Gravelbike kopen? De top 7 beste gravelfietsen uit de test

Rijd jij het liefst op verschillende soorten ondergronden? Maar heb je niet genoeg ruimte of budget om meerdere fietsen aan te schaffen? Dan is een gravelfiets de perfecte oplossing!

We hebben na onderzoek de 7 best geteste gravelbikes voor je op een rijtje gezet.

Verderop in het artikel vind je meer informatie over gravel fietsen. Maar ook waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

De top 7 best geteste gravelbikes

Om je te helpen de beste keuze te maken hebben we verschillende gravel bikes voor je vergeleken. Na uitvoerig onderzoek zijn er 7 gravelfietsen uit meerdere categorieën als beste uit de test gekomen.

De beste gravelfietsen vind je in onderstaande top 7:

 1. De best geteste gravelfiets – Triban GRVL 120 Microshirt
 2. De beste gravelbike met bagagedrager – CUBE Nuroad EX 2022
 3. Als beste gravelfiets voor dames getest – Triban GRVL 120
 4. Goede gravel bike voor kinderen – BTWIN 520 26 Inch
 5. De beste heren gravel bike – Triban GRVL 520 SRAM APEX 1
 6. Meest geschikte elektrische gravel bike – Ecobike Elektrische Gravelfiets
 7. Goedkoopste gravelfiets uit de test – Triban RC100

Wat is nu eigenlijk een gravelbike?

Een hoop mensen vragen zich af wat een gravelfiets nu eigenlijk is. Simpel gezegd is een gravel bike een veelzijdige en breed inzetbare fiets. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Een gravelfiets is uitermate geschikt om mee te rijden op gravelwegen. Maar dat is niet alles. Je kunt met een gravel bike namelijk op meerdere soorten ondergronden fietsen.

Opvallend aan een gravelfiets is de combinatie tussen een racefiets en sportfiets. Gravelfietsen hebben namelijk het kenmerkende stuur van een wielrenfiets. De banden zijn echter te vergelijken met de banden van een mountainbike of een ATB fiets.

Waarom een gravel bike kopen?

De grootste reden om een gravel fiets te kopen is de veelzijdigheid van de fiets. Je kunt er namelijk mee mountainbiken, wielrennen of fietsen door het bos.

Een gravelbike is perfect voor fietsers die lange ritten willen maken op verschillende soorten terreinen.

Grootste verschillen tussen de gravelfiets vs. andere fietsen

Het grootste verschil tussen een gravelbike en andere fietsen is de inzetbaarheid. Maar wat zijn nu eigenlijk de specifieke verschillen tussen een gravel bike vs. een mountainbike, racefiets of cyclocrosser?

We nemen de grootste verschillen tussen deze type fietsen met je door.

Mountainbike

Er zijn veel overeenkomsten tussen een MTB en gravel bike. Denk hierbij aan het kunnen fietsen op oneffen, onverharde ondergronden of de dikte van de banden. Het grootste verschil tussen een gravelbike en MTB is echter het stuur.

Omdat een gravel bike het stuur van een racefiets heeft, ligt deze wat lager dan het zadel. Hierdoor neem je dus een soort liggende houding aan tijdens het fietsen. Tijdens het mountainbiken zit je veel rechterop.

Racefiets

De enige overeenkomst die een racefiets heeft met een gravelbike is het stuur. Maar buiten het stuur zijn deze twee fietsen volledig anders.

Het grootste verschil tussen beiden is het doel. Waar je op een racefiets de hoogste snelheid wilt behalen, is dat niet de reden waarom je op een gravel bike fietst. Racefietsen zijn ook enkel geschikt om op verharde en effen ondergronden te rijden.

Een ander verschil is de dikte van de banden. Waar racefiets banden dun zijn, heeft een gravelbike dikkere banden met grof profiel.

Cyclocrosser

Op het eerste oog zijn de verschillen tussen een cyclocrosser en gravel bike eigenlijk moeilijk te vinden. Dit betekent echter niet dat deze twee fietsen hetzelfde zijn. Er zijn een aantal verschillen waardoor je ze toch met elkaar kan onderscheiden.

Een gravelbike, zoals eerder aangegeven, wordt gebruikt om lange ritten te maken. Dit is dan ook meteen het grootste verschil. Een cyclocross fiets is minder gericht op comfort en ontworpen voor korte, competitieve ritten.

Omdat een cyclocrosser dus meer gericht is op competitie, zit er ook verschil in het gewicht en het doel. Een gravel bike is vaak iets zwaarder van een cyclocrosser. Met een cyclocrosser is een hoge snelheid op onverharde wegen behalen het grootste doel.

Ondanks dat de banden van een gravelfiets al aardig breed zijn, zijn die van een cyclocrosser nog dikker. Ook hebben de banden een grover profiel, voor extra grip.

Overzicht van de grootste verschillen

Om de verschillen tussen deze vier fietsen te begrijpen hebben we dit overzichtelijk voor je gemaakt:

 GravelbikeMountainbikeRacefietsCyclocrosser
OndergrondVerharde wegen en onverharde padenVerharde wegen en onverharde padenVerharde, effen wegenGeschikt voor onverharde paden
BandenBreed met grof profielBreed met grof profielSmal met licht profielBreed met grover profiel
GripVeelVeelWeinigVeel
StuurRacefiets stuurMTB stuurRacefiets stuurLijkt op racefiets stuur
HoudingSemi liggende houdingZittende houdingLiggende houdingLiggende houding
DoelOntworpen voor avontuurlijke rittenOntworpen voor avontuurlijke rittenGericht op hoge snelhedenGericht op hoge snelheden
RitduurLange rittenMiddellange rittenLange rittenKorte ritten
GewichtZwaarderZwaarderZo licht mogelijkZo licht mogelijk

Wat kost een goede gravel fiets?

Het aanschaffen van een gravelbike is geen kleine uitgave. De meeste kwalitatief goede gravelfietsen schaf je aan vanaf 1000 euro. Deze prijs kan echter oplopen tot 2500 euro, onder andere afhankelijk van de gebruikte materialen.

Mocht je een wat kleiner budget hebben, kun je ook een prima gravelfiets kopen voor zo’n 750 euro. Deze is dan, logischerwijs, wel gemaakt van goedkopere materialen.  

Voor- en nadelen van een gravelbike

Het lijkt erop dat een gravel bike alleen maar voordelen heeft. Ondanks dat je dit type fiets breed kunt inzetten, heeft een gravelfiets ook wat nadelen. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen van gravelbikes voor je op een rijtje.

👍 Voordelen:

 • Veelzijdige fiets
 • Je kunt er mee rijden op verschillende ondergronden
 • Brede banden met grof profiel bieden veel grip
 • Geschikt voor lange ritten
 • Bieden het comfort van een racefiets
 • Ontworpen met de stabiliteit van een MTB
 • Te gebruiken in alle weersomstandigheden

👎 Nadelen:

 • Prijs, een gravelbike is duur om aan te schaffen
 • Gewicht, gravelfietsen zijn vaak wat zwaarder

Gravelbike kopen? Hier moet je op letten:

Wil je een gravelbike aanschaffen, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet!

Prijs

Ons advies is om te beginnen met het bepalen van je budget. Gravelfietsen zijn namelijk geen kleine uitgave. Op basis van jouw budget kun je gericht gaan zoeken naar een gravelfiets die bij je past.

Geslacht

Je kunt als vrouw prima rijden op een heren gravelfiets. Toch zit er een klein verschil tussen een gravelbike voor dames of voor heren. Dit zit hem voornamelijk in het verschil in lichaamsbouw.

Gravelfietsen voor dames hebben over het algemeen een smaller stuur en een breder zadel. Afhankelijk van jouw lichaamsbouw, is het soms beter om te kiezen voor een gravel bike specifiek voor jouw geslacht.

Materiaal

De meeste gravelfietsen zijn gemaakt van carbon of aluminium of een combinatie hiervan. Kenmerkend aan aluminium is de sterkte en het lichte gewicht, en het is goedkoper dan carbon.

Carbon is echter nog sterker en lichter dan aluminium. Ook is deze materiaalsoort een stuk duurzamer. Wel is carbon over het algemeen duurder dan aluminium.

Controleer dus van tevoren wat jij belangrijk vindt in een materiaalsoort. Hierop kun je de keuze tussen carbon of aluminium baseren.

Banden

Vraag jezelf af op welke ondergrond je het meeste zal gaan fietsen. Op basis hiervan kun je de juiste banden uitkiezen. Er bestaan namelijk verschillende soorten gravelbanden, diktes en profielen.

Montagepunten

Ga je de gravel fiets ook gebruiken om naar je werk mee te fietsen? Dan is het handig te kijken of de fiets ook voorzien is van montagepunten. Daar kun je namelijk spatborden, een bagagedrager of je rugtas op monteren.

Voor langere ritten is het verstandig dat er op je fiets een bidonhouder gemonteerd kan worden. Zo zorg je ervoor dat je goed gehydrateerd onderweg gaat.

Soort gravelbike

Er zijn verschillende soorten gravel fietsen op de markt. Wil jij als avontuurlijke fietser alles uit je rit halen? Kies dan voor een normale gravelbike.

Vind jij het echter fijn om te fietsen met extra comfort? Dan zou je een elektrische gravelbike kunnen overwegen.

Merk

Misschien maakt het jou persoonlijk niet veel uit. Maar het merk van je gravel bike is niet geheel onbelangrijk. Merken met grote naamsbekendheid binnen de fietswereld worden toch als meer betrouwbaar gezien.

Niet alle grote racefiets merken staan bijvoorbeeld per definitie bekend om hun gravelbikes. Check dus van tevoren goed welk merk goed aangeschreven staat als het gaat om gravelfietsen.

Waar koop ik goede gravelfiets?

Voor het aanschaffen van een goede gravelbike kun je bij meerdere fietsspeciaalzaken of racefiets winkels terecht. Maar ook online kun je prima uit de voeten voor het kopen van een goede gravel fiets.

Bij onderstaande aanbieders vind je het beste en grootste assortiment gravelfietsen.