De Top 7 mooiste markten van Nederland (2024)

Op de grote markten van Nederland struin je uren rond op zoek naar koopjes. Je vindt er etenswaren, kruiden, speelgoed, drinken, kleding, gereedschap en nog veel meer.

In Nederland hebben we het geluk dat het in de meeste steden zeker 1 keer per week marktdag is.

Maar wat zijn nou de grootste markten van Nederland? En welke zijn zo mooi dat je ze ook niet mag missen?

Hier bespreken we de 7 mooiste markten van Nederland om voor dit jaar in je agenda te zetten.

1. De Haagse Markt: de grootste markt van Nederland

De grootste markt van Nederland is de Haagse Markt. Je kunt deze op 4 dagen per week bezoeken, namelijk op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag.

Op de markt heb je toegang tot meer dan 500 standplaatsen, waar van alles wordt verkocht. Omdat Den Haag een multiculturele stad is, vind je er producten van allerlei culturen. Er komen dan per dag ook tienduizenden bezoekers naar De Haagse Markt.

Er wordt beweerd dat De Haagse Markt niet alleen de grootste onoverdekte warenmarkt is van Nederland, maar van Europa. Wat wel zeker is, is dat hij al meer dan 400 jaar bestaat en dat de geschiedenis ervan kan worden teruggeleid naar 1614.

Wil jij de Haagse Markt bezoeken? Dan ga je op maandag, woensdag, vrijdag of zaterdag naar de Herman Costerstraat.

Let op: 1 keer de markt over is 450 meter lopen. Trek comfortabele schoenen aan en wees bereid een flinke afstand af te leggen.
2. De grootste vlooienmarkt van Europa in de IJ-Hallen

Een andere markt die beweert de grootste te zijn van Europa is de vlooienmarkt in de IJ-Hallen in Amsterdam. Deze vindt in het midden van elke maand plaats en heeft tussen de 500 en 750 kramen om langs te lopen.

Je hebt daar dan ook de hele dag voor, van 9:00 tot 16:30. Als je deze vlooienmarkt ook wilt bezoeken, dan moet je daar wel toegangskaarten voor kopen. Dat kan gemakkelijk online.

Ben je op zoek naar grote markten in Nederland? Dan mag deze enorme vlooienmarkt in de IJ-Hallen dus echt niet ontbreken. Je koopt er van alles en kunt ook zelf een kraam boeken om je eigen dingen te koop aan te bieden.

De IJ-Hallen zijn gemakkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Wil je er echt een leuke dag van maken, neem dan de veerboot vanaf het Centraal Station Amsterdam.
3. De grootste markt van Noord-Nederland: de Groninger Marktendagen

Elk jaar worden in de meest noordelijke hoofdstad van Nederland de Groninger Marktendagen georganiseerd. Deze dagen bestaan uit 7 grote markten die allemaal in het centrum van Groningen worden geopend.

Je kunt deze 2 dagen lang bezoeken. Zo werden er in 2022 onder andere een warenmarkt, een vlooienmarkt, een antiek & boekenmarkt en ook een platenmarkt georganiseerd. Dit is hét moment om iets unieks te vinden voor jouw collectie of woning.

De Groninger Marktendagen zijn zo leuk omdat je verschillende markten kunt bezoeken op 1 centrale plek. Je kunt er 2 dagen naartoe en ze worden in de binnenstad van Groningen georganiseerd.

De exacte data waarop je deze grote markten in het centrum van Groningen dit jaar bezoekt, zijn nog niet vrijgegeven.

Let op: met de auto kom je die dagen de binnenstad nauwelijks in. Het is daarom beter om ze gewoon lopend of op de fiets te bezoeken (vanaf het station ben je er in 15 minuten).
4. De Vrijdag Markt in Maastricht

Maastricht ligt niet bij iedereen om de hoek, maar deze schitterende stad is voor iedereen een bezoekje waard. Elke vrijdag tussen 9:00 en 15:00 komen meer dan 400 kramen tot leven.

Het vindt plaats op de markt in de binnenstad en spreidt zich uit naar verschillende aangrenzende straten. Zo vindt je aan het Masae Forum de bloemen- en plantenmarkt en aan de Boschstraat de vismarkt.

Vergeet ook de Hoenderstraat niet te bezoeken, want daar tref je de innovatieve verkopers aan.

In 2014 is de Vrijdag Markt in Maastricht uitgeroepen tot de Beste Grote Markt van Nederland. Naast deze wekelijkse markt kan je Maastricht ook bezoeken voor verschillende zomermarkten en culturele uitstapjes.

Er wordt in Maastricht of Limburg regelmatig een leuke markt georganiseerd.
5. De FeelGood Market in Eindhoven is ideaal voor gezinnen met kinderen

Ben je op zoek naar een echt leuke markt, dan is de FeelGood Market in Eindhoven een aanrader. Elke maand worden er heerlijke producten aangeboden, zowel handgemaakt als uit de streek, en kan je er genieten van goede livemuziek.

Duurzaamheid staat centraal en er worden ook workshops georganiseerd en massages gegeven. Voor kinderen is het ideaal, want er zijn allerlei activiteiten waar de jongere marktbezoekers aan mee kunnen doen.

Deze leuke markt bezoek je elke 3e zondag van de maand en hij is geopend van 12:00 tot 18:00 uur. De locatie is Strijp-S Eindhoven.

Het is misschien niet 1 van de grootste markten van Nederland, maar de sfeer is uitstekend en de producten zijn eerlijk en regionaal. Ook designers en kunstenaars komen graag naar deze markt, om hun werk te tonen en te verkopen.

Tip: combineer je bezoekje aan de FeelGood Market in Eindhoven met een uitstapje naar de grootste kermis van Nederland in Tilburg. Dit is zelfs de grootste kermis van de Benelux en vindt elk jaar plaats in de straten van de binnenstad.
6. Voor kunst en cultuur ga je naar de Zeldzaam Mooi Markt

Zeldzaam_Mooi-Markt-in-nederland

De Zeldzaam Mooi Markt wordt gehouden in verschillende Nederlandse steden, zoals Groningen, Den Haag en Arnhem.

Het is een markt waar cultuur, natuur en mens centraal staat en dé plek om kunst van lokale kunstenaars te vinden of om biologische producten uit de streek te proeven.

De voorwaarde om er te mogen verkopen is dat de producten handgemaakt en zelfontworpen zijn of dat ze op kleine schaal in de regio worden geproduceerd.

Het is dus goed mogelijk dat er een Zeldzaam Mooi Markt in jouw buurt wordt georganiseerd. Je vindt het volledige schema op de website van Zeldzaam Mooi.

Ben je zelf een kunstenaar of regionale producent, dan kan je ook een staplaats boeken. Stap even weg van de grote markten van Nederland; bij de Zeldzaam Mooi Markt staat de regio weer centraal.
7. De Swan Market komt ook in jouw omgeving

De Swan Market gaat net als de Zeldzaam Mooi Markt verschillende steden in Nederland en België af. Zo vind je ze onder andere in Rotterdam, Utrecht, Antwerpen en Rotterdam.

Swan Market heeft ook een uitgebreide webwinkel, maar het is veel leuker om 1 van hun grote markten te bezoeken.

Je kunt er op zoek naar vintage kleding, naar mooie interieuritems of sieraden. Er is live muziek, er zijn foodtrucks en allerlei unieke verkopers.

Als jij van fashion en interieurdesign houdt, dan mag je de Swan Market niet missen. Kijk online in de agenda en controleer of 1 van hun grote markten in Nederland binnenkort bij jou in de buurt komen. Het is ongetwijfeld een heel leuk dagje uit.
De grote markten van Nederland bezoeken

Ben jij van plan een grote markt te gaan bezoeken? Dan raden wij aan dat je de auto laat staan en de fiets of het openbaar vervoer pakt. Markten vinden vaak plaats in het centrum van de stad, waardoor ze lastig te bereiken zijn.

Daarnaast moet je dan ook net een parkeerplek kunnen vinden waar je vervolgens veel parkeergeld voor betaalt. En aan het einde van de markt moet je de drukte in de binnenstad ook weer uit zien te komen, wat niet gemakkelijk is met een auto.

De meeste Nederlandse markten zijn gemakkelijk te bereiken van elk centraal station en zo niet, dan gaat er altijd een bus. Zo kan je op een rustige manier langs alle kraampjes lopen, zonder dat je je zorgen moet maken over je auto!


Meer leuke uitjes: