Fietszadel voor heren kopen? Vind het beste mannenzadel

Van alle onderdelen op een fiets is het zadel waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel om de fietsrit positief of negatief te ervaren.

Het juiste fietszadel zorgt ervoor dat de fiets meer aanvoelt als een verlengstuk van je lichaam in plaats van een ‘ding’ waar je bovenop zit.

Wat is nu het beste fietszadel voor heren? In dit artikel helpen we jou goed op weg!

De top 5 beste fietszadels voor heren

  1. Beste heren fietszadel voor stadsfiets: Selle Royal Drifter Plus
  2. Meest comfortabele mannenzadel: Ergon ST Core Evo Men
  3. Beste heren fietszadel met vering: Selle Royal Drifter
  4. Beste mannenzadel voor op de MTB: Btwin Comfort 500
  5. Beste mannenzadel voor op de racefiets: SQlab 611 Ergowave

Wat is het beste fietszadel voor mannen?

Heb je regelmatig last van zadelpijn of kijk je op tegen een lange fietsrit. Ooit weleens gehoord van de ‘dode zak’?

Spreekt dit tot je verbeelding of voel je het nog van de rit afgelopen zondag?  Hieronder hebben we de top 5 uitgeschreven van wat de beste heren fietszadels zijn.

1. Beste heren fietszadel voor stadsfiets: Selle Royal Drifter Plus

Selle-Royal-Drifter-Plus-fietszadel-heren-stadsfiets

De Selle Royal Drifter Plus heeft een dubbel veersysteem. Dit is een ideale heren fietszadel voor in de stad, denk aan de stoepranden en hobbelige straten.

Het fietszadel zorgt voor een rechte zithouding. Bovendien is het zadel 100% waterdicht, zodat je rustig je fiets buiten kan laten staan. Bovendien is het zadel gevuld met gel en zorgt voor 40% voor vermindering van drukpunten.
2. Meest comfortabele mannenzadel: Ergon ST Core Evo Men

Ergon-ST-Core-Evo-Men-comfortabel-fietszadel-heren

Dat is de Ergon ST Core Evo Men, een bijzondere heren fietszadel. Dit zadel bestaat uit twee schalen in plaats van één.

Het zadel is dus erg stevig, maar ook flexibel en erg comfortabel. Tussen de kern van het zadel bevindt zich de ergonomische core.

Dit ondersteunt de beweging van de heupen en draagt bij aan een ideale demping. Van dit fietszadel is een heren -en een damesvariant.
3. Beste heren fietszadel met vering: Selle Royal Drifter

Selle-Royal-Drifter-heren-fietszadel-met-vering

Fietszadel Selle is een erg gewaardeerd merk onder de fietszadels voor heren en dames. Dit is een uniseks model met een uitstekend zitcomfort.

Door de korte neus van het zadel ga je rechter zitten. Hiermee voorkom je hoge druk op de bilnaad wat voor minder zadelpijn zorgt. Door de gelvulling is het zadel niet hard en bovendien is het zadel waterdicht. Het zadel is bovendien afgewerkt met vering.

Deze fietszadels komen terug in verschillende modellen: groter of kleiner zitvlak, hardere of zachtere vulling. Allemaal afhankelijk van jouw voorkeur. De Selle Royal Drifters hebben een korte neus, hierdoor ga je rechter zitten

Het zadel is met vering. Onderaan het zadel zit een dubbel veersysteem voor absorptie van schokken.
4. Beste mannenzadel voor op de MTB: Btwin Comfort 500

Btwin-Comfort-500-mountainbike-zadel-heren

De Btwin Comfort 500 is geschikt voor mountainbikers en wielrenners. Dit fietszadel voor heren is ideaal wanneer je rug een hoek van 30 graden maakt.

Doordat het schuim van hoge dichtheid is, is er ondanks dat er geen veringen in zitten, een hoge schokabsorptie. Door de hoge dichtheid kan het zadel wel wat harder aanvoelen.

De achterkant van het zadel is wat verhoogd met een kleine uitsparing. De uitsparing zorgt ervoor dat de bilnaad minder wordt belast.

Het is lichtjes verhoogd en in het midden zit een kleine uitsparing. Dit zadel kan ook op de toerfiets worden gebruikt.
5. Beste mannenzadel voor op de racefiets: SQlab 611 Ergowave

SQlab 611 Ergowave beste racefiets zadel heren

De SQlab 611 is een zeer fijn zadel voor de racefiets. Dit heren fietszadel weegt 90 gram en is erg comfortabel door de speciale Ergowave technologie. Dit mannenzadel is voor fietser die vaak last hebben van zadelpijn of blessures de ideale oplossing.

Dit zadel heeft een breed neusoppervlak, hierdoor is de zit erg comfortabel. Bovendien is het fietszadel afgewerkt met een Kevlar toplaag, dit om slijtage tegen te gaan.
Zo vind jij het beste fietszadel voor heren

beste-fietszadel-voor-mannen

Misschien herkenbaar? Uitkijken naar een lange fietstocht met mooi weer door de prachtige natuur. Maar toch halverwege moeten stoppen omdat je erge zadelpijn krijgt.

Dit komt nog altijd bij veel mannen voor. Onderschat een goed fietszadel voor heren dus niet. Wist je dat je van zadelpijn zelfs rugklachten kan krijgen?

Een persoonlijke keus

Het kiezen van het juiste fietszadel voor heren kan erg lastig zijn. Fietszadels zijn een zeer persoonlijke keuze. Je kiest een zadel dat gebaseerd is op lichaamsvorm, met of zonder vering, rijstijl, vulling. En natuurlijk moet een fietszadel comfortabel aanvoelen. 

Comfort van het herenzadel

Of het nu een unisex-, heren- of dameszadel is, de zadelvorm moet altijd zijn gebaseerd op je eigen gevoel, de zitpositie en de bijpassende breedte. Voor mannen is het perineale gebied vaak gevoeliger.

Terwijl voor vrouwen de lagere schaamstreek een probleemzone is. Dit leidt onvermijdelijk tot verschillende zitvereisten.  

Doorslaggevend is uiteindelijk dat het gekozen dames- of herenzadel de gevoelige plekken bij het zitten op het fietszadel ontlast en je een comfortabel gevoel geeft.

Eisen voor een goed fietszadel voor mannen

In het algemeen geldt voor elk type heren fietszadel het volgende:

  • Hoe rechtop de zithouding van de fietser, hoe breder de achterkant van het fietszadel moet zijn
  • Hoe sportiever de zithouding, hoe meer de belasting verschuift van het zitbeen naar het schaambeen en de perineum. Een breder oppervlak in het midden van het zadelgebied zorgt dan voor een betere drukverdeling. Het zadel is over het algemeen smaller.
  • Veel vulling betekent niet automatisch meer comfort: te zachte fietszadels vergroten het contactoppervlak van de billen met het zadel. Hierdoor kan meer druk en wrijving ontstaan.
  • Niet elk zadel past op elke fiets: Fietszadels zijn ontworpen voor verschillende toepassingen. Zo heb je de keuze tussen een stads- en comfortzadel, een trekking- en MTB-zadel of een racefietszadel.

Verschil tussen heren – en dameszadels

verschil-dames-en-heren-zadel

Uiteraard weten we vast allemaal dat een mannen – of vrouwen onderkant er anders uitziet. Zaak is dan ook om het juiste heren fietszadel of dames fietszadel te kiezen.

Dameszadels hebben vaak een bredere achterkant, de punt is wat korter en de zadels zijn wat zachter.

Een goed zadel heeft bijna altijd een ‘relief channel’ (inkeping of holle ruimte in zadel). Wanneer je op een sportieve fiets zit kantel je je bekken. Hierdoor komt je genitale zone in verdrukking.

Deze zone bevat heel veel aderen. Wanneer je niet op het juiste zadel zit dan kun je de klachten die je krijgt zeker wel inbeelden!

Wat is nu het beste fietszadel voor mannen? En wat is nu het beste zadel voor dames? Hieronder onze bevindingen.

Breedte van het zadel

Hoe bepaal je nu de geschikte breedte voor een fietszadel?  Je gaat op een stuk golfkarton zitten met je benen aangespannen en meet de afstand tussen de middelpunten van de gedeukte gebieden.

Wanneer een zadel te breed is, glij je steeds naar voren. Is een fietszadel te smal, dan krijg je drukpijn aan de binnenkant van de zitbeenknobbel.

Meer interessante artikelen: