Project Buiten vinden

Welke projectopdrachten en meeloopstages spreken je aan? Misschien zit er meteen iets voor je bij. Bespreek dit dan met je leidinggevende, waarna je direct kunt reageren. Alle Projecten Buiten zijn voor iedereen zichtbaar. Reageren kan echter alleen als je in loondienst bent van een deelnemende hogeschool en ingelogd bent. Het is daarom belangrijk om een account aan te maken, wanneer je op Projecten Buiten wil reageren.

Zie je nog niet direct een interessant Project Buiten? Maak dan een account aan door een Project Buiten-alert in te stellen en ontvang de nieuwste projectopdrachten en meeloopstages direct in je mailbox.

Bespreek je ambities

Deel je enthousiasme om een Project Buiten te doen met je leidinggevende. Daarbij is het goed te weten dat je voor het doen van een Project Buiten gebruik kunt maken van je Professionaliseringuren. Dat is 3% van je basisrecht in uren. Je kunt ook jouw Duurzame Inzetbaarheidsuren inzetten. Elk jaar heb je hiervoor op basis van een fulltime aanstelling 40 uren tot je beschikking.

Staat jouw Project Buiten er nog niet tussen, maar heb je wél de ambitie om een Project Buiten te doen? Maak ook dát kenbaar bij je leidinggevende. Op die manier komen jullie samen in gesprek over jouw ontwikkeling en de rol van Project Buiten hierin.

Download hier tips om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan.

Reageren op een Project Buiten

Wil je reageren op een Project Buiten? Bespreek dat dan eerst met je leidinggevende. Dat is belangrijk, want hij of zij moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat jij een deel van je (werk)tijd aan een Project Buiten gaat besteden. Er blijft tijdelijk dus wat minder tijd over voor je normale werkzaamheden. Je krijgt er wél veel energie en inspiratie voor terug! Als jij en je leidinggevende enthousiast zijn, reageer je op de projectopdracht of meeloopstage. Er volgt een persoonlijke reactie van de aanbieder, telefonisch of per e-mail. Is er een match? Dan ga jij een Project Buiten doen!

Project Buiten doen

Je voert een Project Buiten uit bij jouw eigen hogeschool of bij een andere hogeschool. Altijd tijdelijk, als afwisseling van je functie. Af en toe (ook) eens in een andere omgeving actief zijn, houdt je werk aantrekkelijk en uitdagend! Doe je een meeloopstage, dan verruim je je kennis en doe je ervaring op. De wederzijdse verwachtingen bespreek je vooraf. Je ontvangt geen vergoeding voor de meeloopstage. Ga je een projectopdracht uitvoeren, dan word je gedetacheerd door jouw eigen werkgever. Afspraken worden vastgelegd in een detacheringsovereenkomst. En na het doen van het project kom je weer volledig terug in je huidige functie.
Indien de totale inzet van een projectopdracht binnen de professionaliseringsuren en/of duurzame inzetbaarheidsuren valt, kan er ook onderling afgesproken worden dat het project met ‘gesloten beurs’ uitgevoerd wordt.

De detacheringsovereenkomst

Ga je een projectopdracht doen, dan worden de afspraken vastgelegd in een detacheringsovereenkomst tussen de hogescholen. Hierin staan bijvoorbeeld de inhoud van de werkzaamheden, de duur van de projectopdracht en de afspraken over reiskosten. Er verandert niets aan je voorwaarden of salaris, omdat je gewoon in dienst blijft bij je werkgever. Jij gaat dus niet meer of minder verdienen. Ook is het niet de bedoeling dat je meer uren gaat maken dan je aanstellingsuren. Je rechtspositie blijft volledig gelijk, omdat je niet van werkgever verandert.

Doe jij binnenkort een Project Buiten?

Het kan zomaar zijn dat er een Project Buiten op jou wacht. Bekijk hier alle projectopdrachten en meeloopstages.

Wil je nog meer weten? Lees dan eens de ervaringsverhalen van collega’s.