Fietsendrager voor racefiets kopen? Dit is de Top 3

Wil je je racefiets kunnen vervoeren? Dan heb je een fietsendrager voor de racefiets nodig. Het is immers wel zo leuk als je de racefiets mee kunt nemen op vakantie.

Of om eens wat verder van huis een rondje te kunnen maken. In dit artikel vertellen we je allereerst wat de 3 beste fietsendragers voor racefietsen zijn.

Vervolgens geven aan hoe je de beste fietsendrager kunt vinden. En leggen we het verschil uit tussen het vervoeren van een racefiets op de trekhaak en op het dak.

De beste fietsendragers voor racefietsen

Of je nu zoekt naar een fietsendrager op het dak voor je racefiets of een trekhaakdrager. In de markt van de racefiets fietsendragers heb je veel keuze.

Om die reden stellen we de 3 beste voor je samen. Dit zijn stuk voor stuk fietsendragers voor racefietsen van bijzonder goede kwaliteit.

1. Beste dakdrager racefiets – Thule FreeRide 532

De Thule FreeRide 532 is een van de beste fietsendragers voor een racefiets. De fietsendrager voor de racefiets wordt op het dak bevestigd. Je kunt er 1 racefiets mee vervoeren met een maximaal gewicht van 17 kilogram.

De racefiets wordt stevig vastgezet, zowel aan de wielen als aan het frame. Het monteren is eenvoudig. Dat komt ook door het lichte gewicht van de dakdrager, die weegt namelijk 3,5 kilogram.

Erg handig is ook de diefstalbeveiliging. De Thule FreeRide 532 heeft sloten om de fiets aan de drager vast te zetten, maar om de drager aan het dak te vergrendelen. Mocht je onderweg een keer stoppen, dan hoef je je geen zorgen te maken over diefstal.
2. Beste trekhaakdrager racefiets – Thule XPress 2

Een van de beste trekhaakdragers voor de racefiets, is de Thule XPress 2. Met deze fietsendrager vervoer je 2 racefietsen. De Thule XPress 2 is eenvoudig op de trekhaak te bevestigen.

De compacte fietsendrager heeft een maximaal belastbaar gewicht van 30 kilogram. Dat komt neer op 15 kilogram per racefiets. Zelf weegt het fietsenrek voor de trekhaak 4,3 kilogram.

Ook aan de veiligheid is gedacht. Het frame heeft veiligheidsbanden en reflectoren. Daarnaast is er in het frame rubber aangebracht om de racefiets tegen schokken en beschadigingen te beschermen.
3. Beste fietsendrager voor carbon racefiets(en) – Thule ProRide 598

Wil je je carbon racefiets op het dak vervoeren? Dan is de Thule ProRide 598 een geschikte fietsendrager. Met de Thule ProRide 598 vervoer je 1 racefiets. Die fiets mag maximaal 20 kilogram wegen, dat is het belastbare gewicht. 

De dakdrager is van kunststof gemaakt en weegt 550 gram, dat maakt het een lichtgewicht fietsendrager. Daarnaast heeft de drager zowel een framehouder als snelspanners. Hierdoor staat de racefiets extra goed vast.

Een groot voordeel van de Thule ProRide 598 is de veilige framehouder. De framehouder heeft speciale rubbers en een koppelbegrenzer.

De rubberen kussens kunnen worden afgestemd op het frame van de racefiets. En de begrenzer geeft precies genoeg kracht. Op die manier wordt de carbon racefiets op een veilige manier geklemd.
Hoe vind je de beste fietsendrager voor je racefiets?

Wil je zelf op zoek naar een geschikte fietsendrager? De volgende tips helpen je op weg.

Ga na wat de montage mogelijkheden van jouw auto zijn

Wat je allereerst doet, is kijken naar de mogelijkheden van jouw auto. Dit is namelijk bepalend voor de montage. Fietsendragers voor racefietsen worden op het dak, op de trekhaak of aan de achterklep bevestigd.

Een trekhaak fietsenrek is voor racefietsen de meest gekozen optie. Kijk dus eerst of je een trekhaak hebt, wat de kogeldruk is en van welk materiaal de trekhaak is gemaakt. Op een aluminium trekhaak kunnen namelijk niet alle fietsendragers gemonteerd worden.

Heb je geen trekhaak? Dan ga je al snel naar de montage aan de achterklep of op het dak. Voordat je een dakdrager voor je racefiets koopt, kijk je naar de daklast van de auto. Ga na of het dak in staat is het gewicht te dragen.

Bepaal het aantal racefietsen

Naast de montage mogelijkheden, let je op het aantal racefietsen dat je wilt vervoeren. Op het dak kunnen dat er maximaal 2 zijn. Bij een trekhaak kun je al snel meerdere racefietsen vervoeren.

Let op het gewicht

Erg belangrijk bij de zoektocht naar de beste fietsendrager voor je racefiets, is het gewicht. Het gaat hier om het maximaal belastbaar gewicht en het gewicht van de fietsendrager zelf.

Bij het maximaal belastbaar gewicht let je op het gewicht van de racefiets. Dat aantal kilo’s moet minder zijn dan het maximum. En let op: vervoer je 2 fietsen? Deel het maximaal belastbaar gewicht dan ook door tweeën.

Gezien de daklast en steunlast van de auto, is het daarnaast fijn als de fietsendrager zelf zo licht mogelijk is. Een lichtgewicht fietsendrager kan vaker op het dak of op de trekhaak worden gemonteerd.

Ga na hoe je beschadigingen kunt voorkomen

Met de manier waarop je de racefiets vastzet, wil je beschadigingen voorkomen. Let er bij een carbon racefiets bijvoorbeeld op, dat je de fiets aan de wielen en aan het frame vastklemt.

Het is extra veilig als de framehouder geïntegreerde rubbers heeft. Daarmee kunnen de ergste schokken worden opgevangen.

Controleer de maten

Al zijn veel fietsendragers geschikt voor uiteenlopende framematen, het kan geen kwaad om dit te controleren. Het gaat dan om de framemaat, de dikte van de wielen en de dikte van de frame buizen.

Sommige fietsendragers voor racefietsen kunnen ook brede frame buizen en wielen klemmen. Hierdoor zijn ze ook geschikt als fietsendrager voor de MTB.

Let op de veiligheid

Op het gebied van veiligheid kun je ten eerste letten op de aanwezigheid van diefstalbeveiliging. Bij sommige fietsendragers is het mogelijk om de fiets aan de fietsendrager en de fietsendrager aan het dak te vergrendelen. Met de speciale sloten ga je extra veilig op pad.

Ten tweede kun je bij veiligheid denken aan veiligheidsriemen. De veiligheidsriemen worden van textiel gemaakt en bieden extra stevigheid.

Je kunt het frame er beter mee vastzetten aan de rails. Soms worden de veiligheidsriemen standaard geleverd en soms kun je ze als accessoire toevoegen.

Ten derde zorgen reflectoren en verlichting voor extra veiligheid. In het wegverkeer ben je beter zichtbaar. Ook bij slecht weer of schemering.

Ga voor extra gebruiksgemak

Als je het jezelf nog makkelijker wilt maken, ga je voor een kantelbare fietsendrager. Een kantelbare fietsendrager voor op de trekhaak is praktischer. Het geeft je de mogelijkheid om de kofferbak te bereiken.

Daarnaast is extra gemak te realiseren met een oprijgoot. De oprijgoot helpt je om de fiets makkelijker op de fietsendrager te krijgen. Ze zijn er met profiel voor extra grip en met clips zodat je de goten altijd mee kunt nemen.

Racefiets op trekhaak of op het dak vervoeren?

Een racefiets kun je op de trekhaak of op het dak bevestigen. Beide soorten hebben zo hun voordelen. Maar hoe weet je welke voor jou geschikt is? Daarvoor let je op het materiaal van de racefiets, het gebruiksgemak en het aantal fietsen dat je wilt vervoeren.

Het materiaal van de racefiets

Heb je bijvoorbeeld een carbon racefiets, dan moet je extra letten op mogelijke beschadigingen. Idealiter bevestig je de racefiets alleen aan de wielen, op het dak. Maak je liever gebruik van een framehouder? Let er dan op dat de houder is voorzien van rubberen kussens.

Als je fiets van aluminium gemaakt is, hoef je minder op de framehouder te letten. Een aluminium racefiets vervoer je zowel op de trekhaak als op het dak.

Het gebruiksgemak

Daar komt bij, dat veel mensen het eenvoudiger vinden om de racefiets op de trekhaak te bevestigen. Vanwege de hoogte is het op- en afladen makkelijker. Ook hoef je onderweg geen rekening te houden met de hoogte van je auto.

Waar je bij een trekhaak fietsendrager wel op moet letten, zijn de internationale regels. In verschillende Europese landen moet je fietsendrager over een waarschuwingsbord beschikken. Ook moet het kenteken goed zichtbaar blijven.

Het aantal fietsen op fietsendrager racefiets

Het voordeel van een fietsendrager op de trekhaak is daarnaast dat je meerdere racefietsen mee kunt nemen. Op het dak vervoer je maximaal 2 racefietsen. Let er wel op dat het brandstofverbruik toe kan nemen.Misschien ook interessant: