Werkzaam bij
Hogeschool van Amsterdam
Project Buiten gedaan bij
Hotelschool The Hague
Projectopdracht
Onderzoek naar succes- en faalfactoren van Nederlandse restaurants

‘Ik werk nu 10 jaar bij de Hogeschool van Amsterdam. Er gebeurt hier altijd van alles, die afwisseling is er dus wel. Tegelijk blijven bepaalde zaken ook hetzelfde; zo werk ik al 10 jaar als docent. Project Buiten gaf mij de kans om eens iets helemaal anders te doen, natuurlijk wel vanuit de ervaring die ik heb. In plaats van uitleggen, beoordelen en studenten coachen, ging ik nu zélf aan de slag.’

‘Het Project Buiten bij de Hotelschool The Hague was een van de eerste die ik voorbij zag komen in mijn mailbox, via een ingestelde alert. Het sprak me direct aan. Ik studeerde ooit Vrijetijdwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg en ben jarenlang reisleider geweest. De interesse in Hospitality was er dus al. Bovendien zou ik het project gaan doen op een vestiging van de Hotelschool in Amsterdam – mijn woonplaats. Dat maakte het nog makkelijker te combineren met mijn huidige werk. Ik moet eerlijk bekennen dat dat ook meespeelde, want ik ben enigszins verwend: ik woon op 10 minuten fietsen van de Wibautstraat, waar ik normaalgesproken werk.’

Het uiteindelijke doel is een publicatie in een vakblad

Vraag uit de branche

‘Eind 2017 en begin 2018 heb ik drie maanden lang meegedraaid in een onderzoeksproject naar de succes- en faalfactoren van restaurants in Nederland. Die vraag kwam vanuit de branche, met als aanleiding het feit dat relatief veel Nederlandse restaurants failliet gaan. Mijn aandachtsgebied, vanuit mijn ervaring met marketing en economie, was de economische kant van de restaurantsector. Het onderzoeksteam bestond verder uit een projectleider – degene die het Project Buiten had geplaatst – vijf medewerkers van de Hotelschool en een aantal studenten. Na drie maanden hebben we een rapportage opgeleverd. Met als uiteindelijk doel: een publicatie in een vakblad.’

‘Kun je gisteren beginnen’

‘Toen ik reageerde op deze plek, ben ik op gesprek gegaan bij de projectleider en daarna is het snel gegaan. ‘Kun je gisteren beginnen’, was eigenlijk de vraag. Ik werk drie dagen op de Hogeschool van Amsterdam en heb uitbreiding gekregen om dit Project Buiten te kunnen doen. Ik werkte er ongeveer een dag per week aan; vooral vanuit Amsterdam maar ik was soms ook op de hoofdvestiging in Den Haag. Of ik werkte vanuit huis of de HvA. Het was leuk om eens binnen te kijken bij een andere hbo-instelling. Aan de ene kant zie je overeenkomsten, zo werk je overal samen met echte professionals. Wat anders was, was de uitstraling van de Hotelschool qua service. Bij ons is er in de entreehal een balie met medewerkers die je te woord staan. Bij de Hotelschool kom je voor je gevoel een hotel binnen, en staan er aan de balie studenten die je netjes welkom heten.’

Het smaakt naar meer, als het makkelijk te organiseren is

Is het een aanrader?

‘Het idee achter Project Buiten vind ik heel mooi. Ik vond het ook erg leuk om weer eens zélf iets te produceren, en na te denken over hoe je een goede rapportage opstelt. Kortom, het smaakt naar meer! Met de kanttekening dat het wel in te passen moet zijn in mijn werk. Ik werk drie dagen en kan binnen mijn eigen aanstelling en roosters niet altijd even makkelijk een uitstapje maken. Daarnaast is het belangrijk dat Project Buiten het procedureel makkelijk maakt om medewerkers tussen hogescholen uit te wisselen. Die uitwisseling is zeker goed om te stimuleren. Binnenkort ga ik misschien tijdelijk aan de slag bij een andere opleiding binnen onze eigen hogeschool (Industrial Design Engineering). Ik werk bij de grootste opleiding binnen de grootste hogeschool van Nederland. Dus alleen hier al is het een uitdaging om alles en iedereen te kennen – ook na 10 jaar.’

Lees meer ervaringsverhalen