Houten rolluiken: Voordelen, Nadelen & Prijzen

Rolluiken van hout geven je huis een authentieke en warme uitstraling. Maar, is het nu wel zo verstandig om houten rolluiken te kopen? En wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In dit artikel geven we je onder andere antwoord op deze vragen.

We bespreken de verschillende opties die je hebt en wat de kosten ervan zijn. Maar ook voor wie een houten rolluik wel of niet geschikt is.

Waarom een houten rolluik kopen?

De grootste reden om houten rolluiken te plaatsen is de warme en traditionele uitstraling die het geeft. Ze geven de gevel van je huis een unieke look, beschermen tegen zonlicht en zorgen voor privacy.

Een andere reden om rolluiken van hout te kopen is omdat dit materiaal makkelijk te repareren is.

Je moet er in dit geval wel voor zorgen dat je het hout goed onderhoud. Denk hierbij aan het regelmatig schoonmaken en schilderen, wat de levensduur verlengt.

Houten rolluik kopen? Dit zijn je opties

Waar houten rolluiken vroeger de enige optie waren, worden ze steeds minder vaak geproduceerd. Veel rolluiken zijn tegenwoordig gemaakt van PVC of aluminium. Desondanks heb je bij een beperkt aantal fabrikanten toch een aantal opties.

Omdat houten rolluiken sporadisch niet vaak gekozen worden, zijn ze vrijwel allemaal op maat gemaakt. Dit geeft je dus veel ruimte om het rolluik aan al je wensen en eisen te laten voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor handmatige of elektrische bediening.

Bij handmatige bediening rol je het rolluikblad op middels een draaihendel en is de goedkoopste optie. Elektrische zonwering bedien je met een schakelaar aan de muur, afstandsbediening of via een app op je telefoon.

Dit heeft als voordeel dat je geen armkracht nodig hebt, maar heeft als tegenhanger dat het een stuk duurder is.

Ook de keuze voor het soort hout ligt volledig in jouw handen. De meest voorkomende houtsoorten die gebruikt worden zijn de Noorse den, Accoya en eikenhout. Hierbij is de Noorse den de goedkoopste optie, Accoya en eik zijn duurder in aanschaf.

We lichten de belangrijkste eigenschappen en voordelen van deze houtsoorten toe.

Noorse den

De Noorse den is een sterke houtsoort met een lange levensduur. Een belangrijke eigenschap van dit hout is dat het goed gedroogd kan worden. Dit zorgt er vervolgens voor dat je het hout een stuk beter kunt impregneren.

Om de levensduur te verlengen kun je de Noorse den behandelen om houtrot tegen te gaan. De impregnatie ervan biedt bescherming tegen schimmelvorming, insecten of bacteriën.  

Accoya

Accoya is een duurzame houtsoort die pas verkregen wordt na een chemische bewerking.

Er bestaan dus geen Accoya-bomen: er wordt gebruik gemaakt van hout van snelgroeiende naaldbomen. Deze worden bewerkt met azijnzuur, waardoor de uiteindelijke houtsoort optimaal rotbestendig en vormstabiel is.

Door de bewerking worden de cellen in het hout gesloten waardoor er geen vocht opgenomen wordt. Dit maakt Accoya zeer onderhoudsvriendelijk en bestand tegen schimmelvorming.

Eik

Eikenhout staat bekend om zijn sterke eigenschappen en is een veelgebruikte houtsoort. Het harde hout is makkelijk te bewerken en heeft een lange levensduur.

Door eik te bewerken met beits bescherm je het tegen vocht, schimmels en houtrot. Hiermee verleng je de levensduur van je rolluiken.

Omdat eikenbomen snel groeien is het hout ook nog eens een duurzame keuze. Wel is het zo dat eik vaak een wat duurdere optie is.

Wat kosten rolluiken van hout?

Afhankelijk van het formaat, de houtsoort en de bediening kunnen de prijzen van houten rolluiken uiteenlopen. Gemiddeld ben je tussen de 350 en 1500 euro kwijt voor een houten rolluik.

Deze kosten zijn exclusief montagekosten, houd hier rekening mee. Je bent al gauw zo’n 100 à 200 euro kwijt voor de installatie ervan.

Ten opzichte van andere materialen zijn houten rolluiken een stuk duurder. Voor een PVC rolluik bijvoorbeeld betaal je tussen de 300 en 900 euro. Een aluminium rolluik kost je tussen de 100 en 1150 euro.

Rolluiken die gemaakt zijn van PVC of aluminium met een houtlook zijn dus aanzienlijk goedkoper.

Een aluminium rolluik met houtlook en handmatige bediening koop je al vanaf 350 euro. Voor elektrische bediening moet je rekenen op zo’n 650 euro.

Houten rolluiken onderhouden? Hier moet je op letten!

Hout als materiaalsoort vergt een stuk meer onderhoud dan PVC of aluminium bijvoorbeeld. Houd er dus ook rekening mee dat je houten rolluiken vaker zult moeten onderhouden.

Denk hierbij aan het reinigen, beitsen of verven van het materiaal. Maar ook het periodiek behandelen om houtrot te voorkomen is een vereiste.

Voor- en nadelen van houten rolluiken

Benieuwd naar de voordelen van houten rolluiken? En zijn er ondanks dat ze de gevel van je huis een prachtige look geven ook nadelen?

We sommen de belangrijkste voor- en nadelen van een houten rolluik voor je op. Hierbij hebben we andere materiaalsoorten als PVC en aluminium ter vergelijking genomen.

👍 Voordelen:

  • Hout geeft je huis een traditionele en warme uitstraling;
  • Harde houtsoorten zijn ten opzichte van PVC of aluminium duurzamer;
  • Je kunt houten rolluiken eenvoudig overschilderen in een andere kleur;
  • Omdat een rolluik van dit materiaal weinig gekozen wordt, maak je een exclusieve keuze;
  • Ze worden op maat gemaakt waardoor je meer invloed hebt wat betreft je eisen en wensen.

👎 Nadelen:

  • De prijs. Ten opzichte van andere materiaalsoorten zijn rolluiken van hout een stuk duurder. Dit komt voornamelijk door het beperkte aanbod en omdat vrijwel altijd op maat gemaakt worden;
  • Hout vergt als materiaalsoort een stuk meer onderhoud. Houd er rekening mee dat je de rolluiken vaker zult moeten reinigen. Maar ook het behandelen en verven van het hout zijn belangrijk om de levensduur te verlengen;
  • Ze zijn minder inbraakwerend;
  • De plaatsing ervan is een stuk lastiger. Dit komt voornamelijk omdat hout zwaarder is dan andere materialen. Hierdoor heb je vrijwel altijd een vakspecialist nodig om het rolluik te installeren. En dit brengt weer extra kosten met zich mee.
  • Waar rolluiken van PVC of aluminium een geluiddempende werking hebben, heeft hout dit minder.

Rolluiken hout: wel of niet geschikt voor mij?

Of een houten rolluik wel of niet geschikt is voor jou of jouw huis hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het type woning, je budget en de hoeveelheid moeite je wilt steken in het onderhoud

Heb je een traditionele woning waarvan je de authentieke look wilt bewaren? Dan zijn rolluiken van hout een goede optie.

Als je niet veel geld wilt uitgeven aan een rolluik, kun je misschien beter voor een alternatief kiezen. Denk hierbij aan een rolluik van PVC of aluminium met houtlook. Of natuurlijk een andere materiaalsoort, waarmee je een stuk goedkoper uit bent.

Veel mensen die in een nieuwbouwwoning wonen, vinden houten rolluiken geen mooie toevoeging aan het huis. Zij kiezen in de meeste gevallen voor moderne rolluiken in het zwart of antraciet.

Zwarte rolluiken zorgen namelijk voor harmonie die de moderne stijl van de woning behouden.


Meer over rolluiken: