Elektrische racefiets kopen? Top 4 elektrische racefietsen

Een elektrische racefiets combineert sportgenot met het gemak van elektrische aandrijving.

Hierdoor kun je langer blijven fietsen en meer genieten omdat je minder kracht hoeft te zetten. Ben je benieuwd welke elektrische fietsen het beste zijn?

Wij hebben een groot aantal elektrische racefietsen voor je getest. Hier kwam een top 4 uit van de beste elektrische racefietsen.

Ook hebben we een koopgids samengesteld met belangrijke aandachtspunten voor de aanschaf van een e-racefiets.

Dit zijn de best geteste elektrische racefietsen

De beste elektrische racefietsen vind je in onderstaande lijst. We hebben op verschillende punten en ervaringen van gebruikers gelet. Zo vind je de goedkoopste, de beste lichtgewicht en de beste racefiets met middenmotor.

 1. Beste elektrische racefiets – Econic One Bandit
 2. De beste lichtgewicht e-racefiets – Gepida Cassis GRX 400
 3. Goedkoopste elektrische racefiets – Ecobike Elektrische Racefiets
 4. Beste geteste e-racefiets met middenmotor – Gepida Cassis 105

Wat is een elektrische racefiets?

Een elektrische racefiets is eigenlijk precies wat de naam zegt. In principe is het een gewone racefiets, maar dan met elektrische ondersteuning. Deze ondersteuning bestaat uit een krachtige motor voor extra trapaandrijving.

Met elektrische ondersteuning op een racefiets kun je net wat hogere snelheden bereiken. Ook kun je met minder moeite langere afstanden afleggen, omdat de motor je prestaties ondersteunt. Hierdoor kun je ook makkelijker fietsen op hellingen of met wind tegen.

Hoe duur is een elektrische racefiets?

Een elektrische racefiets kan een flink stuk duurder zijn dan een normale racefiets. Dit komt omdat je extra betaalt voor de ingebouwde motor van de e-racefiets. Hierdoor ligt de gemiddelde prijsklasse wat aan de hoge kant.

Met het juiste budget kom je echter een heel eind. Je kunt verwachten dat de prijzen beginnen rond de 1500 euro. De duurste modellen van racefietsen met trapondersteuning kunnen oplopen tot wel 6000 euro.

Bedenk daarom goed waarom je een elektrische racefiets wilt en wat je budget is. Mocht je budget minder zijn dan 6000 euro, kun je overwegen een normale racefiets te kopen. Je koopt al een geweldige racefiets tot 4000 euro.

Hoe hard gaat een e-racefiets?

Het is wettelijk vastgesteld dat je elektrische motor racefiets begrensd wordt op 25 kilometer per uur. Dit klinkt alsof je niet sneller kan dan dit, maar dit is zeker niet het geval. Dit gaat namelijk puur om de aandrijving vanuit de motor.

Je kunt dus een hogere snelheid bereiken op je elektrische racefiets. Maar dit zal wel dan volledig uit je eigen trapkracht moeten komen. De motor helpt je dus de 25 kilometer per uur te bereiken, maar daarna moet je het zelf doen.

Deze initiële ondersteuning kan je een goed duwtje in de rug geven. Zeker op heuvelachtige terreinen, waar snelheid minder belangrijk is maar je meer kracht nodig hebt. Hier kan de motor je helpen om met meer gemak hellingen op te komen.

Het is wel echt ontzettend belangrijk om een goede helm te dragen bij hoge snelheden. Zo is een speed pedelec helm een uitstekende keuze. Deze zijn speciaal ontworpen voor hoge snelheden en houden je tijdens je tocht extra veiligheid.

Waar moet je op letten bij het kopen van een e-racefiets?

Een elektrische racefiets heeft andere kenmerken dan racefietsen zonder motor. Wij leggen uit waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische variant. Zo kun je geïnformeerd overgaan tot aanschaf.

Per onderdeel lichten we kort toe wat precies de belangrijkste aandachtspunten zijn. Het is natuurlijk afhankelijk van jou wat jij het meest belangrijk vindt. Let vooral goed op de aandachtspunten op als je op zoek gaat naar een racefiets voor beginners.

Actieradius motor

Allereerst moet je letten op de actieradius van de motor. Je keuze is afhankelijk van hoe ver de afstanden zijn die je wilt afleggen.

Ben je van plan om korte ritten te maken, dan heb je genoeg aan een minder sterke motor. Dit soort accu’s zijn dus wel sneller leeg.

Voor lange afstanden, bijvoorbeeld op vakantie, kun je dus beter kiezen voor een sterkere motor. Dit soort motoren kunnen langer de tijd hebben om op te laden.

Deze sterkere motoren bieden ook meteen meer ondersteuning. Dit komt goed van pas op heuvelachtig of onregelmatig terrein. Wel maken deze je fiets dan weer zwaarder.

Gewicht                         

Het gewicht van een racefiets elektrisch is doorgaans hoger dan die van een gewone racefiets. Dit komt natuurlijk door de motor, die een aantal kilogram kan toevoegen aan het totaalgewicht. Het verschilt echter wel per type motor hoeveel zwaarder deze je e-racefiets maakt.  

Een krachtigere motor is over het algemeen ook zwaarder. Je kunt vaak wel rekenen op duw- of loopassistentie om het verplaatsen makkelijker te maken. Afhankelijk van het doel met je e-racefiets, is gewicht meer of minder belangrijk.

Onderhoud

Het onderhoud van een elektrische racefiets is niet goedkoop. Hoe ouder hij is, en afhankelijk van het merk moet er soms aan gesleuteld worden. De ondergrond waar je het meest op rijdt draagt hieraan bij.

Onregelmatige en harde ondergronden zorgen voor meer beschadiging. Kies hier dus ook je e-bike op uit. Wanneer deze hiertegen bestand is, zal hij duurzamer zijn en minder onderhoud vergen.

Ga je vooral wielrennen op verharde wegen en cement? Dan kun je prima kiezen voor een elektrische racefiets met minder offroad opties. Deze vergen vaak een stuk minder onderhoud en zijn goedkoper in de aanschaf. 

Motor

Net als de actieradius, is de kracht van de motor ook belangrijk. Deze bepaalt namelijk hoeveel ondersteuning je hebt tijdens de rit. Een sterkere motor zal je meer ondersteuning en ook zorgen voor hogere snelheden.

Een grotere, krachtigere motor is wel duurder en vergt meer onderhoud. Wil je een elektrische racefiets wilt om vooral te gebruiken in de stad? Dan zit je met een lichtere, goedkopere motor goed.

Positie op de e-racefiets

Net zoals bij de racefietsen zonder motor, is de positie op een e-racefiets belangrijk. Dit is ook weer afhankelijk van het soort ondergrond waar je op wilt rijden. Ook is hoe steil het is een belangrijke factor.

Vooral als je veel last hebt van rugklachten, kan de positie een groot verschil maken. Hou hier dus rekening mee bij de aanschaf. Zorg ervoor dat je comfortabel op de fiets zit en het niet bijdraagt aan klachten.

Voor- en nadelen van een elektrische racefiets

Er zitten natuurlijk overal voor- en nadelen aan. Dit geldt ook voor racefietsen met trapondersteuning. We hebben voor jou op een rijtje gezet wat de meest belangrijke voor- en nadelen zijn.

Het is natuurlijk aan jou om te beslissen welke zwaarder wegen. Er is uiteindelijk veel goeds te zeggen over zowel gewone racefietsen als e-racefietsen.

👍 Voordelen

 • Extra ondersteuning bij het trappen;
 • Makkelijker om over heuvelachtig terrein te fietsen;
 • Bij wind tegen heb je minder kracht nodig om op snelheid te blijven;
 • De look and feel van een normale racefiets;
 • Je kan een stuk sneller gaan dan op een gewone racefiets;
 • Milieuvriendelijker dan een auto of brommer;
 • Milieuvriendelijker dan andere elektrische voertuigen;
 • Hebben vaak loop- of duwassistentie om te compenseren voor gewicht;
 • In de stad vaak even snel of sneller dan auto of scooter.

👎 Nadelen

 • Heeft een behoorlijk hoge prijsklasse;
 • E-racefietsen hebben een beperkte actieradius, daarna moet de motor opgeladen worden;
 • Capaciteit van de accu kan na een tijd afnemen;
 • Zonder ondersteuning van de motor kan trappen zwaarder zijn dan op een normale racefiets;
 • Onderhoud en reparaties zijn in verhouding duurder;
 • Duurzaamheid en levensduur is minder dan bij gewone fietsen;
 • Elektrische racefietsen zijn relatief zwaar;
 • Doet uiteindelijk minder voor je conditie en spierkracht.

Waarom een e-racefiets kopen?

Een elektrische racefiets aanschaffen is een flinke investering. Koop dus een e-bike als je het budget hebt en sneller op plaats van bestemming wilt zijn. Vooral in de stad kan het je tijd schelen.

Het is ook een goede koop als je graag in heuvelachtig gebied wilt wielrennen. Ook als je conditie niet optimaal is of het prettig vindt om ondersteuning te hebben. In deze gevallen kan een elektrische racefiets een goede optie zijn.

Waar koop ik een goede elektrische racefiets?

Ben je klaar om tot aanschaf over te gaan? Goed nieuws, want wij hebben hieronder uitgezet bij welke aanbieders je terecht kan. Zo kun je kiezen uit een ruim assortiment van de beste racefietsmerken.

In de reviews kun je per winkel de ervaringen vinden van gebruikers van elektrische racefietsen en elektrische MTB’s. Dit maakt het makkelijk om te vergelijken tussen de verschillende modellen. Veel winkelplezier!Meer over racefietsen: