Fiets ophangen muur? De 5 beste ophangsystemen voor de muur

Als je je mountainbike of wielrenfiets niet gebruikt, wil je niet dat hij in de weg staat. Echter heeft niet iedereen evenveel opbergruimte.

Een fiets ophangsysteem voor aan de muur kan daarom erg handig zijn. 

Ontdek in dit artikel welke 5 ophangsystemen het beste zijn. Ook vertellen we je hoe en waarom je een fiets ophangt aan de muur.

En waar je op moet letten in de zoektocht naar een geschikt ophangsysteem of handige muurbeugel. 

Beste fiets ophangsystemen & muurbeugels

Als je je fiets op gaat hangen, wil je dat op een veilige en stevige manier doen. De kwaliteit van het ophangsysteem of de muurbeugel is belangrijk. Daarom zetten we de beste muurbeugels voor fietsen hieronder op een rij. 

1: Beste ophangsysteem racefietsen – BBB Cycling WallMount Deluxe

De BBB Cycling WallMount Deluxe is ideaal als je racefietsen horizontaal wilt ophangen. Niet alleen voor racefietsen is de ophangbeugel geschikt. Een mountainbike ophangen is ook mogelijk. Zolang het gewicht van de fiets maar onder de 20 kg blijft. 

Een groot voordeel van de beugel is dat het is voorzien van schuimkussens. Die kussens beschermen de fiets tegen krassen. Handig is ook, dat de beugel verstelbaar is. Om die reden is de fietsbeugel voor veel soorten fietsen geschikt. 

Op het moment dat je het ophangsysteem niet gebruikt, kun je het inklappen. Ook dat scheelt weer ruimte. Bovendien is het een stijlvolle beugel voor in huis. 
2: Stijlvol ophangsysteem fietsen – Stasdock Happy Black

De Stasdock Happy Black is een van de meest veelzijdige muurbeugels voor je fiets. Dit is namelijk niet alleen een muurbeugel om je fiets horizontaal op te hangen. Ook is het een volledig ophangsysteem voor al je fietsspullen

Je hangt dus niet alleen je fiets op, maar ook bijbehorende accessoires. Aan de bovenkant heb je plek voor een fietshelm. En in het ophangsysteem kun je bijvoorbeeld je fietsschoenen, je slot en je fietsbril kwijt. 

De fiets mag maximaal 15 kg wegen. Daarmee is dit een handig systeem om je wielrenfiets of mountainbike op te hangen. Bij het bevestigen van de fiets maak je gebruik van beschermend montagemateriaal. 
3: Stabiele ophangbeugel fietsen – Trivio Wandhanger

Wil je liever op een verticale manier je racefiets ophangen? Kijk dan eens naar de Trivio. Dit is een erg praktische en stevige ophangbeugel voor fietsen. 

Als je weinig ruimte hebt om de fiets op te bergen, is dit systeem ideaal. Het voorwiel plaats je in de haak. Op die manier berg je de fiets verticaal op. Het efficiënte formaat maakt het mogelijk om meerdere muurbeugels, en dus meerdere fietsen naast elkaar te hangen. 

De Trivio ophangbeugel voor fietsen bevestig je met 4 pluggen in de muur. De haak waar de fietsen aan vast zitten, is voorzien van rubber. Dat rubber beschermt de fiets tegen krassen. 
4: Stevige muurbeugel fiets – Crius

De Crius muurbeugel is een stevig ophangsysteem. De muurbeugel heeft een draagvermogen van 30 kg. Daarmee is het mogelijk om elk type fiets aan de muur op te hangen. Ook zwaardere fietsen, zoals e-bikes. 

De muurbeugel is inklapbaar. Dat komt goed van pas als de fiets er even niet aan wordt opgehangen. Na het inklappen loop je er minder snel tegenaan. 

Het multifunctionele ophangsysteem is bovendien voorzien van rubbers. Die rubbers zorgen ervoor dat het frame niet beschadigt tijdens het ophangen. 
5: Compleet ophangsysteem fietsen – Vicima

Een erg handige ophangbeugel voor fietsen, is ook het systeem van Vicima. Dit systeem is stijlvol, stevig en efficiënt. Het handige is dat je niet alleen je fiets op kunt hangen, maar ook je fiets accessoires

Op meerdere plekken wordt de fiets bevestigd. Je hangt je fiets op aan een pedaal haak. De wielen plaats je op 2 wielhouders. Aangezien je zelf bepaalt waar de wielhouders komen, zijn ze verstelbaar. Het ophangsysteem is geschikt voor meerdere soorten fietsen
Hoe hang je een fiets op aan de muur?

Het ophangen van een fiets kun je op verschillende manieren aanpakken. Vaak worden muurbeugels voor fietsen gebruikt. 

De fietsen kunnen aan meerdere onderdelen worden opgehangen. De meest gebruikelijke manieren zijn: aan het fietspedaal, aan het zadel of aan het frame. Bij verticale plaatsing kan het ook zijn, dat je het voorwiel in een haak vast zet. 

Waarom zou je jouw fiets ophangen?

Zodra je je fiets ophangt, creëer je meer ruimte in huis. Of in de schuur. Een fiets neemt immers minder ruimte in beslag als hij wordt opgehangen. En mocht er iets gerepareerd moeten worden, dan kun je daar goed bij. 

Naast dat het ophangen ruimte bespaart, is het ook veiliger. Ga je een fiets ophangen aan de muur, dan beschadigt hij minder snel. Je loopt immers minder snel tegen de fiets aan. En bij een goed ophangsysteem maakt de fiets geen zwarte strepen op de muur. 

Een mountainbike of racefiets ophangen kan je ook doen, vanwege de looks. Als je een mooie fiets hebt, mag die immers gezien worden. Hang je hem op in huis, dan heb je meteen een soort eyecatcher in je interieur. 

Racefiets ophangen aan de muur

Wil je een wielrenfiets ophangen? Aan de muur neemt de fiets weinig ruimte in beslag. De wielrenfiets is vrij licht van gewicht, wat het optillen makkelijk maakt. Aan de muur blijft de fiets beschermd tegen krassen en weersomstandigheden

MTB ophangen aan de muur

Een mountainbike ophangen kan erg eenvoudig. Er zijn verschillende manieren voor het ophangen van de MTB. Je zou de fiets aan het voorwiel, aan het zadel of aan het frame op kunnen hangen. Een muurbeugel met rubber beschermt de fiets tegen beschadigingen. 

Fiets ophangen aan muur vs plafond

Je kunt de fiets zowel aan de muur als aan het plafond ophangen. Een fiets ophangsysteem voor aan de muur is het meest gebruikelijk. Het is eenvoudig om fietsen aan muurbeugels op te hangen. 

Dat wil niet zeggen, dat dit ook de beste optie is. Wat de beste optie is, hangt af van de ruimte die jij beschikbaar hebt. En van hoe stevig jouw muur is. 

Is je muur bijvoorbeeld niet sterk genoeg om een fiets aan op te hangen? Dan is bevestiging aan het plafond beter. Je fiets aan het plafond ophangen is ook handig als je je fiets hoog wilt hangen. Met een fietslift kan de fiets op een handige manier omhoog worden getakeld. 

Muurbeugel fiets / ophangsysteem kopen: Waar let je op?

Ga je een fiets ophangsysteem kopen voor aan de muur? Let dan op de volgende aspecten. Dan weet je zeker dat je een goede muurbeugel koopt. 

Draagkracht

Het ophangsysteem heeft een specifieke draagkracht. Dat is het maximale gewicht waarmee de fietsbeugel belast kan worden. Dat kan in grote lijnen variëren van 15 kg tot 30 kg. Het draagvermogen moet genoeg zijn voor het gewicht van de fiets. 

Een wielrenfiets of mountainbike weegt ongeveer 8 kg. Maar wil je een elektrische fiets ophangen? Weet dan dat de fiets rond de 25 kg weegt. Dat moet de fietsendrager aankunnen. 

Afmetingen

Wil je een fiets ophangen aan de muur? Dan let je op de afmetingen. Kijk goed of de fietsbeugel geschikt is voor jouw type fiets. 

Opklapbaar

Er komt ook een moment dat je geen fietsen aan de muur ophangt. Het is dan wel zo praktisch, stijlvol en ruimtebesparend als je de beugel in kunt klappen. Bij sommige ophangsystemen is dat mogelijk. 

Montage en plaatsing

Je kunt je fiets bijna overal ophangen. Het is maar net wat je mooi vindt of waar je ruimte hebt. Toch moet je er wel op letten dat je de muurbeugel niet te dicht bij de verwarming plaatst. Die warmte is niet goed voor de fiets. 

Bepaal daarnaast of je de fiets horizontaal of verticaal op wilt hangen. Ook dit hangt weer af van de ruimte die je beschikbaar hebt. Verticaal ophangen neemt over het algemeen minder ruimte in beslag.
Veelgestelde vragen

Kan je muurbeugels voor fietsen zelf maken?

Ja. Het is mogelijk om een muurbeugel zelf te maken. Vaak wordt er daarvoor gewerkt met hout. Je zou ook een standaard ophangbeugel van bijvoorbeeld de praxis kunnen kopen. Die beugel kun je dan zelf personaliseren. 

Met hoeveel gewicht kunnen fiets muurbeugels worden belast? 

Dat hangt af van de draagkracht. Over het algemeen varieert het draagvermogen van 15 kg tot 30 kg.


Handig voor je fiets: