Fietskar voor elektrische fiets? Dit moet je weten!

Ben je op zoek naar een fietskar voor de elektrische fiets? Ze kunnen perfect dienen om je kind, huisdier of bagage mee te vervoeren.

Er zijn wel dingen waar je goed op moet letten. Lees alles over de juiste fietskar voor jouw elektrische fiets in ons artikel. 

Kan een fietskar achter een elektrische fiets?

Hoewel het in principe mogelijk is om een fietskar achter een e-bike te hangen, wil dat niet zeggen dat iedere fietskar achter een elektrische fiets past. 

Dit heeft vooral met de bevestiging van de fiets te maken. Je kan het beste een fietskar met universele koppeling kiezen, die goed past bij jouw e-bike. 

Bij het bevestigen moet je uiteraard rekening houden met de elektrische onderdelen van de e-bike, omdat hier meer bedrading is dan op gewone fietsen.

Soorten e-bike fietskarren

Er zijn verschillende soorten fietskarren te koop, bijvoorbeeld een bagagefietskar, een fietskar voor kinderen en een hondenfietskar.

Deze kun je achter een gewone fiets hangen of een e-bike, mountainbike of racefiets. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende soorten die er zijn.

Bagagefietskar

Bagagefietskarren zijn ideaal voor vakanties en om boodschappen mee te nemen. Ze zijn meestal open aan de bovenkant, met een dekzeil of tarp om je spullen te beschermen tegen regen. 

Kinderfietskar

Een kinderfietskar is een veilige manier om je kind(eren) met de fiets te vervoeren. De fietskar voor een kind beschikt over veiligheidsgordels én transparante zijpanelen waardoor je kleintje naar buiten kan kijken tijdens de rit. 

Vaak kan het ook nét wat extra ruimte bieden voor boodschappen of speelgoed. Sommige kinderfietskarren zijn eenvoudig aanpasbaar, waardoor ze ook als wandelwagen te gebruiken zijn.

Hondenfietskar

Er zijn inmiddels ook hondenkarren beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om je trouwe viervoeter te vervoeren. Een goede hondenkar biedt goede ventilatie en je hond kan goed vast worden zetten. Ze lijken qua uiterlijk op kinderfietskarren.

Waar je op moet letten om de beste e-bike fietskar te kiezen

Wanneer je een fietskar voor je kinderen, hond of bagage zoekt en om het maximale uit je aankoop te halen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Makkelijk te bevestigen aan je elektrische fiets

De koppeling tussen jouw elektrische fiets en je nieuwe fietskar kan wel eens lastig zijn. Het beste is dan ook om aandacht te besteden aan de juiste type koppeling, waarbij de bevestiging van de fietskar gemakkelijk gaat. 

Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de koppeling sterk en veilig is. In het vervolg van dit artikel vertel ik je hier meer over.

Goede wegligging en stabiliteit

Een elektrische fiets gaat een stuk harder dan een normale fiets. Daarom moet de e-bike fietskar bestand zijn tegen hogere snelheden en heeft het een goede wegligging nodig. En als je je hond of kinderen hiermee vervoert is dit aandachtspunt heel belangrijk.

Geschikt voor hond en/of kind 

Als je van plan bent om je kind of hond te vervoeren in een kar, is het belangrijk dat die geschikt is hiervoor. Tegenwoordig zijn er speciale karren voor honden of kinderen beschikbaar. 

Als je van plan bent om je kind of hond mee te vervoeren op de fietskar, kan het zinvol zijn om naar zo’n model te zoeken. 

Grootte van de kar 

De maat van een fietskar wordt meestal uitgedrukt in liters. Het aantal liter staat dan voor de inhoud van de kar. Natuurlijk zijn ook afmetingen van belang om te weten. Al deze gegevens kun je terugvinden in de productomschrijving van de kar. 

Draagkracht 

Bij de aanschaf van een fietskar, moet je rekening houden met het gewicht wat je wil vervoeren. Heb je een hondenfietskar, let dan op het gewicht van je hond. Bij koop van een bagagefietskar, moet je op het maximale gewicht van je bagage letten. 

De meeste fabrikanten vermelden de maximale draagkracht in de productomschrijving.

Gewicht 

Ook het gewicht van de fietskar zelf speelt een rol. Als je alleen in Nederland – over vlakke wegen – gaat fietsen, dan merk je het niet heel erg als je een paar kilo extra meeneemt. 

Als je de bergen of de heuvels in trekt, dan merk je dit wel. Ook als je een elektrische fiets hebt, dan merk je dat meteen. Dan zal je accu sneller leeg zijn.

Veiligheid 

Veiligheid gaat voor alles, zeker als je je kind of huisdier in een fietskar vervoert. Daarom is het beste om je kind in een fietskar te vervoeren die een kooiconstructie heeft, want daardoor is zo’n fietskar namelijk heel veilig; vaak zitten er ook veiligheidsgordels bij én dat is wat je wilt. 

Daarnaast is het het beste om ervoor te zorgen dat de fietskar een vijfpuntsgordel heeft, want dan zit je kind goed vast.

Opbergen

Een fietskar die je niet gebruikt, kan best veel ruimte in beslag nemen. Als je geen grote schuur of een kleine woning hebt, kies dan een opvouwbare fietskar. Bijna alle fietskarren, ook die van Thule, passen wel door een schuur- of garagedeur.

Hoe koppel ik mijn fietskar aan mijn e-bike?

De koppeling van een fietskar aan de elektrische fiets is iets waar veel mensen tegenop zien. Toch is dit een fluitje van een cent als je alle instructies correct volgt. Meestal krijg je instructies bij de fietskar meegeleverd en spreekt het allemaal voor zich. 

Het voordeel hierbij is dat de populairste fietskarren gebruik maken van een universele koppeling. Deze bevestig je eenvoudig aan jouw elektrische fiets. Je wilt wel zeker weten dat het stevig bevestigd is. Test dit zelf uit voordat je jouw bagage, kind of hond gaat vervoeren. 

Wat zijn de beste alternatieven?

Als je geen e-bike fietskar wilt, maar je wilt toch jouw bagage, huisdier of kind vervoeren, dan is het beste wat je kunt doen een elektrische bakfiets aanschaffen. 

Ze zijn weliswaar wat duurder in aanschaf dan een elektrische fiets en een fietskar, maar bieden je wel waar voor jouw geld. Wil je alleen je kind kunnen vervoeren? Dan kan je ook altijd nog een elektrische fiets met kinderzitje kopen.

Kan een fietskar achter iedere elektrische fiets?

Hoewel het in principe mogelijk is om een fietskar achter een e-bike te hangen, wil dat niet zeggen dat iedere fietskar achter een elektrische fiets past. Dit heeft vooral met de bevestiging van de fiets te maken. 

Je kan het beste een fietskar met universele koppeling kiezen, die goed past bij jouw e-bike. Bij het bevestigen moet je uiteraard rekening houden met de elektrische onderdelen van de e-bike, omdat hier meer bedrading is dan op gewone fietsen.

Op zoek naar de beste e-bike fietskar? Klik dan hieronder:
Veelgestelde vragen

Zijn fietskarren voor e-bikes veilig?

Goed gemaakte fietskarren zijn niet alleen veilig voor jou en je bagage, huisdier of kind, maar ze gaan ook langer mee en hebben meer mogelijkheden dan goedkoop gemaakte fietsaanhangers. De beste elektrische fietskarren zij maakt van robuust materiaal en hebben met lucht gevulde banden, een sterk frame en goede bevestigingsmiddelen. Kies daarom een van de beste fietsaanhangers wanneer je besluit welke het beste bij jou past.

Mag je een kinderaanhanger trekken met een e-bike?

Volgens de verkeerswet mag je met een normale elektrische fiets, die tot 25km/h kan gaan en trapondersteuning heeft, een kinderaanhanger trekken.

Vanaf welke leeftijd kan een kind in een fietskar? 

Een fietskar is in de regel geschikt voor minimaal 2 baby’s of kinderen van 6 maanden tot en met 5-6 jaar, met een lichaamslengte van maximaal 105 cm en meeneemgewicht van tot ongeveer 50 kg.

Hoeveel gewicht kan een fietskar dragen?

De totale massa van de aanhangwagen mag niet meer dan 80 kg bedragen, tenzij de fietsaanhanger een zelfremmend systeem heeft.