Fiets voor zware mensen? Hier moet je op letten!

Fietsen is een ideale sport voor mensen die wat zwaarder zijn. Op de fiets worden je gewrichten namelijk minder belast dan als je gaat wandelen. De kans op blessures wordt hierdoor kleiner

Er zit nog een belangrijk voordeel aan fietsen: je kunt het net zo zwaar maken als je zelf wilt. Heb je niet zo’n goede conditie? Dan kun je het langzaam opbouwen, door met korte ritjes te beginnen.

Bij een wat betere conditie kun je kiezen voor langere fietstochten. Ook kun je sneller gaan fietsen om de inspanning wat zwaarder te maken.

Wetenschappers zien fietsen niet voor niets als een activiteit die kan bijdragen aan een betere gezondheid (Oja e.a., 2018).

En wat ook heel fijn is: het maakt daarbij niet uit wanneer je met fietsen gaat beginnen. Of je nu wat jonger of al wat ouder bent: de positieve effecten van fietsen blijven (Rasmussen e.a., 2018).

Wil je gaan fietsen? Dan is het enige wat je nodig hebt een goede fiets. Een stevige fiets voor zware mensen is een aanrader als je zelf wat zwaarder bent.

Wat is een goede fiets voor zware mensen?

fiets voor zware mensen aanschaffen

Ga je op zoek naar een fiets voor dikke mensen? Dat kan nog best lastig zijn, want het aanbod fietsen is groot. Welke fiets moet je dan kiezen? Er zijn gelukkig een aantal punten waar je op kunt letten.

Een fiets voor een zwaar persoon moet namelijk aan andere eisen voldoen dan bijvoorbeeld een fiets voor lange mensen. Als je weet waar je op moet letten wordt het gemakkelijker om de juiste fiets te kiezen.

Hoeveel gewicht kan de fiets dragen?

Als je een fiets hebt gezien die er goed uitziet, is het belangrijk om de maximale belastbaarheid te controleren. Dat kan nog wel lastig zijn. De meeste fietsen worden namelijk getest op een belastbaarheid tot 120 kilogram.

Weeg je minder dan 120 kilo? Dan mag je er dus vanuit gaan dat de fiets stevig genoeg is. Maar als je meer weegt dan 120 kilo, weet je dus niet zeker of de fiets geschikt is. Je kunt dan de product specificaties doorlezen.

Daar staat het soms in, maar helaas niet altijd. Om dan te bepalen of de fiets stevig genoeg is, kun je het beste kijken naar het materiaal waarvan het frame van de fiets gemaakt is.

Ben je zelf niet zo technisch? Dan kun je dit beter laten bekijken door iemand die er meer verstand van heeft. Zo weet je zeker dat je een goede aankoop doet.

Wat voor wielen heeft de fiets?

wielen-stevige-fiets-voor-zware-mensen

Niet alleen het frame van de fiets is belangrijk. Ook de banden van de fiets hebben invloed op de belastbaarheid van de tweewieler. Daarom kan het heel lastig zijn om een goede racefiets voor zware mensen te vinden.

Racefietsen hebben vaak dunne banden, die niet zoveel gewicht kunnen dragen. Om de wielen steviger te maken, worden in fietsen voor mensen met overgewicht vaak extra spaken gebruikt. Meer spaken betekent een grotere belastbaarheid.

Heb je een fiets gevonden met een frame van stevig materiaal, maar zitten er geen goede banden onder? Dan kun je ervoor kiezen om de banden te laten vervangen.

Er zijn namelijk speciale wielen van extra stevig materiaal, met extra dikke velgen. Als je deze op het frame laat monteren wordt de fiets steviger.

Wat voor merk fiets koop je?

Er zijn veel verschillende fietsmerken. Sommige zijn erg bekend, zoals Gazelle en Batavus. Er zijn ook minder bekende merken, waarvan sommige speciale fietsen hebben voor mensen die wat zwaarder zijn.

Het fietsenmerk Kalkhoff heeft bijvoorbeeld XXL fietsen in het aanbod. Deze fietsen zijn getest op een belastbaarheid tot 150 kilogram en soms zelfs tot 170 kilogram. Ook Azor en Victoria maken elektrische fietsen voor mensen die wat zwaarder zijn.

Koop je een fiets van een ander merk, zoals Sparta of Batavus, die alleen getest is op een lagere belastbaarheid? Dan is het dus belangrijk om te letten op het frame en de wielen van de fiets.

Heb je het juiste zadel?

Fietsen is leuk, maar fietsen met zadelpijn is minder fijn. Een goed zadel is daarom heel belangrijk. Dat geldt trouwens niet alleen voor zware mensen, maar ook voor mensen die minder zwaar zijn.

Het is als je wat zwaarder bent wel extra belangrijk dat je een stevig zadel kiest. Het zadel moet nu eenmaal wat meer gewicht kunnen dragen. Om comfortabel te zitten, kun je het beste kiezen voor een zadel dat wat dikker is.

Gelzadels zijn vaak een goede keuze. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een wat breder zadel. Vooral voor zware vrouwen is dit vaak een goede keus. Het zitoppervlak is bij zo’n zadel namelijk wat groter, waardoor het gewicht beter wordt verdeeld.

Verschillende soorten fietsen voor zwaardere personen

soorten-fietsen-voor-zware-mensen

Waarom stap jij op de fiets? Wil je gewoon een rustige toertocht maken, wil je er boodschappen mee doen, of wil je juist hard fietsen en aan je conditie werken?

Bedenk van tevoren goed waarom jij wil fietsen. Als je dat weet wordt het namelijk makkelijker om de juiste fiets te vinden.

Elektrische fiets voor zware mensen

Steeds meer mensen fietsen elektrisch. Voor zwaardere mensen is de elektrische fiets vaak ook een goede optie. Fietsen kost hierop minder inspanning dan op een gewone fiets.

Ga je een elektrische fiets kopen? Dan is het een goed idee om een fiets met middenmotor te kopen. Zo’n middenmotor is sterker dan een voorwiel motor en hebben vaak meer vermogen.

Elektrische fietsen voor zware mensen zijn helaas vaak wat duurder dan de standaard elektrische fietsen. Het is daarom slim om goed te letten op aanbiedingen en acties, zodat je wat voordeliger uit bent.

Stadsfiets voor zware mannen en vrouwen

Een stadsfiets is ideaal als je vaak kortere ritjes maakt. Bijvoorbeeld om naar de supermarkt te gaan of om te gaan winkelen. De kans is dan wel groot dat je meer bagage meeneemt op de fiets, zoals een volle boodschappentas.

Daarom is het slim om eerst te bedenken hoeveel bagage je maximaal mee wilt kunnen nemen. De belastbaarheid van de fiets is namelijk inclusief het gewicht van eventuele bagage én het gewicht van de fiets zelf.

Je kunt dan dus uitrekenen of een fiets sterk genoeg is om je te dragen. Heb je bijvoorbeeld een mooie fiets gezien met een belastbaarheid van 125 kilo?

Bedenk dan dat daar het gewicht van de fiets (bijvoorbeeld 10 kilo) en het gewicht van je bagage (bijvoorbeeld ook 10 kilo) vanaf gaat. De fiets is dan dus alleen geschikt als je zelf niet meer weegt dan 105 kilo.

Racefiets voor zware mensen

Racefiets-voor-zware-mensen

Let bij het kopen van een racefiets niet alleen op het frame, maar vooral ook op de banden. De banden van een racefiets zijn nu eenmaal een stuk dunner dan van een gewone fiets of een fatbike.

De wielen moeten stevige velgen hebben en het liefst extra spaken, omdat ze anders snel beschadigd kunnen raken. Houd er ook rekening mee dat racefietsen vaak een wat smaller zadel hebben.

Als je wat zwaarder bent kan het zijn dat dat niet comfortabel zit. Gelukkig kun je zulke onderdelen van de fiets gemakkelijk laten vervangen.

Het is wel belangrijk dat het fietszadel voor zware mensen stevig bevestigd kan worden op het frame. Zo kan het meer gewicht dragen.

Waar koop je een fiets voor zware mensen?

Heb je nagedacht over de aandachtspunten die hierboven zijn beschreven? Dan weet je nu vast precies welke fiets voor zware mensen je wilt aanschaffen.

Wil je gelijk jouw ideale fiets kopen? Kijk dan in het overzicht hieronder waar je dat kunt doen. Veel fietsplezier toegewenst!