Hond op de fiets meenemen? Alle Opties & Tips

Wil jij met jouw hond op pad? En dan het liefst per fiets? Dat kan! In dit artikel ontdek je hoe jij je hond op de fiets mee kunt nemen. 

Kom te weten wat de opties zijn en met welke tips je rekening kunt houden. Zit de geschikte optie er voor jou niet tussen? We geven je ook goede alternatieven. 

Hond meenemen op de fiets: dit zijn je opties

Er zijn meerdere manieren om jouw hond op de fiets mee te nemen. Wat het meest geschikt is, is voornamelijk afhankelijk van het type hond dat je hebt. Hierbij zijn het formaat en het gewicht van jouw hond de belangrijkste eigenschappen om op te letten.

We zetten de opties op een rij en vertellen je per optie wat je moet weten. 

Hondenfietsmand

Laten we beginnen met de optie voor kleine honden. Dat is de hondenmand voor op de fiets

Er bestaat een hondenfietsmand voor achterop en voorop de fiets. Achterop mag de hond maximaal 15 kg wegen en voorop is dat minder, namelijk maximaal 7 kg. Hiermee neem je dus alleen een heel klein hondje mee op de fiets. 

De hondenfietsmand kan gemaakt zijn van riet, textiel, kunststof of polyester. Dat zijn de materialen die het meest voorkomen. De materialen worden vaak aangevuld met een zacht kussen voor wat comfort.

Daarnaast is de mand vaak voorzien van een riem. Er zijn ook grotere hondenfietsmanden, die voor 2 honden geschikt zijn. 

Hondenfietskar

Wil je juist een middelgrote of grote hond mee op de fiets nemen? Dan is de hondenfietskar de juiste optie. De fietskar voor honden bevestig je achter de fiets

Het karretje is een stuk groter dan de fietsmand, waardoor je grotere honden mee kunt nemen. Het maximale draagvermogen varieert, maar kan soms wel 30 kg bedragen. 

Het handige van een hondenfietskar, is dat je de kar soms ook als buggy kunt gebruiken. Bovendien zijn ze er in allerlei formaten en zelfs in een opvouwbare variant.  

Hondenbakfiets 

De hondenbakfiets is vergelijkbaar met de hondenfietskar. Deze manier van vervoeren is eveneens geschikt voor middelgrote en grote honden. In plaats van achter de fiets, neem je jouw hond bij deze optie echter vaker voor op de fiets mee. 

De hondenbakfiets biedt meer stabiliteit en heeft een nog flinker laadvermogen. Soms is dat vermogen wel 80 of 100 kg. Erg geschikt dus om een grote hond mee op de fiets te nemen. Extra praktisch is dat er ook een elektrische hondenbakfiets bestaat. 

Hond op de fiets vervoeren? 5 Tips

Neem jij graag jouw hond mee op de fiets? Wij geven je 5 tips. Dit zijn tips om jouw viervoeter op een veilige en comfortabele manier te vervoeren. 

1: Let op de bevestiging

Het verschilt per hond, maar het kan zijn dat jouw hond de neiging heeft om uit de mand, kar of bak te springen. Voor de veiligheid is het aan te raden om jouw hond vast te zetten. Dit kan op meerdere manieren. 

Bij de meeste manieren om een hond op fiets te vervoeren, kun je een riem bevestigen. De riem zit dan vast in de mand, fietskar of bak van de fiets. 

Daarnaast kun je rekening houden met de vormgeving van de mand, fietskar of bakfiets. Wat je soms namelijk ziet, is een gesloten constructie. Denk hierbij aan een afsluitbare fietskar of aan een kap over de fietsmand. Ook dit voorkomt dat jouw hond eruit springt. 

2: Creëer een comfortabel zitje

Naast een veilige bevestiging, is het ook belangrijk dat jouw hond comfortabel vervoerd wordt. Bij veel vervoersmethodes is aan het comfort gedacht. Dat zie je terug in zachte kussens om op te liggen en comfortabele materialen. 

Het is voor jouw viervoeter ook fijn om om zich heen te kunnen kijken. Ga daarom voor een open systeem, waarbij de wind door zijn of haar haren kan gaan. Dat is meteen goed voor de ventilatie. 

3: Oefenen

Voordat je jouw hond echt per fiets gaat vervoeren, is het goed om te oefenen. Maak niet direct een lange afstandsrit, maar oefen met een klein rondje. Bijvoorbeeld een rondje door de wijk of straat. 

Zo laat je jouw hond aan het vervoer wennen. En heb je meteen de mogelijkheid om te kijken of jouw viervoeter veilig en comfortabel zit. Is dat het geval? Dan kun je met een langere tocht beginnen. 

4: Ruimte voor accessoires 

Wil je jouw hond per fiets vervoeren? Dan is de kans groot dat je ook accessoires mee wilt nemen. Denk bijvoorbeeld aan een voerbak, voer, een drinkbak of poepzakjes.

Het is wel praktisch als je daar ook ruimte voor hebt. Bij een hondenfietskar of bakfiets heb je hier soms speciale opbergruimte voor. 

5: Ga voor gebruiksvriendelijke materialen die lang mee gaan

Bij de materialen zijn er enkele eigenschappen waar je op kunt letten. Let er bijvoorbeeld op dat het materiaal niet giftig is. Er is namelijk altijd een kans dat jouw hond aan de mand of bak van de fiets gaat kauwen.

Daarnaast is het handig als het materiaal krasbestendig is. Dan blijft het langer in een mooie staat. 

Is er in de fietskar, bakfiets of hondenfietsmand een kussentje gemaakt? Dan kan het goed van pas komen als dat kussentje wasbaar is. 

Specifiek voor de hondenfietsmand is een draaghendel een prettige toevoeging. Dat maakt de mand extra gebruiksvriendelijk. Zo neem je niet alleen jouw hond mee op de fiets, maar kun je hem ook wandelend meedragen. 

Wat is de beste manier om een hond op de fiets te vervoeren?

De manier die voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van het formaat en gewicht van jouw hond. Heb je namelijk een kleine hond van maximaal 7 kg? Dan kun je jouw hond in een fietsmand voor op de fiets vervoeren.

Tot een gewicht van 15 kg kan dat in een hondenmand op de bagagedrager

Neem jij een middelgrote hond mee op de fiets? Dan is de hondenfietskar of de hondenbakfiets een goede optie. Dat geldt ook voor grote honden.

Weegt jouw hond echter meer dan 30 kg? Dan is de hondenbakfiets de handigste manier om jouw hond op de fiets te vervoeren. 

Alternatieven voor honden vervoeren per fiets

Zijn de bovenstaande opties om de hond op fiets te vervoeren, voor jou niet ideaal? Ga dan voor een alternatief. 

In plaats van de hond op de fiets te vervoeren, kun je bijvoorbeeld de hond ook naast de fiets meenemen. Hiervoor moet jouw hond sterk- en in goede conditie zijn. Een minimale leeftijd van 1 jaar wordt hiervoor aangeraden. 

Een ander alternatief is de bolderkar voor een hond. Jouw hond kan in de bolderkar plaatsnemen. Door middel van de trekstang trek je al wandelend jouw hond vooruit.

Ideaal voor lange afstanden of warme zomerdagen. Ook als je meerdere spullen mee wilt nemen, is dit een goede manier.




Veelgestelde vragen

Hoe kun je een kleine hond vervoeren per fiets?

Een hondenfietsmand is geschikt als je een klein hondje mee wilt nemen op de fiets. Deze optie is geschikt voor honden tot een gewicht van 15 kg. 

Hoe neem je een middelgrote hond mee op de fiets?

De hondenfietskar of hondenbakfiets zijn de beste opties voor een middelgrote hond. 

Hoe neem je een grote hond mee op de fiets?

Voor een grote hond onder de 30 kg is een hondenfietskar geschikt. Weegt jouw hond meer dan 30 kg? Dan kun je beter voor een hondenbakfiets gaan. 

Is lopen naast de fiets goed voor een hond?

Dat kan goed zijn voor een hond, mits de hond hier oud en fit genoeg voor is. Het is een goede manier om jouw hond goed in beweging te houden.