Wat is de grootste kermis van Nederland? Bekijk de Top 7!

De grootste kermis van Nederland heeft bijna 250 attracties. Je kunt er 10 dagen lang in allerlei moderne en nostalgische attracties plaatsnemen.

Deze kermis bestaat al meer dan 450 jaar en is één van de best bezochte evenementen in ons land.

Wat is de grootste kermis van Nederland? Hier bespreken we 7 grote Nederlandse kermissen die je niet mag overslaan dit jaar!

1. De kermis van Tilburg

De kermis van Tilburg is de grootste kermis van Nederland. Ze bestaan al 450 jaar en momenteel zijn er bijna 250 attracties om in te stappen. Loop je van de ene naar de andere kant van de kermis, dan moet je 4,5 kilometer afleggen.

Alle attracties lopen als een lint door de stad. Voor deze kermis in Nederland mag je flink wat tijd uittrekken.

Gelukkig heb je dat ook, want de kermis is er 10 dagen lang. Ze eindigen altijd op de laatste zondag van juli en beginnen op vrijdag, 9 dagen daarvoor. Naast kermisattracties treden er ook nationale en internationale artiesten op.

De kermis bestaat uit verschillende themadagen. Op de eerste zondag is er de kermismis bij de botsauto’s bijvoorbeeld. Deze grote kermis heeft ook een roze maandag en dit is sinds de oprichting in 1990 het meest bezochte onderdeel van de kermis.

Dinsdag is de middag voor gehandicapten waarbij de attracties worden aangepast voor mensen die slecht ter been zijn of met een rolstoel komen. En dinsdag avond is er het bekende kermiscarnaval.

Er komen elk jaar miljoenen bezoekers naar deze grootste kermis van Nederland. Dit zijn niet alleen Nederlanders, maar ook bezoekers van andere landen.

Het is de grootste kermis van de Benelux, maar Duitsland heeft grotere kermissen dan Nederland. Dat kan hierna je volgende bezoekje zijn.
2. De kermis van Weert

Weert is niet de grootste kermis van Nederland, maar hij is net zo gezellig als die van Tilburg. Dat komt doordat er 7 verschillende kermispleinen zijn met meer dan 150 attracties.

Het vindt traditiegetrouw plaats op het laatste weekend van september, 6 dagen lang. Het is al een tijdje de tweede grootste kermis van Nederland, na Tilburg dus.

Wat de kermis van Weert uniek maakt zijn niet alleen de verschillende kermispleinen die je kunt bezoeken. Er is ook een prikkelarme kermis. Dit is een middag waarbij de muziek wat lager staat en de attracties minder flitsen.

Naast Nederlandse attracties, komen er ook vaak Duitse attracties naar de kermis van Weert. Het is ook een kermis in Nederland die erom bekend staat 1 van de goedkoopste te zijn.

Als je langs alle attracties wilt lopen, ben je ongeveer 1,7 kilometer onderweg. Het is een ideale kermis voor families en voor iedereen die Tilburg net te groot vindt.
3. Park Hilaria Eindhoven

Park Hilaria in Eindhoven is een grote kermis die elk jaar aan de Kennedylaan opduikt. Er staan dan meer dan 100 attracties langs deze weg, je kunt er livemuziek luisteren en lekker eten en drinken.

Naast de moderne en nostalgische attracties is er ook straattheater en worden er diverse themapleinen opgebouwd.

Park Hilaria is 1 van de grootste kermissen van Nederland en deze kan je 10 dagen achter elkaar bezoeken. Er is een Muziekplein Hollario waar Nederlandstalige artiesten optreden.

Daarnaast kan je er een Duitse Biergarten bezoeken of wat eten op het Tapas Terras.

De kermis is tijdens deze 10 dagen dagelijks te bezoeken van 14:00 tot 00:30 uur. Er is genoeg te doen, ook als je niet van snelle kermisattracties houdt.

Tijdens deze dagen herken je de Kennedylaan van Eindhoven niet terug. Het is een straat waar je je ongetwijfeld vele uren zult vermaken.
4. Kermis Hoorn

De grootste kermissen van Nederland zijn traditiegetrouw in het zuiden van Nederland te vinden. Maar de kermis van Hoorn mag ook zeker niet uit deze lijst ontbreken.

Deze wordt al meer dan 575 keer georganiseerd in het centrum van Hoorn. Je kunt rekenen op ongeveer 70 verschillende attracties.

De kermis van Hoorn duurt 10 dagen lang en wordt altijd afgesloten met een lappendag. Hoorn wordt dan 1 dag de grootste markt in de omgeving. Tijdens de grote kermis bieden standhouders en winkeliers hun waren aan, vaak voor een mooie lage prijs.

De 70 attracties zijn verdeeld over allerlei straten en pleintjes in Hoorn. Er zijn traditionele grijpkranen, schietsalons en de Kop van Jut, maar uiteraard ook spookhuizen en hele snelle attracties voor de liefhebbers.

Daarna sluit je je bezoekje af met een lekker hapje en drankje.
5. De Bossche Kermis

De Bossche Kermis vindt elk jaar plaats in Den Bosch. Het is een echte familiekermis, met ongeveer 50 klassieke en moderne attracties in het centrum van de stad.

Daarnaast is er ook livemuziek, is er een prikkelarme kermis en wordt er een speciaal kinderprogramma georganiseerd.

De attracties waar je in kunt gaan zitten lopen uiteen van draaimolens tot enorme zweefmolens op 60 meter hoogte en van grijpkranen tot botsauto’s. Uiteraard zijn er ook voldoende poffertjeskramen en snackbars om een hapje te eten tussendoor.

De prikkelarme kermis is speciaal bedoeld voor mensen die de geluiden en flitsende lichten van de gewone kermis niet zo goed aankunnen. Tijdens die periode van de dag worden geluiden zachter gezet en de lichten gedoofd.

De Bossche kermis is misschien niet de grootste kermis van Nederland, maar het is een hele gezellige kermis die overzichtelijk genoeg is voor gezinnen met kinderen. Je kunt zelfs de honden van Paw Patrol tegen het lijf lopen.
6. De Volendamse kermis

In 2019 werd de Volendamse kermis uitgeroepen tot de mooiste kermis van Nederland. Hij valt binnen de categorie grote kermis, want er zijn jaarlijks meer dan 50 attracties om aan deel te nemen.

Volendam zelf noemt het de gezelligste kermis van Nederland en dat is natuurlijk ook een uitstekende reden om te gaan. Je kunt er 4 dagen per jaar terecht, van 14:00 tot 02:00 uur. De attracties zijn verspreid door het hele Volendamse centrum.

De attracties die je kunt verwachten zijn onder andere autoscooters en draaimolens, maar ook een glazen doolhof, een spookhuis, een cake walk en de ontzettend hoge en snelle Hell Raiders.

Daarnaast wordt er ook allerlei snoepgoed, eten en drinken aangeboden.

Tijdens de kermis worden er ook evenementen georganiseerd en kan je bands bezoeken. Het beste probeer je de kermis van Volendam niet met de auto te bereiken, want parkeren kan tijdens deze dagen lastig zijn.

Wie weet, misschien kom je op deze grote kermis in Nederland wel een bekende Volendammer tegen.
7. Kermis van Groningen

De kermis in Groningen is niet de grootste kermis van Nederland, het is ook niet de langste kermis van Nederland, maar het is wel de grootste kermis in het noorden van Nederland.

De zomerkermis in Groningen vindt elk jaar plaats eind augustus, terwijl de stad het Gronings Ontzet viert. Bommen Berend lukte het niet om Groningen in te nemen en dat wordt na 350 jaar nog steeds groots gevierd.

Niet alleen is er dan kermis, maar ook een grote vuurwerkshow en worden er andere evenementen georganiseerd.

De kermis vindt plaats in het centrum van de stad, meestal rond de Vismarkt en de Grote Markt. Je kunt rekenen op zo’n 60 attracties, waardoor dit wel degelijk een grote kermis kan worden genoemd.

Wil je niet naar de grootste kermis in Nederland omdat je dan zo ver moet reizen? Dan is deze kermis in Groningen mogelijk dichter in je buurt.

Daarbij is Groningen natuurlijk een erg leuke stad en kan je je daar ook buiten de kermis om prima vermaken. Eind augustus van elk jaar kan je er 7 dagen met plezier een bezoekje aan brengen.

En aangezien het Gronings ontzet op verscheidene manieren wordt gevierd, is er voldoende te doen tijdens die dagen.


Meer activiteiten: