Fiets voor de middelbare school kopen? Dit moet je weten!

Ben je op zoek naar een goede fiets voor de middelbare school? In dit artikel vertellen we je hoe je jouw beste school fiets kunt vinden. 

We vertellen je waar de fiets idealiter aan moet voldoen en welke fietsen geschikt zijn. Ook kom je er achter waar je op moet letten. En welke accessoires handig zijn bij de school fiets. 

Waar moet een fiets voor de middelbare school aan voldoen?

Een goede school fiets herken je aan diverse eigenschappen. De fiets voor de middelbare school moet bovenal stevig en onderhoudsarm zijn. 

De fiets is er immers voor dagelijks gebruik in allerlei weersomstandigheden. Ook kan de fiets worden beladen met flink wat gewicht. 

Scholieren moeten namelijk hun boekentas mee kunnen nemen. En die kan aardig wat wegen. Een goede school fiets maakt het makkelijk om de tas te vervoeren. Er zit dan bijvoorbeeld een voordrager, een mand of een krat op de fiets. 

Een goed slot is ook een vereiste. Zodra de fiets over een stevig slot beschikt, is de kans op diefstal kleiner. Dat geldt ook voor een school fiets met dubbel slot. 

Bovendien moet de school fiets qua looks aan de wensen van scholieren voldoen. Het is wel zo leuk om een hippe fiets te kiezen. Waarmee je als scholier graag gezien wilt worden. 

Geschikte soorten school fietsen

De fietsen die voor scholieren het meeste geschikt zijn, zijn omafietsen, stadsfietsen en transportfietsen. De omafiets herken je aan het typerende gebogen frame met lage instap. De fiets is licht van gewicht en erg stevig voor alledaags gebruik. 

Dat geldt ook voor andere stadsfietsen. De fietsen zijn stevig, praktisch in gebruik en geschikt voor het vervoeren van spullen. Ideaal als school fiets dus. 

De transportfiets is nog beter ingericht op het vervoeren van de boekentas. Bij de transportfiets heb je voorop een voordrager, mand of krat. Daardoor wordt het stuur wel breder en minder compact. Bij het stallen van de fiets kan dat lastig zijn. 

Wat onder scholieren ook populair is, is de elektrische schoolfiets. De elektrische schoolfiets is erg praktisch. Al helemaal als je ver moet fietsen om bij school te komen. Of als je in de ochtend zo laat mogelijk van huis wilt kunnen vertrekken. 

Fiets voor de middelbare school nodig? Hier let je op

In de zoektocht naar een school fiets, komen veel keuzes voorbij. Welke framemaat heb je nodig? Hoeveel versnellingen wil je hebben en ga je voor een open of gesloten kettingkast? Wij helpen je op weg. We vertellen je meer over de eigenschappen waar je op moet letten. 

Formaat

Bij de fiets voor de middelbare school heb je keuze uit 2 maten. Een schoolfiets van 26 inch of een schoolfiets van 28 inch. Om erachter te komen welke maat geschikt is, kun je naar de lengte of binnenbeenlengte kijken. 

Ga je af op lichaamslengte? Weet dan dat een 26 inch fiets geschikt is voor scholieren onder de 150 cm. Voor kinderen die langer zijn dan 150 cm wordt de schoolfiets van 28 inch aangeraden. Dit is de gebruikelijke maat voor volwassenen. 

Wil je preciezer weten welke maat je moet hebben? Meet dan de binnenbeenlengte. Dat is de afstand van de grond tot het kruis, aan de binnenzijde van het been. Dat getal vermenigvuldig je met 0,66. Dan krijg je je framemaat. 

Versnellingen

Op een fiets voor de middelbare school komen grofweg 2 soorten versnellingen voor. De derailleur of naafversnelling. De naafversnelling wordt minder snel vies dan een derailleur. Dat voorkomt slijtage. 

Ten opzichte van de derailleur heeft de naaf daardoor minder onderhoud nodig. Dat is dan ook de reden dat er vaak voor een naaf wordt gekozen. Wel heeft een naaf vaak een beperkter aantal versnellingen. Dat zijn er meestal 3 tot 7. Voor een school fiets genoeg. 

De derailleur slijt sneller en heeft meer onderhoud nodig. Daar staat wel tegenover, dat de derailleur een groter bereik heeft. Ook is de derailleur licht van gewicht

Prijs kwaliteit 

Ga je een school fiets kopen? Bepaal dan van te voren wat je maximaal uit wilt geven. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. De fietsen zijn er voor een paar honderd, maar ook voor enkele duizenden euro’s. 

Voor de prijs is het erg bepalend of je een elektrische of normale school fiets kiest. Als je weet wat je zoekt, koop je pas de beste fiets. Het belangrijkst is echter, dat je koopt wat nodig is en dat de kwaliteit goed is. 

Slot

De school fiets moet goed af te sluiten zijn. De fiets wordt waarschijnlijk op allerlei plekken in een stalling gezet. Niet overal staat de fiets even veilig. Een stevig slot kan helpen om diefstal te voorkomen.  

Naast dat je voor een stevig slot kunt gaan, kun je ook kiezen voor een dubbel slot. Zodra de fietsen 2 sloten hebben, worden ze minder snel gestolen. Bij sommige sloten zit daarvoor al een steekslot. Het is ook mogelijk om een kettingslot los te bestellen

Stevig frame

De school fiets moet tegen een stootje kunnen. Kijk daarom goed of het materiaal stevig genoeg is. Een fiets met een aluminium frame is erg sterk en licht van gewicht. Daar worden veel fietsen van gemaakt. Aluminium fietsen zijn bovendien goed betaalbaar. 

Staal is ook mogelijk. Staal is minder stijf dan aluminium. Daardoor maak je minder snelheid, maar heeft het materiaal wel meer veerkracht. Die veerkracht helpt voor een comfortabele rit als er veel hobbels zijn. De schokken worden door het frame opgevangen. 

Kettingkast 

De kettingkast kan open of gesloten zijn. Het handige van een open kettingkast is, dat je direct bij de ketting kan komen. Als er iets kleins gerepareerd moet worden, komt dat goed van pas. 

Bij een gesloten kettingkast is dat niet het geval. Toch heeft ook juist de gesloten kettingkast voordelen. De ketting wordt minder snel vuil. Dat voorkomt slijtage. Daardoor is er ook weer minder snel onderhoud nodig aan de ketting.  

Elektrische schoolfiets 

Wil je gaan voor een elektrische schoolfiets? Kijk dan naar de sterkte van de motor, het bereik van de accu en de motor positie. 

Een sterke motor herken je aan een hoog aantal Nm, ook wel newtonmeters. De fiets heeft bij weerstand dan genoeg kracht om je te ondersteunen. Zo heb je minder last van wind of hellingen. Voor een school stadsfiets is 45 Nm voldoende

Het bereik van de accu heet ook wel actieradius. Dat bereik houdt in hoelang je met 1 accu kunt fietsen, zonder op te laden. Dat is af te lezen aan het wattage. Per 100 watt geniet je van zo’n 13 ondersteunde kilometers. Tussendoor kun je de accu altijd opladen. 

Daarnaast kun je kijken naar de motor positie. Dat kan voorop, in het midden of achterop de elektrische fiets voor een kind zijn. In het midden is de ondersteuning het meest natuurlijk. Echter betaal je hier ook meer voor dan bij een achter of voorwielmotor. 

Stevige banden 

Stevige banden zijn bij een fiets voor de middelbare school essentieel. Een school fiets met robuuste wielen heeft minder onderhoud nodig. De banden kunnen beter tegen een stootje en gaan minder snel lek. Dat voorkomt dat je ze om de haverklap moet plakken. 

In de praktijk zie je daarnaast dat scholieren de snelste route kiezen. Ook als ze dan voor een stuk niet netjes over de verharde weg rijden. De stevige banden komen ook in dat soort situaties goed van pas. 

Wat zijn handige accessoires voor de middelbare school fiets?

De fietsen kun je aanvullen met allerlei accessoires. Denk alleen al aan accessoires voor opbergruimte. De school fiets is er met mand, met voordrager of krat. Daardoor kun je voorop de fiets meer spullen meenemen. Ook bestaan er handige mandjes voor op de bagagedrager. 

Scholieren fietsen daarnaast door weer en wind. Bij een regenachtige dag is regenkleding erg praktisch. Tegenwoordig zijn er genoeg regenjassen en broeken die er hip uit zien. Hierdoor is er altijd wel een geschikt regenpak te vinden. 

Verlichting is ook niet te missen. Vooral in koudere maanden van het jaar. In de ochtend is het dan vrij donker en in de middag gaat de zon al snel onder. Verlichting op de fiets is dan wel zo veilig. 

Veelgestelde vragen

Is er een minimum leeftijd voor rijden op de elektrische fiets?

Er is geen minimum leeftijd voor fietsen om de e-bike. Het is voor alle leeftijden mogelijk om op de e-bike te fietsen. Ook een helm is niet verplicht. 

Hoe herken je een goede middelbare school fiets?

Een goede fiets voor de middelbare school is erg stevig. Zowel de banden als het frame moeten tegen een stootje kunnen. De fiets moet allerlei weersomstandigheden aan kunnen. En het is wel zo fijn als de school fiets onderhoudsarm is. De fiets is daarnaast geschikt voor een zware boekentas. Daarvoor kan er voorop een voordrager, krat of mand worden geplaatst. Tot slot moet de fiets goed afgesloten kunnen worden. Het liefst met een stevig slot of dubbele sloten.

Meer fietsen: