De 7 beste fietsendragers voor elektrische fietsen (2024)

Zoek je een fietsendrager voor je elektrische fiets? Kijk dan goed of de fietsendrager daar geschikt voor is.

Elektrische fietsen wegen al snel 25 kg. In vergelijking met de stadsfiets, racefiets of mountainbike is dat vrij zwaar. 

Een fietsendrager moet dat gewicht kunnen dragen. En zo zijn er nog meer eisen die aan de fietsendrager voor de elektrische fiets kunnen worden gesteld.

Om je op weg te helpen in je zoektocht, zetten we de 7 beste e-bike fietsendragers op een rij. Ook vertellen we je waar je op moet letten en geven we je tips.

De beste fietsendrager voor de elektrische fiets

Als je een fietsendrager voor de elektrische fiets koopt, wil je dat natuurlijk in 1 keer goed doen. Er is zoveel keuze, dat het lastig kan zijn de juiste e-bike fietsendrager te vinden. Daarom stellen we de 7 beste voor je samen. 

1. Fietsendrager trekhaak elektrische fiets – Atlas Premium XFold 1 Hapro

Atlas-Premium-XFold-Hapro-fietsendrager-trekhaak-inklapbaar

Wil je 1 elektrische fiets vervoeren? Dan is de Atlas Premium XFold 1 van Hapro een goede keuze. De trekhaak fietsendrager heeft een draagvermogen van 30 kg en weegt zelf 14,3 kg.  

De wielhouders van dit model zijn verstelbaar. Dit type fietsendrager is daardoor erg geschikt voor de e-bike met middenmotor. En er is diefstalbeveiliging aanwezig om het frame en de fietsendrager op slot te zetten.

Aan het gebruiksgemak is ook zeker gedacht. De fietsendrager is opvouwbaar en heeft wieltjes, waardoor hij eenvoudig op te bergen is. Bovendien is de fietsendrager kantelbaar, zodat de achterklep altijd geopend kan worden. 




2. Opvouwbare fietsendrager elektrische fietsen met oprijgoot – Thule EasyFold XT 2 933

Thule-EasyFold-XT-2-933-fietsendrager-trekhaak-mountainbike

De Thule EasyFold XT 2 933 is een fietsendrager voor 2 elektrische fietsen. De fietsendrager bevestig je eenvoudig op de trekhaak. Erg handig zijn de brede wielgoten, hierdoor kunnen elektrische fietsen met diverse bandenmaten stabiel worden vervoerd. 

Naast de brede wielgoten, maakt ook het draagvermogen de fietsendrager geschikt voor 2 elektrische fietsen. Het draagvermogen bedraagt namelijk 60 kg. De Thule EasyFold XT 2 933 weegt zelf 17,9 kg

Een absoluut pluspunt is daarnaast dat er een oprijgoot bij de fietsendrager wordt geleverd. Het is daarmee erg eenvoudig om de 2 elektrische fietsen op de drager te krijgen. 




3. Fietsendrager trekhaak voor 2 elektrische fietsen – Touring Flex Plus 2 ANWB

Touring-Flex-Plus-2-opvouwbare-fietsendrager-anwb

Van de ANWB is de Touring Flex Plus 2 een aanrader als fietsendrager voor 2 elektrische fietsen. Het gaat bij dit type om een trekhaakdrager die zowel inklapbaar als kantelbaar is. 

Bijzonder aan de Touring Flex Plus 2 is dat hij ook op een RMC trekhaak bevestigd kan worden. Dit moet een RMC zijn met een zijwaartse pin of een RMC met een pin aan de bovenkant. 

De fietsendrager kan een maximaal gewicht van 60 kg dragen en weegt zelf 17 kg. Een lichtgewicht fietsendrager dus. En ben je lid van de ANWB? Dan kun je gebruikmaken van een speciale aanbieding




4. Lichtgewicht fietsendrager 2 elektrische fietsen – VeloSpace 918 Thule

Ook de VeloSpace 918 van Thule is een van de beste fietsendragers voor 2 elektrische fietsen. De fietsendrager bevestig je op de trekhaak en is zowel kantelbaar als inklapbaar. Bij de fietsendrager wordt een 7-polige stekker geleverd. 

Het draagvermogen is 60 kg en het gewicht van de fietsendrager is 18,4 kg. Daarmee is het een lichtgewicht fietsendrager voor 2 elektrische fietsen. Handig is bovendien, dat de fietsendrager vergrendeld kan worden. Dit dient als diefstalpreventie. 




5. Fietsendrager voor elektrische fiets met middenmotor – Atlas Premium 2 Hapro

Atlas-2-Premium-Hapro-lichtgewicht-fietsendrager-voor-elektrische-fietsen

Aan de Atlas Premium 2 van Hapro heb je een ideale trekhaak fietsendrager. Met het maximaal belastbaar gewicht van 60 kg neem je makkelijk 2 elektrische fietsen mee. De Hapro fietsendrager weegt zelf slechts 15 kg, relatief erg licht van gewicht dus. 

De fietsendrager heeft een ergonomische handgreep, is in te klappen en is kantelbaar. Dat levert je extra gebruiksgemak op bij het opbergen. En het kantelen maakt het mogelijk om spullen uit de kofferbak te halen. Zelfs als de fietsen al op de fietsendrager bevestigd zijn. 




6. Fietsendrager 3 elektrische fietsen – Touring Flex 3 ANWB

Touring-Flex-3-ANWB-fietsendrager-3-fietsen

De Touring Flex 3 van de ANWB is ook uniek in zijn soort. Met deze fietsendrager kun je namelijk maar liefst 3 elektrische fietsen vervoeren. Houd wel rekening met het maximale draagvermogen van 60 kg

De 3 fietsen samen moeten minder dan 60 kg wegen. Bij elektrische fietsen kan dit, met een gemiddeld gewicht van 25 kg lastig zijn. Controleer dus goed of jouw elektrische fietsen licht genoeg zijn. Carbon elektrische fietsen zijn vaak lichter dan aluminium fietsen. 

De fietsendrager wordt op de trekhaak bevestigd, heeft een kantelmechanisme en is inklapbaar. Verder weegt de fietsendrager zelf 21 kg en wordt hij geleverd met een opberghoes




7. Fietsendrager 2 elektrische fietsen – Pro-User Diamant

Pro-User-Diamant-lichte-fietsendrager-voor-elektrische-fietsen

De Pro-User Diamant komt al jaren als beste uit de test. Dit is een ideale fietsendrager voor 2 elektrische fietsen. Het draagvermogen is 60 kg en de fietsendrager weegt 18 kg.

Je kunt de Pro-User Diamant op de trekhaak bevestigen. 

Wat erg handig is aan deze fietsendrager, is dat hij eenvoudig ingeklapt kan worden. Het is een compacte fietsendrager die je makkelijk op kunt bergen. Daarnaast wordt er een opbergtas bij de fietsendrager geleverd. 




Hier moet je op letten

Fietsendragers voor elektrische fietsen worden nagenoeg altijd op de trekhaak gemonteerd. Voor de veiligheid dient het fietsenrek aan meerdere voorwaarden te voldoen. Op de volgende eigenschappen moet je letten:

Draagvermogen

Net als bij een fietsendrager voor de racefiets of mountainbike, let je bij een e-bike fietsendrager op het draagvermogen. De elektrische fiets mag het maximaal belastbare gewicht immers niet overschrijden. 

De elektrische fiets weegt zonder accu gemiddeld 25 kg. Dat is ongeveer 10 kg zwaarder dan de normale fiets. Daar komt dan het gewicht van de accu nog bij, die weegt meestal 2 á 3 kg. Haal voor de veiligheid altijd de accu van de elektrische fiets als je hem gaat vervoeren. 

De meeste fietsendragers voor een elektrische fiets hebben een draagvermogen van 60 kg. Daarmee kun je 2 elektrische fietsen meenemen. Dat komt dan neer op maximaal 30 kg per fiets. Een fietsendrager voor 3 elektrische fietsen is vanwege het gewicht bijna niet mogelijk. 

Trekhaak kogeldruk

De kogeldruk van de trekhaak is ook iets om op te letten. Met kogeldruk wordt het maximale gewicht bedoeld dat verticaal op de trekhaak geplaatst kan worden. De kogeldruk kan per auto verschillen en varieert meestal tussen de 50 kg en 75 kg

Voordat je te veel druk zet op je trekhaak, controleer je dus altijd je kogeldruk. Die vind je in het handboek van de auto en aan de zijkant van de stekkeraansluiting bij de trekhaak

En let op: bij het draagvermogen tel je ook nog het gewicht van de fietsendrager zelf op. Dan pas weet je het totale gewicht waarmee je de trekhaak gaat belasten. 

Wielgoten

Naast het gewicht zijn de wielgoten een belangrijke eigenschap. Over het algemeen hebben e-bikes dezelfde bandenmaat als normale fietsen. Afhankelijk van het merk en type kan het echter zijn dat de elektrische fiets dikkere banden heeft. 

Let er altijd op of de wielgoten breed genoeg zijn voor jouw banden. Al helemaal als je een fietsendrager op het oog hebt die ook geschikt is voor een racefiets. Een fietsendrager voor de racefiets heeft namelijk vaak smallere wielgoten. 

Alleen met geschikte wielgoten kun je de elektrische fiets stabiel en veilig vervoeren. Ook verstelbare wielgoten kunnen een ideale optie zijn. Daarmee is je fietsendrager meteen geschikt als fietsendrager voor een MTB, racefiets of stadsfiets. 

Montage

Bij een elektrische fiets moet je rekening houden met de montage. Ga je voor een trekhaak fietsendrager voor 2 elektrische fietsen? Let er dan op dat er genoeg ruimte tussen de fietsen is. Daarmee voorkom je beschadigingen en maak je het op- en afladen eenvoudiger.

Daarnaast zou je bij de montage kunnen letten op de bevestiging van de elektrische fiets. In de meeste gevallen worden framehouders gecombineerd met ratelriemen bij de banden.

Kijk goed of de framehouder op de juiste hoogte zit, zodat je niet in de knel komt met je middenmotor. 

Diefstalbeveiliging

Een elektrische fiets is kostbaar. Dat is algemeen bekend. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de elektrische fietsen gestolen worden. Diefstalbeveiliging kan daar de oplossing voor zijn. 

Met diefstalbeveiliging is zowel de fietsendrager als de fiets volledig te vergrendelen. De frameklemmen kun je met een slot of slot met draaiknop afsluiten. Op die manier zit de fietsendrager vast aan de auto en de elektrische fiets vast aan de drager. 

Kantelbaar 

Misschien herken je de situatie wel: je hebt net de elektrische fietsen op de fietsendrager gezet en wilt nog wat uit de kofferbak pakken.. Het is vervelend om de fietsen dan van de drager af te moeten tillen. 

Een fijne oplossing is een kantelmechanisme. Door middel van een voetpedaal of hendel kantel je de fietsendrager. Zo kun je alsnog de achterklep openen om iets te pakken.

De kantelbare fietsendragers zijn iets duurder in aanschaf, maar leveren meer gebruiksgemak op. Je kunt altijd op zoek gaan naar een gunstige aanbieding. 

Inklapbaar

Wil je de fietsendrager ook goed op kunnen bergen? Let er dan op dat de fietsendrager voor de e-bike inklapbaar is. Een opvouwbare fietsendrager voor op de auto voor 2 elektrische fietsen is een stuk makkelijker om op te bergen.

Lift of oprijgoot

Het kan best een klus zijn om de zware elektrische fiets op de fietsendrager te krijgen. Het tillen is niet voor iedereen even prettig en eenvoudig. Gelukkig kun je het jezelf makkelijker maken. Ga voor een fietsendrager met een lift of met een oprijgoot. 

Een fietsendrager met lift wordt ook wel een elektrische fietsendrager genoemd. De liftfunctie brengt de wielgoten van de e-bike fietsendrager op straatniveau. Je hoeft dan niet meer te tillen en kunt de elektrische fiets gewoon op de drager rijden. 

De andere optie is een fietsendrager voor elektrische fietsen met oprijgoot. Met de oprijgoot verleng je de wielgoten, zodat je de elektrische fiets op de drager kunt rijden. De oprijgoten zijn er in verschillende lengtes, vormen en zelfs met profiel. 

Tips voor het vervoeren van e-bikes op de fietsendrager

Verwijder losse onderdelen

Het verwijderen van losse onderdelen heeft twee voordelen. Het is enerzijds veiliger, omdat ze er tijdens het rijden niet af kunnen waaien. Je raakt de spullen zo niet kwijt en veroorzaakt geen gevaarlijke situaties. Anderzijds maakt het de elektrische fiets minder zwaar.

Bij losse onderdelen kun je denken aan de accu van de elektrische fiets. Maar ook aan kinderzitjes, fietstassen of bidons. Bij sommige elektrische fietsen kun je ook nog de fietscomputer demonteren. 

Je elektrische fiets extra stevig bevestigen

Wil je er nog zekerder van zijn dat je elektrische fiets vast staat? Dan kun je met spanbanden van textiel extra stevigheid realiseren. Het zachte textiel geeft geen krassen. De spanbanden zijn vaak los verkrijgbaar bij de elektrische fiets.  

Voorkom beschadigingen bij het vervoeren

Tijdens het vervoeren van de elektrische fiets wil je niet dat de fiets beschadigt. Er kunnen bijvoorbeeld krassen ontstaan als twee fietsen te dicht op elkaar staan of als de framehouder te veel druk op het frame uitoefent. 

Met name de carbon elektrische fietsen zijn erg kwetsbaar voor beschadigingen. De fietsen blinken uit in het lichte gewicht, maar zijn fragieler dan andere fietsen. 

Er zijn meerdere elementen die beschadigingen kunnen voorkomen. Allereerst is bevestiging aan de wielen erg veilig. Daarnaast kijk je of de fietsen ver genoeg uit elkaar staan. Kwetsbare onderdelen kun je beschermen met schuim, textiel of rubber

Ook kun je met de framehouder zorgen voor extra bescherming. Een framehouder met koppelbegrenzer maakt dat je precies genoeg kracht op het frame zet.

Zo staat de elektrische fiets niet onder meer spanning dan nodig. Daarnaast kunnen rubbers in de framehouder de schokken tijdens het rijden opvangen. 

Onderhoud van de fietsendrager

fietsendrager_2 elektrische fietsen

Als je de fietsendrager lang mee wilt laten gaan, moet je er goed mee omgaan. Onderhoud is daarbij belangrijk. Houd hiervoor de trekhaak en de stekker in de gaten. 

Zorg er bijvoorbeeld voor dat de trekhaak altijd schoon is voordat je de fietsendrager erop monteert. Daarmee krijg je meer grip en beschadigen de trekhaak en de fietsendrager minder snel.

Daarnaast kan het geen kwaad de trekhaak in te smeren met vet om roestvorming tegen te gaan. Gebruik je de trekhaak even niet? Dek hem dan af met een beschermende kap.  

Controleer daarnaast geregeld of de stekkeraansluiting niet vuil of vochtig is. Met vocht kan de aansluiting gaan haperen. Voor extra onderhoud zou je de stekkerpennen kunnen voorzien van een laagje vaseline zonder zuur of contactspray. 

Ga voor de juiste stekkeraansluiting voor je verlichting 

Bij de trekhaak fietsendrager voor elektrische fietsen zit een 7 polige, 13 polige of gecombineerde stekkeraansluiting. De stekkers leveren elektriciteit voor de verlichting bij de fietsendrager. Maar hoe weet je welke stekker aansluiting je nodig hebt? Dat leggen we uit.

De 7 polige stekker heeft 7 functies. Met dit type heb je naast de massa aansluiting, de volgende verlichting:

  • Remlichten
  • Richtingaanwijzers, links en rechts
  • Een mistachterlamp
  • Normale achterlichten, links en rechts

De 13 polige stekker heeft meer functies dan de 7 polige variant. Bij de 13 polige heb je 3 massa aansluitingen, voeding en voedingsspanning.

Er is 1 contactpunt gereserveerd voor toepassingen in de toekomst en verder heb je de volgende verlichting:

  • Een achteruitrijlamp
  • Remlichten
  • Richtingaanwijzers, links en rechts
  • Een mistachterlamp
  • Achterlichten links en rechts

Let op regels in het buitenland

Ga je met de elektrische fiets naar het buitenland? Zoek dan van tevoren de regels op. Die regels verschillen per land. Zo zijn er regels voor uitstekende delen en dient het nummerbord te allen tijde volledig zichtbaar te zijn.

In sommige landen dien je een waarschuwingsbord aan de fietsendrager te bevestigen.






Misschien ook interessant: