Inbouw zwembad kopen? Opties, Kosten & Aandachtspunten

Heb je altijd al gedroomd van een zwembad in de tuin? Of heb je al langere tijd genoten van een opzetzwembad en wil je nu een vastere optie?

Dan is een inbouw zwembad de perfecte oplossing!

Als je een permanent zwembad wilt kopen, wil je natuurlijk eerst meer informatie. Zo weet je zeker dat een ingegraven zwembad bij jou en jouw tuin past.

We snappen dat volledig en helpen we je hier graag bij!

In dit artikel bundelen we dan ook de belangrijkste informatie over ingebouwde zwembaden. We bespreken onder andere de verschillende soorten en wat de kosten ervan zijn.

Maar ook de voor- en nadelen van een zwembad in de grond komen aan bod.

Veelgestelde vragen over inbouw zwembaden beantwoorden we voor je. En ook de belangrijkste tips bij de aanschaf ervan kun je in dit artikel vinden.

Met al deze informatie op zak kun jij een weloverwogen keuze maken voor een inbouw zwembad.

Verschillende soorten inbouw zwembaden

Een inbouw zwembad is eigenlijk niets meer dan een zwembad ingegraven in de grond. Dit type zwembad is het tegenovergestelde van een opbouwzwembad of opvouwbaar zwembad. Deze plaats je namelijk bovengronds op een ondergrond.

Er zijn meerdere soorten inbouw zwembaden met verschillende vormen waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een rechthoekig, ovaal of een rond zwembad.

Qua materiaalsoort zijn er eigenlijk 3 materialen die het meest gebruikt worden. Dit zijn polyester, beton en staal. Een houten zwembad wordt vaak bovengronds of deels ondergronds geplaatst, en dus niet volledig ingegraven.  

Zoals je ziet is de keuze enorm. Hierdoor we helpen je graag de beste keuze te maken. We sommen de 3 meest voorkomende ingebouwde zwembaden voor je op en lichten deze toe.

Inbouw zwembad polyester

Een polyester prefab zwembad, ook wel monoblock zwembad genoemd, is misschien wel het meest populaire inbouw zwembad. Dit is een voorgevormd zwembad wat uit één geheel bestaat en gemaakt is van polyester, versterkt met glasvezel.

Deze combinatie zorgt ervoor dat prefab zwembaden niet alleen supersterk, maar ook licht van gewicht zijn.

Dankzij het gebruik van polyester en glasvezel heeft een prefab zwembad een lange levensduur. Ook qua onderhoud zit je goed, het materiaal is namelijk eenvoudig te reinigen.

De gladde structuur aan de binnenkant voelt comfortabel voor zowel je handen als voeten.

Je hebt niet superveel keuze als het aankomt op vorm of afmetingen van een polyester zwembad. Omdat het zwembad voorgevormd wordt in de fabriek, kies je meestal uit een standaard vorm of maat.

Het gros van de prefab zwembaden zijn rechthoekig, maar andere vormen zijn ook mogelijk. Qua afmetingen moet je denken aan 3 tot 4 meter in de breedte en 6 tot 10 meter in de lengte. Bijna altijd is een polyester inbouw zwembad 150 cm diep.

Dit zijn de meest voorkomend standaardmaten van een prefab zwembad polyester. Wil je een afwijkende vorm of maat, dan moet je rekenen op extra kosten

Wel is het zo dat er aan een polyester zwembad vaak een hoger prijskaartje hangt. Een prefab zwembad van hoge kwaliteit kost je al gauw tussen de 25.000 en 35.000 euro.

Deze kosten zijn inclusief of exclusief de plaatsing van het zwembad met behulp van een hijskraan, dit hangt af van de leverancier. Een prefab zwembad kun je namelijk niet zelf aanleggen, dit wordt altijd gedaan door een specialist.

Houd ook rekening met extra kosten voor graafwerkzaamheden en een eventuele fundering.

Een fundering is nodig afhankelijk van de grondsamenstelling en het grondwaterpeil. Dit wordt gerealiseerd door middel van een betonnen plaat of stabilisatiezand.

Tevens wordt er bij een hoog grondwaterpeil een drainagesysteem aangelegd. 

Inbouw zwembad met stalen wanden

Een andere optie is een inbouw zwembad met stalen wanden, ook wel metalen zwembad genoemd. Het grootste voordeel ten opzichte van prefab zwembad is de prijs.

Een stalen zwembad kost tussen de 5.000 en 10.000 euro, een aanzienlijk prijsverschil dus!

Een ander voordeel van een metalen zwembad is dat je dit type zelf kunt bouwen. Ook de plaatsing ervan kan gedaan worden zonder hulp van een zwembad bouw specialist. Hierdoor ben je minder geld kwijt aan inbouw- en plaatsingskosten.

Wat betreft een fundering is dit bij de meeste inbouw zwembaden met stalen wanden niet nodig. Dus ook dit is een kostenpost die je niet hebt ten opzichte van een prefab zwembad.

Over het algemeen wordt een fundering altijd aangeraden, maar dit is dus geen verplichting bij een metalen zwembad.

Er zijn wel wat nadelen van een metalen zwembad te benoemen, waaronder de vorm. Je kunt namelijk enkel kiezen uit een ovaal of rond zwembad, rechthoekig is niet mogelijk.

Maar, als een inbouw zwembad rond je voorkeur heeft – is een metalen zwembad dus de perfect keuze.

Een metalen zwembad is zowel een inbouw als half inbouw zwembad. Je kunt ze namelijk volledig in de grond ingraven, maar ook (deels) bovengronds plaatsen.

Laatstgenoemde verhoogt echter wel de prijs, omdat je dan extra verstevigingen nodig hebt. En om eerlijk te zijn, naar een staalwand kijken in je tuin is geen prettig gezicht.

Betonnen inbouw zwembad

Als laatste optie kun je kiezen voor een ingebouwd zwembad van beton. Dit type zwembad heeft als grootste voordeel dat je volledige vrijheid hebt qua vorm en afmetingen.

Je kunt een betonnen zwembad namelijk helemaal naar eigen wens op maat laten maken. Uiteraard heb je deze keuze niet als je kiest voor een voorgevormd betonnen zwembad.

Voorgevormd of niet, je geniet van een hoop voordelen als je kiest voor beton.

De levensduur is ten opzichte van een polyester of metalen zwembad het langst. Je kunt dan ook wel zeggen dat een betonnen zwembad levenslang meegaat.

Een nadeel is echter de prijs, betonnen zwembaden zijn veruit het duurste om aan te schaffen. Je moet al gauw denken aan prijzen tussen de 30.000 en 60.000 euro. Zeker iets om over na te denken dus.

Kosten van een inbouw zwembad

Op de vraag of een inbouw zwembad goedkoop is kunnen we kort zijn: nee. Het aanschaffen van een permanent zwembad is geen kleine uitgave.

De prijs van inbouw zwembaden lopen echter ontzettend uiteen. Dit ligt voornamelijk aan de materiaalsoort, maar ook de inbouwkosten kunnen verschillen. Gemiddeld ben je tussen de 5.000 en 60.000 euro kwijt.

Zoals eerder aangegeven zijn deze kosten afhankelijk van de leverancier en de extra inbouwkosten. Hiermee doelen we op graafwerkzaamheden, het eventueel plaatsen van een fundering en het inbouwen van het zwembad.

Is een inbouw zwembad perfect voor mij?

Vraag je je af of een ingegraven zwembad voor jou de perfecte keuze is? Op die vraag is echter geen eenduidig antwoord te geven. Dit is namelijk volledig afhankelijk van jouw financiële situatie en de beschikbare ruimte die je hebt.

Een permanent zwembad is perfect voor mensen met een groot budget en veel ruimte. We doelen niet alleen op de ruimte in je tuin. Maar ook of er genoeg ruimte is voor de plaatsing ervan.

Dit wordt bij een prefab zwembad namelijk gedaan met een hijskraan.

Heb je de keuze laten vallen op een inbouw zwembad? Dan kun je 365 dagen per jaar genieten van je eigen privé zwembad in de tuin. Dat is niet alleen geweldig voor jou, maar natuurlijk ook voor je kinderen!

Levensduur van een inbouw zwembad in de tuin

Afhankelijk van het materiaal hebben inbouw zwembaden een verschillende levensduur. Is dit een belangrijk punt voor je en je hebt geen budget waarmee je rekening hoeft te houden? Kies dan voor een betonnen zwembad.

Een betonnen zwembad is ontzettend duurzaam en gaat een leven lang mee. Dit geldt overigens ook voor metalen zwembaden, die wel tot 70 jaar mee kunnen gaan.

De meeste polyester zwembaden hebben een maximale levensduur van 20 jaar. Dit ligt natuurlijk wel aan het onderhoud wat je pleegt. Als je het zwembad niet of nauwelijks onderhoudt, zal deze logischerwijs minder lang meegaan.

Inbouw zwembad: zelf in de grond plaatsen?

Of je een inbouw zwembad zelf in de grond kunt plaatsen ligt aan het soort zwembad. Het is namelijk niet altijd mogelijk om het zwembad zelf aan te leggen.

Zoals in het geval van een polyester prefab zwembad, welke altijd door een specialist ingebouwd wordt. Een metalen zwembad kun je overigens wel zelf inbouwen. Alhoewel we je aanraden dit ook gewoon door een zwembadaanlegger te laten doen.

Ditzelfde geldt overigens voor een zwembad van beton. Je zou dit in principe zelf kunnen aanleggen, maar ons advies is dit niet te doen. Een specialist weet nu eenmaal precies hoe het zwembad ingebouwd en aangesloten moet worden.

De voor- en nadelen van een ingebouwd zwembad

Een inbouw zwembad heeft meerdere voordelen ten opzichte van andere soorten zwembaden. Qua formaat heb je bijvoorbeeld meer keuze dan bij een opzetzwembad. Ook het feit dat een ingegraven zwembad geen zicht in je tuin blokkeert is een plus.

Maar heeft een ingegraven zwembad ook nadelen? We zetten de grootste voor- en nadelen voor je op een rijtje.

👍 Voordelen:

 • Meer keuze uit verschillende formaten en afmetingen
 • Het zicht in je tuin wordt niet geblokkeerd
 • Je kunt een terras rondom het zwembad bouwen
 • De keuze voor de afwerking van het zwembad is groter, vaak wordt er gebruik gemaakt van natuursteen, hout of composietstenen
 • Vaak zijn inbouw zwembaden wat dieper
 • Je hebt goed zicht op het water en wat er in het water gebeurt
 • Gemaakt van sterke, duurzame materialen. Hierdoor is het zwembad steviger en heeft het een langere levensduur
 • Het plaatsen van een glijbaan of duikplank is mogelijk bij een inbouw zwembad
 • Je kan het zwembad makkelijker afdekken, bijvoorbeeld met een rolluik of zwembadtent
 • De instap van het zwembad is lager dan bij een opzetzwembad, je hoeft dus geen trap op te klimmen om het water in te kunnen

👎 Nadelen:

 • De prijs, een zwembad in de grond is een stuk duurder dan een opbouwzwembad bijvoorbeeld. Niet alleen in aanschaf, maar ook de graafwerken en plaatsing ervan – die vaak gedaan worden door een specialist – nemen extra kosten met zich mee
 • Omdat ze vaak wat dieper zijn, is dit type zwembad minder geschikt als je kleine kinderen hebt. Ook omdat het zwembad op gelijke hoogte met de grond ligt, kunnen kinderen er makkelijker invallen. Deze kans is kleiner bij een zwembad dat je bovengronds plaatst
 • Het onderhouden van het zwembad neemt meer tijd in beslag. Er zit nu eenmaal meer water in een inbouw zwembad ten opzichte van een opzetzwembad
 • De kosten zijn hierdoor hoger, omdat je meer water en een grotere filter nodig hebt die meer energie verbruikt
 • Je kunt het zwembad niet aan het einde van de zomer opbergen, zoals je dit wel kunt bij een opbouwzwembad

Ingebouwd zwembad kopen? Hier moet je op letten!

Heb je besloten om een inbouw zwembad te kopen? Dan is het verstandig om een aantal punten in je achterhoofd te houden. We hebben de belangrijkste tips bij de aanschaf ervan voor je op een rij gezet.

Materiaal

Zoals eerder al aangegeven worden inbouw zwembaden gemaakt van verschillende materiaalsoorten. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en kostenplaatje.

Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en eisen moet je dus bedenken welk materiaal het beste bij je past. Hierna kun je gericht op zoek gaan naar een permanent zwembad van dat specifieke materiaal.

Vorm

De meest voorkomende zwembadvorm is rechthoekig. Dit betekent echter niet dat er geen andere vormen beschikbaar zijn. Er zijn zwembaden in ronde, ovalen of 8-hoekige vorm.

Of de vorm die jij wenst beschikbaar is ligt aan het materiaal waarvan het zwembad gemaakt is. Prefab zwembaden worden bijvoorbeeld in standaard vormen geproduceerd.

Het is bij dit type zwembad echter wel mogelijk van de standaard vorm af te wijken.

Als je graag een zwembad wilt met een ronde vorm, is een metalen zwembad de perfecte keuze. Inbouw zwembaden met stalen wanden zijn namelijk alleen beschikbaar in het rond en ovaal.

Wil je graag een volledig afwijkende vorm en het liefst je eigen zwembad ontwerpen? Kies dan voor een betonnen zwembad, waarmee je de volledige vrijheid tot vormen hebt.

Afmetingen

Voor het kopen van de juiste maat moet je eerst weten hoeveel ruimte je hebt in je tuin. Op basis hiervan kun je een zwembad met de juiste afmetingen aanschaffen.

Veel ingegraven zwembaden worden voorgevormd geleverd. Dit betekent dat je dus een beperkte keuze hebt qua afmetingen. Houd hier rekening mee.

Wil je een inbouw zwembad in je kleine tuin? Dan kun je logischerwijs het beste kiezen voor een klein zwembad. Er is een enorm aanbod aan kleine zwembaden, dus je hebt genoeg om uit te kiezen.

Heb je een grote tuin, en wil je een groot zwembad? Ook dan is het belangrijk bij de aanschaf ervan te letten op de afmetingen. Je wilt immers niet een te klein zwembad kopen, als deze ook groter had kunnen zijn.

Beschikbare ruimte

Voor het plaatsen van een ingegraven zwembad heb je genoeg beschikbare ruimte nodig. Niet alleen voor het zwembad zelf, maar ook voor de aanleg ervan.

Veel inbouw zwembaden worden namelijk voorgevormd geleverd met behulp van een hijskraan. En de hijskraan heeft wel ruimte nodig om het zwembad te kunnen plaatsen.

Locatie

Bedenk jezelf van tevoren goed waar in de tuin je het zwembad wilt gaan plaatsen. Een rond zwembad kun je bijvoorbeeld niet mooi in een hoek kwijt. Een rechthoekig zwembad kun je daar echter wel perfect plaatsen.

Houd ook rekening met bomen bij het kiezen van de exacte locatie. Het aanleggen van je zwembad onder bomen heeft een aantal nadelen.

Ten eerste is de kans dat het water sneller vervuilt een stuk groter. Dit zou je eventueel wel kunnen oplossen met een zwembadtent. Maar ook een inbouw zwembad met overkapping is hiervoor een goede oplossing.

Maar ook het zonlicht wat geblokkeerd wordt door de bomen is geen aanrader. Door een zwembad op de meest zonnige plek te zetten wordt het water verwarmt. Dit heeft als voordeel dat je geen warmtepomp hoeft aan te schaffen.

Waar kun je een inbouw zwembad kopen?

Voor het aanschaffen van een kwalitatief goed inbouw zwembad kun je terecht verschillende speciaalzaken. Veel mensen kozen er vroeger voor om een zwembad te kopen in Duitsland.

Dit kwam voornamelijk omdat het gros van de inbouw zwembaden daar gemaakt en verkocht werden.

Tegenwoordig hoef je niet per se de grens over om een goed zwembad in de grond te kopen. Je kunt in Nederland bij verschillende zwembadwinkels aankloppen voor persoonlijk advies of een offerte.

Maar ook doe-het-zelf-winkel van Cranenbroek of groothandel Makro heeft sporadisch zwembaden in het assortiment.

Bij onderstaande aanbieders kun je sowieso terecht voor het kopen van inbouw zwembaden. Deze winkels hebben het hele jaar door een groot aanbod van verschillende soorten zwembaden.

Dus sla gauw je slag, en misschien vind je er wel één in de aanbieding!


Ook interessant: