Graskantensnijder kopen? Bekijk de 5 beste & koopgids

Zoek jij gereedschap waarmee je makkelijk de randen van het gazon kunt maaien? Dan is een graskantensnijder de ideale oplossing.

De maaier zorgt ervoor dat je op een eenvoudige en snelle manier de graskanten kunt trimmen. 

Maar welke soorten zijn er precies? En welke graskantensnijders zijn van goede kwaliteit? Dat ontdek je in dit artikel.

We geven je een top 5, gaan in op de voordelen en de werking van de kantjesmaaier. Daarnaast ontdek je waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. 

Wil je meteen weten welke graskantensnijders de beste kwaliteit bieden? Dit is de top 5:

  1. Einhell GE-LE 18/190
  2. Central Park elektrische grastrimmer
  3. Black+Decker
  4. GARDEO PRO
  5. Gardena graskantensnijder

Beste graskantensnijder: Top 5

Wil jij een goede graskantensnijder kopen? Wij zochten voor je uit aan welke kantjesmaaier je een goede hebt.

De volgende 5 soorten blinken uit in prijs- kwaliteitverhouding. Ze zijn er in diverse prijsklassen en hebben verschillende eigenschappen. 

1: Einhell GE-LE 18/190

De Einhell GE-LE 18/190 Li-Solo is een kantjesmaaier die werkt op accu. De graskantenmaaier heeft veel pluspunten. Wat allereerst erg handig is, is dat je de snijdiepte kunt instellen. Er zijn hiervoor 3 mogelijke standen, van 36,5 mm tot 45 mm

De graskantenmaaier is voorzien van een dubbelzijdig snijmes en heeft een lengte van 190 cm. De kantjesmaaier is, mede dankzij de geleidewielen, makkelijk te besturen. 

De rode kleur geeft de kantjesmaaier een stoere uitstraling. De accu moet je los bij de graskantensnijder bestellen. Die accu kan ook worden gebruikt voor andere producten van het merk. 
2: Central Park elektrische grastrimmer

Ook de elektrische graskantensnijder van Central Park is een aanrader. De groene kantensnijder heeft een telescopische steel en een licht gewicht. Dat zorgt ervoor dat je overal makkelijk bij kunt en dat de maaier eenvoudig te bedienen is. 

Het handvat is eveneens verstelbaar, ook dat zorgt voor gebruiksgemak. Daarnaast werkt de trimmer op basis van draad en moet de trimmer op netspanning worden aangesloten.

De maaibreedte is 270 mm. De draadtoevoer werkt automatisch, daarnaast is de trimmer voorzien van een veiligheidskap
3: Black+Decker

Een fijne kantjesmaaier op accu, is ook deze van Black+Decker. De graskantensnijder is voorzien van een handig AFS draadtoevoersysteem. De draad van de maaier wordt automatisch op lengte gehouden. Hier hoef je zelf dus geen aandacht aan te besteden. 

Praktisch is ook de telescopische steel. Dit geeft je extra bereik, waardoor je makkelijk het gazon kunt trimmen. De maaibreedte is 250 mm. Bij de maaier wordt de accu ook geleverd, dit is een 18V 2,0 Ah accu
4: GARDEO PRO

De Gardeo Pro is een elektrische grastrimmer. De trimmer is voorzien van een krachtige motor van 600 W. 

De grastrimmer werkt op draad en heeft een snijbreedte van 300 mm. Het apparaat heeft een speciaal draadaanvoersysteem. Dit systeem wordt ‘Tap en Go’ genoemd en zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig kunt maaien.  

De Gardeo Pro is comfortabel vormgegeven. Het apparaat heeft een telescopische handgreep en een geleidewiel. Daarnaast kan de snijkop gekanteld worden. 
5: Gardena graskantensnijder

Ga je liever voor een handmatige kantjesmaaier? Dan is dit exemplaar van Gardena een geschikte optie. Dit is een manuele graskantenmaaier, op een lange steel. Door die lange steel hoef je niet te bukken en dat is wel zo comfortabel. 

De maaier is makkelijk te bedienen, waardoor je zonder moeite bij de kleine plekjes komt. De kantjesmaaier is voorzien van wielen. Die wielen stuur je makkelijk in de juiste richting.

Bovendien is het handvat ergonomisch gevormd en is het model voorzien van scherpe verstelbare messen

Een pluspunt is ook de veiligheidsvergrendeling. Met een handbeweging kun je de schaar vastzetten voor de veiligheid. 
Wat is een graskantensnijder?

Een graskantensnijder wordt ook wel een grastrimmer of een kantjesmaaier genoemd. Het is een stuk tuingereedschap waarmee je de randen van een gazon goed kunt trimmen

De randen zijn immers lastig met een grasmaaier aan te pakken. De grastrimmer is voor die randen ideaal. Vaak is het apparaat voorzien van een wiel en is de snijkop kantelbaar. Hierdoor kun je lastige plekken makkelijk trimmen, waardoor de tuin er verzorgd uitziet. 

👍 De voordelen van een kantjesmaaier

Het werken met een speciale kantensnijder voor gras heeft meerdere voordelen. Het apparaat zorgt ervoor dat je tijd en moeite bespaart bij het maaien van de randen van het gazon. De precieze voordelen zetten we voor je onder elkaar:

  • Eenvoudig in gebruik

Het grootste voordeel is dat je snel en makkelijk gras kunt trimmen. De graskantensnijder is eenvoudig in gebruik. Je kunt goed bij de randjes zonder te hoeven bukken.

Vaak zijn de maaiers licht van gewicht en voorzien van een wiel. Het kost hierdoor weinig inspanning om de grasranden te trimmen. 

  • Goed onderhouden gras

Het werken met een kantjesmaaier komt de kwaliteit van jouw gazon ten goede. Het gras blijft gezonder als je het regelmatig trimt. Dat geldt ook voor de grasranden, het is beter om ze te trimmen dan om ze over te laten groeien in paden. 

  • Veilig

De graskantensnijder is meestal voorzien van een veiligheidskap. Dit zorgt voor een veilige manier van werken. Het is daarnaast prettig dat je voor het trimmen niet hoeft te bukken. Zo neem je een verantwoorde werkhouding aan tijdens het maaien. 

Soorten graskantensnijders

Er zijn meerdere soorten kantjesmaaiers. De volgende soorten komen het meest voor. De onderlinge verschillen zitten hem in de manier waarop de graskantensnijder wordt aangedreven. Dat kan handmatig zijn, maar ook elektrisch, op accu of op benzine

Manuele kantjesknipper

De standaard kantjesmaaier wordt handmatig bediend. Om het gras te maaien, maak je met de hand een knipbeweging.

Vaak zijn graskantensnijders voorzien van een lange steel en wielen. Dat maakt het maaien erg eenvoudig. Dit type maaier is praktisch voor kleine tuinen. 

Elektrische kantensnijder

Een elektrische graskantensnijder wordt aangesloten op netstroom. Je moet hierbij dus rekening houden met het snoer van de kantjesmaaier.

Het voordeel is wel, dat je de accu tussendoor niet hoeft te vervangen. Voor het gebruik van de elektrische graskantensnijder is het handig als er een stopcontact in de tuin aanwezig is. 

Kantensnijder op accu

Er zijn ook graskantensnijders op accu. Het voordeel hiervan is de bewegingsvrijheid die je krijgt. Je hoeft geen rekening te houden met een stekker en hebt alsnog de voordelen van een elektrische kantensnijder.

De accu-aansluiting is tevens extra veilig, omdat je niet per ongeluk het snoer kunt maaien. 

Benzine kantensnijder voor het gras

Een graskantensnijder kan ook werken op benzine. Dit type kantjesmaaier wordt vaak gebruikt voor grote tuinen. Of tuinen waarbij er niet overal een stekker aangesloten kan worden. Ze geven je de mogelijkheid om krachtig te maaien. 

Hoe gebruik je een graskantensnijder?

De kantjesmaaier kan op meerdere manieren worden aangestuurd. Toch is de werking vergelijkbaar. Om de randen van het gazon te maaien, beweeg je de kantjesmaaier langs de grasranden. Dit doe je op een geleidelijke en rustige manier. 

Kijk goed of er geen obstakels of losse stenen in de graskantenmaaier kunnen komen. Daar kan het apparaat namelijk kapot van gaan. Soms is het daarnaast mogelijk om de snijkop van de maaier te kantelen. 

Waar moet je op letten bij een kantjesmaaier? Aandachtspunten

Er zijn veel graskantmaaiers te koop. Zodra je iets beter weet wat je zoekt, kun je het aanbod filteren. Dat helpt je bij het maken van de juiste keuze. We geven je 3 aandachtspunten om op te letten:

1: Werking

Je zag het al bij de soorten graskantmaaiers, de kantenmaaiers kunnen op diverse manieren werken. Kies voor een aansturing die bij jouw type tuin past.

Heb je een kleine of middelgrote tuin? Dan kan een handmatige kantjesknipper wellicht volstaan. Als je een stopcontact in de tuin hebt, is een elektrische graskantensnijder net zo handig. 

Voor grotere tuinen of tuinen zonder stopcontact, zijn de kantjesmaaiers op accu handiger. Ook komen de grastrimmers op benzine in dit soort tuinen goed van pas. Bij deze werking heb je immers veel bewegingsvrijheid. 

Qua werking is er ook een verschil tussen een draadtrimmer of een grastrimmer met een mes. Draad komt voor het trimmen van grasranden het meest voor. Dat heeft met de veiligheid te maken. Draadtrimmers zijn namelijk een stuk veiliger dan trimmers met een mes. 

Een nadeel is dat het draad snel slijt. Dat is bij het mes minder het geval. Een grastrimmer met mes is daarnaast krachtiger. Je raakt sneller bloemen of planten die je eigenlijk niet wilde trimmen.

Vanwege de kracht is dit type maaier wel geschikt voor grote of ruige terreinen. 

2: Comfort

Het gebruiksgemak van de kantjesmaaier is natuurlijk ook van belang. Kijk hiervoor naar het gewicht van de kantjesmaaier. Hoe lichter het gewicht, hoe makkelijker de trimmer gedragen kan worden. 

Voor het gemak speelt een wiel ook een belangrijke rol. Het wiel zorgt ervoor dat je de trimmer makkelijk kunt sturen en niet hoeft te tillen. 

Waar je ook op kunt letten voor comfort, is de handgreep en de steel. Kijk of de handgreep ergonomisch gevormd is. En of je de steel kunt verstellen. Soms is het namelijk voorzien van een soft grip, zodat de trimmer lekker in de hand ligt. 

3: Snijbreedte en hoogte

Met de snijbreedte wordt de breedte van het gebied bedoeld, dat je met de grastrimmer in één keer kunt maaien. Hoe groter de snijbreedte, hoe meer gras je in één keer kunt maaien en hoe sneller je klaar bent met maaien. 

Toch kan een kleine snijbreedte ook voordelen hebben. In een kleine tuin kun je er goed mee manoeuvreren. Je komt makkelijker bij kleine randjes en kunt preciezer te werk gaan. 

Het is daarnaast handig als je de snijhoogte in kunt stellen. Vaak kun je uit meerdere standen kiezen.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste kantjesmaaiers geselecteerd?

De graskantenmaaiers van de beste kwaliteit werden met elkaar vergeleken. Er werd gelet op snijbreedte, gebruiksgemak en prijs. De exemplaren die het best uit de test kwamen, werden in het toplijstje opgenomen. Daarbij is ook gelet op een gevarieerd aanbod. Zo staat er in de top 5 een manuele kantjesknipper, een elektrische kantjesmaaier en een kantjesmaaier op accu. 

Waarom de graskanten maaien?

Het is goed om de randen van het gazon bij te houden. Hierdoor voorkom je namelijk, dat het gras of de wortels over de rand gaan groeien. Als ze over de wandelpaden groeien, kan dat zorgen voor een oneffen wandelpad. Hier kun je over struikelen. 

Hoe vaak moet je graskanten maaien?

Het is aan te raden om zeker eens per jaar met de kantjesmaaier aan de slag te gaan. Het gras groeit aan de randen namelijk al snel 10 cm per jaar. Als je het elk jaar bijhoudt, blijft het gazon mooi onderhouden. 

Hoe werkt een graskantensnijder?

Dat verschilt. Een graskantensnijder kan werken op accu, benzine of elektriciteit. Ook zijn er grastrimmers die handmatig bediend worden. Het idee is dat je de maaier langs grasranden beweegt. Het snijblad of mes beweegt langs het gras en knipt het af. Dit zorgt voor een nette afwerking. Soms is het nodig om de snijkop te kantelen.


Meer gereedschap voor buiten: