Fietsendrager 4 fietsen kopen? Dit zijn de beste (2024)

Wil je 4 fietsen mee kunnen nemen met de auto? Ga dan voor een stevige fietsendrager voor 4 fietsen. Een trekhaak fietsendrager is in dit geval de meest geschikte optie.

Maar hoe kies je de beste fietsendrager? Dat vertellen we je in dit artikel. Eerst zetten we de 3 beste fietsendragers voor 4 fietsen op een rij.

Vervolgens leggen we uit waar je op moet letten en geven we relevante tips voor het vervoeren van de fietsen. 

De 3 beste fietsendragers voor 4 fietsen

Als je 4 fietsen mee wilt nemen, heb je een extra stevige fietsendrager nodig. Je belast de fietsendrager immers met meer gewicht dan dat je met een fietsendrager voor 1 fiets, een fietsendrager voor 2 fietsen of een fietsendrager voor 3 fietsen zou doen. Wij zetten de 3 beste fietsendragers voor 4 fietsen onder elkaar. 

1. Beste fietsendrager 4 fietsen – Pro-User Amber 4

Pro-User-Amber-IV-opvouwbare-fietsendrager-voor-4-fietsen

Als je 4 fietsen wilt vervoeren is de Pro-User Amber 4 erg praktisch. De fietsendrager bevestig je op de trekhaak. En daar heb je niet eens gereedschap voor nodig. 

Je kunt 4 fietsen meenemen die samen maximaal 60 kg wegen. De fietsendrager is er niet voor gemaakt om 4 elektrische fietsen mee te nemen. Zelf weegt de fietsendrager 19,5 kg

Wat bovendien erg handig is, is dat de Pro-User Amber 4 een kantelbare fietsendrager is. Indien de fietsen op de fietsendrager staan, kantel je de fietsendrager in een hoek. Zo blijft het mogelijk om de kofferbak te openen. 




2. Fietsendrager 4 fietsen trekhaak – Atlas Active IV Hapro

Van Hapro is de Atlas Active IV een fijne fietsendrager voor 4 fietsen. De fietsen worden vastgezet met frameklemmen en wielbanden. De fietsendrager monteer je op de trekhaak. In de handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe dat moet. 

Er zijn meerdere handige eigenschappen die deze fietsendrager populair maakt. De fietsendrager is handmatig kantelbaar, heeft diefstalbeveiliging en kan worden ingeklapt

De fietsendrager weegt 23,6 kg, heeft een 13 polige stekker en een draagvermogen van 60 kg. Elk type fiets (behalve de fatbike) kan met de fietsendrager worden vervoerd, mits het totale gewicht van de fietsen onder die 60 kg blijft. 




3. Trekhaak fietsendrager 4 fietsen – Buzz Rack Eazzy 4

Ook aan de Buzz Rack Eazzy 4 heb je een handige fietsendrager. Op de trekhaak vervoer je met dit model 4 fietsen. Die fietsen zitten vast met verstelbare ratel riemen en frameklemmen.

In totaal mogen de 4 fietsen 60 kg wegen. De Buzz Rack Eazzy 4 weegt 19,8 kg. Wat daarnaast handig is, is dat de fietsendrager kantelbaar en opvouwbaar is. Ook heeft het type anti diefstal sloten. Daarmee vergrendel je de fietsendrager én de fietsen. 




Hier moet je op letten

Bij een fietsendrager voor 4 fietsen komt meer kijken dan een fietsendrager voor 2 fietsen. Dat heeft onder andere met het extra gewicht te maken waar je de auto en de fietsendrager mee belast. We leggen je uit waar je op moet letten. 

Kogeldruk en gewicht

Het is alleen mogelijk om 4 fietsen op de trekhaak te vervoeren. Het dak van de auto is daar niet geschikt voor. Op het dak kun je namelijk maximaal 2 fietsen vervoeren. 

Voordat je een trekhaak fietsendrager bestelt, ga je na wat de kogeldruk van jouw trekhaak is. Met de term kogeldruk wordt het maximale gewicht bedoeld, waarmee je jouw trekhaak kunt belasten

Voor een kleine auto bedraagt dit gemiddeld 50 kg en voor een grotere auto zo’n 75 kg. Om te achterhalen wat jouw kogeldruk is, kun je op 2 plekken kijken. In het handboek van de auto en aan de zijkant van de trekhaak

Wat erg belangrijk is, is dat je een fietsendrager kiest die niet te zwaar is voor de kogeldruk. Hierbij houd je rekening met het gewicht van de fietsendrager en het draagvermogen. Die twee elementen tel je bij elkaar op om te kijken of je onder de kogeldruk blijft. 

Gewicht van de fietsendrager

Enerzijds ga je dus letten op het gewicht van de fietsendrager. Gemiddeld weegt een fietsendrager zo’n 18 kg. Er zijn daarnaast veel lichtgewicht fietsendragers beschikbaar. Daarbij zit het gewicht ruim onder de 18 kg. 

Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de fietsendrager, hoe minder gewicht je aan fietsen mee kunt nemen. 

Stel dat je een maximale kogeldruk van 75 kg hebt. Dan kun je met een fietsendrager van 18 kg, nog maximaal 57 kg aan fietsen meenemen. Je krijgt in de rekensom ook te maken met het draagvermogen. 

Draagvermogen

Het draagvermogen van de fietsendrager geeft aan hoe zwaar de fietsendrager beladen kan worden. Je houdt rekening met een maximaal gewicht dat de fietsendrager kan houden. Daar moet het gewicht van de fietsen die je meeneemt onder blijven. 

Het type fiets

Je kunt in principe alle fietsen meenemen met een fietsendrager voor 4 fietsen. Zolang je maar rekening houdt met het gewicht.

Als je elektrische fietsen mee gaat nemen, is het lastiger om onder dat draagvermogen te blijven dan bij sportfietsen. Al helemaal als je 4 fietsen meeneemt. 

Een elektrische fiets weegt per stuk gemiddeld 25 kg zonder accu. Voor een sportfiets moet je denken aan 8 kg per fiets en bij een stadsfiets aan 18 kg. 

Stel dus, dat de fietsendrager een maximaal draagvermogen van 60 kg heeft. Als je 4 fietsen mee wilt nemen is dat maximaal 15 kg per fiets.

Het is daardoor niet mogelijk om 4 elektrische fietsen mee te nemen. Sportfietsen zijn wel mogelijk. En stadsfietsen kunnen als ze relatief licht van gewicht zijn.

Het kan wel mogelijk zijn om zwaardere fietsen mee te nemen, als je een combinatie maakt. Neem dan verschillende typen fietsen mee. Bijvoorbeeld 1 elektrische fiets en 3 sportfietsen. Zo kun je onder het draagvermogen blijven.

Kijk dus altijd goed naar het type fietsendrager voordat je er één aanschaft en de fietsen op de fietsendrager gaat plaatsen. Er zit wel degelijk verschil in het draagvermogen.

Wil je toch meerdere elektrische fietsen vervoeren op de fietsendrager? Bekijk dan eens:

Wielgoten

Als je weet welk type fiets je mee wilt nemen, kun je kritisch kijken naar de wielgoten van de fietsendrager. De banden van de fietsen verschillen in breedte. Een racefiets heeft smalle banden in vergelijking met een e-bike of mountainbike. 

De wielgoten moeten goed bij de breedte van de wielen aansluiten als je de fiets stabiel wilt vastzetten. Het is daarom erg handig als wielgoten verstelbaar of uitschuifbaar zijn. Daarmee zijn ze geschikt voor meerdere breedtematen. 

Diefstal beveiliging

Er zijn fietsendragers met diefstal beveiliging. Daarmee heb je de mogelijkheid om zowel de fietsen als de fietsendrager te vergrendelen. Dat geeft een extra gevoel van veiligheid, waardoor je ze met een geruster hart even onbeheerd achterlaat. 

Op de frameklemmen en knoppen zitten dan geïntegreerde sloten. Met een sleutel zet je de fietsendrager vast aan de trekhaak. En met het andere slot maak zet je de fiets aan de frameklemmen vast. 

Het kantelmechanisme

Een andere handige eigenschap is het kantelmechanisme. Dit mechanisme komt goed van pas als je net je 4 fietsen op de fietsendrager hebt staan en je nog iets achterin wilt pakken. 

Door middel van een voetpedaal of hendel zet je de fietsendrager onder een hoek. Hierdoor blijft het mogelijk om de achterklep te openen

Gemak met het opbergen

Er komen vast en zeker momenten dat je de fietsendrager niet gebruikt. Het is wel zo fijn als je hem dan eenvoudig opbergt. Om de fietsendrager compacter te maken, zijn sommige fietsendragers opvouwbaar

Met het vouwen geef je de fietsendrager een minder lompe vorm. De compacte fietsendrager berg je dan makkelijker op. Soms wordt er zelfs een handige opbergtas geleverd. 

Het opbergen kan nog makkelijker worden gemaakt als er wieltjes aan de fietsendrager zijn bevestigd. Een lichtgewicht fietsendrager kan makkelijk worden getild. Maar bij een zware fietsendrager is dat lastig. In dat geval komen de wielen goed van pas. 

Een lift of oprijgoot

Hetgeen je ook extra gemak kan bezorgen, is een oprijgoot of lift mechanisme. Dit zijn twee manieren om de fiets eenvoudiger op de fietsendrager te krijgen. Het voorkomt het zware tillen. 

Een fietsendrager met lift kan de wielgoten van de fietsendrager handmatig of elektrisch verlagen. Daarmee haal je de wielgoten qua hoogte op straatniveau. De fietsen rol je nu simpel de wielgoot op. 

Een fietsendrager met oprijgoot is net zo handig. Daarmee verleng je de wielgoten tot de grond. Ook op die manier kun je de fiets de wielgoot oprijden. 

Hoe neem je veilig 4 fietsen mee op de fietsendrager?

Als je 4 fietsen gaat vervoeren, wil je dat wel op een veilige manier doen. Daarom geven we je enkele tips voor een veilige en stabiele rit. 

Zet de fiets stevig vast

Het klinkt vanzelfsprekend om de fietsen stevig vast te zetten. Maar hoe doe je dat precies? De fietsendrager heeft hiervoor een framehouder met frameklemmen en ratel riemen voor om de wielen. Zelf kun je daar spanbanden aan toevoegen. 

In de framehouder zitten rubbers om de fiets tegen schokken en krassen te beschermen. De klemmen draai je aan met knoppen of een koppelbegrenzer.

De koppelbegrenzer geeft een klikgeluid als er genoeg druk op het frame staat. Zo weet je zeker dat je de fiets niet strak aandraait. 

Daarnaast zijn ook de ratel riemen erg praktisch. De ratel riemen zijn verstelbaar. Daarmee zijn geschikt voor elke band breedte. In combinatie met de framehouder staat de fiets zo goed vast. 

En wil je daar nog meer stevigheid aan toevoegen? Bestel dan ook spanbanden. De spanbanden geven extra stabiliteit tijdens het vervoeren. Je bindt ze om de fiets, de fietsendrager en kan ze ook aan de achterklep bevestigen. 

Haal losse onderdelen van de fiets

Wat erg belangrijk is voor de veiligheid en het gewicht, is het verwijderen van losse onderdelen. Bij losse onderdelen van de fiets denk je aan bidons, fietstassen en een eventueel kinderzitje. Op een elektrische fiets kun je ook denken aan de accu of de fietscomputer

Pas als je de onderdelen van de fiets af haalt, kun je veilig op pad. Op die manier weet je namelijk zeker dat ze er onderweg niet afvallen of afwaaien. Ook scheelt het weer gewicht. Zonder de onderdelen blijf je eerder onder het maximaal draagvermogen. 

Sluit de verlichting aan

De 4 fietsen neem je mee op de trekhaak. Als je de fietsen daar bevestigt, blokkeer je het zicht op je kenteken en de verlichting. Daarom is het belangrijk om een kenteken op de fietsendrager te bevestigen. En om de stekker aan te sluiten

Bij de fietsendrager wordt een 7- of 13 polige stekker geleverd. Met een 13 polige stekker heb je uitgebreidere mogelijkheden voor verlichting dan met een 7 polige stekker. 

Aan de aansluiting naast de trekhaak van je auto zie je welke stekker je nodig hebt. Tel simpelweg het aantal pinnetjes. Vergeet de verlichting vervolgens niet aan te sluiten.







Meer fietsendragers: