Beste budget racefietsen onder de 1000 euro (goedkoop)

Wielrennen is een ideale sport als je graag buiten bent. Met een goede racefiets kun je kortere tochtjes maken, maar ook langere tours.

Dat maakt het een veelzijdige activiteit en het is dan ook geen wonder dat wielrennen populair is. Toch kan er wel een drempel zijn om te starten met deze sport: de prijs van een racefiets.

Gelukkig zijn er ook met een wat kleiner budget prima racefietsen te vinden. We zetten de beste budget racefietsen onder de 1000 euro voor je op een rij.

De beste goedkope racefietsen (onder de 1000 euro)

Natuurlijk wil je graag een betaalbare racefiets, maar dat wil niet zeggen dat je op kwaliteit wilt inleveren. Er zijn heel wat racefietsen te vinden voor een budget onder de 1000 euro.

Toch is het wel belangrijk om dit aanbod nader te bekijken. Want wat heb je aan een goedkope koersfiets wanneer je om de haverklap met pech langs de weg staat?

Wat ons betreft bestaat de huidige top 5 budget racefietsen momenteel uit de volgende modellen:

1. Roubaix 26 Inch 46 cm Heren 14V Cantilever (339,00 euro)
2. Ks Cycling Racefiets 28 inch racefiets Piccadilly met 14 Shimano-versnellingen (409,79 euro)
3. Ks Cycling Racefiets 28″ racefiets Euphoria met 14 versnellingen (466,07 euro)
4. Racefiets/wielrenfiets Triban RC120 Microshift met schijfremmen (549,99 euro)
5. Van Rysel racefiets voor dames EDR AF 105 (999,99 euro)

Beoordelingscriteria bij de zoektocht

Om deze top 5 samen te kunnen stellen, hebben we naar diverse onderdelen gekeken.

Kies je een dames- of herenfiets?

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een gekke vraag, maar het is zinvol om hier over na te denken. Over het algemeen wordt de herenfiets als standaardfiets gezien.

Dat is niet erg, want dames kunnen meestal ook prima op dit type fiets rijden. Als vrouw heb je dus eigenlijk een breder aanbod om uit te kiezen, want je kunt ook kiezen voor specifieke damesfietsen.

Damesfietsen zijn soms wat specifieker in te stellen op de juiste lichaamshouding, maar vaak zit het grootste verschil in het type zadel dat wordt gebruikt. En het zadel is net een onderdeel dat je vrij gemakkelijk kunt vervangen.

Wat voor frame kies je?

Wil je besparen op de kosten van het frame van je fiets? Kies dan voor een aluminium frame, in plaats van voor een frame van carbon.

Vrijwel alle racefietsen onder 1000 euro hebben namelijk een aluminium frame.

Wanneer je in je budget wel wat ruimte hebt, is het overigens de moeite waard om juist wel naar de carbon frames te kijken. Deze zijn namelijk wat lichter in gewicht dan de aluminium frames.

Aluminium heeft daarentegen het voordeel dat het minder snel beschadigd raakt dan carbon. Ben je een beginnende fietser? Dan is de beste goedkope racefiets een fiets die niet te snel beschadigd raakt bij een valpartij.

Aluminium is in dat geval dus een goede optie. Een racefiets onder de 500 euro is praktisch altijd van aluminium gemaakt. Een racefiets met carbon frame vind je amper onder de 1500 euro.

Kies je schrijfremmen of velgremmen?

Een (goedkope) wielrenfiets kan uitgerust zijn met schrijfremmen of met velgremmen. Op steeds meer racefietsen zie je schijfremmen, omdat je met dit type remmen gedoseerd kan afremmen.

Of een fiets schijfremmen of velgremmen heeft kun je heel simpel zien in het wiel. Schijfremmen zijn namelijk zichtbaar in het midden van het wiel. Niet iedereen vindt dat mooi en het kan een reden zijn om te kiezen voor velgremmen.

Velgremmen zijn ook lichter in gewicht dan schijfremmen. Wanneer het gaat om budget kun je ook beter velgremmen kiezen, want dit zijn de goedkoopste remmen.

Op racefietsen die goedkoop zijn zie je daarom nog vaak velgremmen, maar er komen wel steeds meer budget fietsen met schijfremmen.

En een voordeel van die schijfremmen is dat ze duurzamer zijn en dus minder vaak vervangen hoeven te worden. Dat kan op termijn dus onderhoudskosten schelen!

Welke pedalen kies je?

Wist je dat racefietsen onder de 1000 euro vaak geleverd worden zonder pedalen? Dit komt doordat er een breed aanbod pedalen beschikbaar is.

Het hangt van je eigen voorkeur af welke het beste voor jou zijn.

Het klikpedaal wordt het meest gebruikt op racefietsen. Bij dit pedaal klik je je schoen vast aan het pedaal. Hoewel dit in het begin wennen kan zijn, heeft het veel voordelen.

Je kunt bijvoorbeeld veel meer kracht overbrengen, waardoor je dus sneller kunt fietsen. Daarbij geeft het je meer controle over de fiets en is het gemakkelijker om snel te corrigeren als er iets fout gaat.

Klikpedalen zijn er in veel verschillende prijsklassen. Op budget racefietsen zitten vaak goedkope pedalen. Het kan de moeite waard zijn om te kijken of er budget over is om duurdere klikpedalen te installeren. Deze gaan namelijk vaak langer mee.

Welk type racefiets past het beste bij je?

Misschien denk je ‘een racefiets is een racefiets’. Maar dat is niet waar!

Je kunt namelijk kiezen uit verschillende typen, omdat ook het doel van het fietsen kan verschillen.

Wil jij graag langere ritten maken? Dan kan een endurance fiets de beste optie zijn. Deze fiets heeft namelijk de juiste verhoudingen om langere tijd goed en comfortabel te fietsen.

Op dit type fiets kun je eventueel ook bredere banden plaatsen, zodat je ook op minder goed wegdek goed kunt fietsen.

Vind je comfort niet zo belangrijk, maar wil je alleen maar zo snel mogelijk kunnen fietsen? In dat geval kun je beter voor een aerodynamische racefiets kiezen. Dit type fiets heeft afgeronde vormen en brede buizen. Houd er rekening mee dat budget racefietsen vaak zijn uitgerust met zwaardere wielen.

Als het gaat om snelheid is dat niet handig. Toch hoeft dat niet direct een probleem te zijn, want je kunt onder een budget fiets die minder dan 1000 euro kost prima andere banden zetten.

Kies de juiste schakelgroep

De schakelgroep is een belangrijk onderdeel van de racefiets. De groep bestaat uit verschillende onderdelen, die bij er bij elkaar voor zorgen dat je kunt schakelen.

De kwaliteit van de schakelgroep heeft hierdoor grote invloed op je fietsplezier. Het bekendste merk wat betreft schakelgroepen is Shimano, maar ook Sram en Campagnolo worden veel gebruikt op racefietsen.

Voor alle merken geldt dat ze systemen hebben voor beginners, voor gevorderden en voor professionals. Je mag ervan uitgaan dat op een racefiets van 1000 euro een minder uitgebreid schakelsysteem zit dan op een racefiets tot 4000 euro.

Toch zegt dat uiteindelijk weinig over de kwaliteit. Wel is een wat duurdere schakelgroep vaak lichter dan een goedkopere variant. Ook is een duurdere groep vaak duurzamer, waardoor je er langer mee kan doen.Meer over racefietsen: