Houten zandbak kopen? De Top 5 beste zandbakken van hout!

Kinderen vinden het heerlijk om zandkastelen te bouwen en om te ravotten in het zand. Ze vinden het dan ook ongetwijfeld fijn om hun eigen houten zandbak te hebben.

Maar hoe maak je een goede keuze uit het grote assortiment? En welke zandbakken van hout zijn echt interessant? Wij geven je advies!

Voordelen van een houten zandbak

Een houten zandbak heeft heel wat voordelen. Zo is deze heel wat duurzamer dan de plastic variant. Daarnaast hebben houten zandbakken meestal geen bodem, waardoor water er makkelijk doorheen kan.

Op die manier wordt zand natuurlijk gereinigd. Ook kun je zandbaken van hout het hele jaar door buiten laten staan. Doordat ze meestal ruimer zijn, zijn ze tevens erg geschikt voor grote families.

Top 5 houten zandbak: De vijf beste modellen

Wij zijn voor jou op zoek gegaan naar de beste zandbakken van hout. In onze top 5 vind je diverse modellen.

Zo vind je er een grote houten zandbak, een houten zandbank met bankjes, een houten zandbak met deksel en veel meer. Kortom, er zit een exemplaar bij voor iedereen!

1. Beste grote houten zandbak: Piratenschip

Deze grote houten zandbak met bodem is ongetwijfeld de leukste uit de lijst. Hij is gebouwd in de vorm van een piratenschip. Daardoor zijn kinderen er gegarandeerd dol op.

De zandbak uit hout is geschikt voor kinderen van 3 tot en met 10 jaar. Hij heeft een hoogte van 12 cm. Schepjes zijn niet inbegrepen, maar je krijgt er wel een bodemplaat en grondzeil bij. Er zijn tevens bankjes voorzien.
2. Beste houten zandbak met zitjes: Relaxdays

De Relaxdays speelzandbak voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar is voorzien van vier zitjes. Bij de aankoop krijg je een worteldoek. Deze voorkomt dat vocht in het zand ophoopt, waardoor het langer goed blijft.

De zandbak van hout heeft ook een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is gemaakt van dennenhout en voorzien van een laklaag. Er wordt aangeraden om hem af te sluiten met een deksel. Deze dien je nog apart te kopen.
3. Beste prijs/kwaliteit houten zandbak: SwingKing Jade

De SwingKing Jade houten zandbak maakt kinderen erg blij met zijn vrolijke kleuren. Hij staat ook prachtig in je tuin. Deze speelzandbak is tevens milieuvriendelijk, want hij is gemaakt van FSC-gecertificeerd hout. Doordat het hout geïmpregneerd is, hoef je het niet meer te behandelen.

Deze houten zandbak heeft lattendeuren die het zand beschermen. De afmetingen zijn 150 x 120 x 25/35 cm. Een andere handige extra is de opbergruimte. Daarin kun je emmers en schopjes opbergen. Deze doet eveneens dienst als zitbank.
4. Beste houten zandbak met dak: Ladanas

De Ladanas houten zandbak met dak is slim gebouwd. Want hij is voorzien van bankjes die je kunt opklappen om hem goed af te sluiten.

Ook krijg je bij aankoop een beschermend dekzijl. Deze beschermt het zand nog beter tegen regen, zon en wind. Je kunt er daarnaast de zandbak in de winter mee vastzetten.

Deze houten zandbak is 120 cm lang en 120 cm breed. Hij is gemaakt van kwalitatief grenenhout en heeft afgeronde hoeken. Je kinderen kunnen dus in alle veiligheid spelen! Je kunt kiezen uit meerdere kleuren.
5. Beste houten zandbak met speelkeuken: AXI Kelly

Heb je veel kinderen? Of komen er vaak vriendjes en vriendinnetjes langs? Dan is de Axi Kelly houten zandbak precies wat je zoekt. Want hij is maar liefst 180 cm lang. Dit is ook een van de tofste zandbakken uit hout, omdat er een geïntegreerde speelkeuken is.

Je krijgt er zelfs speelgoed groenten en fruit bij. Deze kunnen in de helft ‘gesneden’ worden, omdat ze voorzien zijn van klittenband. Het fornuis heeft draaiknopjes en uit de kraan komt echt water.

Deze zandbak van hout is ook duurzaam, omdat hij gemaakt is van FSC-hout. Het hout splintert bovendien niet en is van nature bestand tegen diverse weersinvloeden.

De zandbakken van Axi zijn ook allemaal voorzien van een CE-keurmerk en getest volgens EN 71 veiligheidsnormen.
Waar let je op bij de aankoop van een zandbak van hout?

Wil je zeker zijn dat je de juiste houten zandbak koopt? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten. We zetten de belangrijkste voor je op een rij!

Formaat

Kijk bij het kopen van een houten zandbak naar het formaat. Het geschikte formaat bepaal je aan de hand van de plaats die je beschikbaar hebt in je tuin en hoeveel kinderen je hebt.

Daarnaast kun je kijken naar de leeftijd van je kinderen. Zijn deze nog jong (1 tot 3 jaar)? Dan kies je het best voor een klein model. Als je kinderen ouder zijn dan 3 jaar, koop je beter een groter model.

Met of zonder deksel

Er zijn houten zandbakken met of zonder deksel te koop. Je kiest het best voor een houten zandbak met deksel, omdat het belangrijk is om het zand goed af te dekken. Op die manier houd je het zand namelijk schoon en aangenaam voor je kinderen.

Het is ook mogelijk om een zeil over je zandbak te leggen. Maar een deksel voorkomt niet alleen nat zand, maar is ook heel wat hygiënischer. Deze beschermt het zand namelijk tegen insecten en katten.

Vormgeving

Vele houten zandbakken zijn vierkantig of rechthoekig. Maar er bestaan er ook in de vorm van een boot of een andere speciale vorm.

Omdat een zandbak opvalt in je tuin, is het fijn om voor een mooi exemplaar te kiezen. Bovendien is een mooie kinderzandbak leuker om in te spelen voor je kinderen.

Prijs

Voordat je een houten zandbak koopt, is het belangrijk om naar de prijs. Deze verschillen sterk. Vaak betaal je meer voor de kwaliteit van het hout, de vormgeving en extra’s.

Bepaal wat voor jou noodzakelijk is en wat je kan missen. Zo weet je hoeveel je het best uitgeeft aan een houten zandbak.

Veelgestelde vragen houten zandbak

Hieronder vind je de antwoorden op een paar veelgestelde vragen. Als je goed geïnformeerd wilt zijn over de houten zandbak, is het handig om ze door te nemen.

Hoe moet ik een houten zandbak onderhouden?

Een houten zandbak onderhouden is niet moeilijk. Deze is bijna altijd gemaakt van geïmpregneerd hout en daarmee bestand tegen diverse weersinvloeden.

Vaak is de zandbak ook gemaakt van hardhout waardoor deze stevig is. Al wat je hoeft te doen, is de zandbak goed afdekken. En het speelzand ongeveer eenmaal per jaar vervangen om het zand schoon te houden.

Welk zand moet er in de zandbak?

Het zand voor in een zandbak is speciaal speelzand. Het is steviger en schoner. Met dit zand is het voor je kinderen makkelijker om zandkastelen te bouwen. Bovendien is het heel wat hygiënischer en dus veiliger voor je kinderen.

Waar plaats ik mijn zandbak het best?

Het is van belang om je zandbak altijd op een vlakke ondergrond te plaatsen. Zo blijft deze stabiel staan. Daarnaast zet je hem beter niet in de vlakke zon of volle schaduw. Kies liever voor halfschaduw.

Daarnaast is het belangrijk om hem niet op een te vochtige plaats te zetten. Anders kunnen er planten of mos in groeien.

Conclusie

Er zijn heel wat goede zandbakken van hout te koop. De beste hebben wij voor je uitgezocht en in een top 5 geplaatst. Wil je weten welke bij jou past? Kijk dan naar het formaat, de vormgeving en de prijs.

Houd ook rekening met de leeftijd van je kind(eren). Zodra je de beste houten zandbak gevonden hebt, is het een kwestie van het ideale plekje vinden. Plaats hem bij voorkeur in halfschaduw op een droge plek.


Meer speelgoed voor buiten: