Glazen overkapping terras: Voordelen, Kosten & Tips

Met een glazen overkapping boven je terras zit je nog meer buiten. En wat is er nu heerlijker dan in je eigen tuin genieten van de geuren en kleuren van de natuur?

Met een terrasoverkapping van glas kan je ook buiten genieten van je maaltijd of kopje koffie als het regent.

Glas is slechts 1 materiaal om uit te kiezen als je een overkapping voor je terras uitzoekt.

Wij bespreken deze optie uitgebreid, zodat je exact weet wat een terrasoverkapping van glas voor jou kan betekenen.

Waarom kiezen voor een terrasoverkapping met glasdak?

Laten we beginnen met de redenen om te investeren in een glazen overkapping. Waarom is dit een uitstekend idee?

 • Glas is onderhoudsvriendelijk en bestand tegen vocht, schimmel, hagel en zonnestralen.
 • Een overkapping met glas is transparant. Je ziet de lucht en dat geeft een ruimer gevoel.
 • Glas is gemakkelijk schoon te maken met allerlei schoonmaakmiddelen.
 • Overkappingen van glas gaan langer mee dan overkappingen van andere materialen.
 • Als het regent, maken de druppels op glas minder geluid dan op kunststof.

Wat zijn de nadelen?

Uiteraard zijn er ook nadelen waarmee je te maken krijgt als je voor glas kiest. Het is goed om je hier bewust van te zijn.

Als deze nadelen te zwaar voor je wegen, dan kan je beter kiezen voor een ander materiaal.

 • Een blad, tak, vuil of stof dat op je glazen overkapping valt is direct zichtbaar.
 • Glas is vaak duurder dan andere materialen, omdat het zwaarder is.
 • Als het glas niet voldoende gelaagd en dus niet sterk genoeg is, kan het barsten of breken.

Welke soorten terrasoverkappingen van glas zijn er?

Overkappingen van glas bestaan niet alleen uit glas. Er is een frame van een ander materiaal, zodat het glas er stevig en veilig in kan liggen. De soorten glazen overkappingen om uit te kiezen zijn daardoor vaak gerelateerd aan het materiaal.

Dit zijn alle opties die je hebt als je een terrasoverkapping met glasdak uitzoekt:

 • Eerst kies je voor een prefab overkapping of een op maat gemaakte. Prefab is goedkoper, sneller en simpeler, maar je kiest uit een vooraf vastgesteld model. Maatwerk is duurder en het levert meer overlast op. Op die manier laat je wel exact de terrasoverkapping ontwerpen die jij wilt.
 • Het glas wordt gecombineerd met een frame van een bepaald materiaal. Je hebt dan de keuze uit klassiek hout, modern aluminium of industrieel gietijzer.
 • Een laatste optie waarvoor je kunt kiezen is het soort glas (hierover later meer). Denk dan aan isolatieglas zodat het onder je glazen overkapping koel blijft. Melkglas is een goede optie als je niet wilt zien wat erop ligt.

Tip: kies voor een glazen tuinhuis en je maakt een ‘kamer’ in je tuin waar je ook beschut zit van de wind. Deze tuinhuizen worden niet voor niets tuinkamers genoemd. Je profiteert optimaal van je tuin en hebt altijd een beschutte plek om tijd door te brengen buiten.

Extra opties om over na te denken

Als je een overkapping met glas aanschaft, krijg je van de verkoper ook de mogelijkheid om hier extra opties aan toe te voegen. Deze extra’s beïnvloeden de prijs, maar ze kunnen je glazen overkapping wel echt verbeteren.

We hebben de belangrijkste extra opties hier voor je verzameld en bespreken deze uitgebreid in onze koopgids.

 • Verlichting
 • Zonwering
 • Verwarming

De kosten voor overkappingen van glas

De prijs die je voor jouw glazen overkapping moet betalen hangt sterk af van een aantal factoren. De afmetingen, het soort glas, het materiaal voor het frame en extra opties.

Het is al mogelijk om een mooie glazen overkapping te laten plaatsen voor €6500.

Ga je voor een speciaal soort glas, voor een grote overkapping met glas, met zonwering en verlichting, dan kunnen de prijzen gemakkelijk oplopen tot wel €40.000. Hier zit dan alles bij inbegrepen, dus ontwerp, materialen en arbeidskosten.

Tip: heb je een klein budget en wil je toch een glasplaat overkapping aan je huis met glas? Kies dan voor een terrasoverkapping bouwpakket en plaats hem zelf. Iedereen met doe-het-zelf ervaring kan dat. De prijzen voor een bouwpakket beginnen al bij €2000.

Waarop moet je letten als je een glazen overkapping koopt?

Is het tijd om een tuin overkapping van glas te kopen? Dan is het belangrijk dat je hier even goed bij stilstaat. Je glazen overkapping gaat vele jaren mee en je wilt er ook optimaal gebruik van kunnen maken.

Let op de volgende aandachtspunten en je weet zeker dat je de juiste glasplaat overkapping uitkiest.

1. De uiterlijke kenmerken van je glasplaat overkapping

Het eerste wat je doet is nadenken over hoe je wilt dat jouw glazen overkapping eruit komt te zien. En deze uiterlijke kenmerken zijn belangrijk als je op zoek gaat naar een geschikte leverancier. Sta even stil bij de volgende 3 punten:

 • De afmetingen: hoe groot moet jouw glazen overkapping zijn? Loop naar buiten, neem de afmetingen van je terras op en schrijf op wat je nodig hebt. Groter is duurder, maar levert je ook meer beschutte zitplaats op.
 • Het materiaal: welk materiaal wil je laten gebruiken voor het frame? Houd dan rekening met prijs en ook uiterlijk. De meest gangbare opties die je hebt zijn aluminium, gietijzer of een terrasoverkapping van hout met glas.
 • De stijl: zoek je een moderne glazen overkapping? Of past een terrasoverkapping in landelijke of klassieke stijl beter bij je woning? Kijk naar de stijl van je woning en je tuin en bepaal zo welke glazen overkapping daar het beste bij aansluit.

2. Prefab of maatwerk?

Als je weet hoe groot je glazen overkapping moet zijn, welke materialen je wilt laten gebruiken en hoe deze eruit moet komen te zien, kan je naar een leverancier stappen.

De belangrijkste keuze die je dan hebt is of je een prefab of op maat gemaakte glazen overkapping uitkiest.

Een prefab overkapping van glas kies je uit een catalogus. Er zijn meerdere modellen die je aangeleverd krijgt en deze zijn te krijgen in een aantal standaardafmetingen. Je kunt er ook extra opties aan laten toevoegen, mocht je dat willen.

Zit hier iets tussen wat je mooi vindt, dan is het een uitstekende manier om geld te besparen. Prefab is goedkoper, sneller en de montage levert aanzienlijk minder overlast op thuis.

Laat een glazen overkapping op maat maken en er komt geen catalogus bij kijken. Jij vertelt een architect of bouwbedrijf wat je in gedachten hebt en zij maken dat realiteit.

Uiteraard adviseren ze je uitgebreid over de mogelijkheden en krijg je zo een unieke glazen overkapping speciaal voor jou ontworpen. Dit is ook duurder, ingewikkelder en het levert meer overlast op.

3. Het soort glas

Vervolgens denk je na over het soort glas dat je in je glazen overkapping wilt laten plaatsen. Er is altijd standaard gelaagd glas dat prima fungeert. Maar het is ook mogelijk om het glas te veranderen en aan te passen op je behoeften.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de opties die je hebt. Spreek met je leverancier over de glassoorten die zij leveren.

 • Melkglas: daarmee verlies je het uitzicht naar boven, maar creëer je meer schaduw en zie je niet alles wat op het dak van je glazen overkapping valt.
 • Veiligheidsglas: extra sterk glas gaat langer mee en breekt minder gemakkelijk.
 • Isolatieglas: ook al is je terrasoverkapping open, door voor isolatieglas te kiezen wordt het minder warm eronder.
 • Zelfreinigend glas: er is glas dat minder snel vuil wordt. Dat betekent dat je het minder vaak moet schoonmaken. Dat is handig, want zo behoud je je mooie uitzicht naar boven langer.
 • Zonwerend glas: een glazen overkapping met zonwerend glas houdt de uv-straling van de zon tegen en zorgt er ook voor dat het minder warm wordt onder de overkapping.

4. Welke extra opties heb je nodig?

Als laatste denk je na over de extra opties die je in je glazen overkapping aan wilt laten brengen. We hebben deze boven al even genoemd. De extra opties maken je glazen terrasoverkapping duurder, maar leveren jou meer gebruiksgemak op.

Sommige extra opties kan je op een later moment ook nog laten toevoegen, maar doe het nu en je bent er in 1 keer (en voor een lager bedrag) van af.

Hier vind je de belangrijkste extra opties om uit te kiezen als je een glazen terrasoverkapping gaat kopen.

 • Verlichting: plaats enkele lampen in je glazen overkapping en je zit er ook ’s avonds heerlijk buiten. Dit kan op zonne-energie, dus kabels zijn niet nodig.
 • Verwarming: ook al is je glazen overkapping niet afgesloten, met een paar kachels erin is het bij kouder weer wel een stuk aangenamer.
 • Zonwering: je kunt het dak uitrusten met elektrische zonwering die je uitrolt en oprolt zoals het uitkomt. Een glazen dak laat natuurlijk nog gewoon zon door en dat is bij de echt warme dagen niet altijd gewenst.

Waar koop ik een goede glazen overkapping?

overkapping-terras-glas-kopen

Een goede glazen overkapping koop je of bij een prefab leverancier of bij een bouwbedrijf. Prefab leveranciers hebben vaak ook showrooms waar je de overkappingen bekijkt. Dat is wel aan te raden, omdat een plaatje niet voldoende is.

Je kunt ook altijd op zoek gaan naar een glazen overkapping aanbieding. Deze zijn het beste online te vinden.

Ook outlets bieden hun glazen overkappingen aan voor een lagere prijs. Met wat je hier gelezen hebt, ben je goed voorbereid.
Veelgestelde vragen

Hoe houd ik mijn glazen overkapping schoon?

Je glazen overkapping moet af en toe schoon gemaakt worden. Dat doe je met een uitschuifbare raamwisser, als je er zelf niet bij kunt. Spoel de glasplaten eerst schoon. Daarna gebruik je een reinigingsmiddel om het glas nog schoner te maken en ga je dit na met een zeem. Glas ziet er helaas snel vies uit en is natuurlijk het mooiste als het schoon is.

Kan ik een glazen overkapping ook zelf bouwen?

Wil je zelf in de weer, dan is het verstandig om een glazen terrasoverkapping als bouwpakket te kopen. Dan weet je zeker dat het glas past in het frame en dat deze structureel goed in orde is. Met de instructies van de leverancier en je eigen doe-het-zelf ervaring bouw je deze zelf probleemloos op.


Meer overkappingen: