Fietskaarthouder kopen? Bekijk de Top 5 & Koopgids

Een fietskaarthouder is bijzonder handig als je graag mooie fietstochten maakt en daar niet de navigatie op je telefoon voor wilt gebruiken.

Het is een analoge en traditionele manier van reizen waarbij je de digitale wereld even helemaal kunt vergeten.

Hieronder vind je de top 5 met beste fietskaarthouders en knooppunten houders voor op je fiets. Deze worden nog steeds geleverd in allerlei soorten en maten, ook al zijn ze steeds lastiger te vinden.

Daarna krijg je handige informatie over fietskaarthouders en waarom ze een slimme investering zijn.

Top 5: de beste fietskaarthouders van dit moment

Met deze traditionele fietskaarthouders kan je jouw kaart altijd goed aflezen. Wij hebben een top 5 voor je gemaakt, met de beste fietskaarthouders van dit moment.

 1. DICY fiets stuurtas met kaarthouder (tasje met doorzichtige houder voor je kaart)
 2. Smart Biking Fietskaarthouder (traditionele fietskaarthouder voor kaarthoezen)
 3. ANWB knooppunter (knooppunt houder fiets voor gebruik met blanco invulkaartjes)
 4. Steco kaarthouder Izi (traditionele kaarthouder A4 inclusief waterafstotende hoes)
 5. Geonaute richtbare kaarthouder (kaarthouder voor mountainbikes inclusief hoes)

Wat is een fietskaarthouder?

Fietskaarthouders bevestig je aan het stuur van je fiets. Je krijgt daar een hoes of een vakje voor met doorzichtig plastic. Zo blijft je kaart in de regen droog. Terwijl je fietst kan je dan bijhouden waar je bent en waar je naartoe moet gaan.

Verschillende soorten fietskaarthouders

Er zijn verschillende soorten fietskaarthouders te koop. Het is altijd goed om even stil te staan bij het soort fietskaarthouder dat jij nodig hebt. Zo maak je alvast een selectie en kan je doelgerichter zoeken.

Dit zijn de opties die je dan hebt:

 • Sommige fietskaarthouders zijn simpele frames waarin je een kaart bevestigt. Deze hebben al een hoes, of je moet de hoes zelf regelen. Het bevestigen aan je stuur is gemakkelijk en vaak geschikt voor de meeste soorten fietsen.
 • Je kunt ook investeren in een stuurtas met een doorzichtig vakje. Deze zijn ideaal voor het opbergen van kaarten, maar ook van je smartphone als je navigatie wilt gebruiken. Daarbij heb je dan een tasje om dingen in mee te nemen.
 • De knooppunten houder op de fiets van de ANWB werkt met kaartjes. Op deze kaartjes schrijf je je route op door de knooppunten te noteren. Je hebt dan geen grote kaart nodig om te navigeren, maar kleine overzichtelijke kaartjes. Beide zijn bij de ANWB verkrijgbaar.

Kan je een fietskaarthouder ook zelf maken?

Als je een beetje handig bent, is het niet lastig om een fietskaarthouder zelf te maken. Gebruik een magneet om de kaart aan je stuur te bevestigen. Dit is de gemakkelijkste manier, maar je kaart is dan niet beschermd tegen wind en vocht.

Je kunt ook een plastic blad nemen, daar een hoes op aanbrengen en deze aan je stuur bevestigen. Daar kan je bijvoorbeeld clips voor gebruiken die bij elke kantooraccessoire winkel beschikbaar zijn.

Bevalt deze manier van navigeren je, dan kan je altijd nog investeren in een fietskaarthouder uit de winkel.

De voor- en nadelen van fietskaarthouders

Het gebruik van fietskaarthouders heeft voor- en nadelen. Zoals je hier ziet zijn er meer voordelen dan nadelen te vinden. We zetten ze allebei voor je op een rijtje.

👍 Voordelen:

 • Je bepaalt je route zonder te moeten afstappen.
 • Er is geen batterij die leeg kan raken, je fietst ‘off the grid’.
 • De kaart blijft droog, ook bij regen.
 • Fietskaarthouders zijn niet duur.
 • Je bevestigt een fietskaarthouder aan praktisch elk stuur (tenzij anders aangegeven).

👎 Nadelen:

 • Je moet goed kaarten kunnen lezen en zelf je route bepalen. Je krijgt geen suggesties of hulp als je verdwaalt.
 • Terwijl je de kaart leest, kijk je niet op de weg.
 • Soms moet je de kaart onderweg omdraaien of vervangen.

Welke alternatieven zijn er voor fietskaarthouders?

Misschien zijn de nadelen voor jou te groot en wil je toch liever een andere manier om te navigeren terwijl je fietst? Er zijn enkele alternatieven om te overwegen.

 • Schaf een telefoonhouder voor op je fiets aan en gebruik deze met je navigatiesysteem. Je hoeft dan geen held in kaartlezen te zijn, maar hebt wel een volle batterij nodig.
 • Er zijn ook navigatiesystemen, specifiek voor gebruik op de fiets. Deze fietscomputers geven je vaak ook allerlei andere handige informatie, zoals je gemiddelde snelheid en afstand.
 • Als laatste kan je ook altijd nog zelf een briefje maken, bijvoorbeeld met de knooppunten of een korte routebeschrijving. Leg deze onder het doorzichtige vakje in je fietstas en je kunt zo op weg.

Waar koop ik de beste fietskaarthouder?

Zoals al even aangegeven zijn fietskaarthouders wat lastiger te vinden. De beste plek om deze te kopen is dan ook het internet, zodat je niet alle winkels af moet struinen.

Soms is er een fietskaarthouder voor de elektrische fiets van Action te koop. Met een beetje geluk loop je een mooie aanbieding tegen het lijf.

Behalve dat zijn er de webwinkels van bijvoorbeeld de ANWB en Halfords. Grote online warenhuizen zoals Bol.com hebben ze ook vaak te koop staan. Na even zoeken vind jij vast ook de beste fietskaarthouder voor jouw volgende tocht.
Veelgestelde vragen

Is het gevaarlijk om een fietskaarthouder te gebruiken?

Nee. Gebruik van een fietskaarthouder is niet gevaarlijker dan gebruik van de navigatie op je telefoon terwijl je fietst. Zorg ervoor dat je goed op de weg let en alleen kaart leest als het veilig is.

Hoe bevestig je een fietskaarthouder aan je stuur?

In de meeste gevallen worden fietskaarthouders via clips of klemmen aan je stuur bevestigd. Let op dat deze passen bij het soort stuur dat je hebt. De meeste fietskaarthouders hebben een universele bevestigingsmethode.


Meer accessoires voor je fiets: