Fietsendrager 3 fietsen kopen? Dit zijn de beste (2024)

Ga je op vakantie en wil je 3 fietsen meenemen? Of wil je om een andere reden 3 fietsen kunnen vervoeren? Dan is een fietsendrager voor 3 fietsen dé ideale oplossing!

Het meest gebruikelijke type fietsendrager voor 3 fietsen is de trekhaakdrager. Maar hoe kies je de juiste? Daar helpen we je graag bij op weg.

Allereerst geven we je een top 5 van de beste fietsendragers voor 3 fietsen. Vervolgens vertellen we je waar je op moet letten. Ook geven we je tips en relevante informatie over het vervoeren van 3 fietsen. 

De 5 beste fietsendragers voor 3 fietsen

Er zijn veel fietsendragers die geschikt zijn voor 3 fietsen. Ook kun je een fietsendrager voor 2 fietsen soms uitbreiden met een extra wielgoot.

Om je de moeite van het zoeken te besparen, zetten we de 5 beste fietsendragers voor 3 fietsen onder elkaar:

1. Beste fietsendrager 3 fietsen – Thule VeloCompact 926

Thule-VeloCompact-926-Fietsendrager-met-oprijgoot-3-fietsen

De Thule VeloCompact 926 is de beste fietsendrager voor 3 fietsen. Dat heeft het te danken aan meerdere handige eigenschappen. 

Zo is de Thule VeloCompact 926 inklapbaar en kantelbaar. Met behulp van sloten kan de fietsendrager worden vergrendeld. Het gewicht komt neer op 19 kg

De fietsendrager heeft een draagvermogen van 60 kg. Per fiets mag het gewicht dus maximaal 20 kg zijn. Het is daarmee mogelijk om 3 stadsfietsen, mountainbikes of racefietsen mee te nemen. Elektrische fietsen zijn over het algemeen te zwaar om per stuk onder de 20 kg te blijven. 




2. Fietsendrager trekhaak 3 fietsen – Pro-User Amber 3

Een van de beste fietsendragers voor 3 fietsen op de trekhaak, is de Amber 3 van Pro-User. Deze fietsendrager heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Verder blinkt de fietsendrager uit in de volgende gebruiksvriendelijke kenmerken

De Pro-User Amber 3 is zowel kantelbaar als inklapbaar. Met het kantelmechanisme blijft de achterbak toegankelijk. Het inklappen is ideaal voor het opbergen. In een handomdraai heb je een compacte fietsendrager. 

Bijzonder aan de Pro-User Amber 3 is ook het gewicht. De fietsendrager weegt slechts 15 kg. Daarom spreken we van een lichtgewicht fietsendrager. Je kunt 3 (elektrische) fietsen vervoeren, zolang het gewicht opgeteld onder de 60 kg blijft. 




3. Thule fietsendrager 3 fietsen – Thule Euroway

De Thule Euroway is een fietsendrager voor 3 fietsen. Het maximaal belastbaar gewicht bedraagt 51 kg. Zelf weegt de fietsendrager 16,4 kg. Een relatief erg lichte fietsendrager voor op de trekhaak dus. 

De Thule Euroway is te vergrendelen met meerdere sloten. Daarmee wordt diefstal moeilijker gemaakt. De fietsendrager is kantelbaar. Het kantelmechanisme maakt het mogelijk om de achterklep te openen. 




4. Fietsendrager 3 elektrische fietsen – Atlas Premium 3 Hapro

Van het merk Hapro is de Atlas Premium 3 geschikt voor 3 fietsen. Je monteert de fietsendrager op de trekhaak en daar heb je geen gereedschap voor nodig. De fietsendrager weegt zelf 17,3 kg

Er wordt aangegeven dat de fietsendrager geschikt is voor elektrische fietsen. Houd wel rekening met het maximale draagvermogen van 60 kg.

Per stuk weegt de elektrische fiets al snel 25 kg. Alleen als je e-bikes van onder de 20 kg hebt, kan je er 3 op de fietsendrager vervoeren. In veel gevallen moet je de accu’s dus loskoppelen.

Verder heeft de fietsendrager diefstalbeveiliging en is de fietsendrager inklapbaar. Ook krijg je een 13-polige stekker bij de fietsendrager. 




5. Compacte fietsendrager 3 fietsen – Touring Flex 3 ANWB

Ook de Touring Flex 3 van de ANWB is een van de beste fietsendragers voor 3 fietsen. Het fijne aan de Touring 3 is dat het een compacte fietsendrager is. De fietsendrager is namelijk inklapbaar. Samen met de opberghoes is het opbergen een fluitje van een cent. 

De 3 fietsen mogen samen 60 kg wegen. Zelf weegt de fietsendrager 21 kg. Je kunt de fietsendrager op de trekhaak monteren. 

De fietsendrager kun je vergrendelen en kantelen. Als de fietsen op de fietsendrager staan kun je ze met een gerust hart onbeheerd achterlaten. En je hebt nog steeds toegang tot de kofferbak. 




Hier moet je op letten

Wil je de fietsendragers voor 3 fietsen goed met elkaar kunnen vergelijken? Let dan op de volgende aspecten:

Gebruiksvriendelijke eigenschappen

Een eigenschap die de fiets extra gebruiksvriendelijk kan maken, is het kantelmechanisme. Fietsendragers die je kunt kantelen zijn handig als je wilt dat de achterbak bereikbaar blijft.

Ook als de fietsen al op de fietsendrager zijn vastgezet, kun je nog iets pakken. 

Dat kantelen werkt meestal via een handmatige hendel of een voetpedaal. Dit is een simpele handeling. Hier is geen gereedschap voor nodig. 

Eenvoudig opbergen

Een fietsendrager gebruik je meestal niet het hele jaar door. Daarom is het opbergen ook van belang. Een fietsendrager is qua vorm en formaat enigszins een lomp object. Het neemt veel ruimte in beslag, wat lastig kan zijn bij het opbergen. 

Om die reden zijn veel fietsendragers inklapbaar. Je kunt de fietsendrager inklappen of opvouwen, zodat het formaat compacter wordt. Als je er ook nog een opbergtas bij bestelt, maak je het opbergen een stuk prettiger. 

Veiligheid 

In het kader van veiligheid kun je voor een fietsendrager gaan met diefstalbeveiliging. Die fietsendragers hebben geïntegreerde sloten. Daarmee kan de framehouder en de houder van de trekhaak worden vergrendeld. 

Ook de verlichting heeft natuurlijk met veiligheid te maken. Bij de fietsendrager wordt een 7- of 13 polige stekker geleverd. Kijk bij jouw trekhaak welke je nodig hebt. Daarvoor tel je het aantal pinnetjes bij de aansluiting naast de trekhaak. Zorg ervoor dat je de stekker goed aansluit. 

Het gewicht van de fietsendrager

Niet iedereen houdt rekening met het gewicht van de fietsendrager zelf. Toch is dit wel van belang. Hoe lichter de fietsendrager, hoe makkelijker je hem verplaatst. Ook komt een licht gewicht van pas voor de kogeldruk en het draagvermogen. Daar vertellen we je meer over. 

Zo achterhaal je de kogeldruk en het draagvermogen

Bij elke fietsendrager zijn de kogeldruk en het draagvermogen belangrijke eigenschappen om op te letten. En bij een fietsendrager voor 3 of een fietsendrager voor 4 fietsen is dat zelfs nog crucialer.

Bij een fietsendrager voor 1 fiets heb je immers met minder gewicht te maken. Laten we beginnen bij de kogeldruk. 

De kogeldruk van de trekhaak

Niet alle trekhaken kunnen evenveel gewicht dragen. Je kunt je misschien wel voorstellen dat je op de trekhaak van een grote auto meer gewicht kunt plaatsen dan op de trekhaak van een kleine auto.

Het maximale gewicht dat je verticaal op de trekhaak kunt plaatsen, noemen we de kogeldruk. Om te achterhalen wat de kogeldruk van jouw auto is, kun je op 2 plekken kijken.

Het kan ten eerste op de stekkeraansluiting bij de trekhaak staan. En ten tweede kun je het in de handleiding van de auto vinden.

Voor een kleine auto is het maximale gewicht op de trekhaak vaak 50 kg. Terwijl dat bij een grote auto al snel kan oplopen tot 75 kg. Je wilt dit maximum gewicht niet overschrijden.

Zorg ervoor dat je onder de kogeldruk blijft als je het gewicht van de fietsendrager bij het gewicht van de fietsen optelt. 

Het draagvermogen van de fietsendrager

Nu je duidelijk hebt wat de kogeldruk is, kijk je welke fietsendrager geschikt is. Het totale gewicht van de fietsendrager met de fietsen moet onder de maximale kogeldruk blijven.

Ook moet het draagvermogen genoeg zijn voor de 3 fietsen. Dat zijn dus 2 zaken om rekening mee te houden. Een trekhaak fietsendrager kun je maximaal belasten met 60 kg. Dat is dus maximaal 20 kg per fiets.

Met een stadsfiets of sportfiets haal je dat maximum makkelijk. Een sportfiets weegt immers gemiddeld zo’n 9 kg en een stadsfiets 18 kg. Het wordt echter lastig om 3 elektrische fietsen mee te nemen. Die wegen gemiddeld 25 kg. 

Als je weet hoeveel je fietsen samen ongeveer gaan wegen, kun je bepalen hoeveel gewicht er over is voor de fietsendrager zelf. 

Heb je bijvoorbeeld een kogeldruk van 75 kg en neem je 3 stadsfietsen mee? Dan wegen de fietsen samen al zo’n 54 kg.

De fietsendrager mag dan maximaal 20 kg wegen als je onder de kogeldruk wilt blijven. Een lichtgewicht fietsendrager komt in dat soort situaties goed van pas. 

Een fietsendrager voor 3 fietsen zonder trekhaak

Heeft je trekhaak niet genoeg kogeldruk of heb je geen trekhaak? Wees dan niet getreurd. Je hebt namelijk nog steeds een mogelijkheid om 3 fietsen te vervoeren. In plaats van op de trekhaak, doe je dat op de achterklep

Op vrijwel elke achterklep kan een achterklep fietsendrager worden gemonteerd. Dat doe je met klemmen en spanbanden. Dit type fietsendrager is zelfs geschikt voor campers of busjes. Aangezien het gewicht goed wordt verdeeld, zijn de achterklep dragers geschikt voor 3 fietsen. 

Wat erg handig is aan dit type fietsendrager, is dat zowel de kentekenplaat als de verlichting nog goed zichtbaar blijft. Er zijn varianten met een lift mechanisme, zodat je de fietsen er eenvoudig op kunt rijden. 

Handige accessoires voor de fietsendrager voor 3 fietsen

Oprijgoot

Bij het bestellen van de fietsendrager heb je een ruime keuze uit accessoires. Een veel gekozen optie is een oprijgoot.

Met een fietsendrager met oprijgoot is het eenvoudiger om de fiets op de fietsendrager te krijgen. Je verlengt de wielgoot namelijk tot aan de grond. 

Spanbanden

Ook zijn er accessoires beschikbaar om de fiets extra stevig vast te zetten. Denk bijvoorbeeld aan spanbanden van textiel. Met de spanbanden kun je het frame van de fiets extra stabiel vastklemmen.

Een uitbreidingsset

Daarnaast heb je bij sommige fietsendragers de mogelijkheid om het aantal fietsen uit te breiden. Bij de accessoires ga je dan voor een extra wielgoot. Soms wordt er zelfs een complete uitbreidingsset beschikbaar gesteld. 

Opbergtassen en hoezen

Opbergen kan met accessoires ook makkelijker worden gemaakt. Bij diverse fietsendragers kun je een opbergtas of hoes bestellen. Soms zit de opbergtas al automatisch bij de fietsendrager inbegrepen.






Meer fietsendragers: