Fietsendrager caravan / camper kopen? Top 5 (voor op dissel)

Ga je op vakantie en neem je graag de fietsen mee? Dan komt een fietsendrager voor de caravan of camper goed van pas.

De fietsendrager kun je op verschillende manieren monteren. Denk aan montage op de dissel, op de achterwand of op het chassis.

In dit artikel vertellen we je er meer over. We zetten de 5 beste fietsendragers voor de caravan op een rij. En we leggen uit welke montage opties mogelijk zijn voor de camper en caravan fietsendrager.

Ook ontdek je waar je op moet letten voor nog meer gebruiksgemak. 

De 5 beste fietsendragers caravan / camper

Een erg gebruikelijke manier om fietsen mee te nemen met de caravan, is montage op de dissel. Ook op de achterwand kunnen de fietsen goed worden vervoerd. We helpen je in je zoektocht naar een geschikte fietsendrager en zetten de beste 5 onder elkaar. 

1. Fietsendrager caravan dissel – ANWB Caravan dissel 2

Deze ANWB fietsendrager voor op de caravan dissel is ideaal voor op vakantie. Op de dissel neem je met dit model eenvoudig 2 fietsen mee. Samen kunnen die fietsen een maximaal gewicht hebben van 60 kg. Daarmee is de fietsendrager geschikt voor e-bikes

De fietsendrager zelf weegt slechts 10 kg. Het handige is, dat de fietsendrager uitschuifbaar is. Als je de veiligheidspinnen ontgrendelt, schuif je de fietsendrager naar voren. Op die manier kun je de bergruimte van de caravan bereiken. 

Bovendien is de fietsendrager inklapbaar en geschikt voor bijna alle caravans. Behalve de Tabbert, Weinsberg, Adria Aviva en Sterckeman. 




2. Fietsendrager camper achterwand – Fiamma Carry Bike Lift 77

Fiamma-Carry-Bike-Lift-77-fietsendrager-lift-camper

Voor de camper is de Fiamma Carry Bike Lift 77 ideaal. Je neemt zo makkelijk 2 fietsen mee achterop de camper. Het draagvermogen is 60 kg. Daarmee kun je 2 elektrische fietsen meenemen. 

De camper fietsendrager weegt 16,3 kg. Dat lichte gewicht maakt het monteren op de achterklep eenvoudig. 

Vanwege het liftsysteem is het ook simpel om de fietsen op de fietsendrager te krijgen. In een handige beweging haal je de wielgoten van de fietsendrager omlaag. Het laden en lossen gaat zo zonder moeite. 




3. Fietsendrager dissel elektrische fiets – Obelink Front II pro

De Obelink Front II pro disselfietsendrager kun je ook achterop de caravan bevestigen. Met deze fietsendrager voor de caravan neem je 2 fietsen mee. De fietsendrager weegt zelf slechts 6 kg

Aan extra gebruiksgemak is ook gedacht. Het middenstuk van de fietsendrager kan namelijk naar voren worden geklapt. Op die manier kun je de bagage aan de achterkant van de caravan nog bereiken. 

Het handige is daarnaast dat deze fietsendrager voor de caravan dissel geschikt is voor alle standaard dissels. Het maximale draagvermogen is 50 kg. Zolang de e-bikes per stuk maximaal 25 kg wegen, kun je ze dus meenemen. 




4. Fietsendrager caravan – Thule Caravan Superb

Een goede fietsendrager voor de caravan is de Thule Superb. De Thule Superb bevestig je op de dissel en is geschikt voor 2 fietsen. Met het maximale draagvermogen van 60 kg is deze fietsendrager voor de dissel geschikt voor elektrische fietsen

Wat daarnaast erg praktisch is, is het kantelmechanisme. Dit mechanisme geeft je blijvend toegang tot de bagage achterin de caravan. Bij de fietsendrager wordt ook het montagemateriaal geleverd. Ook afstandhouders zijn inbegrepen. 

Het gewicht van de Thule Superb is 9,7 kg. Daarmee is het een lichtgewicht fietsendrager die je makkelijk kunt verplaatsen en opbergen




5. Fietsendrager achterop camper of caravan – Fiamma Carry Bike UL

De Fiamma Carry Bike UL is erg handig voor achterop de camper of caravan. Dit is een fietsendrager voor 2 fietsen, die uit te breiden is naar 3 fietsen

Het lichtgewicht frame bevestig je op de achterwand. De fietsendrager weegt slechts 5,6 kg en kan belast worden met 55 kg

De fietsendrager heeft nog meer voordelen. Je kunt hem namelijk in hoogte verstellen en inklappen. Daarnaast krijg je extra spanbanden, bevestigingshouders en materiaal voor de montage bij de fietsendrager. 




Fietsendrager op camper of caravan: dit zijn de opties

Zoek je een geschikte fietsendrager voor je camper of caravan? Weet dan dat je de fietsendrager op meerdere manieren kunt bevestigen. We bespreken de opties voor het monteren van een fietsendrager op de camper of caravan:

Achterop de dissel

Voor een fietsendrager op de caravan is een dissel fietsendrager het meest voordehand liggend. De dissel zit tussen de trekhaak van de auto en de caravan. Fietsendragers kunnen ook op een hobby caravan dissel worden gemonteerd. 

Op de dissel kun je maximaal 3 fietsen meenemen. De dissel is geschikt voor elektrische fietsen als het draagvermogen dat toelaat. 

Handig aan montage op de dissel is de eenvoud ervan. Veel dissel fietsendragers zijn uitschuifbaar, zodat je toegang blijft houden tot de disselbak of garage van de caravan. 

Kijk wel goed of de fietsendrager geschikt is voor jouw type dissel of type caravan. Dat is niet altijd het geval. 

Aan de achterwand

Op de achterklep zou je bij een camper of caravan ook een fietsendrager mee kunnen nemen. Ook de fietsendrager op de achterwand is maximaal geschikt voor 3 fietsen

Het bevestigen van de fietsen achterop de caravan of achterop de camper heeft meerdere voordelen. Allereerst blijft het kenteken en de verlichting zichtbaar. Daar hoef je dus geen stekker aan te sluiten. 

Daarnaast kan je de fietsen makkelijk vastzetten. Om het fietsenrek voor de caravan extra vast te zetten gebruik je spanbanden of klemmen

Toch zijn er ook nadelen. De scharnieren van de camper moeten wel geschikt zijn voor de bevestiging. Bij buscampers zijn de scharnieren niet geschikt om met het gewicht belast te worden.

Een ander nadeel kan zijn dat de achterdeuren niet altijd meer geopend kunnen worden

In de garage

Ook is er een fietsendrager voor in de camper garage. Grote campers beschikken namelijk vaak over een speciale garageruimte. Bij een kleine camper of buscamper komt dat niet vaak voor. Daar is de ruimte niet groot genoeg voor een garage. 

Heb je een grote camper met garage ruimte, dan kan je daar een fietsendrager in kwijt. Voor het grote opbergvak zijn speciale fietsendragers ontworpen.

Die de juiste maten hebben om de fietsen stabiel te kunnen vervoeren. Als je de camper tweedehands koopt, kan de garage fietsendrager daar al bij inbegrepen zijn. 

Direct op het chassis

Een andere optie voor de camper, is een fietsendrager direct op het chassis. Een fietsendrager voor de camper op het chassis is niet geschikt voor elke camper.

Controleer dus altijd of dat voor jouw camper of camperbus mogelijk is. Eventueel kun je gebruik maken van een chassisverlenging

Montage op het chassis is erg stevig. Daardoor krijg je er ook vaak een flink draagvermogen voor terug. Met een fietsendrager op het chassis kun je tot wel 4 fietsen meenemen. 

Bij veel chassis fietsendragers heb je een handige wegdraai functie. Met die functie blijft het mogelijk om de achterdeuren te openen. Dat is wel zo handig, via de achterdeuren kun je de bagageruimte bereiken. 

Trekhaak

Bij bepaalde fietsendragers voor de camper is het wel mogelijk om de fietsendrager op de trekhaak te monteren. Dit kan eigenlijk alleen bij een buscamper handig zijn. Die buscamper moet dan wel een trekhaak hebben. Een trekhaak montage heeft zowel voordelen als nadelen. 

Als de kogeldruk van de buscamper het toelaat, kun je er tot wel 4 fietsen mee vervoeren. Het monteren van het fietsenrek is erg eenvoudig

Daar staat wel tegenover, dat het lastig is om de achterdeuren te openen. In de praktijk is dat erg onhandig, ook al heeft de fietsendrager een kantelmechanisme. De achterdeuren worden immers opzij geopend. En niet omhoog, zoals de achterklep van een auto. 

Hier moet je op letten voor extra gebruiksgemak

Met een fietsendrager wil je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Al helemaal als je op vakantie gaat. Als je let op de volgende eigenschappen, geniet je nog meer van je camper of caravan fietsendrager. 

Met oprijgoot

Of je nu een fietsendrager voor de camper of een fietsendrager voor de caravan nodig hebt, een fietsendrager met oprijgoot kan erg nuttig zijn. Het kan een pittig klusje zijn om de fietsen op de fietsendrager te tillen. Al helemaal als je zware elektrische fietsen mee wilt nemen.

De oprijgoot moet qua maat goed passen bij de wielgoten van de fietsendrager. Vaak heb je de optie om een set te bestellen. Maar je kunt de oprijgoot ook zelf maken. Als je bij de bouwmarkt een houten of aluminium U frame koopt, is dat een fluitje van een cent. 

Met lift

Het gemak van de oprijgoot is vergelijkbaar met dat van een fietsendrager met lift. Er zijn fietsendragers met lift voor de trekhaak en de achterwand. Het liftsysteem haalt de wielgoot van de fietsendrager naar beneden. 

Nu de wielgoot een stuk later is, rijd je de fiets er eenvoudig op. Dat scheelt tillen. Het liftmechanisme kan elektrisch werken en er zijn ook handmatige systemen

Opvouwbaar

Een opvouwbare fietsendrager biedt voordelen bij het opbergen. Als er een moment komt dat je de fietsendrager niet gebruikt, vouw je hem op. Daardoor neemt de fietsendrager weinig ruimte in beslag bij het opbergen. 

Wegdraaibaar 

Wat je bij een fietsendrager voor de camper op het chassis geregeld tegenkomt, is een wegdraai functie. De fietsendrager kan dan naar de zijkant worden geschoven. Op die manier kun je de achterdeuren van de camper of camper bus nog openen. Wel zo praktisch.

Wat ook erg handig is, is om te kijken naar een caravan mover. Hiermee zorg je ervoor dat jouw caravan op de juiste en veilige manier geparkeerd wordt.







Meer fietsendragers: