Fietskar voor achter MTB kopen? Alles wat je moet weten!

Wil je spullen kunnen vervoeren met de mountainbike? Of kinderen mee kunnen nemen? Dan is een fietskar voor de mountainbike ideaal.

Om onveilige situaties te voorkomen, kies je een fietskar die bij de MTB past. 

In dit artikel kom je te weten of de fietskar geschikt is voor de mountainbike. En ontdek waar je op moet letten. 

Kan er een fietskar achterop de MTB?

Ja, er kan een fietskar achter op de MTB worden bevestigd. Er zijn verschillende manieren om de fietskar achter de mountainbike te monteren. 

Soms wordt de fietskar aan de achteras bevestigd met een speciale steek vork of steekas met 2 poten. Die steekvorken zijn er in verschillende maten, zodat er altijd eentje bij zit voor jouw MTB. 

Wat je ook ziet, is dat de fietskar met een normale koppeling aan het frame bij de achterbuis wordt bevestigd. Of aan de zadelbuis van de mountainbike. 

Overigens bestaat er ook een fietskar voor een racefiets. En is het natuurlijk mogelijk om een fietskar achterop een elektrische fiets te bevestigen. 

Een fietskar voor de mountainbike kopen: Waar moet je op letten?

Ben je op zoek naar een fietskar voor de mountainbike? Let dan op de volgende eigenschappen. Daarmee weet je beter wat je zoekt en is het makkelijker om een fietskar naar wens te vinden. 

Ontwerp

De kar zelf kan op verschillende manieren zijn vormgegeven. Betreft materiaal kan er zijn gekozen voor een flexibele stof of een harde kar. Bij sommige fietskarren is het materiaal waterbestendig. En anderen hebben bijvoorbeeld weer een zonneklep

Waar je ook verschil in ziet, is of de fietskar voor de MTB open of gesloten is. De meeste fietskarren kunnen volledig worden afgesloten. Toch zijn er varianten die half open zijn. Als de fietskar voor kinderen is, is het wel zo fijn als ze naar buiten kunnen kijken. 

1 of 2 wielen

Er zijn fietskarren voor de mountainbike met 1 wiel en met 2 wielen. 

De fietskar met 1 wiel wordt extra stevig gemonteerd. Zodat de fietskar alsnog goed in balans is. Dat gebeurt met een vork of steekas. Aan weerszijden van de achteras bij de MTB wordt de fietskar vastgemaakt. 

Ook is er een mountainbike fietskar met 2 wielen. Dit type is uit zichzelf al beter in balans. Daarom zie je bij de montage vaak een koppeling die minder stijf is. Het kan daarbij ook zijn dat het bevestigingspunt iets hoger ligt. Bijvoorbeeld bij de zadelbuis

Maximale gewicht

Waar je daarnaast rekening mee moet houden, is het maximale gewicht. Er is een maximaal laadvermogen waarmee de fietskar belast kan worden. Dat maximale gewicht ligt gemiddeld rond de 30 à 40 kg

Formaat

De inhoud van de fietskar wordt uitgedrukt in een aantal liters. Om het formaat te bepalen zou je ook naar de afmetingen kunnen kijken. 

2-in-1 wandelwagen

Wil je de fietskar als kinderfietskar gebruiken? Dan is een 2-in-1 variant aan te raden. Deze fietskar kun je ombouwen naar een wandelwagen. De metalen stang waarmee je de fietskar aan de mountainbike bevestigt, koppel je dan los

Wel of niet opvouwbaar 

Als je een fietskar zoekt die je ook makkelijk op kunt bergen, ga je voor een opvouwbare. Zodra je de fietskar op kunt vouwen, verklein je het formaat. Daardoor kun je er sneller een plekje voor vinden als je hem niet gebruikt. 

Ook maakt het opvouwen het makkelijker om de fietskar te vervoeren. Na het inklappen past de fietskar bijvoorbeeld beter in de auto.

Klik hieronder voor de beste fietskarren voor achter je MTB:
Veelgestelde vragen

Wat kun je meenemen in de fietskar voor de MTB?

Wat je in de fietskar meeneemt, is helemaal aan jou. Zolang je maar rekening houdt met het maximale gewicht en het formaat. Veel mensen gebruiken hem als kinderfietskar. Of voor bagage tijdens een fietsvakantie. 

Wat is een goed alternatief voor een mountainbike met fietskar?

Je zou de mountainbike met fietskar kunnen vergelijken met een bakfiets. De bakfiets is dan ook een geschikt alternatief voor de mountainbike met fietskar.Meer over MTB’s: