Het beste gelzadel op je fiets maakt al je tochtjes comfortabeler. Deze zadels staan erom bekend erg goed te werken tegen zadelpijn en schuurplekken.
Daarbij zitten ze heerlijk en vermindert het gelzadel trillingen van de weg.
Voor een zo comfortabel mogelijke uitkomst is het belangrijk dat jij een gelzadel uitkiest dat bij je past. Er is een flink aanbod.
Dit artikel presenteert dé top 3 gelzadels voor fietsen en een uitgebreide koopgids. Daarmee koop jij het ideale gelzadel voor je fiets.
Dit zijn de 3 beste gelzadels voor op de fiets
Zoek jij een nieuw gelzadel voor op jouw fiets? Dan raden wij je aan deze top 3 te bekijken. Dit zijn beste gelzadels van dit moment en we bespreken ze in detail.
1. Beste ergonomische gel fietszadel: Deso all-in-one fietszadel unisex
Dit gelzadel van Deso past zich probleemloos aan je lichaam aan. Het is een unisex zadel, dat waterdicht is en gemakkelijk te monteren. Door het ergonomische design wordt zadelpijn verminderd.
Je ervaart minder trillingen en schokken van de weg. Ook al kan gel soms erg warm worden, dit zadel ventileert goed om dat te voorkomen.
👍 Voordelen:
- Ergonomisch design tegen zadelpijn.
- Waterbestendig.
- Ventilerend.
- Inclusief regenhoes.
- Anti-trillingen van de weg.
👎 Nadelen:
- Niet beschikbaar in verschillende maten of uitvoeringen.
2. Beste trekking gel zadel: Voltano sport trekking fietszadel
Gebruik je je fiets veel voor langere tochten, dan is een goed trekking gelzadel onmisbaar. Deze van Voltano is te krijgen in verschillende uitvoeringen en kleuren.
Het is een fietszadel voor mannen en ook voor vrouwen. Het ergonomische ontwerp vermindert de kans op zadelpijn. Dit gelzadel voor je fiets of mountainbike is ook volledig waterdicht.
👍 Voordelen:
- Ergonomisch ontwerp voor vermindering zadelpijn.
- Waterdicht.
- Te krijgen in verschillende (sportieve) uitvoeringen.
- Ideaal voor trekking fietsen of mountainbikes.
- Vangt schokken op.
👎 Nadelen:
- Unisex en 1 maat.
3. Beste gel zadeldekje: Zadeldek gel ANWB
Wil je niet in een volledig nieuw gelzadel voor je fiets investeren, dan kan je voor de helft van de prijs een zadeldekje kopen. Deze gebruik je alleen als je een lange fietstocht gaat maken.
Dit zadeldek van de ANWB is te krijgen in verschillende maten. Ook is er een versie voor heren en voor dames. De gelzones zijn anatomisch gevormd, waarmee je van een standaard zadel snel een gelzadel maakt.
👍 Voordelen:
- Anatomisch design tegen zadelpijn.
- Plaats hem over je zadel indien nodig.
- Lage prijs.
- Kies uit een heren of dames zadeldekje.
- Anatomische gelzones.
👎 Nadelen:
- Niet zo comfortabel als een echt gelzadel.
Wat is een gelzadel voor de fiets?
De naam zegt het al: gelzadels zijn fietszadels gevuld met gel. Dit zorgt voor een verlichting van de druk en een hoger comfort. De gel vormt zich naar je lichaam en dempt trillingen. Gelzadels zijn dus uitstekende fietszadels tegen zadelpijn.
Het is wel belangrijk dat je een goed gelzadel voor jouw fiets kiest. Te veel gel en je zitbotjes zakken te ver weg. Dat levert weer allerlei andere oncomfortabele sensaties op.
De voor- en nadelen van gelzadels
Er zijn gelzadels en schuimzadels voor op de fiets. Het is goed mogelijk dat je twijfelt tussen deze twee opties. Deze lijstjes met voor- en nadelen geven meer duidelijkheid.
Voordelen gelzadels
- Gel past zich erg goed aan op de vorm van je lichaam.
- Het vangt trillingen en schokken op van het wegdek.
- Een gel zadel zorgt voor de beste drukverdeling.
Nadelen gelzadels
- Gel fietszadels kunnen erg warm worden en broeien als je zweet.
- Te veel gel in het zadel verplaatst de drukplekken.
- Het gelzadel op je fiets wordt heet als deze te lang in de zon staat.
Gelzadel fiets kopen? Let hierop
De nadelen van gelzadels voor op de fiets kunnen grotendeels worden vermeden als je goed je onderzoek doet. Het is dus altijd verstandig om even stil te staan bij de onderstaande punten.
1. Waar wil je je gelzadel voor gebruiken?
Er zijn verschillende gelzadels voor op de fiets beschikbaar voor verschillende soorten ritjes. Als je veel lange tochten maakt, dan is een harder gelzadel een betere keuze.
Als je te lang op een te zacht gelzadel zit, wordt je achterwerk te warm. Daardoor begin je te zweten. Een te zacht zadel stimuleert je zithouding ook niet.
Voor kortere ritjes is een breed, dik en zacht gelzadel op je fiets juist een uitkomst. Deze zadels geven je lichaam wat minder ondersteuning, maar maken dat ritje erg comfortabel voor je.
Tip: veel toer- en trekkingfietsers kiezen om bovenstaande reden juist voor een zadel met schuim. Dit ventileert beter en veroorzaakt minder snel schaafplekken door overmatige transpiratie.
2. De houding die je aanneemt op je fiets
Op sport- en racefietsen zit je vaak erg voorovergebogen. Je wilt zo snel mogelijk fietsen en dat is een aerodynamische en krachtige houding. Op stadsfietsen zit je juist erg rechtop. Het is belangrijker dat je goed ziet wat er om je heen gebeurt dan dat je zo snel mogelijk rijdt.
Je kunt je voorstellen dat de achterkant van je gelzadel op je stadsfiets dikker moet zijn. Dat is waar je zitbotjes zich bevinden en waar de grootste druk wordt uitgevoerd.
Zit je erg naar voren, dan is een dun gelzadel beter. Je zitbotjes raken het zadel veel minder aan en het drukpunt schuift naar voren.
3. Je eigen lichaamsbouw
Veel gelzadels voor op de fiets zijn unisex. Toch is er veel te zeggen voor aparte fietszadels voor dames en heren, want de lichaamsbouw is anders.
Mannen kunnen op een verkeerd zadel prostaatklachten en zadelpijn ontwikkelen, en hetzelfde geldt voor vrouwen. Het is dus vaak beter om een gelzadel voor op je fiets te kopen dat ontworpen is voor jouw specifieke bouw.
Hetzelfde geldt voor je gewicht. Een fietszadel voor zware mensen mag best wat harder zijn. Dat biedt meer ondersteuning als het een hoger gewicht moet dragen.
Lichtere mensen hebben juist meer aan een zachter zadel en wat meer ondersteuning op die manier. Ze zullen daar namelijk nooit te ver in wegzakken.
Welke alternatieven zijn er tegen zadelpijn?
Gelzadels zijn comfortabel, maar het verkeerde gelzadel op je fiets zal zadelpijn niet verhelpen. De informatie die je hier gekregen hebt, helpt je al flink op weg bij het vinden van het ideale gel zadel voor jou.
Er zijn ook andere manieren waarop je de strijd met zadelpijn of rugpijn aan kunt gaan.
- Vervang je zadelpen voor een verende zadelpen.
- Ook een verkort fietszadel kan helpen. Deze heeft geen neus en drukt dus minder op gevoelige lichaamsdelen.
- Fietszadels met een uitsparing zijn voor heren met prostaatproblemen een uitkomst.
Waar koop ik een goed gelzadel voor op mijn fiets?
Het beste gelzadel voor op je fiets koop je bij een fietsenspeciaalzaak. Daarnaast hebben warenhuizen zoals Action soms schitterende gelzadels in de aanbieding.
Ben je op zoek naar een koopje, bekijk dan het aanbod online. Zorg er dan wel voor dat retourneren geen probleem is en dat je tijd krijgt om het gelzadel op je fiets uit te proberen.
Veelgestelde vragen
De gleuf in het gelzadel voor op je fiets neemt de druk weg van bepaalde pijnlijke punten tussen je benen. Het maakt je fietstocht comfortabeler en kan zadelpijn verminderen.
Kies het juiste gelzadel door te kijken naar wat je ermee wilt doen. Ook let je op je eigen lichaamsbouw, geslacht en de houding die je aanneemt op je fiets. Het beste gelzadel voor jou moet namelijk op de juiste plekken ondersteuning bieden en andere plekken ontlasten.