Goedkope MTB kopen? De beste mountainbikes onder de 1000 euro

Wil jij graag beginnen met mountainbiken maar word je afgeschrikt door de prijs? Dat snappen wij, dus helpen we je graag op weg!

In dit artikel vind je namelijk de 7 beste mountainbikes onder de 1000 euro.

Met een betaalbare mountainbike kun kijken of het wat mountainbiken überhaupt wat voor je is.

Dit artikel is ook perfect voor degenen die graag willen mountainbiken maar een beperkter budget hebben.

Lees snel verder en vind de beste mountainbike fiets voor jou!

Top 7 beste goedkope mountainbikes

We hebben een aantal mountainbikes uit verschillende categorieën met elkaar vergeleken. Hieruit kwam een top 7 met de beste goedkope mountainbikes onder de 1000 euro.

Er is onder andere een categorie voor dames, heren, touring en voor kinderen. Maar ook de meest lichtgewicht MTB is erin opgenomen. In de top 7 beste goedkope mountainbikes is er voor iedereen wat te vinden.

 1. De beste budget mountainbike voor beginners – Rockrider ST 50 3×7 Speed 26 Inch
 2. Betaalbare lichtgewicht MTB – Sprint Element 26 Inch
 3. Best geteste goedkope touring mountainbike – Rockrider Explore 540 29 Inch
 4. Als beste goedkope MTB voor dames getest – Rockrider ST 120 27,5 Inch
 5. Beste goedkope mountainbike voor kinderen – Ks Cycling Bliss Pro 24 Inch
 6. De beste budget MTB voor heren – Marlin Mirage 26 Inch
 7. Als beste betaalbare all-mountain MTB uit de test – Rockrider AM 100 Hardtrail 27,5/29 Inch

Waarom een goedkope mountainbike kopen?

De reden om een goedkope mountainbike te kopen is simpel: om geld te besparen. Mountainbikes kunnen namelijk een behoorlijk grote uitgave zijn. Vaak zijn mountainbikes dan ook geprijsd boven de 1000 euro.

Niet iedereen heeft het budget om een dure mountainbike te kopen. Of je bent een beginnende mountainbiker met weinig ervaring die nog veel moet oefenen. In dit geval zoek je een budgetvriendelijke maar goede mountainbike voor beginners.

In beide gevallen kun je beter gaan voor een goede mountainbike onder de 1000 euro.  Dit is natuurlijk alsnog een groot bedrag, maar in verhouding redelijk goedkoop.

Met een goede MTB onder de 1000 euro hoef je namelijk nog geen grote investering te doen. Je kunt dan kiezen voor een kwalitatief goede fiets zonder het prijskaartje.

Dit verstaan we onder een goedkope mountainbike

Een goedkope mountainbike is een mountainbike tot 1000 euro. Dit gaat dus puur om de prijs en zegt verder niets over de kwaliteit. Je kan in deze prijsklasse absoluut goede mountainbikes kopen.

Het grootste verschil tussen een goedkope en een duurdere mountainbike zit voornamelijk in de materialen. Verschillende materialen hebben verschillende voor- en nadelen.

De materiaalsoorten hoeven de kwaliteit natuurlijk niet te beïnvloeden. De beste mountainbike merken verkopen al mountainbikes vanaf een paar honderd euro.

Is een goedkope MTB veilig?

Een goedkope mountainbike is in principe net zo veilig als een duurdere fiets. Mountainbikes moeten namelijk voldoen aan strenge regels. Je zal dus met een mountainbike tot 1000 niet inleveren op veiligheid.

Zijn budget mountainbikes duurzaam?

In principe zijn budget mountainbikes voldoende duurzaam. Je betaalt minder omdat je fietsen koopt van goedkopere materialen en met minder toevoegingen. Dit betekent niet dat de kwaliteit slechter is.

Het is natuurlijk wel belangrijk om op te letten hoe de fiets gefabriceerd is. Sommige materialen zijn duurzamer dan anderen, dat geldt ook voor de lagere prijsklasse. Ook de afwerking is een belangrijk punt om in gedachten te houden.

Voor- en nadelen van een goedkope mountainbike

Er zijn naast de prijs natuurlijk meer voordelen en nadelen van een goedkope mountainbike. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen ten opzichte van een duurdere mountainbike rijtje gezet

Uiteraard zijn deze niet op alle fietsen van toepassing. Maar over het algemeen kun je deze voor- en nadelen wel als vuistregel nemen.

👍 Voordelen:

 • Minder grote investering.
 • Goed voor beginners om te oefenen.
 • Goedkope wielsets zijn vaak wat slapper en dus comfortabeler.
 • Harder rubber van de wielen is duurzamer.

👎 Nadelen:

 • Vaak goedkopere materialen die zwaarder zijn, waardoor de fiets ook zwaarder is.
 • Minder keuze in grootte van fiets en frames.
 • Duurdere remmen hebben meer remkracht en zijn makkelijker doseerbaar.
 • Goedkopere banden creëren meer rolweerstand.
 • Goedkope mountainbikes hebben meestal geen volledige vering.

Waar moet je op letten bij het kopen van een goedkope mountainbike?

Er zijn natuurlijk verschillende dingen waar je op moet letten wanneer je een betaalbare mountainbike aanschaft. Hieronder kun je de belangrijkste aandachtspunten vinden.

Gewicht

Goedkopere fietsen worden vaak gemaakt van wat zwaardere materialen. Dit maakt voor de kwaliteit niet zo veel verschil, maar voor het gewicht wel. Het kan dus zo zijn dat je goedkope MTB wat zwaarder uitvalt.

Dit hoeft niet erg te zijn, maar wees je ervan bewust. Als je een lichtgewicht mountainbike wil, moet je letten op hoe zwaar je favoriet is. Een carbon MTB is in het geval van gewicht een betere keuze.

Grootte

Dit is misschien een inkoppertje, maar let er op hoe groot de fiets is. Mountainbikes voor kinderen zijn natuurlijk kleiner en dus goedkoper dan voor volwassenen. Let dus goed op dat dit niet het geval is, maar de grootte bij jou past.

De grootte slaat ook op de voorvork en het frame, niet alleen op de wielen. De lengte van deze onderdelen kan namelijk een groot verschil maken voor je zitcomfort. Kies de grootte die goed past bij jouw lengte.

Juiste timing

Het klinkt misschien gek, maar er zijn bepaalde momenten dat je makkelijker je slag slaat. Vaak zijn goede deals te vinden wanneer de winkels in afwachting zijn van nieuwe modellen. Dit kan zorgen voor leuke aanbiedingen en kortingen op mountainbikes.

In dat geval heb je een grotere keuze uit mountainbikes. Met een goede korting is de kans groter dat je een fiets vindt die binnen jouw budget past.

Materiaal

Er zijn verschillende soorten materialen waar je uit kunt kiezen. Dit gaat dan om het materiaal waar het frame is gemaakt. Vaak zijn goedkope MTB’s gemaakt van staal of aluminium.

Beide materialen hebben zo hun voordelen. Zo is staal duurzaam en heeft het fantastische dempingseigenschappen. Om maar niet te spreken van de toffe retro look door de rechte ronde buizen.

Aluminium heeft als voornaamste voordeel dat het vaak lager geprijsd is. Het is een eenvoudig maar duurzaam materiaal. Hiernaast is aluminium ook vrij licht, waardoor je fiets niet zo zwaar uitvalt.

Hier koop je een goede budget mountainbike

Ben je klaar om te beginnen met je mountainbike avontuur? Dan is het belangrijk dat je je fiets koopt bij een betrouwbare winkel. Dat hebben we voor je opgelost!

Hieronder vind je een lijst met aanbieders waar je gerust kunt shoppen. Ze hebben allemaal een verschillend assortiment, waardoor je ruime keuze hebt. Kies jouw favoriet en ga op pad met je nieuwe mountainbike!