fiets voor in de stad. Ook vanwege het stevige frame. De elektrische ondersteuning geeft je nog meer comfort. In een korte tijd kom je op je bestemming aan. Ook al staat er wind of moet je heuvels trotseren. 

Voor wie is de elektrische omafiets geschikt?

De naam doet vermoeden dat de fiets alleen voor oma’s is gemaakt. Het tegenovergestelde is echter waar. De omafiets is erg geliefd onder jongeren en volwassenen. Voor in de stad en dagelijkse dingen is de fiets erg praktisch. Al helemaal als de omafiets elektrisch is. 

De lage instap is een groot voordeel van de e-bike omafiets. Dit maakt de fiets ook geschikt als je minder goed ter been bent. Of als je moeite hebt met het bewaren van je evenwicht. 

De e-bike omafiets is ook erg geschikt als transportfiets. Aan de voorkant kan een rekje, krat of een omafiets met mand worden geplaatst. Daar kun je makkelijk spullen mee vervoeren. Daarnaast is een kinderzitje een goede mogelijkheid. 

Waarom een e-bike omafiets?

De lage instap is een groot voordeel van de e-bike omafiets. Dat maakt het op- en afstappen makkelijker. 

Ook de zithouding is erg comfortabel. De fiets is erop gemaakt, dat je rechtop zit. Daardoor kun je het fietsen goed volhouden. Ook bij een wat langere rit krijg je minder snel klachten. 

Daarnaast heeft de elektrische omafiets een erg stevig frame. Je hebt een stabiele wegligging en de fiets is erg handzaam

Beste omafiets e-bike kopen: Hier let je op

Op het moment dat je een elektrische omafiets gaat zoeken, komen er veel keuzes langs. Wil je een elektrische omafiets met versnellingen? Wat is de beste motorpositie en hoeveel weegt de e-bike?

Dat zijn vragen die langs kunnen komen. We zetten alle specificaties op een rijtje, zodat jij kunt bepalen wat je zoekt. 

Versnellingen

Een e-bike omafiets met versnellingen is extra praktisch. De meeste e-bikes beschikken over versnellingen. Dat geldt dus ook voor de elektrische omafiets. Het aantal versnellingen kan echter variëren. 

De meest gebruikelijke opties zijn 3, 5, 7 of 8 versnellingen. Het maximale aantal dat je kunt kiezen ligt meestal op 14 versnellingen. Indien je meer versnellingen hebt, heb je een breder bereik qua snelheid. Daardoor fiets je efficiënter. Je neemt precies het gewenste tempo aan. 

Actieradius

Iets waar je bij de aankoop van een elektrische fiets altijd op let, is actieradius. Dit is ook wel het bereik van de accu. Het aantal kilometers dat je op 1 accu met ondersteuning kunt fietsen. Hoe hoger de actieradius dus is, hoe langer je van ondersteuning gebruik kunt maken. 

Om dat aantal kilometers te achterhalen kijk je naar het wattage van de accu. Per 100 Watt, kun je gemiddeld zo’n 13 kilometer fietsen. Dat bereik kan erg variëren, tussen de 30 en 60 km is vrij normaal. En er zijn ook accu’s met een nog hoger bereik. 

De weersomstandigheden zijn ook van invloed op het bereik. Heb je veel tegenwind? Dan wordt er meer van de accu gevraagd en gaat ie minder lang mee. Dat is ook het geval als je veel heuvels op moet komen. Of als je bandenspanning laag is. 

Motorpositie

Bij de elektrische omafiets kunnen 3 motor posities voorkomen. Zo heb je een elektrische omafiets met middenmotor, met voorwielmotor en achterwielmotor. Welke positie voor jou het beste is, hangt af van je wensen en budget. 

Een voorwielmotor en achterwielmotor zijn voordeliger dan een middenmotor. Wel kun je bij de motor in het voorwiel het idee krijgen dat je vooruit wordt getrokken. In het achterwiel kan het daarentegen lijken of je letterlijk een duwtje in de rug krijgt. 

Een middenmotor geeft de meest natuurlijke ondersteuning tijdens het trappen. Het voelt alsof de motor echt met je mee trapt. Wel is de elektrische omafiets met middenmotor de duurste optie van de 3. 

Sterkte motor

Met de keuze voor motorpositie ben je er nog niet. Het is namelijk ook slim om naar de sterkte van de motor te kijken. Bij weerstand, zoals een helling of tegenwind, kan een sterke motor je makkelijker ondersteunen. De motor heeft simpelweg meer kracht. 

Dat lees je af aan het aantal Newtonmeters, ook wel Nm. Dat aantal Nm kan ongeveer variëren van 30 tot 85. Om te weten wat je nodig hebt, kijk je waarvoor je de fiets wilt gebruiken. 

Voor alledaags gebruik, zoals bij de elektrische omafiets vaak het geval is, is 40 Nm genoeg. Wil je een nog krachtigere variant, dan zou je ook voor 50 Nm of 60 Nm kunnen kiezen. Dan zit je ruim boven het gemiddelde voor een stadsfiets. 

Instaphoogte

De lage instap is voor veel mensen een reden om een omafiets te kiezen. Het frame van de elektrische omafiets voor dames heeft van zichzelf een lage instap. 

Dat is handig bij het opstappen. Je hoeft je been niet hoog op te tillen. Daardoor voorkom je, dat je je evenwicht verliest. Dat geldt ook voor het afstappen. De instaphoogte van de elektrische omafiets voor dames kan verschillen. Kijk dus altijd of de hoogte naar wens is. 

Vering

Wat je bij de omafiets e-bike ook tegen kunt komen is vering. Vering in de zadelpen of in de voorvork bijvoorbeeld. Als die vering aanwezig is, levert dat je een comfortabeler rijgevoel op. Heuveltjes of hobbels worden door de vering opgevangen, niet door jouzelf. 

Remmen

Bij de e-bike zie je of een terugtraprem of handremmen. Beide remmen hebben voordelen. De handrem heeft als voordeel, dat hij altijd bediend kan worden. Bij regenachtig weer kan het zijn dat je voeten van de pedalen afglijden. En hierdoor kun je niet goed meer remmen. 

Wat daarentegen weer handig is aan de terugtraprem, is de stevigheid. De terugtraprem is niet kapot te krijgen. Het systeem is onderhoudsarm en krachtig. In een korte tijd kun je sterk remmen. 

Bagageruimte

Op de elektrische omafiets kan een voordrager of bagagedrager achterop zitten. Een van de kwaliteiten van de omafiets is de mogelijkheid spullen mee te nemen. Daarom kan de e-bike worden voorzien van een kratje of mand voorop. Of een normale bagagedrager. 

Gewicht e-bike 

Een normale omafiets staat bekend om het relatief lichte gewicht. De onderdelen van de e-bike maken de fiets echter wat zwaarder. 

De elektrische omafiets weegt meestal al tegen de 28 kg. Als je de accu eraf haalt, kan dat 3 tot 5 kg schelen. Voor een elektrische omafiets zonder accu komt het gewicht dus gemiddeld neer op 23 kg

Prijs

De elektrische omafiets kost al snel zo’n €1.300,-. Voor dat bedrag heb je een instap elektrische omafiets. Dat is dus een goedkope variant. Wil je een omafiets e-bike van betere kwaliteit? Dan loopt de prijs al snel op richting de €2.000,-

Voor de hoogte van de prijs is ook de motorpositie, accu en sterkte van de motor bepalend. Een sterke motor kost je meer, net als een middenmotor en een grote actieradius. Wel zou je altijd op zoek kunnen gaan naar een omafiets e-bike aanbieding. 

Wat is een goed alternatief voor de elektrische omafiets?

Een vergelijkbare elektrische fiets is de elektrische moederfiets. Deze fiets is heeft veel overeenkomsten met de omafiets. Denk aan de lage instap, stevigheid en stabiele wegligging. Alleen ontbreekt het typerende frame van de omafiets. 

En zoek je een erg stabiele e-bike? Dan is de elektrische driewieler ook een goede optie. De drie wielen zorgen ervoor dat je zelf je balans niet hoeft te bewaren. Je kunt remmen en stoppen zonder af te hoeven stappen.
Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een elektrische omafiets? 

De prijs voor een elektrische omafiets begint bij €1.300,-. Voor dat geld krijg je een betaalbare instap e-bike omafiets. Daarna lopen de prijzen op tot zo’n €2.000,-. Een aanbieding kan de prijs voordeliger maken. 

Hoe hebben wij de top 5 van de beste elektrische omafiets geselecteerd?

De 5 beste e-bike omafietsen zijn voortgekomen uit een uitvoerige test. Veel verschillende modellen zijn daarbij met elkaar vergeleken. We kijken naar prijs, kwaliteit, beoordelingen en specificaties.


Meer omafietsen: