Fietsendrager mountainbike kopen? Dit zijn de beste 3

Als je een mountainbike hebt, is het wel zo leuk als je hem kunt vervoeren. Neem hem bijvoorbeeld mee op vakantie.

Of maak verder van huis de mooiste tochten. Met een goede fietsendrager ben je snel onderweg. Maar welke moet je kiezen?

Daar ontdek je in dit artikel meer over. We trappen af met de top 3 beste fietsendragers voor mountainbikes. Daarna vertellen we je waar de fietsendrager aan moet voldoen.

Beste fietsendragers voor MTB

Er zijn onwijs veel fietsendragers beschikbaar. We stellen daarom een top 3 voor je samen. De volgende fietsendragers fietsendragers bieden je de gewenste kwaliteit.

1. Trekhaak fietsendrager mountainbikes – Thule EasyFold XT 2 933

Een bij uitstek geschikte fietsendrager voor de mountainbike, is de Thule EasyFold XT 2 933. Deze fietsendrager wordt aan de trekhaak bevestigd en is geschikt voor 2 mountainbikes.

Waar de Thule EasyFold XT 2 933 allereerst in uitblinkt, is het maximaal belastbaar vermogen. De fietsendrager kan een gewicht van 60 kilogram dragen. Meer dan genoeg voor de mountainbikes dus. Zelf weegt de fietsendrager 17,9 kilogram.

De wielgoten zijn verder breed genoeg voor mountainbikes. De pompgespen zijn te verstellen en er is een koppelbegrenzer. Daarmee zet je niet meer spanning op de fiets dan nodig is.

Aan het gebruiksgemak is ook gedacht. Zo beschikt de fietsendrager over een stabilisator. Tijdens het monteren blijft de fietsendrager daardoor goed in balans. Daarnaast kan de drager gekanteld worden met een voetpedaal en heeft de drager een 13 polige aansluiting.
2. Fietsendrager 2 mountainbikes – ProUser Amber 2

Ook de ProUser Amber 2 hoort zeker bij de beste fietsendragers voor de MTB. Met een maximaal belastbaar gewicht van 50 kilogram kun je gemakkelijk 2 mountainbikes meenemen. De ProUser Amber 2 wordt op de trekhaak bevestigd.

Met zo’n flink draagvermogen zou je het niet verwachten, maar de ProUser Amber 2 weegt zelf 15 kilogram. Dat maakt het een lichtgewicht fietsendrager. Gebruiksvriendelijk met het tillen dus.

Voor de elektriciteit heeft de fietsendrager een gecombineerde 7/13 polige stekker. Daarmee haal je allerlei soorten verlichting in huis. Van mistachterlicht tot knipperlicht en van achteruitrijverlichting tot normaal achterlicht.

De brede wielgoten zijn geschikt voor mountainbikes. De fietsendrager is bovendien te kantelen, zodat je de achterklep nog kunt openen.
3. Fietsendrager MTB op dak – Thule ProRide 598

Thule-ProRide-598-fietsendrager-carbon-racefiets

Ook de Thule ProRide 598 is erg geschikt voor het vervoeren van een mountainbike. In tegenstelling tot de vorige twee modellen, monteer je dit type op het dak. Bij deze drager is er ruimte voor 1 mountainbike.

Het laadvermogen bedraagt 20 kilogram en de mountainbike fietsendrager weegt zelf 550 gram. Echt een lichtgewicht fietsendrager dus.

Het fijne van de Thule ProRide 598 is daarnaast, dat het beschikt over diefstalbeveiliging. Met sloten vergrendel je de fiets en de fietsendrager.
Waar moet een mountainbike fietsendrager aan voldoen?

In de zoektocht naar een mountainbike fietsendrager heb je heel veel keuze. Maak daarom een selectie van de belangrijkste kenmerken. Voor het vinden van een goede fietsendrager voor de MTB let je op de volgende voorwaarden.

De montage moet passen bij je auto

De plek van montage is essentieel om te bepalen. Dit is onder andere afhankelijk van de mogelijkheden die jouw auto biedt.

Voor een trekhaakdrager heb je namelijk een stevige trekhaak nodig. Het liefst eentje met een flinke draagkracht (50 kg of meer), die gemaakt is van stevig materiaal.

Als je geen trekhaak hebt, ga je al snel naar de bevestiging op het dak. Ook daar kun je nagaan wat de maximale belasting van het dak is. Verder moet het mogelijk zijn om een dakdrager te bevestigen.

De montage moet aansluiten bij persoonlijke voorkeur

De keuze voor de plek van montage is ook afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Op het dak kun je maximaal 2 mountainbikes meenemen.

Dat kan een nadeel zijn als je meer fietsen wilt vervoeren. Daarnaast is het enigszins lastig om een zware mountainbike het dak op te tillen.

De fietsendrager voor op de trekhaak heeft bij veel mountainbikers de voorkeur. Ook al is dit type iets duurder in aanschaf.

De mountainbike is makkelijk op en af te laden en kan stevig vast worden geklemd. Ook kun je ervoor kiezen meerdere fietsen mee te nemen.

Passend formaat voor het aantal mountainbikes

Om de geschikte mountainbike fietsendrager te vinden, bedenk je vooraf hoeveel mountainbikes je wilt vervoeren. Het kan ook zijn dat je naast de mountainbike nog andere fietsen mee wilt kunnen nemen. Er zijn fietsendragers voor 1, 2, 3 of 4 mountainbikes.

Geschikte wielgoten

In vergelijking met andere fietsen, hebben mountainbikes bredere banden. Daarom moet de fietsendrager ook brede wielgoten hebben.

Alleen dan passen de wielen goed in het frame. Ook als je zoekt naar een fietsendrager voor een fatbike zijn brede wielgoten iets om op te letten.

Voldoende maximaal belastbaar gewicht

Bij een fietsendrager is en blijft het maximaal belastbaar gewicht een van de meest belangrijke specificaties. Al helemaal bij mountainbikes. Mountainbikes namelijk zijn over het algemeen zwaarder dan andere fietsen.

Weet dus goed wat jouw mountainbike weegt. Meet dat voor je zoektocht. Blijf vervolgens tijdens de zoektocht naar een MTB fietsendrager ruim onder het maximaal belastbaar gewicht.

En ga je meerdere mountainbikes meenemen? Houd er dan rekening mee dat je het maximaal belastbaar gewicht moet delen door het aantal fietsen. Bereken de maximale belastbaarheid per fiets.

Passend gewicht van de MTB fietsendrager

Afgezien van het maximaal belastbaar gewicht, is ook het gewicht van de MTB fietsendrager zelf belangrijk. Dat heeft twee redenen.

Enerzijds moet het totale gewicht geschikt zijn voor de mogelijkheden van jouw auto. En anderzijds moet de fietsendrager ergonomisch praktisch blijven.

Het dak en de trekhaak van de auto hebben een maximaal gewicht waarmee ze belast kunnen worden. De daklast en de kogeldruk.

Voor het maximale draagvermogen wordt het gewicht van de mountainbike fietsendrager opgeteld bij het gewicht van de mountainbike(s).

Ook is het gewicht een praktische overweging. Een lichtgewicht fietsendrager is makkelijker om zelf te verplaatsen.

Tijdens vakanties of onderweg is dat gebruiksvriendelijker. Dat geldt trouwens voor elke fietsendrager, ook de fietsendrager voor een racefiets.

Veiligheidsmaatregelen

Bij veiligheid kun je vooral denken aan diefstalbeveiliging. Veel fietsendragers voor mountainbikes zijn voorzien van sloten. Met die sloten kun je zowel de fiets als de fietsendrager vergrendelen.

Weet daarnaast dat er in het buitenland andere eisen aan fietsendragers gesteld worden. Een mountainbike fietsendrager op de trekhaak moet voorzien zijn van een waarschuwingsbord.

Ook wordt er gekeken naar de mate waarin de fietsendrager uitsteekt. En is het belangrijk dat de nummerplaat goed zichtbaar blijft.

Stevigheid en kwaliteit

Dat een fietsendrager voor de mountainbike stevig moet zijn, spreekt voor zich. Om zeker te weten dat je voor goede kwaliteit gaat, let je op het merk. Een fietsendrager van een bekend A-merk is vaak betrouwbaar. En let ook op het aantal jaren dat je garantie hebt.

Bescherming tegen beschadiging

Je wilt natuurlijk niet dat je mountainbike onderweg beschadigt. Vooral een carbon mountainbike is gevoelig voor beschadigingen. De carbon mountainbikes zijn populair vanwege het lichte gewicht, maar vragen extra oplettendheid bij het vervoeren.

Wil je er zeker van zijn dat het frame niet beschadigt? Vervoer de carbon mountainbike dan met een fietsendrager op het dak. Als de mountainbike aan de wielen vast wordt gezet, kan het frame geen krassen oplopen door de framehouder.

Toch zie je in de praktijk dat ook dakdragers gebruik maken van een framehouder. Dat is niet per definitie verkeerd. Integendeel, als een framehouder is voorzien van rubberen kussens maakt dat de carbon mountainbike juist minder kwetsbaar.

Erg geschikt voor extra bescherming zijn daarnaast textielen veiligheidsbanden. De banden zijn eenvoudig tussen de mountainbike en de fietsendrager te spannen.

Het textiel veroorzaakt geen krassen. De veiligheidsbanden worden niet standaard bij de fietsendrager geleverd, maar zijn los te bestellen.

Mogelijkheid tot kantelen

Een extra gebruiksvriendelijke functionaliteit bij een mountainbike fietsendrager, is de mogelijkheid om te kantelen. Met het kantelen of opvouwen, creëer je extra ruimte. Op die manier kun je de achterklep van de auto nog openen en de fietsendrager gemakkelijk opbergen.


Misschien ook interessant: