Wil je graag meer mee kunnen nemen op de fiets? Overweeg dan een fiets met zijspan. Of je nu kinderen, een huisdier of extra tassen mee wilt nemen.
De zijspan biedt daarvoor veel mogelijkheden. Maar wat moet je precies van de fiets met zijspan weten?
Dat lees je in dit artikel. We vertellen je voor wie de fiets geschikt is en wat de voor- en nadelen zijn. Ontdek ook waar je op moet letten en wat goede alternatieven zijn.
Voor wie is een fiets met zijspan geschikt?
De fiets met zijspan is handig voor iedereen die bagage wil vervoeren. Daarom kun je het zien als een soort transportfiets. In de zijspan is genoeg ruimte voor tassen of andere spullen. Ook wordt de zijspan gebruikt als kinderzitje of ruimte voor een huisdier.
Een bijkomend voordeel van de fiets met zijspan, is stabiliteit. Je hebt een stabiele ligging op de weg, vanwege het extra wiel aan de zijkant.
De 3 wielen maken het makkelijker om evenwicht tijdens het fietsen te bewaren. Ook bij stilstand hoef je niet per se af te stappen.
Waarom een fiets met zijspan?
Wil je dus spullen kunnen vervoeren, dan is een fiets met zijspan ideaal. Je hebt veel opslagruimte, die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken. Dat is een groot voordeel.
Een ander voordeel van de fiets met zijspan is het rijcomfort. Het extra wiel geeft je een stabiele fietservaring. Je bent uit jezelf al in balans, ook bij stilstand.
Bovendien is de fiets met zijspan een echte eyecatcher. Je valt er goed mee op. De fiets is er in verschillende ontwerpen.
Zijn er ook nadelen van de fiets met zijspan?
Als je met een zijspan fiets op pad gaat, is het formaat een nadeel. De fiets wordt een stuk breder van de zijspan. Bij het parkeren kan het lastig zijn een plekje te vinden. Je hebt immers misschien wel 2 keer zoveel ruimte nodig in de breedte.
Ook kan het budget tegenvallen. De fiets met zijspan is relatief duur.
Fiets op zijspan kopen: Waar let je op?
Wil je een fiets met zijspan kopen? Dan is het slim om te letten op de volgende eigenschappen:
Elektrisch
Wil je met een zijspan ook genieten van elektrische ondersteuning? Dan is een elektrische fiets met zijspan een goede optie. De motor geeft je net wat extra kracht om snelheid te maken. Ideaal als je veel spullen vervoert, tegenwind hebt of een heuvel op moet fietsen.
Breedte
Eens je de zijspan aan de fiets monteert, wordt de fiets breder. Dat spreekt voor zich. Toch is het slim om wel naar die breedte te kijken. De ene fiets met zijspan is namelijk smaller dan de andere. Op het fietspad of bij het parkeren kan de specifieke breedte uitmaken.
Je wilt namelijk wel nog goed op het fietspad passen. Dat je met de zijspan tussen de gangbare afmetingen blijft.
Stel dat je namelijk paaltjes in het wegdek tegenkomt, dan wil je daar tussendoor passen. Bovendien is het bij het parkeren makkelijker om met een smalle fiets een plekje te vinden.
Monteren
De zijspan voor de fiets zit niet altijd standaard aan de fiets bevestigd. De zijspan is meestal afneembaar. Het is dan wel zo praktisch, als je hem makkelijk op de fiets kunt monteren.
In no-time ga je dan met de zijspan op pad. En als je hem even niet wilt gebruiken, fiets je net zo makkelijk zonder zijspan.
Bagageruimte
Het formaat van de zijspan varieert. Kijk dus of je genoeg ruimte hebt om te vervoeren, wat je wil vervoeren.
Wil je bijvoorbeeld 2 kinderen mee kunnen nemen? Dan moet de fietskar groot genoeg zijn. Ook het maximaal draagvermogen is dan iets om rekening mee te houden.
Maximaal draagvermogen
De zijspan heeft een maximaal draagvermogen. Oftewel: er is een maximaal gewicht waarmee de zijspan belast kan worden. Ga je de zijspan met meer gewicht belasten? Dan kan hij kapot gaan. Een veilige rit wordt dan niet meer gegarandeerd.
Ga dus eerst na hoe zwaar je de fiets met zijspan denkt te beladen. Het maximaal toegestane gewicht ligt meestal rond de 40 kg.
Vormgeving
Je kunt er niet omheen: je valt op met een fiets met zijspan. Daarom is het tof als de zijspan mooi is vormgegeven. Zodra de zijspan een stoer ontwerp heeft, kan je er al helemaal mee gezien worden.
De zijspan is er in allerlei maten, kleuren en designs. Qua vorm zie je ook veel verschillen. De zijspan kan vierkant zijn, maar ook een ergonomisch rond design hebben. Ook is de zijspan er in de vorm van een plateau.
Zijn er alternatieven voor de fiets met zijspan?
Er zijn zeker alternatieven voor de fiets met zijspan. Met een bakfiets is het net zo goed mogelijk om bagage, kinderen of een huisdier mee te nemen. In de bak neem je eenvoudig veel spullen mee. De bakfiets is er met 2 of 3 wielen. Ook kun je kiezen voor een elektrische bakfiets.
Wat ook mogelijk is, is een fietskar. De fietskar bevestig je aan de achterkant van de fiets. In de kar heb je veel ruimte. Of je nu spullen, kinderen of een huisdier mee wilt nemen.
De fietskar kan achter allerlei fietsen worden geplaatst. Er is een fietskar voor de elektrische fiets, mountainbike en racefiets.
Veelgestelde vragen
In principe zijn er geen extra regels voor een fiets met zijspan. De enige regel die kan tellen, is er een voor de elektrische fiets met zijspan. Daarbij mag je niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. Echter zijn regels aan verandering onderhevig, zoek altijd de actuele ontwikkelingen op.
Bij de fiets met zijspan neem je makkelijk van alles mee. Of dat nou boodschappentassen, spullen voor een dagje strand of kinderen zijn. Huisdieren worden ook vaak in de zijspan vervoerd.