Met een kantelbare fietsendrager heb je altijd toegang tot je kofferbak. Ook als je de fietsen er net stevig op vast hebt gezet.
Ideaal voor op vakantie dus. Je neemt de fietsen eenvoudig mee en kunt altijd je bagage nog bereiken. Hier lees je meer over de kantelbare fietsendrager.
We zetten eerst de 5 beste kantelbare fietsendragers op een rijtje. Daarna geven we je nuttige praktische informatie over het vervoeren van de fietsen.
De 5 beste kantelbare fietsendragers
Om je het zoekwerk te besparen, zetten we de 5 beste kantelbare fietsendragers voor je onder elkaar. Stuk voor stuk zijn dit fietsendragers van betrouwbare merken. Ze bieden je de kwaliteit waar je naar op zoek bent.
1. Beste kantelbare fietsendrager – Thule EasyFold 931
Op de eerste plaats in deze top 5 staat de Thule EasyFold 931. Deze ideale fietsendrager is uitvoerig getest en staat bekend om het gebruiksgemak. Hij is zowel kantelbaar als opvouwbaar. Op de trekhaak kun je er 2 fietsen mee vervoeren.
Het maakt daarbij niet uit of je 2 sportfietsen, 2 stadsfietsen of 2 elektrische fietsen mee wilt nemen. Het draagvermogen bedraagt namelijk maar liefst 60 kg. Dat is ruim voldoende voor het gewicht van de fietsen. En dat terwijl de fietsendrager zelf slechts 16,9 kg weegt.
2. Lichtgewicht kantelbare fietsendrager 1 fiets – Atlas Premium XFold 1 Hapro
Als je 1 fiets wilt vervoeren kan de Atlas Premium XFold 1 van Hapro een erg goede optie zijn. Dit is een lichtgewicht fietsendrager. Hij weegt namelijk 14 kg. Je kunt hem daardoor eenvoudig op de trekhaak bevestigen.
Ondanks het lichte gewicht is het mogelijk om een fiets van maximaal 30 kg te vervoeren. Dat doe je geheel zonder gereedschap.
En wil je nog iets uit de achterbak pakken? Dat kan met deze kantelbare fietsendrager. Daarnaast is de fietsendrager ook opvouwbaar zodat je hem gemakkelijk opbergt.
3. Kantelbare fietsendrager trekhaak – Pro-User Diamant SG3
De Pro-User Diamant SG3 is geschikt voor 3 fietsen. Die fietsen neem je mee op de trekhaak. Voor het kantelen is er een handig voetpedaal aanwezig. Zonder moeite behoud je toegang tot de kofferbak.
Naast dat de fietsendrager kantelbaar is, is dit ook een opvouwbare fietsendrager. Voor op de momenten dat je de fietsendrager niet gebruikt is het mogelijk om hem op te vouwen. Zo krijg je een compact model, die je beter kwijt kunt.
De fietsendrager weegt 21 kg en je kunt 60 kg aan fietsen meenemen. Per fiets is dat dus een maximaal gewicht van 20 kg.
4. Fietsendrager trekhaak kantelbaar – Thule EuroWay G2 923
Van Thule is ook de EuroWay G2 923 een erg praktische kantelbare fietsendrager. Je neemt met deze fietsendrager maar liefst 3 fietsen mee. De fietsen bevestig je aan de wielen en aan het frame.
De Thule Euroway G2 923 weegt zelf 16,4 kg. Het is mogelijk om 3 fietsen mee te nemen, die samen maximaal 60 kg wegen. De trekhaak fietsendrager is zowel kantelbaar als inklapbaar.
5. Lichtgewicht kantelbare fietsendrager 2 fietsen – Atlas Premium 2 Hapro
In de top 5 kan ook de Atlas Premium 2 van Hapro niet ontbreken. Deze lichtgewicht trekhaak fietsendrager is geschikt voor 2 fietsen. Die fietsen wegen samen maximaal 60 kg.
De fietsendrager is makkelijk op te bergen en te verplaatsen. Dat komt door het lichte gewicht van 15 kg. En door het feit dat de fietsendrager kantelbaar en inklapbaar is. Met het inklappen maak je van de fietsendrager een compact geheel.
Handig aan dit type fietsendrager is daarnaast de diefstalbeveiliging. Met sloten zet je de fietsendrager volledig op slot.
Waarom een kantelbare fietsendrager?
Een kantelbare fietsendrager geeft je dat extra stukje gemak. Zodra je de fietsen al op de fietsendrager hebt gezet, kun je de fietsendrager naar achteren kantelen.
Dan zet je de fietsendrager onder een hoek, zodat je de achterklep van de auto nog kunt openen. Het fijne daaraan is, dat je altijd nog iets uit de achterbak kunt halen als dat nodig is.
Hoe wordt een fietsendrager gekanteld?
Hoe je de fietsendrager precies kunt kantelen, verschilt per fietsendrager. In de meeste gevallen kantel je de fietsendrager met de voet of met de hand. Dat gebeurt dan met behulp van een voetpedaal, hendel of uitschuifbare handgreep.
Hoe zorg je dat de fiets stevig vast staat?
Als je de fiets gaat vervoeren, wil je natuurlijk dat hij stevig vast staat. Bij fietsendragers worden fietsen vaak op 2 plekken bevestigd. Enerzijds is er een framehouder met frameklemmen en anderzijds ratel riemen voor aan de wielen.
Framehouder
Aan de framehouder kan een koppelbegrenzer toegevoegd zijn. De koppelbegrenzer helpt je om precies de hoeveelheid druk op de fiets te zetten, die nodig is. Je draait de koppelbegrenzer aan en als je een klik hoort, weet je dat de fiets genoeg geklemd wordt.
Verder kun je ook de frameklemmen aandraaien. De frameklemmen zijn over het algemeen geschikt voor elk type framebuis. De klem past zich aan aan de breedte van de buis.
Mocht het zijn dat jouw framebuizen toch te breed zijn, dan kun je de fiets onder het zadel vastzetten. Of probeer de verticale framebuis, die is vaak smaller.
Als er bij de framehouders rubbers zitten geïntegreerd, is dat een goed teken. Met de rubbers kan de fiets minder snel beschadigen. De rubbers vangen namelijk schokken op en houden de fiets in een goede positie.
Wielen bevestigen
Naast het frame, zet je bij veel fietsendragers ook de wielen vast. Met behulp van de verstelbare ratel riemen kun je de wielen zo stevig klemmen als nodig is.
Voor extra stabiliteit voeg je aan de ratel riemen ook nog spanbanden toe. De spanbanden bevestig je aan de fiets en aan de fietsendrager. Dit houdt de fiets nog beter in positie tijdens het rijden.
Vergeet daarnaast niet losse onderdelen van de fiets af te halen. Bidons, fietstassen en kinderzitjes maken de fiets alleen maar zwaarder.
Als je de onderdelen op de fiets laat zitten, heb je bovendien kans dat ze er onderweg afwaaien. Bij een elektrische fiets kun je de computer en accu demonteren.
Voor welke fietsen is de kantelbare fietsendrager geschikt?
In principe kun je elke fiets met een kantelbare fietsendrager vervoeren. Zowel stadsfietsen, sportfietsen als elektrische fietsen. Toch zijn er voor elk type fiets weer andere eigenschappen waar je op moet letten om te weten of ze met de fietsendrager vervoerd kunnen worden.
Stadsfiets vervoeren met fietsendrager
Stadsfietsen kun je bijna altijd vervoeren. Kijk voor de zekerheid altijd even naar het draagvermogen van de fietsendrager. Die moet het gewicht van de stadsfiets kunnen houden. Stadsfietsen wegen gemiddeld 18 kg.
Door de meeste fietsendragers kan dat gewicht makkelijk worden gedragen. Bij een lichtgewicht fietsendrager kan het draagvermogen lager zijn. Het is altijd goed om dat te controleren.
Sportfiets vervoeren met fietsendrager
Met een sportfiets wordt een mountainbike of racefiets genoemd. Kijk voor het vervoeren van de sportfiets naar de dikte van de banden. Racefietsen hebben smalle banden en die van mountainbikes zijn wat dikker.
Daar moeten de wielgoten van de fietsendrager op aansluiten. Die moeten breed of smal genoeg zijn. Ideaal zijn verstelbare wielgoten, dan pas je het formaat aan op de breedte van het wielen.
Verder houd je bij sportfietsen rekening met het materiaal. Lichtgewicht sportfietsen worden vaak van carbon gemaakt. Dat materiaal is erg kwetsbaar.
Er kunnen snel krassen of andere beschadigingen op komen. Kijk in dat geval goed of er rubbers in de framehouder aanwezig zijn. En zet de fiets eventueel vast met textielen spanbanden.
Elektrische fiets vervoeren met fietsendrager
Bij het vervoeren van een elektrische fiets is het gewicht iets om rekening mee te houden. Het gemiddelde gewicht van de elektrische fiets zonder accu is 25 kg. Niet elke fietsendrager heeft daarvoor een hoog genoeg draagvermogen.
Stel bijvoorbeeld, dat je een draagvermogen van 40 kg ziet staan bij een fietsendrager voor 2 fietsen. Dan komt dat neer op maximaal 20 kg per fiets. En daar zijn elektrische fietsen over het algemeen te zwaar voor.
Meer fietsendragers: