Het is niet gemakkelijk om een volledig geïsoleerd tuinhuis te vinden. Omdat dit bijgebouwen zijn die vaak niet voor permanent wonen zijn bedoeld, zijn de regels met betrekking tot isolatiewaardes in het Bouwbesluit minder streng.
Veel tuinhuisjes worden daarom niet- of minimaal-geïsoleerd verkocht.
Toch zijn er een aantal goede redenen te bedenken waarom jij toch een tuinhuis dat geïsoleerd is wilt aanschaffen.
Dit artikel helpt jou bij het vinden van een geïsoleerde blokhut of tuinhuis. We hebben een top 3 met geïsoleerde tuinhuisjes voor je verzameld.
Daarna gaan we verder in op het isoleren van je blokhut en ook hoe je dit zelf kunt doen. Uiteraard worden alle aandachtspunten om op te letten ook uitgebreid besproken.
- Dit zijn de beste geïsoleerde tuinhuisjes
- Waarom kiezen voor een geïsoleerde blokhut?
- Zelf je tuinhuis isoleren
- Een geïsoleerd tuinhuis zonder doe-het-zelf werk
- Een tuinhuis om in te wonen: Is dat mogelijk?
- Waarop moet je letten als je een geïsoleerd tuinhuis gaat kopen?
- Waar koop ik een goed geïsoleerd tuinhuis?
- Veelgestelde vragen
Dit zijn de beste geïsoleerde tuinhuisjes
Er zijn weinig echt volledig geïsoleerde blokhutten te vinden. De onderstaande lijst bevat tuinhuisjes die geïsoleerd zijn of gedeeltelijk geïsoleerd zijn.
- Biohort tuinhuis Casanova (volledig geïsoleerd tuinhuis)
- Tuinhuis model Clockhouse-XL (gemaakt van dik hout en isoglas)
- Tuinhuis Nevis ISO (dik hout en isoglas)
Waarom kiezen voor een geïsoleerde blokhut?
Er zijn natuurlijk redenen waarom veel tuinhuisjes niet geïsoleerd zijn. Blokhutten worden meestal alleen gebruikt tijdens de zomer, als opslagruimte of als werkplaats. In dat geval is isolatie niet nodig.
Fabrikanten kunnen niet-geïsoleerde tuinhuizen ook goedkoper aanbieden. Dat maakt ze toegankelijker voor een groter publiek.
Maar toch zijn er een aantal belangrijke redenen waarom je specifiek voor een geïsoleerd tuinhuis kiest.
- Je wilt je tuinhuis regelmatig gebruiken, ook in de winter.
- Je tuinhuis is verwarmd en je wilt deze warmte niet onnodig verliezen.
- Je gebruikt je geïsoleerde tuinhuis het hele jaar door als kantoor, plek om te lezen of om te werken.
- Geïsoleerde tuinhuisjes verbruiken minder energie en dat is belangrijk.
- Je wilt belangrijke spullen kunnen opslaan in je blokhut die niet aan extreme temperatuurverschillen mogen worden blootgesteld.
Zelf je tuinhuis isoleren
De beste manier om aan een geïsoleerde blokhut te komen is door deze zelf te isoleren. Dit kan je laten doen, maar het is ook een klus die een beetje doe-het-zelver ook zelf op kan pakken.
Vooral als het tuinhuisje nog niet is afgewerkt, is dit hét moment om dat te doen.
Investeer allereerst in een kant en klaar tuinhuis met isolatieglas. Het scheelt flink als je het glas niet zelf hoeft te vervangen. Kies voor een zo hoog mogelijke isolatiewaarde op het glas, want dat is later erg belangrijk.
1. Het isoleren van het dak van je tuinhuisje
Je isoleert het dak van je tuinhuisje het beste via de buitenkant. Je plaatst de isolatieplaten dan op de daksparren. Dit alles werk je af met dakbedekking, zoals shingles, kunststof platen of EPDM.
Isoleren via de binnenkant kan ook, als je dak al bedekt is. Je bevestigt de isolatieplaten of het isolatiewol tegen de onderkant van het dak en werkt dat af met dampfolie en bijvoorbeeld gipsplaten. Je verliest dan altijd binnen een klein beetje ruimte.
2. Het isoleren van de muren van je blokhut
Een geïsoleerd tuinhuisje heeft ook isolatiemateriaal in de muren. Dit werkt hetzelfde als met het dak. Je brengt de platen of wol aan tegen de binnenkant of buitenkant van je tuinhuisje.
Vergeet ook niet een dampfolie aan te brengen. Daarna werk je het af met gipsplaten of een mooie gevelbekleding. Zo maak je een modern geïsoleerd tuinhuis van een simpele houten blokhut.
3. Het isoleren van de vloer
Het isoleren van de vloer doe je het beste terwijl je de fundering en vloer voor je tuinhuisje stort. Daar kan je dan bijvoorbeeld isolerend beton in laten aanbrengen of je kunt de betonvloer afdekken met een isolatieplaat.
Dit is ook het ideale moment voor het aanleggen vloerverwarming. Vervolgens leg je daar de vloerbekleding overheen. Doe je dit later, dan zal de vloer hoger komen te liggen, wat lastig kan zijn voor drempels en deuren.
Een geïsoleerd tuinhuis zonder doe-het-zelf werk
Wil je een tuinhuisje dat zo goed mogelijk geïsoleerd is, zonder dat je daar zelf iets voor moet doen? Misschien wil je een geïsoleerd tuinhuis om als kantoor te gebruiken of wil je gewoon zoveel mogelijk warmte kunnen behouden binnen.
Er zijn enkele dure en goedkopere manieren waarop je zonder zelf met isolatieplaten in de weer te moeten toch een geïsoleerd tuinhuisje kunt laten plaatsen.
- De keuze prefab tuinhuisjes die geïsoleerd zijn is klein. Kies in dit geval voor een dikke houten muur, want hout is een isolerend materiaal. Neem ook het beste isolatieglas mogelijk. Zo heb je een tuinhuisje dat enigszins geïsoleerd is en dat is al beter dan niets.
- Je kunt ook een geïsoleerd tuinhuisje laten bouwen. Dit is dan maatwerk en daar betaal je meer voor. Je krijgt dan wel de best mogelijke isolatiewaarde.
- Probeer een kunststof tuinhuisje te vinden. Momenteel is er nog erg weinig keuze, vooral als je je geïsoleerde blokhut voor meer dan alleen opslag wilt gebruiken. Maar kunststof is goedkoop, onderhoudsarm en heeft een isolatiewaarde.
Een tuinhuis om in te wonen: Is dat mogelijk?
Voordat we overgaan op het koopgids gedeelte, is het goed om de legale kant van het verhaal ook goed te bekijken. Want een geïsoleerd tuinhuisje is theoretisch bewoonbaar.
Vooral een geïsoleerd tuinhuis met ingebouwd toilet kan ideaal zijn als woonruimte voor bijvoorbeeld een groter kind of een ouder familielid.
Wil jij een tuinhuis om in te wonen, dan zijn een aantal punten belangrijk.
- Deze moet voldoen aan alle regels die in het meest recente Bouwbesluit zijn toegepast. Dat betekent niet alleen isoleren, maar ook een goede brandveiligheid en constructieve kwaliteit.
- Je gemeente moet toestemming geven, want je tuinhuis moet in het bestemmingsplan passen. Mogelijk moet je hier een vergunning voor aanvragen en bewijzen dat jouw geïsoleerde tuinhuis aan alle regels in het Bouwbesluit voldoet.
- Dit betekent dat alleen een tuinhuis dat echt goed geïsoleerd is, gebruikt kan worden als woonruimte.
Waarop moet je letten als je een geïsoleerd tuinhuis gaat kopen?
Investeren in een geïsoleerd tuinhuis is dus gemakkelijker gezegd dan gedaan. En vooral om de strenge regels van de gemeente en het Bouwbesluit, worden er meer tuinhuisjes verkocht die niet als woning zijn bedoeld.
Wil je investeren in een tuinhuisje dat geïsoleerd is, let dan op de volgende aandachtspunten.
1. Hoe goed moet je tuinhuis geïsoleerd zijn?
Er zijn manieren waarop je een prefab tuinhuisje kunt kopen met een isolatiewaarde. Deze isolatiewaarde is dan meestal niet heel hoog, maar hij is er wel.
Als jij daarmee genoegen neemt, dan ben je een stuk minder geld kwijt. Kies voor zo dik mogelijke houten muren en goed isolatieglas.
Wil je beter, dan moet je zelf isoleren of een op maat gemaakt tuinhuisje laten bouwen.
2. Welk soort geïsoleerd tuinhuisje heb je nodig?
Er zijn verschillende soorten geïsoleerde tuinhuisjes om in te investeren. Het tuinhuisje dat jij nodig hebt moet passen bij waar je het voor wilt kunnen gebruiken. Er is dan heel veel mogelijk. Het onderstaande lijstje geeft je een idee van enkele keuzes die je hebt.
- Een geïsoleerd tuinhuis voor opslag, zoals gereedschap en machines.
- Een geïsoleerd tuinhuis met overkapping en terras om te zitten en om de barbecue onder te zetten.
- Een tuinhuisje dat geïsoleerd is met glazen muren om te gebruiken als kantoor of als bibliotheek.
- Een modern geïsoleerd tuinhuisje van metaal kan voor het opslaan van allerlei voorwerpen worden gebruikt.
- Een geïsoleerd tuinhuisje met veranda of extra zolder kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden.
3. Wat is je budget?
Een niet onbelangrijk punt voordat je een geïsoleerd tuinhuisje gaat kopen is je budget. Want de prijzen lopen heel sterk uiteen.
Er zijn kleine en grote geïsoleerde tuinhuisjes, simpele en luxe modellen en deze zijn te krijgen in allerlei stijlen. Ook wat betreft uitbreidingen is er van alles mogelijk.
Het is dus altijd slim om van tevoren te bepalen hoeveel je uit kunt geven aan een geïsoleerde blokhut. Zet een budget vast en ga hier niet overheen, hoe mooi en luxe sommige geïsoleerde tuinhuisjes ook zijn.
4. Welk materiaal heeft je voorkeur?
Hout is een goed materiaal als je kiest voor een geïsoleerd tuinhuis, omdat dit zelf een isolatiewaarde heeft. Het nadeel van hout is dat je het moet onderhouden en beschermen tegen de weersomstandigheden buiten.
Je kunt al kiezen voor een geïmpregneerde houtsoort, maar ook dat moet af en toe worden behandeld om het mooi te houden. Goed onderhouden hout gaat ook veel langer mee.
Metaal is het meest gangbare alternatief dat je hebt. In onze top 3 staat een volledig geïsoleerd tuinhuisje van metaal. Metaal heeft geen isolatiewaarde van zichzelf, dus als je een geïsoleerd tuinhuis van metaal koopt, dan moet dit van tevoren behandeld zijn.
Een laatste optie die je hebt is kunststof. Dit is een materiaal dat je steeds vaker aantreft en daar zijn goede redenen voor.
Kunststof is goed betaalbaar, het isoleert, het is duurzaam, weerbestendig en het is een onderhoudsvrij tuinhuis. Als je voor een geïsoleerd kunststof tuinhuisje kiest, dan sla je alle vliegen in 1 klap.
5. Hoe word je geïsoleerde tuinhuisje geplaatst?
Een laatst punt om over na te denken als je een tuinhuis gaat kopen dat geïsoleerd is, is hoe deze geplaatst moet gaan worden. Kies voor een prefab geïsoleerd tuinhuisje en ze kunnen hem voor je plaatsen.
Koop je een geïsoleerde blokhut bij een bouwmarkt, dan moet je deze vaak zelf opbouwen en neerzetten.
Vergeet niet dat veel geïsoleerde tuinhuisjes, vooral als ze groter en zwaarder zijn, fundering nodig hebben.
Misschien moet je een vloer laten storten waar je hem op zet of moet je in ieder geval denken aan betonpoeren of een gegoten fundering. Dat betekent extra werk en dus uitgaven.
Waar koop ik een goed geïsoleerd tuinhuis?
Omdat het aanbod geïsoleerde tuinhuisjes erg klein is, begin je je zoektocht het beste online. Daar krijg je een goed idee van de winkels die ze verkopen en dus waar je moet zijn. Vervolgens kan je deze tuinhuiswinkels zelf bezoeken of contact met ze opnemen om je wensen te bespreken.
Een geïsoleerd tuinhuisje is niet goedkoop en je wilt zeker zijn dat je de beste koopt. Met de informatie uit dit artikel heb je vast voldoende ideeën gekregen.
Neem deze mee naar een kwalitatieve fabrikant van geïsoleerde tuinhuisjes en samen maken jullie een uitstekende keuze.
Veelgestelde vragen
Tenzij je je tuinhuis als officiële woonruimte wilt registreren bij je gemeente, moet deze niet verplicht geïsoleerd worden. Van een geïsoleerde blokhut maak je wel meer gebruik, omdat het binnen beter en goedkoper warm te houden is.
Geïsoleerde tuinhuisjes zijn goedkoper te verwarmen, je kunt een geïsoleerd tuinhuisje ook bij koud weer gebruiken en temperatuurverschillen in een geïsoleerde blokhut zijn kleiner. Dus je gereedschap, machines en andere spullen staan er veilig.
Misschien ook interessant: