Elektrische zonwering buiten? Kosten, Soorten & Voordelen

Ben je op zoek naar elektrische zonwering voor buiten? Maar wil je eerst wat meer informatie inwinnen over automatische zonneschermen voordat je er één aanschaft?

Goed nieuws: wij hebben het uitzoekwerk namelijk al voor je gedaan!

In dit artikel bespreken we onder andere de verschillende soorten elektrische zonweringen en de bijbehorende kosten. Maar ook de voor- en nadelen ervan sommen we voor je op.

Verderop in het artikel kun je de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf ervan terugvinden.

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Waarom een elektrische zonwering voor buiten kopen?

De allergrootste reden om een elektrische zonwering buiten aan te schaffen is het gebruiksgemak. Bij een handmatige zonwering gebruik je een koordopwinder of draaihendel om het doek of scherm te bedienen.

Met een elektrische buitenzonwering heb je geen armkracht nodig om het doek of scherm in en uit te rollen! Een automatische zonwering kun je namelijk bedienen met een knop of op afstand.

Met de laatstgenoemde bedoelen we bediening met een afstandsbediening of via je smartphone.

Verschillende soorten elektrische zonweringen buiten

Als we het hebben over elektrische zonweringen voor buiten kunnen we deze onderscheiden in 4 verschillende soorten. Knikarm- en uitvalschermen, rolluiken en screens en markiezen kunnen allen elektrisch bediend worden.

We lichten hieronder de 4 verschillende type elektrische zonweringen buiten voor je uit.

Knikarmscherm

Een elektrisch knikarmscherm is perfect om schaduw te creëren in je achtertuin. Zie het als verlengstuk van je huiskamer, je kunt eronder zitten terwijl je beschermd wordt tegen schadelijke zonnestralen.

Dankzij de elektrische bediening hoef je het zware doek niet met de hand uit of in te rollen.

Omdat knikarmschermen vaak minder bestand zijn tegen regen en wind, is de elektrische bediening een groot voordeel. Vanuit je huiskamer kun je het scherm met een knop aan de muur, afstandsbediening of smartphone bedienen.

Zo hoef je niet naar buiten als het regent om het scherm handmatig met de draaihendel in te rollen.

Er bestaan tegenwoordig zelfs zonneschermen die werken met wind-sensoren. Deze sturen op basis van de windkracht de motor aan en rollen de zonwering automatisch in bij te veel wind. Op deze manier hoef je ook niet thuis te zijn als het weer omslaat.

Uitvalscherm

Elektrische uitvalschermen zijn perfect om zonnestralen binnenshuis vanaf buiten te weren. Ze zijn vaak gemaakt van stevig materiaal, wat het zwaarder maakt om ze in en uit te rollen.

Dit is dan ook meteen het grootste voordeel aan een elektrisch uitvalscherm: je hebt geen armkracht nodig om het scherm te bedienen.

Automatische uitvalschermen hebben bijna altijd windvaste armen, waardoor ze beter bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden. Hierdoor hebben ze ten opzichte van elektrische knikarmschermen minder vaak een wind-sensor.

Wel zijn er uitvalschermen die samenwerken met de zon. Zo bestaan er bijvoorbeeld zonweringen die werken op zonne-energie, voor extra duurzaamheid. Maar ook zon-sensoren die het uitvalscherm automatisch uitrollen bij veel zon zijn een optie!

Rolluiken en screens

Ook elektrische rolluiken en screens zijn perfect om zonnestralen vanaf buiten te weren. Dit zorgt ervoor dat je huis minder snel opwarmt en koeler blijft. Een ander groot voordeel aan rolluiken is de extra inbraakbeveiliging die het biedt.

Er zit echter wel een verschil tussen een elektrisch rolluik of screen. Als je van meer privacy wilt genieten binnenshuis zijn rolluiken ideaal. Screens zijn namelijk ontworpen om zon te weren, maar behouden het zicht naar binnen en buiten toe.

Het grootste voordeel van een screen zonwering buiten met elektrische bediening is echter het gemak. We leggen je graag uit waarom:

  • Ten eerste kun je elektrische screens en rolluiken op alle ramen en deuren rondom je huis monteren;
  • Vaak zitten bij handmatige rolluiken de koordopwinders aan de binnenkant van het huis. Bij elektrische screens wordt het rolluik met één druk op de knop in- en uitgerold. Hierdoor hoef je de rolluiken niet met de koordopwinders aan de binnenkant van je huis te plaatsen, wat er een stuk strakker uitziet.

Markiezen

Heb je een oudere woning en wil je de authentieke look behouden, dan zijn elektrische markiezen ideaal. Deze zonweringen weren het zonlicht binnenshuis vanaf buiten en geven je woning een nostalgische look.

Dankzij de elektrische bediening hoef je ze niet meer met trekkoorden in- of uit te vouwen.

Markiezen met elektrische bediening zijn er in verschillende soorten. Zo bestaan er bijvoorbeeld markiezen met zon-, regen- of windsensoren, die het scherm automatisch bedienen.

Omdat markiezen minder bestand zijn tegen regen en wind is dit een perfecte toevoeging.

Wel is het zo dat door de vorm elektrische markiezen minder zijn geschikt voor woningen op hoogte, zoals flats en appartementen. Bij slecht weer zijn wind en regen nu eenmaal sterker op hoogtes.

Wat kost een automatische zonwering?

Gemiddeld ben je tussen de 700 en 1600 euro kwijt voor een zonwering elektrisch. Dit hangt onder andere af van het soort zonwering en het materiaal waarvan ‘ie gemaakt.

Ook eventuele extra’s zoals sensoren die het zonnescherm automatisch bedienen bij wind, regen of zon beïnvloeden de prijs.

Voor- en nadelen van elektrische zonwering buiten

Tijdens ons onderzoek hebben we geconstateerd dat een elektrische zonwering voor buiten veel voordelen biedt. Maar heeft een automatische zonwering eigenlijk ook nadelen? Wij zochten het voor je uit en sommen de grootste voor- en nadelen hieronder voor je op.

👍 Voordelen:

  • Het gebruiksgemak en comfort wat een zonwering elektrisch biedt is het allergrootste voordeel. Dankzij de automatische bediening heb je namelijk geen armkracht nodig om het scherm of doek te bedienen;
  • Omdat je elektrische zonweringen voor buiten op afstand kunt bedienen, hoef je niet naar buiten als het regent of hard waait. Je kunt het zonnescherm aansturen via een afstandsbediening of wandbediening;
  • Veel elektrische buitenzonweringen kun je bedienen via je smartphone. Hierdoor hoef je niet eens thuis te zijn om het scherm of doek op afstand te bedienen;
  • Tegenwoordig zijn veel zonneschermen voor buiten met elektrische bediening voorzien van klimaatsensoren. Deze sensoren houden het weer in de gaten en bedienen de zonwering automatisch op basis van de weersomstandigheden;
  • Elektrische zonneschermen zijn er in veel verschillende soorten, maten en kleuren, waardoor je altijd wel een perfecte automatische zonwering vindt voor jouw huis of situatie.

👎 Nadelen:

  • De prijs is één van de grootste nadelen van zonweringen met elektrische bediening. Het aanschaffen van een elektrische zonwering buiten is namelijk geen kleine uitgave. Je bent al gauw zo’n 700 euro kwijt voor een kwalitatief goed zonnescherm wat elektrisch bediend kan worden;
  • Buiten de aanschafkosten brengt de installatie van een elektrisch zonnescherm door een vakspecialist ook montagekosten met zich mee. Dit is eigenlijk ook een voordeel, omdat je dan zeker weet dat de zonwering op de juiste manier wordt gemonteerd.

Tips bij het kopen van een elektrische zonwering buiten

Ben je van plan een zonwering met elektrische bediening te kopen? Maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf ervan? We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet.

Soort automatische zonwering

Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een automatisch zonnescherm moet je het doel ervan bepalen. Niet alle elektrische zonweringen voor buiten hebben namelijk hetzelfde doel.

Wil je bijvoorbeeld van meer schaduw in je tuin genieten? Kies dan voor een elektrisch knikarmscherm. 

Als je een zonwering wilt aanschaffen om het zonlicht uit je huis te weren is een knikarmscherm niet de beste optie. Dan kun je beter kiezen voor een elektrisch uitvalscherm, rolluik, screen of voor markiezen.

Wil je graag meer privacy en tegelijkertijd de zon uit je huis weren? Dan zijn rolluiken de beste optie. Denk bijvoorbeeld aan een rolluik met hor, zonwering én insectenwering. Twee vliegen in één klap.

Bedenk dus van tevoren wat voor soort zonwering je wenst. Zo kom je niet voor verrassingen te staan na de aanschaf ervan.

Bediening

De grootste reden om een elektrische zonwering aan te schaffen is het gemak van de automatische bediening. Zo hoef je het doek of scherm niet meer handmatig op te rollen, waardoor je geen armkracht meer nodig hebt.

Als je het zonnescherm enkel gebruikt als je thuis bent, kun je kiezen voor een afstandsbediening of muurknop. Ben je vaker van huis? Dan kun je kiezen voor een smartphone-bediening, waardoor je niet thuis hoeft te zijn om de zonwering te bedienen.

Wind

Een belangrijk punt is de eventuele wind rondom je huis. Niet alle elektrische zonneschermen zijn namelijk evengoed bestand tegen wind.

Woon je in een huis waar altijd veel wind staat? Dan kun je het beste kiezen voor een uitvalscherm, rolluik of screen. Knikarmschermen en markiezen zijn minder goed bestand tegen harde wind.

Om je elektrische zonwering buiten beter te beschermen kun je kiezen voor een zonnescherm met windvaste armen. Deze zijn een stuk sterker, waardoor de kans op beschadiging verminderd wordt.

Ook kun je kiezen om een wind-sensor te (laten) plaatsen. Deze sensoren houden het weer continu in de gaten en bedienen op basis van de windkracht je zonnescherm. Zo wordt het doek of scherm automatisch opgerold wanneer er te veel wind staat.

Klimaatsensoren

zonnescreen-buiten-elektrisch

Voor optimaal gebruiksgemak kun je elektrische zonneschermen uitbreiden met klimaatsensoren. Denk hierbij aan sensoren die de wind meten of regen en zon detecteren.

Op basis van de weersomstandigheden wordt je zonnescherm automatisch in- of uitgerold. Zo hoef je dus niet onverhoopt naar huis indien het weer ineens omslaat.

Installatie en montage

Ondanks dat je in vele gevallen een elektrisch zonnescherm zelf kunt plaatsen, raden we dit eigenlijk af. We raden je in alle gevallen aan om de installatie en montage over te laten aan een professional.

Zo weet je zeker dat je elektrische zonwering buiten op de juiste manier geïnstalleerd wordt.

Houd er wel rekening mee dat er extra montagekosten bij komen kijken als een vakspecialist dit voor je doet.






Meer zonwering: