De 5 beste Italiaanse scooter merken van 2024

Als uiterlijk voor jou belangrijk is, dan kies je voor een scooter van 1 van de Italiaanse scooter merken. Vespa, Piaggio en Aprilia zijn een begrip onder de scooter liefhebbers.

Italianen houden van scooters en ook van stijl, dus met een Italiaanse scooter weet je dat je gezien wordt onderweg.

In dit artikel bespreken we de 5 beste Italiaanse scooter merken van dit moment. Deze merken maken scooters in verschillende prijsklassen en verschillende stijlen.

Zo zijn er de retro Vespa’s en de stoere en sportieve Italiaanse scooters van Aprilia. Het goede nieuws is dat deze ook in Nederland gemakkelijk te vinden zijn.

De 5 beste Italiaanse scooter merken

Er zijn tientallen Italiaanse scooters om uit te kiezen. De meest belende zijn Piaggio, Vespa, Aprilia, Lambretta en Gilera.

1. Piaggio

Piaggio is misschien wel het grootste Italiaanse scooter merk. De merken Vespa, Aprilia en Gilera vallen hieronder, maar ze brengen ook Piaggio scooters uit onder hun eigen naam.

Als bedrijf heeft Piaggio een flinke ontwikkeling doorgemaakt. In 1884 begonnen ze als scheepinterieurbedrijf. Daarna hebben ze zich gespecialiseerd in het produceren van watervliegtuigen.

Ze staan bekend als een van de eerste ontwerpers van de helikopter en in de Tweede Wereldoorlog waren ze zeer actief in de luchtvaartindustrie.

Na de Tweede Wereldoorlog gingen de ingenieurs zich richten op het produceren van Italiaanse scooters en de Vespa was een feit.

De eerste elektrische scooter bouwden ze al in 1975. Dat Piaggio een innovatief bedrijf is, dat zie je nu nog.

De Piaggio MP3 met dubbele voorwielen ligt stabieler op de weg. Ook produceren ze nu 100% elektrische scooters.

Piaggio scooters zijn niet goedkoop, maar je investeert in het beste van het beste van Italiaanse bodem. Deze Italiaanse scooters staan bekend om hun stijlvolle uiterlijk, het grote zitvermogen en de vele opbergmogelijkheden.
2. Vespa

Piaggio produceerde in 1946 de eerste Vespa scooter. De Vespa’s die vandaag de dag worden gemaakt zijn nog steeds gebaseerd op dit klassieke model. Kies je voor Vespa, dan kies je voor traditie en creativiteit.

De Vespa scooter is uitgegroeid tot een icoon. Dit komt doordat het een teken was van vooruitgang in een naoorlogse Italiaanse samenleving.

Vespa groeide uit tot het symbool van de Mods. Dit imago van vrijheid en stijl bestaat nog steeds, al is de technologie sindsdien flink ontwikkeld.

Vespa verkoopt vandaag de dag zowel scooters op benzine als elektrische scooters. De prijs is hoog, maar dat hebben echte Vespa liefhebbers er graag voor over.

Daarbij krijg je een Italiaanse scooter van de hoogste kwaliteit met een uitgebreide interessante geschiedenis en meer dan 75 jaar ervaring. Vespa is ook 1 van de beste elektrische scooter merken om uit te kiezen.
3. Aprilia

Ook Aprilia is een Italiaans scooter merk, met een compleet andere stijl en geschiedenis als Piaggio en Vespa. Ze maken scooters en motoren in een zeer sportieve en ruige stijl.

Ook al richten ze zich vooral op motorfietsen, de Aprilia SXR stadsscooter is zeker de moeite waard. Je ziet duidelijk dat deze is ontwikkeld door een grote naam in de motorsport.

Aprilia werd opgericht in 1968, in de provincie Venetië. Ze hebben dus voldoende ervaring en dat resulteert in innovatieve en kwalitatieve producten. In 2000 werd het overgenomen door Moto Guzzi en Laverda en 4 jaar later door Piaggio.

De scooters hebben een motor- achtig uiterlijk en hebben remmen, vering en onderdelen die direct uit de motoren komen. Het motorblok is uiteraard anders.

Je herkent de Aprilia scooters uit duizenden voor het uiterlijk en de hogere snelheid. Ook zijn ze voorzien van de laatste innovatieve technieken, afkomstig uit de motorwereld.

Het is een uitstekende keuze voor iedereen die een Italiaanse stadsscooter wil hebben zonder het bekende Italiaanse retro-uiterlijk.
4. Lambretta

Lambretta is duidelijk een Italiaans scooter merk. Het wordt vaak gezien als de concurrent van de Vespa. Ook Lambretta werd in de jaren ’60 het symbool van de Mods, van vrijheid en van vriendschap.

Je herkent de scooters uit duizenden en ook al hebben ze een klassiek ontwerp, door de moderne technologieën is het een ontzettend betrouwbaar Italiaans scooter merkt.

Lambretta bracht in 1948 haar eerste scooter uit, genaamd Model M (ook wel Model A). Sindsdien hebben vele andere modellen deze eerste scooter opgevolgd en deze worden ook nu nog door klassieke scooter fanaten verzameld en gekoesterd.

Alle Lambretta scooters hebben het retro-uiterlijk waar Italiaanse scooter liefhebbers zo van houden.

Het laatste model van Lambretta werd in 2017 uitgebracht, genaamd de V-special, uitgevoerd in de herkenbare retro stijl. Hij is uitgerust met een E5 luchtgekoelde motor en is te krijgen in 4 verschillende kleuren.

Lambretta scooters zijn goedkoper dan Vespa en Piaggio scooters. Zoek jij een goed Italiaans scooter merk zonder de hoge prijs, dan is dit een aanrader.
5. Gilera

Het Italiaanse merk Gilera wordt ook door Piaggio beheerd. De scooters zijn vergelijkbaar met die van Aprilia, want ze komen voort uit jarenlange ervaring in de motorsport.

Gilera was vroeger een grote naam in de motorsport, maar sinds 1993, toen de fabriek werd gesloten, maken ze alleen nog scooters.

De meest bekende Gilera scooter is de Gilera Runner. Deze wordt ook in een elektrische variant uitgebracht. Gilera is misschien niet meer het bekende merk dat het geweest is, de scooters zijn door deze geschiedenis in de motorsport nog steeds favoriet bij liefhebbers.

Het uiterlijk van Gilera scooters is jong en sportief. Ze hebben een groot vermogen en zijn ook niet te prijzig. Door de krachtige motor trekken ze erg snel op, wat natuurlijk past bij het stoere en sportieve uiterlijk.

Gilera is niet het eerste merk dat in je opkomt als je aan Italiaanse scootermerken denkt, maar door de prijs, het sportieve uiterlijk en het krachtige binnenwerk zijn ze vooral onder de jeugd nog steeds erg populair.

Ook op de tweedehands markt doen Gilera scooters het erg goed. Ben je geïnteresseerd in een klassiek model? Investeer dan in een tweedehands Italiaanse scooter van Gilera.

Gilera is een van de beste scooter merken voor iedereen die de klassieke Vespa’s en Lambretta’s niet ziet zitten.
Waar koop ik een goede Italiaanse scooter?

Wij raden iedereen altijd aan om een scooter eerst uit te proberen in de winkel. Ga dus naar een showroom waar ze bekende Italiaanse scooters verkopen en vraag altijd om een proefrit.

Weet je al precies wat je wilt? Dan kan je je Italiaanse scooter ook online kopen.

Alle Italiaanse scooter merken zijn daar vertegenwoordigd en er is altijd wel ergens een goede aanbieding. En omdat deze scooters vaak van erg hoge kwaliteit zijn, kan je op de tweedehands markt een Italiaanse scooter kopen voor een mooie prijs.
Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest bekende Italiaanse racefietsmerken?

Ga je toch liever op zoek naar een Italiaanse racefiets? Er zijn meer dan 20 bekende merken om uit te kiezen. De beste zijn onder andere Pinarello, Bianchi, Formigli, Olympia en Cipollini.

Wat is het beste Italiaanse scooter merk voor e-scooters?

Als je op zoek bent naar een elektrische scooter, kijk dan bij Vespa, Piaggio en Gilera. Deze verkopen momenteel e-scooters waarmee je elektrisch en dus verantwoord rijdt. Bekijk ook Etalian e-scooters. Deze zijn niet Italiaans, maar hebben wel dat retro-uiterlijk waar liefhebbers van Italiaanse scooters zo van houden.