Fietskar achter racefiets? Alle feiten op een rij

Ben je op zoek naar een fietskar voor je racefiets? Wil je jouw baby, kind, huisdier of bagage met de fiets vervoeren?

Je moet wel goed opletten welke fietskar het beste past bij jouw racefiets. Lees snel verder om alles over de juiste fietskar te ontdekken!

Soorten fietskarren

Er zijn verschillende soorten fietskarren te koop, waaronder een bagagefietskar, een fietskar voor kinderen en een hondenfietskar

Deze kun je achter een racefiets hangen of een gewone fiets, moutainbike of zelfs een elektrische fiets. Hieronder vertellen we je hier meer over de verschillende soort die er zijn.

Kinderfietskar

Een kinderfietskar is een veilige manier om je baby of kind mee te vervoeren. De fietskar voor een kind beschikt over veiligheidsgordels, transparante zijpanelen en een diepte van maar liefst 120 cm om veilig op pad te gaan. 

Vaak kan het ook nét wat extra ruimte bieden voor boodschappen of speelgoed.

Hondenfietskar

Er zijn op het moment ook hondenkarren beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om je hond mee te vervoeren. Een goede hondenkar biedt goede ventilatie en je hond kan, zonder problemen vastgezet worden. Ze lijken qua uiterlijk op kinderfietskarren.

Bagagefietskar

Bagagedragers zijn ideaal om je spullen mee te nemen naar vakanties of wanneer je boodschappen gaat doen.

Ze zijn meestal open aan de bovenkant en je kan ze met een dekzeil afdekken om je spullen te beschermen tegen regen.

Kan ik een fietskar achter mijn racefiets bevestigen?

Het koppelen van een kinderkar of fietskar achter je racefiets is niet moeilijk. Bij de betere fietskarren of kinderkarren kun je met een veilige askoppeling de achteras gemakkelijk aan je racefiets bevestigen. 

Als instructies goed worden gevolgd, dan gaat het zeker lukken. Je monteert de koppelingsarm van de kinderkar aan je achteras bij de snelspanner. En je gebruik de bijgeleverde gesp om het goed vast te zetten. Klaar voor vertrek!

Waar je op moet letten om de beste fietskar racefiets te kiezen

Wanneer je een fietskar voor je kind, hond of bagage zoekt en het maximale uit je aankoop wil halen, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Makkelijk te bevestigen achter carbon of aluminium koersfiets 

De koppeling is niet afhankelijk van het type fiets. Je kunt de koppeling op nagenoeg allerlei soorten fietsen bevestigen. Zoals gewone fietsen, elektrische fietsen, mountainbikes of racefietsen.

Aan zowel een carbon als aluminium racefiets kun je een fietskar bevestigen. Heeft jouw racefiets een afwijkend frame? Dan is het verstandig om je frame op te meten, waarna je bij de specificaties van een fietskar kunt zien wat de lengte is van de koppelingsarm om te kijken of het gaat passen. 

Veiligheid 

Veiligheid gaat absoluut voor alles, nog meer als je kind of huisdier in de fietskar vervoerd! Daarom is het beste om een goede en veilige fietskar te kiezen, een die een kooiconstructie heeft. 

Zo’n fietskar is vaak heel veilig doordat dit soort fietskarren veiligheidsgordels hebben. Daarnaast is het belangrijk dat er een vijfpuntsgordel op zit want dan zit je kind goed vast.  

Snelheid 

Om toch kilometers af te leggen, kan het een oplossing zijn om je baby, peuter of oudere kind mee te nemen in je fietskar. De betere fietskarren op de markt bewegen zo goed mogelijk met je mee. 

Wel moet je goed op de snelheid blijven letten. Hoge snelheden, slechte wegen en scherpe bochten zijn niet aan te raden want dat kan tot onveilige situaties leiden. 

Afmeting van de kar 

De maat van fietskar wordt vaak omschreven in het aantal liter. Het aantal liter is dan gelijk aan de inhoud van de fietskar.

Natuurlijk is het gewicht eveneens belangrijk om te weten. De details hierover kun je vinden in de productomschrijving van het product.

Gewicht 

Als je alleen in Nederland over vlakke wegen fietst dan merk je het niet heel erg wanneer je een paar kilo extra meer meeneemt. Als je op bergen of heuvels gaat fietsen merk je dat wel degelijk. Let bij aankoop dus op het gewicht van de kar. 

Goede wegligging en stabiliteit

Een racefiets heeft meer snelheid dan een normale fiets. Daarom moet de fietskar voor achter de racefiets bestand zijn tegen hogere snelheid en heeft het goede wegligging nodig.

Als je je kind of hond hiermee vervoerd is dit aandachtspunt heel belangrijk!

Wat zijn de beste alternatieven?

Als je geen fietskar achter je racefiets wilt, maar je wilt toch jouw bagage, huisdier of kind vervoeren, overweeg dan een elektrische bakfiets. Ondanks dat ze meestal hoger in prijs zijn dan een racefiets en een fietskar, bieden ze je wel waar voor je geld. 

Wil je alleen je kind kunnen vervoeren? Dan kan je ook altijd nog een elektrische fiets met kinderzitje kopen.

Conclusie over een fietskar achter de racefiets

Je ziet het niet vaak, maar het kan zeker. Je kan een fietskar of kinderkar aan je racefiets hangen en dan gaan fietsen met je kind, huisdier of bagage in de kar. 

Als je met een fietskar achter je racefiets op avontuur gaat, dan is het belangrijk om zelf de snelheid en veiligheid in de gaten te houden. Zo houd je het leuk en verantwoord voor zowel jezelf als je kind.

Op zoek naar de beste racefietskar? Klik dan hieronder:
Veelgestelde vragen

Zijn fietskarren veilig?

Het is natuurlijk even wennen omdat je geen goed zicht hebt op je baby of kind. Maar toch is een fietskar over het algemeen veiliger dan een fietsstoeltje. Het is natuurlijk wel van belang dat je op de juiste manier met de kar omgaat. 

Vanaf welke leeftijd kan een kind in een fietskar? 

Een fietskar is in de regel geschikt voor minimaal 2 baby’s of kinderen van 6 maanden tot en met 5-6 jaar oud, met een lichaamslengte van maximaal 105 cm en een meeneemgewicht van ongeveer 50 kg.

Hoeveel gewicht kan een fietskar dragen?

De totale massa van de aanhanger mag niet meer dan 80 kg bedragen, tenzij de fietsaanhanger een zelfremmend systeem heeft.
Misschien ook interessant: