Ook al is een fietsendrager nog zo handig, het kan lastig zijn om de fiets erop te tillen. Al helemaal als je een zware fiets hebt, zoals een e-bike of een fatbike.
Een fietsendrager met oprijgoot kan dan de ideale oplossing zijn. De oprijgoot is een kleine toevoeging, maar biedt een groot verschil in gebruiksgemak.
Je ontdekt in dit artikel eerst wat de 3 beste fietsendragers met oprijgoot zijn. Daarna vertellen we je waar je op moet letten en of elke fietsendrager geschikt is voor de oprijgoot.
We sluiten af met antwoord op de vraag of je de oprijgoot ook zelf kunt maken.
Beste fietsendragers met oprijgoot
We hebben de 3 beste fietsendragers met oprijgoot voor je samengesteld. Of je nu 2, 3 of 4 fietsen op de trekhaak wilt kunnen vervoeren. De volgende modellen zijn van uitstekende kwaliteit.
1. Lichtgewicht fietsendrager met oprijgoot – Pro-User Diamant
De Pro-User Diamant valt bij veel mensen goed in de smaak. Deze stevige fietsendrager bevestig je op de trekhaak. Vervolgens kun je 2 fietsen meenemen.
Vanwege het flinke laadvermogen van 60 kilogram, kun je ook zwaardere fietsen vervoeren. Het model is daarmee ook geschikt als fietsendrager voor e-bikes. De oprijgoot is los verkrijgbaar en de fietsendrager weegt zelf 18 kilogram.
Andere voordelen van de Pro-User Diamant zijn het inklappen en kantelen. Om hem op te bergen klap je hem makkelijk in. En wil je iets uit de kofferbak halen? Dat kan door de fietsendrager te kantelen.
2. Fietsendrager met oprijgoot 3 fietsen – Thule VeloCompact 926
Met de Thule VeloCompact 926 beschik je over een compacte trekhaak fietsendrager. Toch kun je er maar liefst 3 fietsen op kwijt. En mocht je er 4 mee willen nemen, dan is er een uitbreiding mogelijk.
Het compacte van de fiets merk je vooral bij het opbergen. De fietsendrager kan opgevouwen worden tot een klein formaat. Ook heeft het de optie om te kantelen met behulp van een voetpedaal. Zo kan de kofferbak nog worden bereikt.
Het draagvermogen van de Thule VeloCompact 926 bedraagt 60 kilogram. Dit maakt het mogelijk om ook de zwaardere fietsen mee te nemen. De fietsendrager zelf weegt 19 kilogram.
Handig is ook de stabilisatie op de trekhaakkogel en de diefstalbeveiliging met sloten. Voor de verlichting en elektriciteit wordt er een 13 polige aansluiting meegeleverd. De Thule 9152 oprijgoot kun je er los bij bestellen.
3. Fietsendrager elektrische fietsen met oprijgoot – Touring 2
De Touring 2 fietsendrager hoort ook zeker thuis in de top 3. De Touring 2 kan aangevuld worden met de oprijgoot van Pro User. Daarmee neem je makkelijk 1 of 2 (elektrische) fietsen mee. Dat laat het maximale draagvermogen van 60 kilogram ook toe.
De Touring 2 bevestig je op de trekhaak. Dit kan ook een RMC trekhaak zijn. De fietsendrager weegt 18 kilogram en heeft een gecombineerde 7 en 13 polige aansluiting.
Wil je de fietsendrager opbergen? Dan kun je hem eenvoudig inklappen. En indien je alleen iets uit de achterbak wilt halen, kun je hem kantelen.
Waar moet je op letten?
De fietsendrager en de oprijgoot worden vaak los van elkaar verkocht. Je wilt echter wel dat de twee bij elkaar passen. Koop daarom altijd de goot die bij de fietsendrager wordt aangeraden. Let daarbij ook op de volgende eigenschappen.
Maximaal draagvermogen
Net als de fietsendragers zelf, heeft de goot een maximaal draagvermogen. Dit is het maximale gewicht dat de goot kan dragen. Dit maximum wil je niet overschrijden, want dan heb je kans dat de oprijgoot kapot gaat.
Let daar dus op voordat je je zware e-bike de oprijgoot op rijdt. Ook bij het kopen kun je zien staan of de goot geschikt is voor de elektrische fiets. Dat kan ook informatie over het maximaal belastbaar gewicht geven.
De lengte
De wielgoten variëren in lengte. Het is slim om vooraf vast te leggen welke afstand je wilt kunnen overbruggen.
Hoe steiler de hellingshoek, hoe meer kracht het kost om de fiets erop te krijgen. De oprijgoten zijn er in lange en korte varianten. Ook zijn er soorten die je in lengte kunt verstellen.
Wielgoot fietsendrager
Waar je daarnaast op moet letten, is de wielgoot van de fietsendrager. Kijk vooral naar de breedte. Die moeten overeenkomen met de wielgoten van de fietsendrager. Alleen dan kan de oprijgoot goed worden bevestigd.
De wielgoot van de fietsendrager kan plat zijn, maar is er ook in een U- of V vorm. De vorm is bepalend voor het gebruiksgemak. Bij een U vorm hoef je de fiets minder in balans te houden.
Het profiel
Waar ook verschil in zit, is het profiel van de oprijgoot. Sommige goten hebben een geribbelde structuur voor extra grip. Dit kan handig zijn bij neerslag, als de ondergrond nat of glad is.
Bevestiging
Een juiste bevestiging is belangrijk voor de veiligheid. De goot moet bij het gebruik goed aan de fietsendrager vastzitten. Verschuiving kan gevaarlijk zijn. Bij de ene fietsendrager gebeurt dat met haakjes en bij de ander met pinnetjes of een clip.
Het opbergen
Als je de oprijgoot niet gebruikt, wil je niet dat hij in de weg ligt. Veel goten kunnen ingeklapt worden. Ook worden ze soms met een clip aan de fietsendrager bevestigd. Dat is wel zo handig, omdat je de oprijgoot dan altijd bij je hebt.
Is iedere fietsendrager geschikt voor een oprijgoot?
Ook al heb je een goede fietsendrager, hij is niet altijd geschikt voor een oprijgoot. Alleen de trekhaak fietsendragers en dissel fietsendragers kunnen met de oprijgoot worden aangevuld.
Daarnaast geven de maten van de oprijgoot aan of de fietsendrager er geschikt voor is. Die maten zijn niet universeel. Ze moeten dus overeenkomen met de maten van de fietsendrager.
En lijkt het je nog steeds lastig om de fiets met een oprijgoot op de drager te krijgen? Dan is de fietsendrager met lift misschien een geschikt alternatief. Bij dit systeem kun je de fietsendrager laten zakken. Zo kun je ze er eenvoudig oprollen en vastzetten.
Kun je een oprijgoot zelf maken?
Als je zou willen, kun je de oprijgoot ook zelf maken. Ook al is dit niet het lastigste klusje, enige handigheid is vereist. Belangrijk om te bepalen zijn de gewenste lengte en het type materiaal.
Voor het bepalen van de lengte geldt: hoe langer de oprijgoot, hoe minder kracht het kost. De hellingshoek wordt dan minder steil. Wel moet je de oprijgoot nog kunnen opbergen. Kijk dus zelf welke lengte je ideaal lijkt.
Vervolgens ga je na welk materiaal geschikt is. Hout is het makkelijkst om mee te werken als je de goot zelf gaat maken. Je hoeft dan alleen maar een opstaand randje vast te zetten. Andere materialen zijn staal, aluminium of rvs.
In de bouwmarkt kun je ook op zoek gaan naar een U profiel. U profielen zijn er van aluminium, staal of rvs. Als je daarvan de juiste wielgoot breedte en lengte kiest, kan het profiel als oprijgoot fungeren.
Misschien ook interessant: