Fietskar voor kind & baby kopen? Beste kinderfietskarren!

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker: fietskarren voor kinderen en baby’s. Voordat kinderen kunnen fietsen kunnen kinderen alvast kennis maken met de fiets middels de bekende fietskar.

In deze fietskarren kunnen kinderen rustig om hun heen kijken, in slaap vallen en spelen (bron: De fiets: belangrijk voor onze samenleving, auteur J. Van Gils).

Fietskarren zijn er voor kinderen van alle leeftijden, zowel voor een baby als voor een groot kind. De karren verschillen onderling in tal van eigenschappen, en elk model fietskar heeft zo zijn unieke voor- en nadelen.

Zo zijn er bijvoorbeeld opbouwbare exemplaren, karren met een ingebouwd stoeltje en exemplaren met handige veiligheidsonderdelen.

Om de aankoop van een fietskar voor een kind of baby wat eenvoudiger te maken kun je een kijkje nemen bij de best geteste modellen van dit moment.

Ook lees je in dit artikel handige tips die je in acht kunt nemen bij het kopen van een kinderfietskar en lees je hoe je de kar zoal veilig kunt gebruiken.

Wat is de beste kinderfietskar? Top 5!

 1. XLC Fietskar Mono
 2. Polisport Duo 2 Fietskar kinderen
 3. Burley Cub X
 4. Thule Chariot Cross
 5. M-Wave fietskar baby

Beste fietskarren voor kinderen en baby’s

Ben je op zoek naar een goede fietskar waarin je jouw kind veilig kunt vervoeren, maar weet je niet goed welk type voor jou het meest geschikt is? Bekijk dan de onderstaande best geteste modellen fietskarren.

De onderstaande modellen zijn allen uitvoerig getest en geselecteerd op basis van kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Wanneer je dus voor een van de onderstaande modellen kiest, ben je gegarandeerd van een topkwaliteit fietskar.

Elk type kar heeft zo zijn unieke voor- en nadelen, bekijk daarom altijd van tevoren goed welke eigenschappen voor jouw situatie van belang kunnen zijn.

1. XLC Fietskar Mono

XLC Fietskar Mono

Ben je op zoek naar een fietskarretje waarmee je samen met jouw kind veilig op pad kunt? Dan is de XLC fietskar mono een uitstekende keuze voor jou.

Deze kar is dankzij de meegeleverde onderdelen zeer multifunctioneel. Zo kun je deze kar inzetten als babyjogger en als buggy, waardoor de kar tal van mogelijkheden biedt.

Ook beschikt deze fietskar over een regenvenster, waardoor je ook met slecht weer de deur uit kunt.

Ten slotte is de XLC fietskar Mono een zeer uitstekende keuze vanwege de verschillende veiligheidskenmerken, zoals de reflecterende strips, het muggengaas en de veiligheidsvlag voor een verbeterde zichtbaarheid.
2. Polisport Duo 2 Fietskar kinderen

Polisport-Duo-2-kinderfietskar

De Polisport Trailer is een uitstekende fietskar voor 2 kinderen en is geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 6 jaar, met een hoogte van maximaal 105 cm.

De kar is volledig waterdichtheid, waardoor de kar ideaal te gebruiken is op regenachtige dagen. Ook beschikt de kar over een rubberen bodemplaat, waardoor de kar gemakkelijke te reinigen is.

Daarnaast is de kar op te vouwen, waardoor de kar gemakkelijk opgeborgen kan worden indien je de kar een lange tijd niet gebruikt.

Zo kunnen de wielen in een handomdraai verwijderd worden en kan de kar uit elkaar gehaald worden zonder gereedschap.
3. Burley Cub X

Burley-Cub-X-fietskar-bagage

De Cub X fietskar van het merk Burley is een fietskar voor de echte avonturiers. Zo neem je deze sportieve kar gemakkelijk mee op lastige terreinen, zoals heuvels en onverharde wegen.

De Cub X kar beschikt over robuuste functies en biedt een goede vering, waardoor kinderen comfortabel en veilig blijven tijdens de rit.

De kar is daarnaast van alle gemakken voorzien, zo beschikt de fietskar over getinte zijruiten voor goede zonwering, een comfortabele zitting en over een waterafstotende hoes voor een goede bescherming tijdens regenachtige dagen.

Hierdoor ga je met de Cub X altijd veilig en comfortabel de weg op.
4. Thule Chariot Cross

Thule-Chariot-Cross-fietsaanhanger

De Thule Chariot Cross fietskar kind is een uitstekende kar voor elk buitenavontuur. De kar biedt comfort en tal van verschillende mogelijkheden.

Zo is de kar bijvoorbeeld om te bouwen tot Jogging Kit, waardoor je de kar ook kunt gebruiken tijdens het hardlopen of tijdens een wandeling.

Voor de echte avonturiers is de kar ook te koppelen achter de ski’s. Ook beschikt de kar over een groot bagagevak, waardoor je altijd al jouw gewenste spullen mee kunt nemen onderweg.

De fietskar is daarnaast van alle comfort voorzien, zoals in te stellen ventilatieopeningen, een regenhoes, een verstelbare duwbeugel en comfortabel zitje.
5. M-Wave fietskar baby

M-Wave-fietskar-baby

De stijlvolle M-Wave fietsaanhanger kind is een hoogwaardige fietskar met 20 inch wielen met snelspanner is een uitstekende fietskar met tal van handige eigenschappen.

Zo beschikt de fietskar over een veiligheidsframe om de wielen en over universele snelkoppeling voor fietsen. Hierdoor is de M-Wave kar geschikt voor vrijwel elke fiets.

De M-wave kar heeft een maximaal laadvermogen van 20 kg, en is hierdoor ideaal voor het vervoeren van 2 jonge kinderen of een groter kind.

De M-Wave fietskar beschikt daarnaast over een comfortabele 2-zits met veiligheidsgordels, reflectoren, een paal met vlag, een stevige regenhoes, een afneembare luifel en een muggennet.
Waar moet je op letten bij het kopen van een fietskar voor kinderen?

aandachtspunten-kinderfietskarren

Een fietskar voor kinderen en baby’s is een uitstekende uitvinding om veilig en comfortabel je kinderen mee op reis te nemen.

Er zijn tal van verschillende karren verkrijgbaar, met tal van verschillende eigenschappen. Het vinden van de beste kar is dan ook vaak een lastige klus.

Om de aankoop wat makkelijker te maken is het raadzaam om een aantal factoren in acht te nemen. Let bijvoorbeeld bij het kopen van een fietskar voor kinderen op de volgende eigenschappen:

 • De omvang van de kar (aantal kinderen)
 • Het maximale gewicht
 • Het budget
 • Mate van verstelbaarheid
 • Het materiaal
 • Opvouwbaar of niet opvouwbaar
 • Regenhoes / zonnebescherming
 • Het design

Wat zijn de voordelen van een fietskar voor kinderen?

voordelen fietskar kinderen

Een fietskar is ideaal voor kleine kinderen die nog niet (goed genoeg) kunnen fietsen. Hierdoor hoeven de kinderen niet het verkeer in en kunnen de kinderen veilig vervoerd worden.

Een fietskar biedt daarnaast nog tal van andere handige voordelen, welke we hieronder bespreken.

Multifunctioneel

Een groot voordeel van een fietskar achter je fiets is dat je de kar voor tal van situaties kunt gebruiken. Ook kun je de fietskar naast het gebruik voor het vervoer van kinderen ook gebruiken voor het vervoeren van honden of (vakantie)spullen of boodschappen.

In de meeste gevallen kan een kinderzitje in de fietskar namelijk gemakkelijk verwijderd worden. Dit is met name ideaal wanneer je de kar wilt gebruiken voor het vervoeren van zware spullen die niet in een fietsmand of fietstas passen.

Te combineren met elke fiets

Een ander voordeel van een kinderfietskar is dat je de kar kunt combineren met vrijwel elk type fiets.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de fietskar te koppelen aan een elektrische fiets, waardoor je zonder moeite bergopwaarts kunt gaan en lange afstanden kunt afleggen.

Wanneer je de kar niet nodig hebt, kun je de kar daarnaast gemakkelijk loskoppelen en fiets gebruiken zonder aanhang. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een bakfiets waarbij de bak niet losgekoppeld kan worden.

Duurzaam karakter

Een ander belangrijk voordeel van de fietskar is het duurzame karakter van de kar. Fietskarren zijn een uitstekend duurzaam alternatief op de vervuilende auto.

Door een fietskar te gebruiken in plaats van een auto zorg je niet alleen voor minder uitstoot aan schadelijke uitlaatgassen, maar kun je ook flink besparen op benzinekosten. Hiermee hou je jaarlijks een mooi zakcentje over.

Comfort en plezier

Ten slotte zijn fietskarren een leuke ervaring voor kinderen en kunnen kinderen hierdoor heerlijk ontspannen vervoerd worden.

De zitjes in een fietskar zijn vaak ontworpen met een comfortabele neksteun waar kinderen comfortabel achterover kunnen zitten en kunnen genieten van de rit.

Is een fietskar voor kinderen veilig?

veiligheid-bagagekar-fiets

Er wordt nog vaak gedacht dat een fietskar een gevaarlijk idee is voor het vervoeren van kinderen en baby’s. Zo blijkt uit onderzoek dat ouders vaak denken dat een kinderkar achter de fiets minder veilig is dan de auto.

Echter blijkt uit onderzoek dat dit niet het geval is. Uit het onderzoek ‘Tykes and Bikes’ van de American Medical Association (2000) blijkt dat het aantal ongevallen dat met een kinderkar gebeurt veel lager is dan het aantal ongevallen met kinderzitjes voorop op de fiets.

Zoals met alle andere vervoersmiddelen kan een ongeluk echter nooit geheel uitgesloten worden. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje.

De karretjes zijn daarom vaak zo veilig mogelijk ontworpen, om schokken en vallen zo goed mogelijk op te vangen.

Zo beschikken de meeste fietskarren over een sterke constructie van buizen en een harde bodem die bescherming kan bieden tijdens een eventuele val of botsing.

Uit onderzoek is gebleken dat de fietskarren veilig uit de bus komen in vergelijking tot fietszitjes die voorop een fiets geplaatst worden.

Tijdens botsproeven met een auto blijkt namelijk dat de kinderkar door de bumper vooruit wordt geschoven, terwijl een fiets met een kinderzitje vaak eerder geschept wordt, waarbij fiets en kind vrijwel direct de klap van de auto krijgen.

Tot en vanaf welke leeftijd is een fietskar veilig te gebruiken?

leeftijd-opvouwbare-fietskar

Een veelgestelde vraag van ouders is vaak tot en vanaf welke leeftijd een kind in een fietskar kan. De fietskar kan in principe gebruikt worden vanaf ongeveer 9 maanden oud indien de kar beschikt over een maxi-cosi bevestiging.

Er zijn diverse fietskarren die speciaal ontworpen zijn voor dit doeleinde. Deze modellen bevatten speciale bevestigingsriemen waardoor de maxi-cosi stevig in de kar bevestigd kan worden.

De maximale leeftijd van een kind om in een fietskar te kunnen is afhankelijk van de grote en het gewicht van het kind.

Over het algemeen worden de fietskarren vaak gebruikt voor baby’s en voor peuters tot een leeftijd van ongeveer 3 tot 4 jaar.

Echter zijn er ook grotere modellen fietskarren die gebruikt kunnen worden om grotere kinderen te kunnen vervoeren.

Vaak worden dit type fietskarren tot een leeftijd van 5 à 6 jaar gebruikt. Rond deze leeftijd leren de meeste kinderen vaak zelfstandig fietsen, waardoor de fietskarren niet meer nodig zijn.

Indien je zwaardere kinderen wilt vervoeren, of twee jonge kinderen in een kar, zijn de karren het best te gebruiken in combinatie met een elektrische fiets.

Waar moet je op letten tijdens het fietsen met een fietskar?

Veiligheidsmaatregelen kinderfietskar

Het gebruik van een fietskar is over het algemeen erg veilig. Zo zijn de karren vaak gemaakt van stevig materiaal en worden de kinderen in de kar optimaal beschermd middels een gordel.

Om een fietskar zo veilig mogelijk te gebruiken zijn er echter een paar factoren waar je op dient te letten. Hierdoor zorg je ervoor dat je met een fietskar altijd veilig deelneemt aan het verkeer.

Optimale zichtbaarheid

Wanneer je een fietskar achter je fiets hebt, is het belangrijk dat in de gate kunt blijven houden wat er achter je gebeurt. Hiervoor kun je gemakkelijk een spiegeltje op je stuur plaatsen.

Door een spiegeltje op je stuur te plaatsen hoef je je niet om te draaien om het verkeer en de kar achter je in de gaten te blijven houden, waardoor je zo veilig mogelijk kunt blijven fietsen.

Neem voldoende ruimte

Wanneer je fietst met een fietskar heb je een grotere draaicirkel waardoor het belangrijk is dat je ruime bochten neemt en zeer langzaam door scherpe bochten gaat.

Hiermee voorkom je dat de kar omvalt of tegen de fiets terecht komt. Dit kan soms wel even wennen en oefenen zijn.

Zorg er daarom voor dat je nooit gehaast van start gaat en de fietskar enkele keren uit te testen zonder passagiers.

Vergeet ook niet om altijd meer ruimte in acht te nemen dan dat je gebruikelijk nodig hebt tijdens het fietsen.

Voorkom dat je te dicht langs paaltjes of hekken rijdt met de fietskar en neem altijd voldoende ruimte van andere fietsers en verkeersdeelnemers.

Veiligheidsmaatregelen

Tijdens het fietsen met een fietskar is het belangrijk dat je rekening houdt met waar je stopt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat wanneer je voor een stoplicht staat, je de kar met jouw kind niet vlak naast de uitlaat van een auto of scooter zet.

Hiermee voorkom je dat je kind schadelijke uitlaatgassen binnenkrijgen. Ook is het belangrijk om te allen tijde goed zichtbaar te zijn.

Dit kun je doen door reflectoren, goede verlichting en een veiligheidsvlag te monteren aan de fietskar. Hierdoor is de kar tijdens alle weersomstandigheden zo optimaal mogelijk zichtbaar in het verkeer.

Vergeet daarnaast niet om regelmatig de bandenspanning te controleren voordat je vertrekt en om een helmpje aan te schaffen voor het zo optimaal mogelijk beschermen van je kind.


Misschien ook interessant: