Gevel schilderen? Soorten verf, Stappenplan & Kosten

Wil je jouw gevel schilderen? In dit artikel geven we je alle relevante informatie. Daarmee kun je het schilderen zo goed mogelijk aanpakken. 

We beginnen met de verschillende soorten gevel verf. Daarna volgt een stappenplan en kom je te weten op welke aandachtspunten je moet letten.

Ook gaan we in op de kosten die bij de buitengevel schilderen komen kijken. 

Soorten gevel verf

Er zijn veel soorten gevel verf en bij verfgroothandels heb je dan ook erg veel keuze. Welke gevel verf soort het best bij je past, ligt aan de situatie.

We zetten de meest voorkomende soorten op een rijtje. Zo weet jij beter wat je nodig hebt. 

Acrylverf

Een geschikte verf voor het schilderen van de gevel, is acrylverf. Acrylverf heeft meerdere voordelen. Het is een watergedragen verf, die snel opdroogt en goed bestand is tegen allerlei weersomstandigheden.

Dat geeft de gevel een extra beschermingslaag. Dit type gevel verf breng je bovendien makkelijk aan. En dekt goed. 

De watergedragen verf is ideaal voor het schilderen van bakstenen en beton. De gevel verf is in veel soorten kleuren te bestellen. 

Siliconenverf

Nog een optie is verf op siliconen basis. Dit is eveneens een fijne gevel verf om mee te werken.

De siliconen verf biedt een goede bescherming tegen weersomstandigheden en algen. Het zorgt ervoor dat jouw gevel goed tegen vocht en UV straling kan. 

Latex muurverf

Een optie die ook geregeld wordt gekozen, is latex muurverf. Latex muurverf kan ook voor het schilderen in huis een goede keuze zijn. De buitenmuur varianten van latex verf beschikken over speciale eigenschappen. 

De buitenverf is voorzien van extra bindmiddelen en pigmenten. Dat maakt latex verf bestand tegen weersomstandigheden en temperatuurverschillen

Stappenplan buitengevel schilderen

Ga je aan de slag met het schilderen van jouw buitengevel? Ga dan stap voor stap te werk. Als je weet wat je moet doen, is de klus zo geklaard. En weet je zeker dat je het schilderen op de juiste manier aanpakt.  

Kijk ook goed naar de weersomstandigheden. Je kunt het best een gevel schilderen als het droog is buiten. En als de temperatuur hoog genoeg is. Daarnaast is het niet slim om in de volle zon te gaan schilderen.

Je kunt beter een bewolkte dag uitkiezen. Op de gevel verf staat vaak aangegeven wat de ideale omstandigheden zijn. 

Om met het schilderen te kunnen beginnen, ga je eerst de benodigdheden verzamelen. Kijk of je alles in huis hebt. Zodat je tijdens het schilderen niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

We zetten voor je onder elkaar wat je nodig hebt. En geven je het stappenplan. 

Benodigdheden gevel schilderen

 • Stevige bezem
 • Hogedrukreiniger
 • Eventueel: reparatiemiddel gevel
 • Verf tape
 • Karton of doeken
 • Primer
 • Gevel verf
 • Verfborstel
 • Muurroller

Gevel schilderen stappenplan

 1. Gevel schoonmaken

Net als bij elke verfklus, is de voorbereiding van het gevel schilderen erg belangrijk. Allereerst zorg je ervoor dat de gevel goed schoon is. Verwijder al het vuil, het mos en andere resten van de gevel. Dat kun je doen met een stevige bezem of een hogedrukreiniger. 

 1. Gevel repareren

Zie je bij het reinigen beschadigingen van de gevel? Zorg er dan voor dat je de gevel repareert. Dit kun je met een gevel reparatiemiddel doen. 

 1. Gevel afplakken

Nu de gevel goed gereinigd is, ga je gedeeltes afplakken. Plak de delen van de gevel af die je niet gaat schilderen. Het kan ook slim zijn om iets op de grond te leggen. Bedek de grond met karton of doeken tegen de verfdruppels. 

 1. Verven eerste laag

Begin met het goed doorroeren van de verf. Zodat je de eerste laag verf aan kunt brengen. Dat is de primer. Werk van boven naar beneden met de roller en verfborstel. 

 1. Gevel verf tweede laag

Zit de primer goed op de buitengevel? En is de eerste laag droog? Dan kun je aan de tweede laag beginnen. Breng deze laag ook weer van boven naar beneden aan op de gevel. Wacht vervolgens weer tot de verf droog is en breng indien nodig een derde gevel verflaag aan. 

 1. Afronden 

Nu de gevel goed geschilderd is, kun je jouw klus afronden. Verwijder alle tape en de doeken op de grond. En maak jouw verfmaterialen schoon. 

Gevel schilderen? Met deze aandachtspunten moet je rekening houden:

Wil je jouw buitengevel schilderen of laten schilderen? Dan wil je natuurlijk dat dat op een goede manier gebeurt. Daarom hebben wij enkele aandachtspunten opgesteld. Ze helpen je na te gaan waar je op moet letten. 

1: Kies de juiste gevel verf en kleur

We maakten al duidelijk dat er verschillende gevel verf soorten bestaan. De gevels van huizen zijn immers ook niet altijd met elkaar te vergelijken.

Kijk bij het bestellen van de gevel verf goed naar de product specificaties. Daarin staat vermeld voor welke ondergrond de verf bedoeld is. 

Let daarnaast op de kleur van de verf. Bij het gevel schilderen wil je voor en na dezelfde kleur. Als jouw gevel al wit is, ga je de gevel wit schilderen. 

2: Gevel schilderen voor en na: maak een proefstukje

Wil je zeker weten dat je jouw gevel op de juiste manier schildert? En dat de kleur van de verf goed is? Gebruik dan een klein stukje van de gevel als proefstuk. Hier kun je de verf testen en kijken of je tevreden gaat zijn met het resultaat. 

Was jouw gevel al wit? En wil je de gevel opnieuw wit schilderen? Vergelijk dan bij dit proefstukje de resultaten. Je ziet dan wat de verf met de gevel doet. Kijk of de gevel wit schilderen voor en na een mooi resultaat oplevert. 

Dat is ook slim om te doen bij andere verf projecten. Bijvoorbeeld als je je tuinhuis gaat verven. Of als je jouw tuinmeubels een andere kleur wilt geven. 

3: Gevel schilderen: vergunning nodig?

Voor het schilderen van de gevel hoef je in principe geen vergunning te hebben. Bij de meeste gemeentes kun je de gevel zonder problemen schilderen. Al helemaal als je voor dezelfde gevel verf kleur kiest. 

Ga je de gevel in dezelfde kleur schilderen? Dan heb je geen gevel schilderen vergunning nodig. Als je een compleet andere kleur op de gevel aan wilt brengen, kan dat anders zijn. 

Tevens kunnen de daadwerkelijke regels per gemeente verschillen. Het kan geen kwaad om de regels bij de gemeente op te vragen

4: Controleer de kwaliteit van een gevel schilder

Wil je het werk aan een gevel schilder overlaten? Kijk dan of je met een goede schilder te maken hebt. Ga niet alleen af op de kosten van de gevel schilder. Maar houd ook de kwaliteit in de gaten. 

Je zou bijvoorbeeld de reviews kunnen lezen. Daaruit kun je aflezen of mensen te spreken zijn over het werk van de schilder. Je krijgt een beter beeld van eerder geleverd werk. Ook kun je vragen naar behaalde diploma’s, de hoeveelheid werkervaring of certificaten

Daarnaast zie je bij gevel schilder soms foto’s op de website staan van eerdere klussen. Dan zie je foto’s van het gevel schilderen voor en na. Met het bekijken van die foto’s weet je wat je ongeveer kunt verwachten. En of het het resultaat is, waar jij op hoopt. 

Kosten gevel schilderen

Als je jouw gevel wilt schilderen, komen daar kosten bij kijken. Daarin is het de grote vraag wie de gevel gaat schilderen. Je kunt dat zelf doen of uitbesteden aan een gevel schilder. Beide opties kennen een ander kostenplaatje. 

Wil je zelf jouw gevel schilderen? Dan heb je daar alle bovenstaande benodigdheden voor nodig. Je hebt kwasten, verf en nog meer spullen nodig. En als jouw gevel op plekken beschadigt is, heb je ook nog reparatiemiddel nodig. Dat kost enkele tientjes. 

De grootste kostenpost is de verf. Daarbij is het de vraag hoe groot de gevel is die je gaat schilderen. Per liter kost de gevel verf al snel zo’n €30,-. Dit verschilt natuurlijk per verfmerk.

Het verschilt per verf hoeveel vierkante meter je daarmee van jouw gevel kunt schilderen. Meestal is dat ongeveer 10 vierkante meter per liter

Die kosten kun je vergelijken met de kosten van een gevel schilder. Over het algemeen zijn de kosten voor het uitbesteden hoger.

Het is moeilijk om een indicatie te geven van de gevel schilder kosten, omdat ze erg uiteenlopend zijn. Ze variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. 

Je kunt ongeveer denken aan een bedrag van €30,- per vierkante meter. Dat is al snel een stuk duurder dan het zelf schilderen van de gevel.

Het is dus een persoonlijke keuze of je dat het geld waard vindt. De gevel schilder heeft wel de nodige kennis en expertise in huis om de klus snel en goed uit te voeren.

Je kunt altijd een offerte voor schilderwerk opvragen om een prijsindicatie te krijgen.
Veelgestelde vragen

Kan je zelf je gevel schilderen?

Ja, dat is mogelijk. Je kunt zelf verf kopen bij een groothandel en jouw gevel schilderen. Ook kun je het verven uitbesteden aan een gevel schilder. 

Moet je een vergunning hebben voor het schilderen van een gevel?

In principe heb je geen vergunning nodig als je jouw buitengevel gaat schilderen. Zeker niet als je dat in dezelfde kleur gaat schilderen. Toch kunnen de precieze regels per gemeente verschillen. En kan een vergunning wel nodig zijn als je jouw gevel in een hele andere kleur wilt schilderen.  

Hoe vaak de buitengevel schilderen?

Om de buitengevel goed te onderhouden, moet je af en toe opnieuw schilderen. Aangeraden wordt, om dat eens in de 5-10 jaar te doen. 

Mag je een gevel wit schilderen?

Je mag een gevel wit schilderen, als de gevel daarvoor ook al wit was. Het is belangrijk om de gevel in dezelfde kleur te schilderen. Dan heb je voor het schilderen namelijk geen vergunning nodig.


Meer verfklussen: