De beste gravelbike voor dames kopen? Dit is de Top 5!

Ben je op zoek naar een gravelbike voor dames? Dan geven we je op deze pagina meer informatie. 

Eerst stellen we een top 5 samen van de beste gravelbike voor dames. Daarna gaan we in op voor wie de gravelbike geschikt is. En vertellen we je wat een gravelbike voor dames typeert.

Vervolgens geven we aan waar je op moet letten en wat goede alternatieven zijn. 

De top 5 van de beste gravelbike voor dames

Na een uitvoerige test komen deze 5 gravelbikes als beste naar voren:

  1. Triban GRVL 120 dames
  2. Marin Bikes California Lombard 1
  3. Triban GRVL 900 titanium GRX
  4. Econic One Elektrische Cross-Country
  5. Triban GRVL 520

Voor wie is een gravelbike geschikt?

Een gravelbike is geschikt voor sportieve fietsers. Ook voor fietsers die wat avontuur niet uit de weg gaan. De gravelbike is er namelijk bij uitstek voor geschikt om ook op onverharde wegen te rijden. De fiets is stevig en heeft veel grip. 

Je trotseert met de gravelbike bijvoorbeeld modderpaden, paden van gravel of losse stenen. Maar de gravelbike is ook gemaakt voor asfalt of andere verharde wegen.

Op vakantie is de gravelbike handig omdat je niet altijd weet welke wegen je tegen gaat komen. Toch is de gravel bike voor woon-werk verkeer ook ideaal. 

De gravel fiets is als het ware een mix van een racefiets en cyclocrosser. Je zit erg rechtop en hebt een comfortabele fietshouding. Dat is praktisch als je lange afstanden af wilt leggen. En als je snelheid wilt kunnen maken. 

De eigenschappen van een gravelbike voor dames

Het is bekend dat een gravelbike voor dames andere eigenschappen heeft dan een gravelbike voor heren. Maar waar zit dat verschil hem precies in? Dat heeft alles met lichaamsbouw te maken. De dames gravelbike is beter afgestemd op het vrouwenlichaam. 

In tegenstelling tot een gravelbike voor heren, heeft de gravelbike voor vrouwen een ander stuur. Het stuur is smaller zodat het steviger vastgepakt kan worden. Vrouwen hebben immers ook smallere schouders en kleinere handen. 

Voor extra comfort heeft de gravel bike voor dames ook een breder zadel. Daarnaast is de geometrie anders. De vorm van de gravel fiets voor dames zorgen ervoor dat je beter rechtop zit. 

Gravelbike voor dames kopen: hier let je op

Wil je in één keer de goede gravelbike voor vrouwen kopen? Houd dan rekening met de volgende eigenschappen. De eigenschappen geven aan waar je op kunt letten. Zo bepaal je voor jezelf wat bij je past. 

Remmen

Op de gravel fiets zitten meestal schijfremmen. Schijfremmen hebben als voordeel dat ze bij allerlei weersomstandigheden goed remmen. En dat ze bij fietsen met brede banden goed werken. Schijfremmen kunnen hydraulische of mechanische schijfremmen zijn. 

De hydraulische schijfremmen werken op vloeistof. Ze staan bekend om een beter te doseren remkracht. En als je abrupt wilt kunnen remmen, zijn hydraulische remmen daar ook beter voor geschikt. Wel is het onderhoud lastiger uit te voeren dan bij mechanische remmen. 

Mechanische remmen functioneren met kabels. De kabels kun je makkelijk onderhouden. Om genoeg remkracht te houden, vervang je de kabels in de loop der tijd. 

Materiaal frame

Gravelbikes worden van diverse materialen gemaakt. Aluminium, staal of carbon komen het meest voor. Al werden gravelbikes met een stalen frame vooral in het verleden veel gemaakt. Vanwege het lichte gewicht zijn carbon en aluminium populairder

Als je carbon met aluminium vergelijkt, is carbon nog lichter. Het materiaal is daarnaast erg stijf. Je maakt er veel snelheid mee. Daar staat wel een duurder prijskaartje tegenover. En carbon fietsen beschadigen sneller bij een valpartij of harde klap. 

Daarom biedt het aluminium frame ook weer uitkomsten. Aluminium is stevig en goed bestand tegen schokken of valpartijen. Daar komt bij, dat het materiaal licht is van gewicht en beter te betalen is. 

Banden

Gravel banden zijn vrij breed. De breedte varieert grofweg van 30 tot 47 mm. Hoe breder de band, hoe stabieler je wegligging. En hoe meer grip je hebt. Bedenk voor jezelf hoe vaak je de gravelbike voor onverharde wegen wilt gebruiken. Is dat vaak? Ga dan voor brede banden. 

Kijk ook naar het profiel van de gravel banden. Veel profiel geeft ook weer meer grip op onverharde wegen. En ga je vaker op verharde wegen fietsen? Dan zijn gladde banden beter. Daar maak je meer snelheid mee. 

Wat ook nog kan, zijn tubeless banden. Tubeless banden kunnen niet op alle fietsen worden geplaatst. Bij gravelbikes is het vaak wel mogelijk. Het voordeel van de tubeless banden is dat ze minder snel lek gaan. En bij een lagere bandenspanning ervaar je weinig weerstand

Elektrisch of niet

Wil je extra snel afstanden afleggen met de gravelbike? Dan heb je de optie om voor een elektrische gravelbike te kiezen. Er zit dan een motor en accu op de gravelbike gemonteerd. Meestal worden ze mooi in het frame weggewerkt. De trapondersteuning geeft extra snelheid. 

Wel zijn elektrische gravelbikes duurder dan de normale gravelbikes. Dat is iets om rekening mee te houden. 

Prijs

De prijzen voor gravelbikes beginnen bij zo’n €900,-. Voor een goede gravelbike betaal je al snel tegen de €1500,-. Echter is het beter om vooral op de prijs kwaliteit te letten. Het is belangrijk dat je een goede fiets krijgt voor het bedrag dat je betaalt. 

Om wat van de prijs af te halen kun je letten op goede aanbiedingen en acties. Dan heb je een betaalbare gravelbike met een extra goede prijs kwaliteit verhouding. 

Wat zijn goede alternatieven voor een gravelbike?

Een gravelbike is geschikt voor allerlei soorten ondergronden. Dat geldt ook voor een atb, oftewel een all terrain bike. De atb kun je vergelijken met een mountainbike. Echter lijkt de atb meer op een stadsfiets en is de fiets erg veelzijdig. 

Mountainbikes zijn er ook speciaal voor vrouwen. Een MTB voor dames heeft vergelijkbare comfortabele vormen. De mtb is eveneens geschikt voor allerlei soorten ondergronden. 

Een fiets die ook geschikt is voor veel ondergronden, is de fatbike. De fatbike heeft erg brede wielen voor veel grip op de weg. De fatbike is er ook in een elektrische variant. Dus als je sneller met de fatbike van A naar B wilt komen, kun je een elektrische fatbike kopen
Veelgestelde vragen

Hoe hebben wij de top 5 gravel bikes voor dames geselecteerd?

Wij hebben veel vrouwen gravel bikes getest om tot de top 5 te komen. In de test hebben we met name gelet op de specificaties en de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ook keken we naar de ervaringen van gebruikers. Dit alles namen we mee in het eindbesluit. Daar zijn de bovenstaande 5 gravel fietsen uit gekomen. 

Wat zijn de voordelen van een gravelbike?

De gravelbike heeft veel grip op verharde en onverharde wegen. De zithouding is erg rechtop. Dat is comfortabel, waardoor je fietsritten lang vol kunt houden. Ook is de fiets erg geschikt als je snel wilt kunnen fietsen.