Wat is een goede kinder mountainbike?

Wil je graag een kinder mountainbike kopen, zodat je samen met je kind op avontuur kan gaan? Dan vraag jij je waarschijnlijk af waar je op moet letten bij de aankoop. Want je wilt natuurlijk de beste MBT vinden voor je zoon of dochter.

Ver hoef je gelukkig niet te zoeken. In dit artikel ontdek je namelijk de belangrijkste aandachtspunten. Neem ze door en je vindt ongetwijfeld de beste mountainbike voor je kind!

Wat is de beste mountainbike voor een kind? Aandachtspunten bij de aankoop

Aandachtspunten-kindermountainbike

Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten bij de aankoop van een mountainbike voor je kind. We sommen ze hieronder voor je op!

Zadel

De meeste kindermountainbikes hebben een zadel dat in de hoogte verstelbaar is. Dat is handig, want op die manier kan je kind deze zo’n anderhalf jaar tot drie jaar gebruiken.

Het bespaart jou als ouder dan ook heel wat geld. Bovendien kan je kind zo nog langer van zijn of haar favoriete MTB genieten. Het is dus een goed idee om te kijken of de zadel wel degelijk verstelbaar is.

Remmen

Een mountainbike voor beginners heeft een terugtraprem. Zodra je kind voldoende spierkracht heeft ontwikkeld en meer ervaring heeft opgedaan, kan hij of zij een MTB met handrem gebruiken.

Er zijn ook fietsen die van beiden soorten remmen voorzien zijn. Deze zijn een handig alternatief als je kind nog even aan de handrem moet wennen!

Vering

vering-mountainbike-kinderen

Het is eveneens belangrijk om te kijken of er vering aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat de fiets klappen opvangt en je kind minder snel last krijg van zijn spieren en gewrichten.

Voor kleine kinderen is vering niet nodig, omdat ze nog niet zo snel rijden. Maar het is wel belangrijk vanaf het moment dat je kind een mountainbike van 24 inch nodig heeft.

Als je op zoek bent naar een MBT voor een kind van 10 jaar is het dus aangeraden om er eentje met veringen te kopen. In principe zelfs al vanaf 8 jaar, want op die leeftijd heeft een kind reeds een 24 inch mountainbike nodig.

Versnellingen

Met een kindermountainbike trotseer je hellingen. Versnellingen mogen dan ook niet ontbreken. Voor kinderen tot en met 12 jaar hoeven dit er echter niet zoveel te zijn.

Een MBT met zeven versnellingen is dan meer dan voldoende. Ben je van plan om samen met je kind grote hellingen op te fietsen? Dan is een MTB met meer versnellingen wellicht beter.

Gewicht

De beste kindermountainbike vind je ook door te letten op het gewicht. Kies een model uit dat niet te zwaar is, vooral als je kind nog jong is. Anders wordt het lastig om te hanteren.

Opteer bij voorkeur voor een MTB waarvan het gewicht niet hoger is dan 30% van het lichaamsgewicht van je kind.

Het gewicht van de mountainbike hangt voornamelijk af van het materiaal waaruit het vervaardigd is. Aluminium is bijvoorbeeld stevig en licht, waardoor het een hele goede optie is.

Aanbevolen wielmaat per leeftijd

Bij het uitzoeken van een goede mountainbike voor je kind, dien je voornamelijk op de maat te letten. Dat geldt trouwens ook voor een gewone fiets of racefiets voor kinderen.

Bij kinderen wordt er in tegenstelling tot volwassenen, niet gekeken naar de framemaat, maar naar de maat van de wielen. Hoe groter en ouder het kind is, hoe groter de wielmaat moet zijn.

Hieronder krijg je een overzicht van de aanbevolen wielmaat aan de hand van de leeftijd en lengte:

  • 2 tot 4 jaar: 12 inch (lengte: 90-105 cm)
  • 3 tot 5 jaar: 14 inch (lengte: 100 – 110 cm)
  • 4 tot 6 jaar: 16 inch (lengte: 105 – 115 cm)
  • 5 tot 7 jaar: 18 inch (lengte: 110 – 120 cm)
  • 6 tot 8 jaar: 20 inch (lengte: 115 – 125 cm)
  • 7 tot 9 jaar: 22 inch (lengte: 120 – 130 cm)
  • 8 tot 11 jaar: 24 inch (lengte: 125 – 140 cm)
  • 11 tot 13 jaar: 26 inch (lengte: 140 – 160 cm)
  • 13 jaar en ouder: 28 inch (lengte: 150 – 170 cm)

Gemiddeld kan een kind dus anderhalf jaar doen met dezelfde fiets. Soms zelfs tot drie jaar. Tenminste als deze een zadel heeft dat in de hoogte verstelbaar is.

Als je merkt dat het plots zwaarder wordt voor je kind om te fietsen, is dat teken dat het zadel hoger gezet moet worden. Daarbij is het belangrijk dat je kind aan de grond kan met de bal van de voet. Zet ook het stuur hoger indien je het zadel aanpast.

Omdat de meeste mountainbikes voor kinderen slechte pedalen hebben waarvan de voeten afglijden, is het tevens een goed idee om deftige platform-pedalen bij te bestellen en deze op de fiets te monteren voor gebruik.

Kindermountainbike kopen? Vergeet de accessoires niet

accessoires-kindermountainbike

Ongeacht welke fiets je koopt voor je zoon of dochter, het is altijd belangrijk om de nodige bescherming te voorzien. Alleen zo garandeer je de veiligheid van je kind.

Voor een ritje op de mountainbike is de juiste bescherming uiteraard nog belangrijker. Dit zijn de accessoires die je niet mag vergeten aan te schaffen:

Stevige fietshelm

Vergeet niet om een fietshelm te kopen zodat je kind altijd veilig de baan op kan. Dit is altijd belangrijk, maar nog meer bij een mountainbike, omdat de kans op verwondingen groter is.

Een veilige fietshelm vind je door te kijken of het beschikt over het EN 1080 keurmerk.

Kniebeschermers en handschoenen

Het is ook een goed idee om kniebeschermers en handschoenen te voorzien. Deze beschermen je kind tegen schaafwonden bij het vallen. En die kans is groter bij het mountainbiken.

Fietsbril

Hoewel het niet verplicht is om een fietsbril te dragen, komt het goed van pas tijdens het mountainbiken. Zeker in een bos, want het beschermt de ogen tegen kleine takjes van bomen.


Bekijk ook:

Racefiets voor kind

MTB voor beginners