Zoek je een fietsendrager voor 1 fiets? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt. We hebben een top 5 samengesteld van de beste fietsendragers voor één fiets.
Daarin staan fietsendragers voor op het dak en voor op de trekhaak. Daarnaast geven we je meer informatie over het vervoeren van de fiets en vertellen we je waar je op moet letten.
De 5 beste fietsendragers voor 1 fiets
Er zijn veel fietsendragers waar je 1 fiets mee kunt vervoeren. De ene wordt op het dak bevestigd en de ander op de trekhaak.
Om het aanbod overzichtelijker te maken, geven we je de 5 beste fietsendragers voor 1 fiets:
1. Fietsendrager voor 1 elektrische fiets – Atlas Premium XFold 1 Hapro
Zoek je een goede fietsendrager voor 1 elektrische fiets? Dan kan de Atlas Premium XFold 1 van Hapro de juiste keuze zijn. Deze fietsendrager heeft namelijk een draagvermogen van 30 kg.
Dat zijn nog niet alle voordelen van de fietsendrager. De fietsendrager kan namelijk ook opgevouwen en gekanteld worden. Dat komt goed uit bij het opbergen. Of als je nog iets uit de achterbak wilt kunnen pakken.
Het opbergen wordt je ook makkelijker gemaakt door het lichte gewicht. De fietsendrager weegt 14 kg. Bovendien kun je de fietsendrager met de wieltjes rollend verplaatsen.
2. Fietsendrager 1 fiets trekhaak – Pro-User Diamant
Ook de Pro-User Diamant is ideaal voor het vervoeren van 1 fiets. Deze fietsendrager is stevig, heeft diefstalbeveiliging en kun je eenvoudig op de trekhaak monteren. De fiets wordt met frameklemmen en wielklemmen vastgezet.
De fietsendrager kan een fiets van maximaal 30 kg vervoeren. Daarmee is dit type ook geschikt als fietsendrager voor 1 elektrische fiets. Zelf is de fietsendrager licht van gewicht, want hij weegt slechts 9,5 kg.
De verlichting sluit je aan met een gecombineerde 7- en 13 polige stekker. Bij de Pro-User Diamant kun je ook een bijpassende oprijgoot bestellen.
3. Enkele fietsendrager – Touring 1 ANWB
Van de ANWB wordt de Touring 1 als een van de beste enkele fietsendragers gezien. Deze fietsendrager kan op de trekhaak worden vastgezet. Met het draagvermogen van 30 kg is de Touring 1 geschikt voor allerlei soorten fietsen, waaronder de e-bike.
Het gewicht van de fietsendrager zelf is 9,5 kg. Daarmee spreken we van een lichtgewicht fietsendrager. De fietsendrager is uitvoerig getest en goedgekeurd door de RDW.
In de snelkoppeling zit een slot geïntegreerd, zodat je het frame kunt vergrendelen. Dit biedt extra veiligheid. Daarnaast kan bij de fietsendrager een oprijgoot worden geleverd, zodat je de fiets gemakkelijk de fietsendrager oprijdt.
4. Budget fietsendrager 1 fiets – Twinny Load
Een van de beste fietsendragers voor 1 fiets is ook de Twinny Load. Bij dit model is de verhouding tussen prijs en kwaliteit optimaal. Voor een gunstig prijskaartje haal je een mooie fietsendrager voor 1 fiets in huis.
De Twinny Load kun je op het dak bevestigen. In totaal weegt de fietsendrager 2,5 kg. Het product kan daarentegen een gewicht van 30 kg dragen.
Daarmee is de dakdrager geschikt voor een elektrische fiets, een stadsfiets of een sportfiets. De dakdrager is met 2 sloten te vergrendelen.
5. Fietsendrager 1 fiets dak – Thule ProRide 598
Ook de Thule ProRide 598 staat bekend om de goede prijs kwaliteit verhouding. Dit type fietsendrager monteer je op het dak. Het monteren gaat erg snel en eenvoudig. Dat komt ook door het lichte gewicht. De Thule ProRide 598 weegt namelijk slechts 4,2 kg.
Op de dakdrager kun je een fiets met een maximaal gewicht van 20 kg plaatsen. Als je een lichte elektrische fiets hebt, zou je die er dus ook mee kunnen vervoeren.
Erg handig van de Thule ProRide 598 is daarnaast de diefstalbeveiliging. Met behulp van de geïntegreerde sloten kun je de fietsendrager volledig vergrendelen.
Een fietsendrager op het dak of op de trekhaak: welke kies je?
Als je zoekt naar een fietsendrager voor 1 fiets heb je de keuze tussen bevestiging op het dak of op de trekhaak.
Per categorie zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje. Zo kun je zelf bepalen wat jouw voorkeur heeft.
Bevestiging op de trekhaak
Het voordeel van een trekhaak fietsendrager is dat de trekhaakdrager vaak makkelijker te monteren is. In sommige gevallen heb je daar niet eens gereedschap voor nodig.
Het op- en afladen van de fiets gaat ook een stuk makkelijker dan bij een dakdrager. Al helemaal als je gebruikmaakt van een oprijgoot of een lift.
Daarnaast heb je bij een trekhaakdrager over het algemeen meer draagvermogen. Daardoor krijg je ook de optie om meerdere fietsen mee te nemen. Er zijn trekhaak fietsendragers voor 2 fietsen, voor 3 fietsen en voor 4 fietsen.
Wel zijn de trekhaak fietsendragers gevoeliger voor diefstal en duurder in aanschaf. Ze kunnen ook het zicht door de achteruitkijkspiegel belemmeren. En als de fietsendrager niet kantelbaar is, kun je de achterklep niet meer openen.
Bevestiging op het dak
Fietsendragers voor op het dak hebben ook voordelen. Ze zijn over het algemeen een stuk goedkoper en lichter van gewicht. Op het dak kun je met een fietsendrager maximaal 3 fietsen vervoeren.
Bovendien is een dakdrager minder diefstalgevoelig en belemmert het niet je zicht tijdens het autorijden. Ook kun je altijd nog de bagage in de kofferbak bereiken. Aangezien je geen trekhaak nodig hebt, kun je de dakdrager goed combineren met een caravan.
Daar staat wel tegenover, dat de fietsen moeilijker op het dak te krijgen zijn. Het draagvermogen is ook vaak minder, alleen lichte fietsen kunnen worden vervoerd.
De dakdrager is dus niet geschikt voor elektrische fietsen. Tijdens het autorijden moet je ook rekening houden met extra hoogte.
Hoe zet je de fiets stevig vast?
Of je de fiets nu op het dak of op de trekhaak bevestigt, het is belangrijk om hem stevig vast te zetten. Fietsen worden met frameklemmen en/of wiel riemen aan de fietsendrager bevestigd.
In de framehouder is vaak een koppelbegrenzer aanwezig, om precies genoeg kracht uit te oefenen. De frameklemmen worden afgesteld op de dikte van jouw framebuizen.
Zijn de buizen van jouw frame te dik voor de klemmen? Probeer de fiets dan onder het zadel of aan de verticale framebuis vast te zetten.
Naast de framehouder kun je de wielen met riemen vastmaken. Dat zorgt voor extra stabiliteit. Voor nog meer stevigheid zet je de fiets ook nog vast met spanbanden. Die zijn bij de meeste winkels los verkrijgbaar als je de fietsendrager bestelt.
Zorg er daarnaast voor dat je de losse onderdelen van de fiets af haalt. Zoals de accu of fietscomputer van een elektrische fiets. Of denk aan kinderzitjes, bidons en fietstassen. Dat scheelt gewicht en maakt het vervoeren nog veiliger.
Hoe zet je de fiets goed op slot?
Nu je weet hoe je de fiets stevig vast kunt zetten, is het goed om te weten hoe je hem op slot zet. Veel fietsendragers hebben diefstalbeveiliging. Met geïntegreerde sloten kan het fietsframe en de fietsendrager worden vergrendeld.
Daarnaast zet je de fiets zelf pas op slot zodra de fiets op de fietsendrager staat. En voordat je de fiets vervolgens weer van de drager af haalt, haal je hem van het slot.
Neem je meerdere fietsen mee? Dan kun je de fietsen voor extra beveiliging ook nog aan elkaar vastzetten.
Wanneer is een fietsendrager geschikt voor een elektrische fiets?
Om te bepalen of een fietsendrager geschikt is voor een elektrische fiets, kijk je allereerst naar het draagvermogen. De elektrische fiets weegt zonder accu gemiddeld 25 kg.
Het is van belang dat het draagvermogen van de fietsendrager dus hoger dan 25 kg is.
Daarnaast kun je letten op de wielgoot. Sommige elektrische fietsen hebben bredere banden dan een normale stadsfiets.
Kijk dus goed of de wielgoot breed genoeg is. Sommige wielgoten zijn in breedte verstelbaar, dan weet je zeker dat je de wielgoot passend kunt maken.
Wegens het zware gewicht van de fiets, kan het lastig zijn om de fiets op de fietsendrager te tillen. Daarom is het slim om te gaan voor een fietsendrager met lift of met oprijgoot.
Hier moet je op letten
Indien je weet waar je op moet letten, wordt de zoektocht naar een goede fietsendrager voor 1 fiets overzichtelijker.
Als je op de volgende eigenschappen kunt filteren, blijven er minder fietsendragers over. Zo kun je makkelijker de goede keuze maken.
Geschikt voor het type fiets
Wil je een stadsfiets of racefiets vervoeren? Dan heb je minder draagvermogen nodig dan bij een fietsendrager voor een elektrische fiets.
Stadsfietsen wegen gemiddeld rond de 18 kg en sportfietsen zitten daar zelfs nog ruim onder. Zo weegt een racefiets gemiddeld 9 kg en een mountainbike 8 kg.
Naast het draagvermogen let je op de wielgoot. Een racefiets heeft immers smallere banden dan een mountainbike. Het is ideaal als de wielgoot in de breedte verstelbaar is.
Kantelbaar
Ga je voor een fietsendrager die je op de trekhaak bevestigt? Let er dan op of de fietsendrager een kantelmechanisme heeft.
Mocht je iets uit de achterbak zijn vergeten, dan kun je daar altijd nog bij. De fietsen hoef je dan niet van de fietsendrager af te tillen.
Handige eigenschappen voor het opbergen
Als je de fietsendrager niet gebruikt, wil je hem zo goed mogelijk op kunnen bergen. Er zijn verschillende eigenschappen die dat makkelijker maken. Zo krijg je bij bepaalde fietsendragers een handige opbergtas.
Ook is het bij bepaalde fietsendragers mogelijk om hem op te vouwen. Als de fietsendrager inklapbaar is, neemt hij minder ruimte in beslag.
Verder is de fietsendrager qua vorm zo ook een stuk compacter, wat het tillen eenvoudiger maakt.
Een extra functie die je soms ziet, is dat fietsendragers voorzien zijn van wieltjes. Dat maakt het verplaatsen van de fietsendrager makkelijker als je hem op gaat bergen. Al helemaal als het een zware fietsendrager is.
Meer fietsendragers: