De 3 best geteste fietsendragers voor je Fatbike!

Ook als je een fatbike hebt wil je deze kunnen vervoeren en een fietsendrager voor je fatbike is dan ideaal.

De meeste standaard fietsendragers zijn niet geschikt voor fatbikes, omdat je banden te breed zijn. Je hebt dus een speciale fietsendrager nodig voor jouw fiets.

Dit artikel helpt je bij het vinden van de beste fietsendrager voor jouw fatbike. We hebben een top 3 gemaakt met de beste fietsendragers die allen geschikt zijn voor dit type fiets.

Daarna presenteren we een koopgids waarmee je gemakkelijk de juiste fietsendrager uitkiest.

De best geteste fietsendragers voor je fatbike

Het is niet gemakkelijk om een goede fietsendrager voor je fatbike te vinden. Veel webwinkels specificeren niet duidelijk of de fietsendrager geschikt is voor de dikke banden en frame van dit type fiets.

Thule maakt echter een aantal kwalitatieve fietsendragers die ook voor de fatbike gebruikt kunnen worden. We bespreken de beste 3.

1. Beste allround fietsendrager fatbike: Thule VeloSpace 918

VeloSpace-918-Thule-fietsendrager-2-elektrische-fietsen

Het voordeel van de Thule VeloSpace reeks is dat het niet alleen fietsendragers zijn voor fatbikes zijn. Je kunt er ook elektrische fietsen mee vervoeren of gewone fietsen. Deze fietsendrager heeft een laadvermogen van 60 kilo.

Hij kan 2 fatbikes goed dragen. Je bevestigt hem op je trekhaak en sluit hem aan met een 7-polige stekker. De kofferbak blijft toegankelijk door de kantelfunctie.

👍 Voordelen:

 • Kwalitatieve fietsendrager van Thule.
 • Laadvermogen: 60 kilo.
 • Geschikt voor 2 fatbikes van 30 kilo.
 • Kantelbaar.
 • Inklapbaar.

👎 Nadelen:

 • Prijzig.
 • Alleen 7-polige stekker meegeleverd.
 • Zwaar (18,4 kilo).
2. Beste fietsendrager 2 fatbikes: Thule VeloSpace XT 938

Heb je een moderne auto met een 13-polige aansluiting, dan is deze VeloSpace XT 938 van Thule beter geschikt. Hij is wat duurder dan de VeloSpace 918 en heeft een zwart frame.

Het maximale laadvermogen is 60 kilo, dus je kunt er 2 fatbikes van 30 kilo op kwijt. Tegelijkertijd is hij ideaal voor het vervoeren van je e-bike(s). Hij is kantelbaar, maar niet inklapbaar.

👍 Voordelen:

 • Unieke zwarte uitstraling.
 • Maximaal laadvermogen: 60 kilo.
 • Kan 2 fatbikes vervoeren
 • Kantelbaar.
 • Van zeer hoge kwaliteit.

👎 Nadelen:

 • Duur.
 • Alleen inclusief 13-polige stekker.
 • Zwaar (23+ kilo).
3. Beste fietsendrager 3 fatbikes: Thule EasyFold XT

Thule-EasyFold-XT-2-933-fietsendrager-trekhaak-mountainbike

Wil je 3 fatbikes of elektrische fietsen kunnen vervoeren, bekijk deze Easyfold fietsendrager van Thule dan eens. Het is een bijzonder stevige en sterke fietsendrager voor op je trekhaak. Het maximale laadvermogen is 66 kilo, dus je vervoert 3 fatbikes van 22 kilo.

Hij is kantelbaar en toegang tot je achterbak blijft mogelijk. Wil je deze fietsendrager vervoeren, dan klap je hem in en rol je hem gemakkelijk op de geïntegreerde wieltjes weg.

👍 Voordelen:

 • Maximaal belastbaar gewicht: 66 kilo.
 • Ruimte voor 3 fatbikes van 22 kilo per stuk.
 • Inklapbaar en wieltjes om hem weg te rijden.
 • Kantelbaar.
 • Zeer hoge kwaliteit.

👎 Nadelen:

 • Duur
 • Alleen inclusief 13-polige stekker.
 • Zwaar (26 kilo).
Aandachtspunten: Let hierop als je een fietsendrager voor je fatbike gaat kopen

Fatbikes herken je door het brede frame en de mooie brede banden. Als je gaat zoeken naar een fietsendrager voor fatbikes, dan moet daar rekening mee gehouden worden. Een fietsendrager voor racefietsen, bijvoorbeeld, heeft hele andere eigenschappen.

De onderstaande aandachtspunten zijn belangrijk als je een fietsendrager voor je fatbike gaat kopen. Let daar goed op, en je vindt een fietsendrager die past.

1. De maximale bandbreedte

De meeste fietsendragers hebben een goot waar de fiets in moet komen te staan. Deze goot heeft een bepaalde breedte. Voor een perfecte bevestiging, moeten de banden van jouw fiets daar goed in passen.

De breedte van de banden van fatbikes kan wel 4 tot 5 inch zijn. Ga op zoek naar fietsendragers die ruimte bieden voor de bandbreedte van jouw fatbike. Deze zijn lastig te vinden, maar ze zijn er zeker. Eventueel vraag je een medewerker van de winkel om hulp.

2. Het maximale draaggewicht

Fatbikes zijn zwaar. Ze hebben een dik frame en grote banden en dat draagt bij aan een hoog gewicht. Een gemiddelde fatbike kan dan ook wel 20 tot 30 kilo wegen. Dat moet je fietsendrager wel aan kunnen.

Het goede nieuws is dat de beste fietsendragers voor elektrische fietsen ook een hoog maximaal draaggewicht moeten hebben. Veel fietsendragers voor fatbikes zijn daarom ook uitermate geschikt voor elektrische fietsen.

De beste fietsendragers hebben een maximaal draaggewicht van rond de 60 kilo. Wil je op momenten 2 fatbikes kunnen vervoeren, dan is dat dus alleen mogelijk als je daarin investeert.

Ook fietsendragers voor 1 fiets hebben lang niet altijd een geschikt maximaal draaggewicht voor fatbikes. Let hier goed op.

3. De maximale framediameter

Een laatste aspect dat fatbikes van gewone fietsen onderscheidt is de dikte van het frame. Sommige fietsdragers kunnen alleen fietsen dragen met een bepaalde framediameter.

Dit is vooral in gevallen dat ze ook via het frame aan de fietsendrager bevestigd moeten worden. De klemmen moeten dan wel om de buizen van de fiets passen.

Dit is dus een laatste punt om op te letten als je een fietsendrager voor je fatbike gaat kopen. De meeste fietsendragers voor fietsen met afwijkende kenmerken maken gebruik van extra grote elastische banden om de fietsen mee vast te zetten. Deze passen eigenlijk altijd.

4. De bevestiging van de fietsendrager

Zoals al meerdere malen genoemd zijn fatbikes erg zwaar. En een goede fietsendrager moet dat gewicht dus kunnen tillen. Maar hoe zit het met je auto?

Het is fijn als je fietsendrager voor je fatbike 60 kilo kan tillen, maar als je trekhaak een maximaal draaggewicht heeft van 50 kilo, dan is dat te zwaar. Sommige fietsendragers bevestig je op het dak.

Ook daar geldt een maximaal mogelijke belasting. Loop even door de instructies van je auto, zodat je zeker bent dat deze je fatbikes kan dragen.

5. Wil je ook andere fietsen kunnen vervoeren?

Heb je een fatbike, maar houd je ook van mountainbiken of racefietsen? Dan wil je mogelijk een fietsendrager waarop je al je fietsen kunt vervoeren.

Een fietsendrager voor een mountainbike of racefiets alleen, mag minder gewicht kunnen tillen. Ook de bandbreedte is minder groot.

Misschien wil je je trekkingfiets, elektrische fiets of stadsfiets meenemen op vakantie? Sla twee vliegen in 1 klap, zodat je maar 1 fietsendrager nodig hebt voor het vervoeren van al jouw fietsen.

Waar koop ik een goede fietsendrager voor mijn fatbike?

De beste manier om een goede fietsendrager voor je fatbike te vinden is door een speciaalzaak te bezoeken. De eisen die je hebt zijn vrij specifiek en daarover spreek je het beste met iemand die daar verstand van heeft.

Webwinkels geven niet altijd een nauwkeurige beschrijving, waardoor sommige fietsendragers die geschikt zijn voor fatbikes niet zo worden geadverteerd.

Neem de afmetingen (bandbreedte, gewicht, framediameter) van je fatbike mee en bekijk met een specialist wat er mogelijk is. Zo vind je vast een uitstekende fietsendrager waarmee je je fatbike (en eventueel ook andere fietsen) moeiteloos vervoert.
Veelgestelde vragen

Waar moet een fietsendrager voor fatbikes aan voldoen?

Een goede fietsendrager voor fatbikes heeft de volgende kenmerken:

– Het maximale draaggewicht is voldoende (1 fatbike weegt snel 30 kilo).
– De maximale framediameter is groot genoeg.
– De maximale bandbreedte is groot genoeg voor de banden van jouw fatbike (100 mm tot 140 mm).

Hoe krijg ik de fatbike op de fietsendrager?

Fatbikes wegen veel meer dan gewone fietsen en zijn daardoor lastig op een fietsendrager te tillen. Is je fatbike te zwaar voor jou, dan kan je altijd investeren in een fietsendrager met lift. Deze tilt jouw fatbike zo omhoog. Ook haal je je fatbike net zo gemakkelijk met een fietslift weer van je fietsendrager.

Mag mijn fatbike ook op een fietsendrager op het dak van mijn auto?

Fietsendragers die op het dak van de auto worden gemonteerd hebben vaak (niet altijd) een lager maximaal draaggewicht. Dat komt doordat zwaardere staande fietsen zoals fatbikes en elektrische fietsen niet veilig op het dak kunnen worden getild en vastgezet. Er zijn wel fietsendragers waarop je je fiets liggend bevestigt. Op die manier kan je je fatbike wel veilig vervoeren.


Meer fietsendragers: