Houten speelhuis kopen? Top 7 speelhuisjes van hout!

Ben je op zoek naar een leuk speelhuisje voor jouw kind? Dan is een houten speelhuis een leuke optie.

Het speelhuis is geschikt voor buiten. En levert jouw kind urenlang speelplezier in de buitenlucht op. 

Op deze pagina kom je alles over het houten speelhuisje te weten. We zetten de beste speelhuisjes van hout voor buiten op een rij.

En geven je de voor- en nadelen van het houten speelhuis. Kom daarnaast te weten waar je op moet letten.

De beste houten speelhuisjes

Ben je de zoektocht naar een speelhuisje van hout gestart? Dan heb je vast ervaren dat er veel keuze is. Een speelhuis van hout kun je vinden in allerlei maten, vormen en kleuren.

Wij hebben de beste 7 houten speelhuisjes voor je op een rij gezet:

1: Beste houten speelhuisje – Backyard Discovery compleet speelhuis hout

Backyard-Discovery-speelhuisje-tuin

Het beste speelhuis is dit huis van Backyard Discovery. Dit houten kinderhuis staat op de eerste plaats, omdat aan alles is gedacht. Het speelhuis staat namelijk geheel in het teken van een restaurant

Binnen heb je de keuken, en door het venster kunnen de maaltijden worden geserveerd. De bijpassende accessoires maken het verhaal helemaal compleet.

De keuken heeft namelijk een gaspitje, gootsteen en telefoon. Voor het uitserveren heb je allerlei borden. En kun je afrekenen bij het pinautomaat

Kinderen van 2 tot 10 jaar kunnen met dit speelhuis spelen. Het hout is bestand tegen weersinvloeden
2: Beste speelhuisje hout – EXIT Loft houten speelhuis

Heb je in de tuin veel ruimte? Dan is dit grote houten speelhuis een leuke. Dit is een houten speelhuis op palen. Om bij de ingang te komen, loop je een klein trapje op. Ook heeft het huis een glijbaan en een zandbak

Het houten kinderhuisje heeft een mooie rode kleur. En binnen zit je goed droog. Het dak is namelijk gemaakt van bitumen. Dat is helemaal waterdicht. Voor de constructie is gewerkt met gecertificeerd hout

Je ontvangt het huisje als een bouwpakket. Al zijn veel onderdelen al vooraf gemonteerd. Het is eenvoudig om de rest in elkaar te zetten
3: Houten speelhuisje met veranda – AXI beach speelhuis XL

Axi-Beach-Lodge-speeltoestel-tuin-met-glijbaan

Een extra groot speelhuis is ook deze van AXI. Dit huisje heeft veel weg van een strandhuis. Het wordt dan ook de Beach Lodge genoemd. Het is een houten speelhuis op palen met een glijbaan. Ook heeft het houten speelhuisje een veranda

Dit is een stijlvol houten speelhuisje. Het huisje is namelijk volledig in het wit vormgegeven. De glijbaan is in verschillende kleuren te bestellen. Het hout voor dit speelhuis is op een duurzame manier verkregen. Het blijft jarenlang van goede kwaliteit. 

Kinderen vanaf 2 jaar oud kunnen met dit huisje spelen. De glijbaan is zo’n 1,2 meter lang
4: Kinderspeelhuis hout – MineraKids speeltent hout

Een origineel houten speelhuis is deze van MineraKids. Dit is een houten speelhuis voor binnen en buiten. In het speelhuis heeft jouw kleine een knus plekje om te spelen. 

De minimumleeftijd voor dit houten speelhuis is 1 jaar. Het houten kinderhuisje is namelijk speciaal voor peuters vormgegeven. Het heeft geen scherpe randen. Dat maakt het kinderhuis erg veilig

Het huisje is niet alleen van hout gemaakt. Maar ook van stof. Dat stof kun je met klittenband bevestigen. En kun je wassen in de wasmachine
5: Speelhuisje tuin hout – SwingKing Louise speelhuis

Het merk SwingKing staat bekend om de stevige en veilige producten. Ze hebben van alles voor kinderen. Van houten schommels tot speeltoestellen. Ook dit houten speelhuisje is een aanrader. 

De aanbevolen leeftijdscategorie is 3 tot 12 jaar. In het huisje zit een deur en een raam met luikjes. Het is een relatief klein speelhuisje. Een leuk speelhuis voor een kleine tuin dus. 

Bovendien is dit een geschikt speelhuisje voor in de tuin van hout. Op het dak is namelijk dakleer gelegd. Dat is waterproof. Ook is het hout geïmpregneerd. Die afwerking maakt het een geschikt speelhuis voor buiten
6: Houten huisje kind – AXI speelhuis buiten

Nog zo’n mooi houten huisje voor een kind is deze van AXI. Dit houten speelhuis is van goede kwaliteit. Het hout komt uit duurzame bossen en is bestand tegen alle weersinvloeden.

Dat maakt dat je er jarenlang plezier van kunt hebben. Ook als je het speelhuis buiten zet. 

Kinderen kunnen er al vanaf 1,5 jaar oud mee spelen. Het houten speelhuis heeft een deur en 2 ramen. Bij ontvangst moet je het huisje nog in elkaar zetten. Veel onderdelen zijn al voorgemonteerd. Met de instructies is de montage erg eenvoudig
7: Hout speelhuisje – EXIT Crooky speelhuis

EXIT-Crooky-speelhuisje-tuin-klein

Een leuk hout speelhuisje is ook deze van EXIT. De vormgeving van dit speelhuisje is erg origineel. De deuren en ramen zijn alles behalve recht. Dat geeft het houten speelhuis voor kinderen een speelse uitstraling

Ook met de kwaliteit zit het erg goed. Het houten speelhuis heeft namelijk een bitumen dak dat volledig waterdicht is. Het gebruikte hout is gecertificeerd en bestand tegen water. Een handig speelhuis voor buiten van hout dus. 

Veel onderdelen zijn al voorgemonteerd. Dat maakt het in elkaar zetten een eitje. En ook wel fijn om te weten: dit houten kinderhuisje is er in verschillende maten
De voor- en nadelen van een houten speelhuisje

Een houten speelhuisje heeft veel voordelen. Maar daar staan ook wat nadelen tegenover. Het is goed om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Dan weet je wat je van het houten speelhuis kunt verwachten. 

👍 Voordelen

  • Stevigheid

Een speelhuis van hout is erg stevig. Hout is sterk en kan goed tegen een stootje. 

  • Mooie vormgeving

Het speelhuis voor buiten van hout heeft een natuurlijke look. Bij elke tuin past het speelhuisje van hout erg goed. Het hout kun je daarnaast goed verven of voorzien van patronen. Met de vormgeving kun je dus alle kanten op. 

  • Bewerkbaar

Een speelhuisje voor in de tuin van hout kan amper kapot. Al helemaal omdat je het kunt bewerken. Houten balken kun je altijd losschroeven en vervangen. Ook is het mogelijk om het hout extra te onderhouden. 

  • Duurzaam 

Hout kan worden gerecycled. En gaat lang mee. Dat maakt het een duurzaam materiaal. En heeft het hout een FSC certificaat? Dan is het op een verantwoorde manier verkregen. Uit Europese bossen die daarvoor bestemd zijn. 

👎 Nadelen

  • Onderhoud 

Een kinderspeelhuis van hout kan onderhoud nodig hebben. Vooral als het hout niet is geïmpregneerd. Als het houten speelhuis altijd buiten staat, kan het verweren. Zonder coating is het hout nog niet bestand tegen alle weersomstandigheden. En dan heeft het onderhoud nodig. 

  • Duurder dan gemiddeld

Een speelhuisje van hout is niet altijd goedkoop. Hout is als materiaal relatief duur. Als je het houten speelhuisje vergelijkt met een kunststof speelhuis. 

Speelhuisje van hout kopen? Hier let je op:

Een speelhuis van hout koop je niet zomaar. Het is een investering. Dus wil je dat je een houten speelhuis van goede kwaliteit koopt. Om ze te kunnen vergelijken, moet je meer weten van de eigenschappen.

Let dus op de volgende aspecten:

Veiligheid

Het allerbelangrijkst bij het speelhuis van hout, is de veiligheid. Daarbij kun je op verschillende dingen letten. 

Gaan kleine kinderen met het houten speelhuis spelen? Let er dan op dat het huis geen scherpe punten of randen heeft. Het is dan slim om scherpe hoeken af te ronden. Dan kunnen kinderen zich er niet aan stoten. En er niet met kleding aan blijven haken. 

Het houten speelhuis maak je ook veilig, door de kwaliteit regelmatig te controleren. Kijk eens in de zoveel tijd of er geen grote scheuren in het hout zitten. Er kan ook slijtage optreden als gevolg van het weer. 

Duurzaamheid

Wil je dat jouw houten huisje een verantwoorde keuze is voor het milieu? Kijk dan of er gebruik is gemaakt van gecertificeerd hout. Hout met een FSC certificaat, komt uit duurzame bossen. Bossen in Europa waar hout op een verantwoorde manier wordt gekapt. 

Waterdicht

Als het houten kinderhuisje waterdicht is, kan er nog meer plezier aan worden beleefd. Ook als het regent kunnen kids spelen met het speelhuis in de tuin. Zij zitten dan namelijk binnen lekker droog. 

Het dak van een houten speelhuis kan zijn voorzien van bitumen. Dat is een speciale vloeistof die in het normale leven ook voor daken wordt gebruikt.

Als het dak daarvan is voorzien, is het volledig waterdicht. Dat geldt ook voor daken van dakleer. Ook dat kan bij de houten speelhuizen voorkomen. 

Verder is het ook fijn als het hout zelf bestand is tegen water. Alleen dan kun je het zonder zorgen buiten laten staan. Vaak wordt hout waterdicht gemaakt na het beitsen of impregneren

Onderdelen

Misschien viel het je in de top 7 al op. De houten speelhuisjes kunnen veel toffe onderdelen hebben. Veel voorkomend is bijvoorbeeld het speelhuisje met glijbaan.

De glijbaan kan verschillen in lengte, vorm en kleur. Onder het houten huis kan plaats zijn voor een zandbak. 

Wat je ook vaak ziet is een houten speelhuisje met veranda. Voor het huisje heb je dan een klein houten plateau. Vaak is dit het geval bij een houten huis op palen. Kinderen komen dan op de veranda nadat ze een kleine ladder op zijn geklommen. 

Accessoires

Bij één van de huisjes uit onze top 7 krijg je ook losse accessoires. Die accessoires geven veel extra speelplezier. Het houten huis heeft de vorm van een restaurant. En accessoires als een kookpitje of pinautomaat geven dan de volledige beleving. 

Bij andere huisjes kun je ook los accessoires bestellen. Het wordt dan bijvoorbeeld aangeraden om een wand met krijtverf te verven.

Daar kunnen de kinderen heerlijk op tekenen en schrijven. Ook zie je soms dat accessoires als een brievenbus, bloembak of verrekijker worden aangeraden. 

Bouwpakket of voorgemonteerd

Het houten speelhuis voor buiten heeft vaak een vrij groot formaat. Een te groot formaat om in één geheel te vervoeren. Daarom wordt het huisje meestal als bouwpakket geleverd

Het ene huisje is lastiger in elkaar te zetten dan het ander. Kijk daarom goed of je een duidelijke montage instructie bij de set krijgt. En staan er reviews bij het product? Dan kun je ook daar vaak uit opmaken hoe eenvoudig het huisje te monteren is. 

Wat erg kan helpen, zijn voorgemonteerde onderdelen. Dan hoef je niet alles zelf meer in elkaar te zetten. En staat het huisje veel sneller in elkaar gezet, op zijn plaats. 

Prijs

Vanaf een bedrag van €100,- kun je al over een houten speelhuis beschikken. Dat is dan ook wat je betaalt voor een goedkoop houten speelhuis. Gemiddeld ligt de prijs namelijk rond de €500,-

Over het algemeen worden de speelhuisjes duurder, als het formaat toeneemt. Of als er een duurdere houtsoort wordt gebruikt. Een speelhuisje van hout is goedkoop als het hout wordt gecombineerd met andere materialen.  

Alternatieven voor houten speelhuis

Naast het speelhuis zijn er nog andere speeltoestellen van hout. In de tuin kan bijvoorbeeld ook een houten schommel erg leuk zijn. Of een houten speeltoestel met schommel en glijbaan. Dit zijn stevige alternatieven voor het houten speelhuis.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste houten speelhuisjes geselecteerd?

Voor de top 7 is uitgebreid onderzoek gedaan. Veel houten speelhuisjes zijn met elkaar vergeleken. In de top 7 komen alleen de speelhuisjes voor, van de beste kwaliteit. Voor de prijs die je betaalt krijg je bij deze soorten veel terug. Ook de beoordelingen zijn positief. 

Waarom een houten speelhuisje?

Het speelhuisje prikkelt de fantasie. Het maakt buiten spelen voor kinderen nog leuker. Een huisje van hout is stevig en gaat lang mee. Daarnaast staat het goed in ieders tuin.  

Kan je zelf een houten speelhuisje maken?

Ja. Het is mogelijk om zelf een houten speelhuisje te maken. Het slimst is om te werk te gaan met een bouwtekening. Je haalt dan zelf de nodige materialen bij een bouwzaak in huis. Denk aan hout, schroeven en gereedschap. Er zijn zelfs complete instructievideo’s. 

Voor welke leeftijd is een houten speelhuis geschikt?

Dat verschilt per huisje. Er zijn kleine houten speelhuisjes die speciaal gemaakt zijn voor peuters. Dan kunnen kinderen er zelfs vanaf een jaar of 1 al mee spelen. Vaak zijn de huisjes van hout echter geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar oud. En tot een leeftijd van 12 jaar.  

Welke ondergrond is geschikt voor het speelhuis van hout?

Niet alle huisjes hebben een vloer. Daarom is het goed om na te denken over de ondergrond. Gras, zand of rubberen tegels zijn daarvoor geschikt. Ook boomschors of houtsnippers zijn goed geschikt als ondergrond.


Meer om te spelen: