Katten weren uit tuin? Zó verjaag je katten effectief

Wil jij katten weren uit je tuin zonder dat je ze leed bezorgt?

Katten kennen geen grenzen, dus de huisdieren van de buren zijn zich van geen kwaad bewust als ze je tuin in wandelen. Vervolgens zorgen ze daar voor overlast en laten ze hun ontlasting achter.

Ook al wil je de katten geen kwaad doen, je hebt ze liever niet in je tuin. En gelukkig zijn er voldoende diervriendelijke methoden om ervoor te zorgen dat ze jouw tuin omzeilen in de toekomst. We bespreken ze hier allemaal.

Wat is het beste middel tegen katten in de tuin?

Er is niet 1 beste middel tegen katten in de tuin. Het is zaak dat jij een methode vindt die werkt voor jou en de katten in je buurt.

Probeer 1 of meerdere van de onderstaande ideeën om katten uit je tuin te houden uit en je vindt vast een oplossing.

1. Planten tegen katten

Eén van de opties die je hebt is om planten tegen katten aan je tuin toe te voegen. Deze planten hebben voor katten een nare geur, waardoor je ze weerhoudt je tuin te betreden.

Zo sla je 2 vliegen in 1 klap; je verrijkt je tuin met nieuwe planten én creëert een natuurlijke schutting tegen katten.

Het onderstaande lijstje bevat planten tegen katten die in Nederlandse tuinen kunnen groeien:

 • Vuurwerkplant
 • Wormkruid
 • Geranium
 • Kattenschrik
 • Lavendel
 • Ooievaarsbek
 • Citroenverbena
 • Pyrethrum
 • Citroentijm
 • Munt
 • Goudsbloemen

2. Katten weren uit de tuin met sterke geuren

Door bepaalde planten in je tuin te plaatsen heb je altijd een vervelende geur waarmee je katten uit je tuin kunt houden. Je hoeft dit echter niet met planten te doen. Er zijn ook andere manieren waarop je door sterke geuren aan te brengen de katten zult weren uit je tuin.

Zo kan je katten verjagen met azijn. Dit is onschadelijk voor je tuin en voor de katten. Verspreid de geur overal om katten te verjagen uit je tuin.

Andere geuren die ze niet lekker vinden zijn knoflook en peper. Ook deze kan je door je tuin verspreiden waardoor katten afschrikken.

Tip: ga je katten verjagen met azijn, knoflook of peper? Herhaal dit dan regelmatig en altijd na een regenbui, zodat de geur niet verdwijnt.

3. Koffiedik tegen katten die graven

Wil je katten weren uit je tuin omdat ze regelmatig graven? Dan doe je dat met koffiedik. Zo kan je de katten verjagen met een huismiddel dat niet schadelijk is en dat je grond zelfs voedt. Want je planten houden ook van koffiedik.

Leg het koffiedik op de plek in je tuin waar de katten het meeste graven. Zit vinden ze erg vervelend, omdat dit nat is en aan hun pootjes kleeft. En ook van de smaak van koffie als ze hun pootjes gaan schoonlikken houden ze niet.

Deze kattenverjager is dus vooral doeltreffend op plekken waar de katten ook echt graven. Je hebt vast wel koffiedik tegen katten in huis.

4. Katten weren uit de tuin met geluid

Werken de bovengenoemde katten verjagen huismiddelen niet voldoende? Dan is het tijd om naar de winkel te stappen. Er zijn namelijk ook manieren waarop je katten kunt verjagen met ultrasoon geluid.

Bij alle grote warenhuizen en dierenspeciaalzaken hebben ze ultrasone verjagers voor katten. Deze apparaten zet je in je tuin neer en werken vaak op zonne-energie.

Ze maken een geluid dat wij niet horen, maar dat katten erg vervelend vinden. Zo kan je niet alleen katten uit je tuin houden, maar ook honden, knaagdieren en eekhoorns.

Katten verjagen met ultrasoon geluid is diervriendelijk en vaak heel effectief. Je kunt er zelfs mollen mee verjagen.

Bekijk hier de beste kattenverjagers met ultrasoon geluid >>

5. Kan je katten uit de tuin houden met een schutting?

Helaas zijn katten erg goede klimmers. Katten uit de tuin houden met een schutting werkt dus meestal niet. Ze klimmen zo de schutting over, vooral als deze van hout is gemaakt. Schuttingen moedigen katten dus eerder aan je tuin te betreden, dan dat ze worden weggejaagd.

Dat gezegd hebbende, zijn er wel manieren om je schutting minder aantrekkelijk te maken voor katten. Zet er bijvoorbeeld stekelige planten langs, of de bovengenoemde planten die katten vervelend vinden ruiken.

Je kunt ook kippengaas bovenop je schutting plaatsen, zodat dit ze tegenhoudt als ze de top hebben bereikt. Bevestig het schuin tegen je schutting aan, om katten te verjagen.

6. Katten wegjagen met een waterstraal

Katten houden niet van water, dus een waterstraal om ze weg te jagen is soms erg effectief. Dat kan je zelf doen, door op een zonnige dag met een plantenspuit in je tuin te gaan zitten. Maar er zijn ook speciale katten verjagers die werken met een sensor en een waterstraal te koop.

Niet alle katten hebben een hekel aan water, dus deze methode werkt niet altijd. Ze zullen in ieder geval schrikken van de onverwachte waterstraal. Hopelijk zorgt dit ervoor dat ze niet snel terugkomen.

7. Kippengaas tegen graven

Een andere manier naast koffiedik om katten die graven uit je tuin te houden, is door kippengaas op of net onder de grond te plaatsen. Ze kunnen dan geen gaten meer graven en gaan op zoek naar een ander plekje om dat te doen.

Het enige probleem met deze methode is dat je niet overal zomaar kippengaas in je tuin kunt en wilt neerleggen.

Tip: voor een natuurlijker uiterlijk, kan je in plaats van kippengaas ook stekelige takken gebruiken.

Bekijk een ruim aanbod aan kippengaas >>

Andere manieren om katten te weren uit je tuin

Behalve de bovengenoemde methoden, zijn er ook allerlei andere manieren om katten te verjagen uit je tuin. Deze vind je op websites zoals oma weet raad. Daar delen andere mensen hun tips over hoe ze bepaalde problemen zelf al succesvol hebben opgelost.

Of je nu katten wilt wegjagen of een vliegenverjager zoekt, bij oma weet raad hebben ze het antwoord vast.

Als je ze niet kunt verslaan, maak dan regels

Katten verjagen uit de tuin; het werkt niet altijd. Je kunt het beste middel tegen katten in de tuin gebruiken, er kan altijd een kat zijn die het niet opgeeft. In dat geval maak je regels.

Stel, er is een kat die regelmatig terugkomt in je tuin om te graven. Plaats dan kippengaas op de plekken waar je dat niet wilt. Tegelijkertijd maak je een extra zacht en zanderig plekje voor de kat ergens waar deze je niet in de weg zit.

Waarom zijn katten in je tuin zo vervelend?

Katten zijn gezellige en schattige huisdieren. Waarom zou je katten willen afschrikken, als ze lekker bij je komen liggen in de zon?

Allereerst is het natuurlijk al heel anders als de kat niet van jou is. Je eigen kat in de tuin is leuk, maar de katten van iemand anders?

Er zijn verschillende redenen waarom katten wilt weren uit je tuin.

 • Je hebt zelf een kat en deze vecht met andere katten uit de buurt om zijn territorium. Vooral op bepaalde tijden in het jaar kan je kat dan gewond thuiskomen.
 • Als katten krols worden, dan maken ze heel veel lawaai en dat vooral ’s nachts. Als zo’n kat onder je raam zit, dan doe je geen oog dicht.
 • Katten graven gaten om hun behoeften in te doen. Dit doen ze graag op dezelfde plek en dat kan jouw grond beschadigen.
 • Uitwerpselen en plas van katten in je tuin is onhygiënisch. Wat als je peuter daar later doorheen kruipt?
 • Katerplas heeft een sterke onaangename geur. Als een kater jouw tuin als vaste plasplek aangewezen heeft, dan ruik je dat ongetwijfeld. Het is nog vervelender als de kater over je was of tuinkussens plast om zijn territorium af te bakenen.

Katten afschrikken; zoek een methode die werkt voor jou

Katten weren uit de tuin is niet altijd even gemakkelijk. En soms is het even zoeken naar een methode die goed werkt.

Wat je aan de bovenstaande informatie hebt gezien is dat er voldoende manieren zijn om katten op een diervriendelijke manier te verjagen uit je tuin.
Veelgestelde vragen

Waar kunnen katten niet tegen?

Als je weet waar katten niet tegen kunnen, dan weet je ook hoe je katten kunt verjagen uit je tuin. Dit is wat katten echt niet leuk vinden: sterke geurtjes, plekken waar ze hun drol niet kunnen begraven, water en nattigheid, stekelige takken of kippengaas en ultrasoon geluid.

Kan ik een rechtszaak aanspannen tegen de buren omdat hun kat telkens in mijn tuin loopt?

Nee, de rechter kan een kat niet verbieden om in jouw tuin te lopen. Dat komt doordat een kat als onberekenbaar wordt beschouwd. Een rechtszaak aanspannen tegen je buren zal dus geen positief resultaat opleveren. Het is beter om met je buren over het probleem te praten. Je kunt dan beginnen met 1 of meerdere maatregelen die we hier genoemd hebben om katten te weren uit je tuin. Naar de rechter stappen lost weinig op. Het is beter om dit samen met de eigenaar van de kat aan te pakken en op te lossen.