Werkzaam bij
Zestor
Project Buiten gedaan bij
HAS Hogeschool
Meeloopstage
Meeloopdag bij opleidingsmanager Toegepaste Biologie

‘Ik heb jarenlang op een hogeschool gewerkt. Bij Zestor werk ik hogeschooloverstijgend. Ik kom nog regelmatig op hogescholen voor overleg of bijeenkomsten; deze lijntjes wil ik ook graag behouden. Maar jezelf écht weer even onderdompelen in de praktijk – dat heb ik gedaan via Project Buiten.’

‘Project Buiten biedt mij persoonlijk een mooie kans om weer eens een project te doen op een hogeschool. Terwijl ik bijhield wat er zoal voorbijkwam aan tijdelijke projecten werd ik getriggerd door een meeloopdag, aangeboden door een opleidingsmanager van de HAS. Binnen Zestor houd ik mij onder meer bezig met leiderschapsontwikkeling. En met het thema ‘anders organiseren’: onderwijsvernieuwing in relatie tot organisatieontwikkeling. Opleidingsmanagers hebben een belangrijke rol hierin. Een dag met een van hen meelopen, leek me interessant.

Wel bijzonder: twee vreemden van elkaar, een dag lang samen op pad

Vaste afspraken en spontane ontmoetingen

‘De insteek van de meeloopdag was heel open. Er was geen speciaal programma; ik zou gewoon volop meedraaien in de praktijk van alledag. Na een kennismakingstelefoontje hebben Patricia de Cocq, opleidingsmanager Toegepaste Biologie bij de HAS, en ik meteen een datum geprikt. Op een dinsdag stond ik om 9:00 uur op de stoep. Eigenlijk wel bijzonder, twee vreemden van elkaar die de hele dag samen op pad gaan. Patricia deed haar ding en ik keek en luisterde mee. Op een gegeven moment zei ze grappend dat ik haar schaduw was die dag. Er stond een aantal vaste afspraken op het programma, daarnaast waren er spontane ontmoetingen. Ik had verwacht dat het heel hectisch zou worden, dat iedereen haar aan zou klampen op de gang, maar dat viel mee. Heel mooi om te zien dat het ook anders kan. Een leidinggevende die gefocust is, weet wat ze wil en daar efficiënt op stuurt. Die rust uitstraalt en heel toegankelijk en duidelijk is voor medewerkers. En bovendien optimaal ondersteund wordt door een goed functionerend secretariaat.

Zeer afwisselende dag

‘De dag begon met een docent die wilde praten over het rooster. Vervolgens gingen we naar de kassen in het Praktijklab, waar overlegd werd over de aanschaf van een nieuwe vloer en zonwering. Er werd gesproken over budgetten, de planning en over duurzame keuzes. Er volgde een gesprek met een bevlogen docent over een voor de opleiding nieuw onderwijsconcept, dat hij graag wilde uitproberen met een groep studenten. Tussendoor dook Patricia achter een pc in een van de docentenkamers om een onderzoeksvoorstel te schrijven. Ik mocht in vertrouwen haar managementrapportage inzien, die ze na de lunch zou bespreken met het voltallige CvB. Daar mocht ik bij zijn – heel bijzonder vond ik dat, die openheid. Dat waardeer ik enorm en het toont ook dat men solidair is aan de uitgangspunten van Project Buiten. ’s Middags stond een afspraak op het programma met haar oude promotiebegeleider aan de Universiteit Utrecht. We gingen naar een internationaal bekend staande paardenkliniek – ik had vooraf niet kunnen verzinnen daar ooit te belanden! Onderwerp van gesprek was een mogelijke samenwerking met de opleiding en het lectoraat, om HAS-studenten de gelegenheid te bieden ook onderzoek met paarden te doen.

Dit had ik vooraf niet kunnen verzinnen!

Vlieg op de muur

‘Ik ben de hele dag als het ware de vlieg op de muur geweest. Soms had ik de neiging om me in gesprekken te mengen, maar ik heb me kunnen inhouden omdat ik dat niet passend vond. Patricia deed haar werk en het was heel mooi om dat van zo dichtbij te ervaren. In de trein naar Utrecht konden we rustiger praten en nader kennismaken. Ik kijk terug op een zinvolle dag. Ook een intensieve dag, net als bij een nieuwe baan waarbij je zoveel nieuwe mensen ontmoet, gesprekken bijwoont en je een beeld probeert te vormen van wat er gaande is. Patricia heeft een een mooi gemêleerd team samengesteld (ongeveer 40 medewerkers en een lectoraat), de opleiding zit in de lift en er zijn genoeg plannen om te realiseren. De samenwerking met het werkveld interesseert ons beiden. We hebben afgesproken om daar op een goed moment eens over door te praten.’

Lees meer ervaringsverhalen