Grootste bossen van Nederland: Bekijk de Top 7

Ook al lijkt ons land soms volgebouwd, als je in het grootste bos van Nederland loopt kan je dat allemaal even helemaal vergeten.

We hebben schitterende natuurgebieden waar je uren kunt dwalen en volledig tot rust komt. Dat is een perfect dagje uit met familie en vrienden, je hond of om er alleen op uit te gaan.

In Nederland hebben we ongeveer 20 Nationale Parken die bijna 3% (120.000 hectare) van het hele land beslaan.

Wij hebben de 7 grootse bossen van Nederland en de mooiste natuurreservaten van Nederland voor je verzameld en omschreven. Er zit vast een bos bij in jouw buurt.

Ga op vakantie bij een 1 van deze bosgebieden in Nederland en je beleeft vast een onvergetelijke tijd.

Dit zijn de grootste bossen van Nederland

Wandelen of fietsen in het bos geeft je automatisch rust. In Nederland hebben we het voordeel dat er vaak ook een café is om iets te drinken, dat er activiteiten worden georganiseerd en dat er duidelijk aangegeven wandelroutes zijn met jouw ideale lengte.

Ga naar een van deze 7 bossen in Nederland en beleef het natuurschoon van eigen land.

1. De Veluwe – Gelderland

De Veluwe Gelderland mooiste bos van nederland

De Veluwe is het grootste bos- en heidegebied van Nederland. Er leven dieren zoals vossen, wilde zwijnen en edelherten. Je loopt door dennenbossen, heidevelden, langs meren en zandverstuivingen.

Er is 5400 hectare natuur, 3200 hectare bos, 2100 hectare hei en 60 hectare stuifzand om te bewonderen. Of je fietst, want je kunt op de Veluwe een fiets huren en dit grootste natuurreservaat van Nederland op die manier bewonderen.

De Veluwe ligt in het midden van Nederland, tussen Apeldoorn en Elspeet. Rondom dit Nederlandse natuurreservaat liggen mooie Hanzesteden. Het is een perfecte locatie voor een vakantie, met voor iedereen wat wils.

Midden in het park bij Otterlo vind je het Kröller-Müller museum met hedendaagse kunst. Ook aan andere musea, eetgelegenheden en activiteiten is er geen gebrek.
2. Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug grootste bos in nederland

Na de Veluwe is de Utrechtse Heuvelrug het grootste bosgebied van Nederland. Je vindt het ten zuiden van de gehele A27. De goed begaanbare paden zijn ideaal voor wandelen en fietsen.

Je komt langs kastelen, heuvelachtige bossen, musea en attracties en uiteraard zijn er ook restaurantjes waar je naderhand of tussendoor van heerlijke (lokale) gerechten geniet.

Een andere interessante attractie is de Grebbelinie. Deze linie is regelmatig gebruikt tijdens de geschiedenis van Nederland om het land te beschermen. Dit kan je nog steeds zien, want de linie werd onder water gezet.

De Utrechtse Heuvelrug is 1 van de grootste natuurgebieden van Nederland. Centraal gelegen en niet ver van de Randstad is dit een ritje dat zeker de moeite waard is.
3. Speulder- en Sprielderbos – Gelderland

Speulder en Sprielderbos Gelderland

Het Speulder- en Sprielderbos is 1 van de oudste bossen van Nederland. Ze noemen het daarom ook een oerbos en ‘het bos van de dansende bomen’. Het ligt bij Ermelo en Putten en bevat allerlei soorten bomen, zoals eiken, sparren, dennen en berken.

Het heeft een uiterlijk zoals geen ander bos, omdat het natuurlijk groeit en niet is aangelegd.

Dit bosgebied in Nederland heeft verschillende wandelroutes, maar je kunt deze ook zelf uitzetten met fietsknooppunten.

Terwijl je wandelt of fietst kom je mogelijk wilde zwijnen, herten of roofvogels tegen. Het Solse Gat is een eivormige kuil middenin het bos met een spannende legende.

Van zonsopgang tot zonsondergang is het bos vrij toegankelijk. Parkeren kan goed bij Landgoed Schovenhorst aan de Garderenseweg.
4. Nationaal Park De Biesbosch – Noord-Brabant

Nationaal Park De Biesbosch Noord-Brabant grootste bos in nederland

De Biesbosch is 1 van de grootste natuurgebieden van Nederland. Je kunt het verkennen met de fiets, te voet of met de boot. Er zijn bossen, wetlands en kreken en het is dus een ideaal grootst bos van Nederland voor iedereen die ook van water houdt.

Het bos verandert in weidse uitzichten waar bevers, watervogels en allerlei andere dieren leven.

Wat bijzonder is aan de Biesbosch is dat het 600 jaar oud is en ook al is het een zoetwatergebied, er zijn wel getijden. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd in dit Natuurreservaat van Nederland, zowel leerzaam als avontuurlijk.

Je kunt ook meegaan op 1 van de excursies. Rondom dit unieke bosgebied in Nederland vind je veel gezellige dorpjes. Overnachten kan er ook, voor een onvergetelijk weekend weg.
5. Nationaal Park het Drents-Friese Wold – Friesland en Drenthe

Nationaal Park het Drents Friese Wold Friesland en Drenthe leukste bos van nederland

Het Drents-Friese Wold behoort tot 1 van de belangrijkste natuurreservaten van Nederland en zelfs Europa. Het is een Natura2000 gebied.

Met 6000 hectare bos is het 1 van de grootste bossen van Nederland, maar je komt er ook heide, beekdalgraslanden en stuifzand tegen.

Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals een zintuigenwandeling, een vollemaanwandeling en een wildplukexcursie. Bekijk voor meer informatie de agenda van dit Nederlandse natuurreservaat.

Dit grootste bos van Nederland ligt op de grens van zuidoost Drenthe en oost Friesland. Er zijn bezoekerscentra, activiteiten voor kinderen en je kunt er wandelen en fietsen.

Eet bij 1 van de restaurantjes met lokale producten. Bezoekerscentrum Terwisscha ligt aan de N381 en is een uitstekend startpunt.
6. Nationaal Park Drentsche Aa – Drenthe

Nationaal Park Drentsche Aa Drenthe leukste bos van nederland

Het landschap in Drenthe dat de Drentsche Aa genoemd wordt, ontstond al duizenden jaren geleden. Het is een echt oud landschap en daardoor 1 van de meest unieke grootste bossen in Nederland. Loop langs hunebedden, grafheuvels en galgenbergen.

Er zijn uitgestrekte bossen, meren met strandjes en heidevelden. De Aa, een oude beek, loopt door het natuurgebied heen. De grootste schaapskudde van Drenthe noemt dit Natuurreservaat in Nederland haar thuis.

De Drentsche Aa is een beek- en esdorpenlandschap, het best bewaarde in zijn soort van West-Europa. Je treedt in de voeten van mensen die daar duizenden jaren geleden al rondliepen.

De Hondsrug loopt gedeeltelijk door dit grote natuurgebied in Nederland en er zijn ook 16 pittoreske dorpen om te bezoeken.

Je vindt de Drentsche Aa in de kop van Drenthe in de buurt van Gasteren en Anloo. Verken het te voet, met de fiets of te paard.
7. Nationaal Park Schiermonnikoog – Friesland

Nationaal Park Schiermonnikoog Friesland grootste bos van nederland

Schiermonnikoog is 1 van de meest onaangetaste eilanden van Nederland. Het heeft ook 1 van de mooiste bossen van Nederland, in het nationale park. Dit is een ideale keuze voor een weekendje weg of een eilandenvakantie.

Dit nationale park heeft bos, maar ook uitgestrekte kwelders en duinen. Er wonen meer dan 300 vogelsoorten en terwijl je wandelt of fietst kan je zwemmen in de Westerplas.

Natuurmonumenten beheert dit schitterende natuurreservaat in Nederland. De wandel- en fietspaden liggen in het westen van het natuurgebied en in het oosten tref je nog echt ongetemde natuur.

Het is een paradijs voor vogelaars, maar ook voor iedereen die van rust en natuur houdt. Neem de boot van Lauwersoog, bezoek informatiecentrum Het Baken en geniet van dit eiland waar de natuur zijn vrije loop wordt gelaten.
Nederland is bosrijker dan je denkt

Deze grootste bossen van Nederland en meest unieke natuurreservaten van Nederland zijn allemaal het bezoeken waard.

En er zijn nog zeker 13 andere prachtige grote natuurgebieden in ons land, zoals de Weerribben, het Nationaal Park Oosterschelde, de Kaapse Bossen en de Loonse en Drunense Duinen.

Trek daarom je wandelschoenen aan, laad je fiets achterop je auto en ga de grens niet over. Ons eigen land is mooi en deze prachtige Nederlandse bosgebieden zijn voor iedereen dagelijks gratis toegankelijk.