Glazen tuinhuis kopen? Soorten, Voordelen & Tips

Een glazen tuinhuis wordt ook wel een tuinkamer genoemd. Dit zijn bijzonder sfeervolle ruimtes waarin je optimaal van je tuin kunt genieten terwijl je droog en beschut zit.

Glazen tuinhuizen worden ook gebruikt als kas of als overwinteringsplek voor kuipplanten.

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom een glazen tuinhuisje voor jou een slimme investering is. Dit artikel helpt je bij het uitkiezen van het beste tuinhuis van glas voor jou.

We behandelen alles wat je moet weten voordat je naar de winkel stapt. Lees snel verder!

Wat is een glazen tuinhuis?

Een glazen tuinhuis, de naam zegt het al, is een tuinhuis van glas. Maar we zouden geen hoofdstukje aan dit onderwerp wijden, als er niet meer te zeggen was.

Glazen tuinhuizen hebben namelijk meerdere definities. Deze definities geven aan waarvoor je ze kunt gebruiken.

De onderstaande voorbeelden maken dit een stuk duidelijker:

 • Het meest bekende tuinhuis van glas is een kas. Je kunt je groenten en kruiden eerder planten en je andere planten een verwarmde plek aanbieden om te overwinteren.
 • Tuinkamers zijn niet verwarmde kamers van glas. Je kunt er dineren, een boek lezen of gewoon genieten van buiten. Het is een overgang tussen je woning en tuin en een heerlijk beschutte (maar koude) plek om tijd door te brengen.
 • Je kunt ook investeren in een luxe tuinhuis van glas. Dit is dan een geïsoleerd tuinhuis om in te wonen. Deze tuinhuizen bestaan niet volledig uit glas, maar hebben een glazen schuifwand of een glazen dak.

Wat kan je met een glazen tuinhuis?

Een glazen tuinhuisje is niet geschikt voor het opslaan van spullen. Daarvoor kies je beter een houten tuinhuis of een tuinhuisje als schuur.

Je hebt dan geen glazen wanden nodig. Bovendien wil je niet dat iedereen kan zien welke waardevolle spullen jij allemaal in je tuinschuur hebt opgeslagen.

Een glazen tuinhuisje is een uitstekende keuze in 2 situaties. Je wilt zelf een beschutte plek hebben waar je van je tuin kunt genieten zonder daar weer en wind voor te moeten trotseren.

Of je hebt een plek nodig waar je planten beschut in zoveel mogelijk licht kunnen overwinteren. Een glazen tuinhuis kies je dus als je beschutting plus uitzicht wilt creëren of veel licht naar binnen wilt laten.

De voor- en nadelen van een glazen tuinhuis

Ook al is een glazen tuinhuis schitterend om te zien en om te gebruiken, dit is niet altijd de slimste keuze. Het is dus goed mogelijk dat je nog twijfelt tussen, bijvoorbeeld, een kunststof tuinhuis of een tuinhuisje van glas.

Daarom hebben we hier 2 lijstjes gemaakt met de voor- en nadelen van glas als materiaal in je tuinhuisje. Streep deze tegen elkaar af en je weet of glas het beste materiaal is in jouw situatie.

👍 Voordelen glazen tuinhuis:

 • Je kunt optimaal van je tuin genieten en toch beschut zitten. Glazen tuinhuisjes zijn ideaal voor diners of als inspirerende werkkamer voor creatievelingen.
 • Planten hebben een warme en beschutte plek om te overwinteren.
 • Een glazen tuinhuis is mooi en stijlvol.
 • Met een glazen tuinhuis wordt je woning meer waard en gemakkelijker te verkopen.
 • Glas heeft een luxe uitstraling en past zowel in landelijke als moderne tuinen.
 • Koop glas met een goede isolatiewaarde en je kunt je glazen tuinhuis verwarmen.
 • Een glazen tuinhuis is een perfecte plek om de drukte van het leven even achter je te laten.

👎 Nadelen glazen tuinhuis:

 • Glazen tuinhuizen zijn vaak duurder dan tuinhuisjes van kunststof of hout.
 • Een glazen tuinhuis heeft veel inkijk.
 • Glas is een minder sterk materiaal.
 • Het kan in de zomer erg warm worden in je glazen tuinhuis.
 • Alle glazen ramen moeten ook worden gelapt…

Welke soorten glazen tuinhuisjes zijn er?

Er zijn allerlei soorten tuinhuisjes van glas. Sommige bestaan voor een groot gedeelte uit glas en andere wat minder.

Het onderstaande lijstje geeft je een goed voorbeeld van de verschillende soorten tuinhuisjes met glas:

 • Een kas
 • Een tuinkamer
 • Een serre
 • Een tuinhuis met een glazen schuifwand
 • Een tuinhuis met een overkapping van glas
 • Een tuinhuis met een glazen dak

Tuinhuisjes van glas in verschillende stijlen

Naast de soorten glazen tuinhuizen, kan je ook kiezen uit allerlei verschillende stijlen. Er zijn hele mooie tuinhuizen van glas met een modern uiterlijk. Deze hebben rechte vormen en een minimalistisch ontwerp.

Uiteraard zijn er ook landelijke glazen tuinhuisjes. Een mooie serre met veel hout en versieringen, bijvoorbeeld.

Kies voor een industriële uitstraling, door bijvoorbeeld te kiezen voor een container die tot een tuinhuis met glazen pui is omgebouwd. Er is vast een tuinhuisje met glas dat past bij de stijl van jouw tuin en woning.

De afmetingen van je tuinhuisje met glas

tuinhuis-glaswand

Het soort glazen tuinhuisje en de stijl bepalen grotendeels het uiterlijk ervan. Vervolgens kan je ook kiezen uit glazen tuinhuisjes in allerlei vormen. Rechthoekige glazen tuinhuisjes zijn het meest gangbaar. Denk bijvoorbeeld aan een kas in je tuin.

Er zijn ook glazen tuinhuisjes die rond zijn of eerder achthoekig. Deze passen erg mooi in een landelijke en natuurlijke tuin, omdat de vormen van planten en gewassen ook rond en organisch zijn. Vierkante glazen tuinhuisjes zijn er ook.

Waarop moet je letten als je een glazen tuinhuis gaat kopen?

Glazen tuinhuizen zijn dus echt schitterend in allerlei situaties. Je kunt er alle kanten mee op, wat betreft stijl, afmetingen en vorm. In het laatste gedeelte van dit artikel bespreken we de aandachtspunten om op te letten als je een tuinhuisje met glas gaat kopen.

1. Welk soort glas moet je tuinhuisje hebben?

Eén van de belangrijkste keuzes als je een tuinhuis van glas gaat uitzoeken is het soort glas dat je kiest. En dan zijn er een groot aantal goedkope en dure oplossingen.

 • Standaard enkel of dubbel glas is een goede keuze als je tuinhuisje niet verwarmd is. Je kiest het voor een kas die je niet in de winter gebruikt of een tuinkamer waar je alleen met goed weer zit.
 • Je kiest voor isolatieglas als je je glazen tuinhuisje wel verwarmd. Anders blijf je stoken en verdwijnt de warmte net zo snel als dat je het genereert. Een kas of tuinkamer die je het hele jaar door wilt kunnen gebruiken heeft hier baat bij.
 • Er zijn ook een groot aantal speciale glassoorten om uit te kiezen. Denk dan bijvoorbeeld aan getint glas, extra sterk veiligheidsglas of zelfreinigend glas.

2. Hoeveel glas wil je in je tuinhuisje?

Je kunt kiezen voor een tuinhuis met glazen deuren, met één of meer glazen wanden of met glas overal. Deze keuze is belangrijk, omdat glas doorzichtig is.

Kies voor een wand die niet van glas is gemaakt voor de kant waar je buren naar binnen kunnen kijken, bijvoorbeeld. Of kies juist voor een wand die volledig uit glas bestaat voor de kant met het mooie uitzicht.

Door selectief te zijn bepaal je zelf wat je ziet en waar je gezien wilt worden. Je bespaart geld door ook een dichte wand aan te laten brengen. En waarom zou je een glazen wand plaatsen als je aan die kant alleen maar schutting ziet?

3. Een prefab glazen tuinhuisje of maatwerk?

Je kunt je glazen tuinhuis laten ontwerpen. Dat is duurder, maar je krijgt exact het tuinhuis dat je voor ogen had.

Een architect of bouwbedrijf luistert naar jouw wensen, maakt een ontwerp en komt het tuinhuis van de grond af aan voor je plaatsen. Zo heb je uiteindelijk echt een uniek gebouw.

Een prefab tuinhuis is een kant en klaar tuinhuis. Wat je dus ook kunt doen, is kiezen voor een prefab glazen tuinhuis. Deze kies je uit een catalogus en wordt bijna kant-en-klaar bij je afgeleverd.

Dit is sneller, goedkoper en het levert veel minder overlast op. Het nadeel van deze optie is dat je minder te zeggen hebt over het uiteindelijke ontwerp.

Waar koop ik een goed glazen tuinhuis?

Glazen tuinhuisjes worden te koop aangeboden door tuinwinkels, warenhuizen en tuinhuis specialisten. Je kunt ook met een architect en bouwbedrijf praten, als je zelf ideeën hebt die je uitgewerkt wilt zien.

Als je je glazen tuinhuis bij een webwinkel bestelt, dan vind je de beste prijzen en aanbiedingen. We raden wel aan deze in het echt te bekijken, omdat dit een flinke uitgave betreft.

Je kunt dan ook met iemand spreken over de montage en de voorbereiding daarvoor (vloer, fundering). Met de informatie die je hier van ons gekregen ben je goed voorbereid.
Veelgestelde vragen

Hoeveel onderhoud heeft een glazen tuinhuis nodig?

Glas is in principe een onderhoudsarm materiaal, maar het wordt wel snel vies. Het belangrijkste onderhoud dat je aan een glazen tuinhuis hebt is dus het lappen van de ramen. En dat moet je regelmatig doen om altijd van het uitzicht te kunnen genieten.

Zijn er ook manieren om op een glazen tuinhuis te besparen?

Glas gaat lang mee, dus je kunt je glazen tuinhuisje ook prima tweedehands aanschaffen. Ga naar een tuinhuis outlet of blokhut outlet en je vindt tuinhuisjes met grote kortingen. Een laatste slimme manier om te besparen is door de sale af te wachten. Ook dan gaat de prijs voor glazen tuinhuisjes tijdelijk naar beneden.


Meer tuinhuizen: