Houten schommel kopen? De Top 7 beste schommels van hout

Ben je op zoek naar een schommel voor buiten of binnen? Dan kan een houten schommel de juiste optie zijn.

De schommel van hout is er in allerlei soorten, vormen en maten. Er zijn daarom goede soorten voor baby’s, kinderen en zelfs voor volwassenen. 

Op deze pagina lees je alles over de schommel van hout. Eerst selecteren we de beste houten schommels. En daarna zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Bovendien ontdek je waar je bij de houten schommel op kunt letten. En wat alternatieven zijn. 

De beste schommels van hout

Het kan best even zoeken zijn om de beste houten schommel te vinden. Daarom besparen wij jou graag die moeite. Wij hebben de 7 beste schommels van hout voor je onder elkaar gezet. 

1: Beste houten schommel – KBT schommelzitje hout geïmpregneerd

KBT-houten-schommel-peuter

De schommel van KBT wordt niet voor niets als beste houten schommel gezien. De schommel is stevig, veilig en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. 

Voor het ontwerpen van de schommel zijn sterke materialen gebruikt. Er is gebruik gemaakt van gegalvaniseerd staal, sterke touwen van gelast kunststof en van grenen hout.

Het zitje is geïmpregneerd. Tot 70 kg kan je het zitje belasten. De nodige verbindingen krijg je ook bij de set. 
2: Beste schommel hout – SwingKing schommelzitje hout

Erg stevig is deze SwingKing schommel. Dit schommelzitje van hout is ideaal voor buiten, maar kan ook binnen worden gebruikt. 

Dit is een schommel voor kinderen vanaf 3 jaar. Het maximale draagvermogen is 50 kg. Kinderen kunnen er dus lang plezier van hebben. Je kunt zelfs de hoogte van het touw verstellen. De schommel is uitgebreid getest en heeft een kwaliteitscertificaat
3: Houten kinderschommel – Forest-Style schommelzitje

Een stevige en mooie houten schommel is die van Forest-Style. Het is dan ook niet gek dat deze schommel hoog in de top 7 staat.

Dit is een leuke schommel voor kinderen, die verstelbaar is in hoogte. Vanaf 3 jaar kan de schommel worden gebruikt tot een gewicht van 50 kg

Het zitje is gemaakt van stevig beukenhout. Dat hout is gelakt en heeft een natuurlijke kleur. De randen zijn rond gemaakt, zodat kinderen zich niet aan de schommel kunnen bezeren. Ook nog eens een erg veilige optie dus. 
4: Schommel houten palen – SwingKing schommel Analies

Wil je een schommel met een houten frame? Dan is deze schommel met houten palen wat je zoekt. Dit is een schommel die uitgebreid is getest op veiligheid. Kinderen kunnen lang plezier hebben van de schommel. Hij is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

De houten palen zijn erg stevig en geschikt om buiten te gebruiken. Het hout is namelijk geïmpregneerd. Dat maakt het bestand tegen neerslag en andere weersomstandigheden. De schommelset van hout veranker je in de grond

De maximale belasting kan 80 kg zijn. Daarmee zou het nog net een schommel voor volwassenen kunnen zijn. 
5: Babyschommel hout – BabySwing schommel

Een mooie houten schommel voor baby’s is deze BabySwing. Al vanaf 6 maanden kunnen kinderen van de babyschommel genieten. En de schommel kan binnen én buiten worden opgehangen. 

Het zitje is gemaakt van beukenhout in combinatie met een zachte stof. De stoffen zitting maakt de schommel heerlijk comfortabel. De hoge rugleuning geeft jouw kleintje de juiste zithouding. Ook is het hout volledig vrij van splinters en is er een riem, wel zo veilig. 
6: Houten schommel buiten – Schommelplankje hout

Voor een stevige schommel van hout, heb je aan deze een goede. De houten schommel kun je buiten gebruiken. Maar is ook geschikt voor binnen. Het houten zitje van de schommel is volledig geïmpregneerd

Het draagvermogen is 100 kg en het zitje is 44 centimeter breed. De schommel zou dus ook nog net door kunnen gaan als schommel voor volwassenen. Al kan het zitje voor volwassenen wel aan de krappe kant zijn. 
7: Schommelset hout enkel – Plum schommelset single

Is een hele schommelset van hout wat je zoekt? Dan is deze variant van Plum een goede optie. Je krijgt namelijk niet alleen een enkele schommel, maar ook de houten palen. Het hout is gecertificeerd en biedt de nodige stevigheid en stabiliteit.

Het schommelzitje voelt comfortabel af. Kinderen vanaf 3 jaar oud kunnen met de schommel spelen. Dit is dus nog net een schommel voor peuters te noemen. Al gaat het dan wel om de grote peuters. Verder is het maximaal draagvermogen 50 kg
De voor- en nadelen van een houten schommel

Vraag je je af of een schommel van hout de moeite waard is? Kijk dan eens naar de voor- en nadelen. Als je hier een afweging van maakt, weet je waar je aan toe bent. En kom je er achter of de houten schommel is wat je zoekt.

Dit zijn ze:

👍 Voordelen

  • Stevig

Een houten schommel staat bekend om de stevigheid. De schommels kunnen vaak veel gewicht dragen. En ze gaan lang mee. Al helemaal als je het hout laat impregneren. Dan is het bestand tegen water, vorst en soms ook UV stralen. 

  • Duurzaam 

Met een houten schommel ga je bovendien voor een duurzaam materiaal. Het hout gaat lang mee en kan goed worden gerecycled. 

  • Stijlvol

Een houten schommel voor in de tuin is altijd een smaakvolle optie. Het hout is een mooi natuurlijk materiaal, dat goed bij de uitstraling van een tuin past. Bovendien is het qua vormgeving zowel leuk voor jongens als voor meisjes. 

  • Bewerkbaar

Hout is goed te bewerken. Dat maakt dat de schommels er in meerdere vormen en maten zijn. En is de houten schommel kapot? Dan is de kans groot dat je hem kunt repareren. 

👎 Nadelen

  • Onderhoud 

Laat je de schommel het hele jaar door buiten staan? Dan is er een kans dat de schommel op den duur onderhoud nodig heeft.

Hout kan namelijk verweren. Daardoor is het slim om het soms opnieuw te schuren en te lakken. Als het hout al goed geïmpregneerd is, is dit in minder mate aan de orde. 

  • Prijzig

In vergelijking met andere materialen kan hout een wat duurdere optie zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als je de prijzen van een houten schommel, naast een schommel van kunststof zet. 

Schommel van hout kopen? Hier let je op:

Niet iedereen heeft ervaring met het kopen van een houten schommel.

Daarom is het goed om meer te weten van de volgende eigenschappen:

Stevigheid

Houten schommels zijn overwegend stevig. Dat zie je ook terug in het draagvermogen. Dit is het maximale gewicht waarmee de schommel belast kan worden. Bij de houten schommel is het draagvermogen relatief hoog. 

Kijk altijd goed of je niet meer gewicht op de schommel plaatst, dan toegestaan is. Voor een houten kinderschommel heb je aan een draagvermogen van 30 à 50 kg genoeg. Bij een babyschommel van hout is 30 kg al ruim voldoende. 

En wil je dat het houten schommelzitje ook door volwassenen gebruikt kan worden? Dan is een draagvermogen van zeker 80 kg aan te raden.

Enkele schommels kunnen met 100 kg belast worden. Dit type schommel is nog beter geschikt voor volwassenen. 

Afwerking

Het houten schommelzitje kan geïmpregneerd zijn. Dan krijgt het een speciale coating of behandeling. Hierdoor kun je de schommel ook buiten gebruiken. Zo is de schommel dus geschikt voor in de tuin. 

Bij afwerking kun je ook aan de randen van de houten schommel denken. Vooral bij een houten kinderschommel zijn rondingen fijn.

Dan kan jouw kleine zich niet aan punten van het houten schommelzitje bezeren. Ook komt het goed van pas als het hout niet kan splinteren.

Vormgeving

Het kan goed van pas komen als de houten schommel modulair is. Dan heb je zowel een kleine- als een grote houten schommel in één. 

Dat is bijvoorbeeld het geval bij een houten schommel voor peuters. In enkele handelingen haal je wat onderdelen weg. Denk aan de veiligheidsbeugel, de riem of de leuningen. Zo blijft er een schommel over die ook door oudere kinderen kan worden gebruikt. 

Soms kan het houten schommelzitje in hoogte worden versteld. Ook op die manier kan de schommel met jouw kleine meegroeien

En ga je letten op de vormgeving van de houten schommel? Dan kun je ook nagaan voor hoeveel personen de schommel geschikt is. De houten schommel is er in een enkele variant. Maar ook in een 2 persoons variant.  

Alternatieven voor een schommel van hout

Naast een enkele schommel van hout, kun je ook voor een volledig speelhuisje gaan. Voor een speelhuis met schommel van hout heb je genoeg keuze. Soms krijg je dan ook een klimrek, klimtoestel of glijbaan bij het geheel. 

Heeft jouw kind een schommel met glijbaan in de tuin? Dan weet je zeker dat hij of zij zich buiten uren kan vermaken. De houten schommel met glijbaan is ook leuk voor het spelen met vriendjes. 

Ga je voor een heel stevige houten schommel? Dan kan dat ook een geschikte schommel voor volwassenen zijn. Bij dit type schommels heb je meer draagvermogen en is het zitgedeelte breder.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste houten schommels geselecteerd?

In de top 7 komen alleen houten schommels voor, van de beste kwaliteit. Om daartoe te komen zijn de schommels uitgebreid getest. Er werd gelet op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ook werden specificaties en reviews onder de loep genomen. 

Zijn houten schommels zijn geschikt voor buiten?

Ja, de houten schommel kan vaak binnen én buiten worden gebruikt. Als het hout geïmpregneerd is, is het extra weerbestendig. 

Kan je een houten schommel zelf maken?

Ja het is mogelijk om een houten schommel zelf te maken. Vooral als je handig bent is dat een goede optie. Haal de benodigdheden, zoals touw, houten planken en schroeven bij een doe-het-zelf zaak. Dat kan bijvoorbeeld de Gamma zijn. Vervolgens zet je de schommel in elkaar. Dat kun je zelf bedenken, of doen met een bouwtekening. 


Meer schommels: