Een fietsendrager voor 2 fietsen kan in veel situaties goed van pas komen. Je neemt de fietsen makkelijk mee op vakantie.
Of je kunt bijvoorbeeld eens een fietstocht maken die verder weg van huis is. Het draagt in ieder geval bij aan het plezier dat je van de (elektrische) fietsen kunt hebben.
Maar om plezier aan de fietsendrager te kunnen beleven, moet het natuurlijk wel een goede zijn. Wij zetten daarom de best geteste fietsendragers van 2023 op een rijtje.
Ook ontdek je in dit artikel waar je op moet letten en wat de opties zijn als je geen trekhaak hebt.
De 5 beste fietsendragers voor 2 fietsen
Als je een fietsendrager voor 2 fietsen zoekt, heb je onwijs veel keuze. Het kan daardoor lastig zijn om de juiste te vinden. Om je te helpen zetten we de 5 beste fietsendragers voor 2 fietsen op een rijtje.
Of je nu een compacte fietsendrager zoekt, een lichtgewicht fietsendrager of een fietsendrager voor op de trekhaak.
1. Compacte fietsendrager 2 fietsen – Thule EasyFold 931
De naam zegt het eigenlijk al, de Thule EasyFold 931 is een compacte, opvouwbare fietsendrager. Deze fietsendrager is volledig op te vouwen. Dit is ideaal bij het opbergen. De fietsendrager heeft dan nog maar een klein formaat.
Je kunt de Thule EasyFold 931 op de trekhaak monteren. Het maximaal belastbaar gewicht is 60 kg. Het is dus mogelijk om er allerlei soorten fietsen mee te vervoeren, ook e-bikes.
Dat zijn nog niet eens alle voordelen van de fietsendrager. Ook heeft de fietsendrager namelijk een kantelmechanisme en diefstalbeveiliging. Met een gewicht van 16,4 kg spreken we van een lichtgewicht fietsendrager.
2. Fietsenrek 2 fietsen – Touring 2 ANWB
Een andere geschikte fietsendrager voor 2 fietsen, is de Touring 2 van de ANWB. Het is niet gek dat deze fietsendrager zo goed beoordeeld wordt. De fietsendrager voor op de trekhaak heeft veel handige eigenschappen.
De fietsendrager is bijvoorbeeld kantelbaar, waardoor je de achterklep nog kunt openen. Ook zit er diefstalbeveiliging op de fiets. Met sloten vergrendel je zowel de frameklemmen als de snelkoppeling. Voor het opbergen klap je de fietsendrager makkelijk in.
Met het draagvermogen van 60 kg kun je allerlei soorten fietsen meenemen. De fietsendrager is geschikt voor elektrische fietsen, stadsfietsen en sportfietsen. Het gewicht van de fietsendrager bedraagt 18 kg.
3. Fietsendrager 2 fietsen trekhaak – Thule VeloCompact 924
De Thule VeloCompact 924 hoort absoluut thuis in deze top 5. Dit is een van de beste fietsendragers voor het vervoeren van 2 fietsen op de trekhaak. De fietsendrager heeft een maximaal laadvermogen van 46 kg.
Het handige is dat de fietsendrager volledig vergrendelbaar is. Je kunt de fietsendrager vastzetten aan de trekhaak en de fiets vastzetten aan de fietsendrager. De fietsendrager is licht van gewicht, hij weegt 14,2 kg.
Zoals de naam al doet vermoeden, is de fietsendrager erg compact te krijgen. Hij is opvouwbaar. Daarnaast kun je de fietsendrager kantelen, zodat je nog spullen uit de kofferbak kunt halen.
4. Fietsendrager 2 elektrische fietsen – Atlas 2 Premium Blue Hapro
Zoek je een fietsendrager die geschikt is voor 2 elektrische fietsen? Kijk dan eens naar de Atlas 2 Premium Blue van Hapro. Dit type is speciaal voor de e-bike ontworpen en wordt op de trekhaak gemonteerd.
Het draagvermogen van 60 kg en de verstelbare wielgoten zijn ideaal voor de elektrische fiets. Ook kun je stadsfietsen, racefietsen of mountainbikes meenemen. De fietsendrager heeft diefstalbeveiliging, is inklapbaar en kan gekanteld worden.
Wat daarnaast erg fijn is aan deze fietsendrager, is het gewicht. De Atlas 2 Premium Blue van Hapro weegt slechts 16,5 kg. Dat is uniek voor een fietsendrager die ook nog eens geschikt is voor e-bikes.
5. Lichtgewicht fietsendrager 2 fietsen – Pro-User Briljant
Als je dan een goede fietsendrager voor 2 fietsen zoekt, waarom zou je dan niet voor een lichtgewicht gaan? Kijk bijvoorbeeld eens naar de Pro-User Briljant. Deze fietsendrager heeft een gewicht van slechts 8,8 kg.
Daarmee is de fietsendrager ideaal voor op vakantie. Het opbergen kost weinig kracht en er wordt een opbergtas meegeleverd. Ook is de fietsendrager makkelijk op de trekhaak te monteren. Daar is niet eens gereedschap voor nodig.
De fietsendrager heeft een maximaal belastbaar gewicht van 40 kg. Een geschikte fietsendrager voor stadsfietsen of sportfietsen dus. Elektrische fietsen zijn doorgaans te zwaar voor deze fietsendrager.
Hier moet je op letten
Met een fietsendrager uit de bovenstaande top 5, beschik je sowieso over een goede fietsendrager. Om te kijken welke het best bij jou past, ga je de fietsendragers natuurlijk vergelijken. Maar waar let je dan op?
De volgende aspecten kunnen voor jou van belang zijn:
Het draagvermogen
Fietsendragers hebben een maximaal belastbaar gewicht. Dat heeft ook met de kogeldruk van de auto te maken. Er kan een maximaal gewicht verticaal op de trekhaak worden geplaatst.
En daar moet rekening mee worden gehouden. Ook let je op het gewicht van de fiets die je wilt vervoeren.
De kogeldruk van de auto
Ga eerst na wat de kogeldruk van jouw auto bedraagt. Met andere woorden, wat is het maximaal belastbaar gewicht van jouw trekhaak. Voor een kleine auto is dat vaak maximaal 50 kg en voor een grotere auto 75 kg.
De kogeldruk vind je terug in de handleiding van de auto of aan de zijkant van de stekkeraansluiting bij de trekhaak.
Met kennis van de kogeldruk, weet je welke fietsendrager geschikt kan zijn. Het gewicht van de fietsendrager en de fietsen moet onder de maximale kogeldruk blijven.
Het gewicht van de fiets
Nu je de kogeldruk weet, kun je bepalen welk draagvermogen de fietsendrager kan hebben. Een stevige fietsendrager kan al snel 60 kg tillen. Dat is geschikt voor 2 elektrische fietsen. Per stuk weegt een elektrische fiets namelijk zo’n 25 kg.
Ook kom je veel exemplaren tegen die een draagvermogen van 30 kg of 40 kg hebben. Daarmee kun je 2 stadsfietsen of sportfietsen vervoeren.
Een stadsfiets weegt gemiddeld 18 kg, een racefiets 9 kg en een mountainbike 8 kg. Zorg dat je met het gewicht van je fietsen opgeteld onder het maximale draagvermogen blijft.
Framehouder eigenschappen
Bijna elke fietsendrager beschikt over een framehouder. Er zijn misschien enkele dakdragers die alleen aan de wielen worden bevestigd. Bij de framehouder kun je letten op de rubbers, de sloten en de koppelbegrenzer.
Rubbers
De rubbers van de framehouder zijn belangrijk voor het stabiliseren, het beschermen en het opvangen van schokken. Sommige rubbers kunnen zich vormen naar de bouw van het frame.
Tijdens het vervoeren houden ze de fiets goed op zijn plaats. De zachte rubbers voorkomen daarnaast dat de framehouder krassen kan geven.
Sloten
Wat je bij sommige framehouders ziet, is een geïntegreerd slot. Dat wordt ook wel diefstalbeveiliging genoemd. De knop waarmee je het frame kunt klemmen, kun je afsluiten. Op die manier staat de fiets vast aan de fietsendrager.
Waar je ook sloten tegen kunt komen, is op de plek waar de fietsendrager vastzit aan de trekhaak. Ook daar kun je de fiets vergrendelen.
Dat maakt het moeilijker om de fietsen of de fietsendrager te stelen als hij even onbeheerd wordt achtergelaten. Indien je bijvoorbeeld even gaat tanken is dat ideaal voor de gemoedsrust.
Koppelbegrenzer
Als een framehouder een koppelbegrenzer heeft, weet je zeker dat er niet te veel druk op de fiets wordt gezet. Met de koppelbegrenzer kun je de fiets vastklemmen. Indien het frame genoeg wordt geklemd, geeft de koppelbegrenzer een klikje.
Zo zet je niet meer druk op de framebuizen dan nodig is. Ook dit komt goed van pas als je een carbon fiets hebt. Carbon is kwetsbaarder dan andere materialen. Je wilt bij dit type materiaal voorkomen dat je te veel druk zet.
De breedte van wielgoten
Niet iedere fiets heeft even brede banden. Zo zijn de banden van een racefiets vaak een stuk smaller dan die van een mountainbike.
Om de fietsen op een stabiele en veilige manier te vervoeren kijk je of de wielgoten breed genoeg zijn. Soms zijn ze zelfs verstelbaar.
Met ratelriemen kunnen de wielen op spanning worden gezet. Als de fietsen alleen aan het frame worden bevestigd, zoals bij de Pro-User Briljant, hoef je niet op de wielgoten te letten.
Gemak bij het opbergen
Er zijn natuurlijk ook momenten waarop je de fietsendrager niet gaat gebruiken. Het formaat en de vorm van de fietsendrager zijn vrij lomp om op te bergen. Daarom is het bij veel fietsendragers mogelijk om ze extra compact te maken.
Let er bij fietsendragers dan op of ze opvouwbaar of inklapbaar zijn. Op die manier krijgt de fietsendrager een kleiner formaat. Handige extraatjes zijn ook een opbergtas of geïntegreerde wieltjes om de fietsendrager te verrijden.
Wat daarnaast erg praktisch is bij het opbergen is het gewicht van de fietsendrager. Een lichtgewicht fietsendrager is immers makkelijker om te tillen en te verplaatsen.
Gemiddeld wegen de fietsendragers 18 kg. Als het gewicht daar ruim onder zit, spreek je van een lichte fietsendrager.
Het kantelmechanisme
Fietsendragers voor 2 fietsen hebben vaak een kantelmechanisme. Dit kan erg handig zijn als je de fietsen net hebt vergrendeld op de fietsendrager en je achterin nog iets wilt pakken. Met het kantelen behoud je de toegang tot de kofferbak, omdat je de achterklep nog kunt openen.
De mogelijkheid om uit te breiden
Je zoekt natuurlijk een fietsendrager voor 2 fietsen. Maar als je niet zeker weet of dat er in de toekomst meer worden, zou je kunnen gaan voor een uitbreidbare fietsendrager. Op sommige fietsendragers kun je namelijk later nog extra wielgoten bevestigen.
Daarmee heb je meteen een fietsendrager voor 3 fietsen of een fietsendrager voor 4 fietsen. Zo koop je een fietsendrager waar je langdurig plezier van kunt hebben.
Het merk
In de zoektocht naar een fietsenrek voor op de auto voor 2 fietsen, wil je natuurlijk gaan voor kwaliteit. Een stevige fietsendrager van goede kwaliteit gaat immers langer mee.
Dat is goed in het kader van duurzaamheid. En zo heb je er langer plezier van. Het merk geeft je veel informatie over de kwaliteit.
Enkele betrouwbare merken zijn:
- Thule
- Hapro
- Pro-User
- ANWB
- Uebler
- Twinny Load
- Atera
Fietsendrager 2 fietsen zonder trekhaak? Dit zijn de opties
Heb je geen trekhaak? Ook dan kun je gebruik maken van een fietsendrager om 2 fietsen te vervoeren. Er zijn ook opties die je niet op de trekhaak bevestigt.
Denk bijvoorbeeld aan een fietsendrager voor op het dak of een fietsendrager voor op de achterklep. Van beide soorten geven we voor- en nadelen.
Een fietsendrager voor op het dak
Een fietsendrager op het dak kan meerdere voordelen hebben. Dakdragers zijn over het algemeen lichter van gewicht, minder gevoelig voor diefstal en goedkoper in aanschaf dan een trekhaakdrager.
Met de dakdrager kun je daarnaast nog goed door de achteruitkijkspiegel kijken. Op het dak van de auto kun je maximaal 2 fietsen vervoeren. Toch komt op het dak de fietsendrager voor 1 fiets vaker voor.
Een nadeel is wel, dat je op het dak geen elektrische fietsen mee kunt nemen. De fietsen zijn te zwaar voor het draagvermogen van de dakdragers. En ze zijn er lastig op te krijgen vanwege het gewicht. Alleen lichtgewicht fietsen zijn voor de dakdrager geschikt.
Een fietsendrager voor op de achterklep
Het vervoeren van fietsen op de achterklep is ook een optie. Dit zie je vaak bij campers of caravans. Ook is de fietsendrager op de achterklep geschikt voor nagenoeg elke auto. Op de achterklep kun je 1 tot 4 fietsen meenemen.
De fietsendragers voor op de achterklep kunnen extra gebruiksvriendelijk zijn als je gaat voor een fietsendrager met lift systeem. Dan hoef je de fietsen niet meer op de fietsendrager te tillen. Je verlaagt de wielgoten, zodat je de fietsen er op kunt rollen.
Toch zijn er ook nadelen te bedenken. De fietsendrager blokkeert namelijk het zicht door de achteruitkijkspiegel. Daarnaast kan deze montage eerder krassen of schade veroorzaken.
Meer fietsendragers: